Transporti i energjisë elektrike

Karakteristikat e transportit të energjisë elektrike

Të gjithë e dimë se energjia elektrike prodhohet në termocentrale. Ajo që nuk flitet aq shumë është transporti i energjisë elektrike. Transporti elektrik lejon transferimin e energjisë së prodhuar nga fabrikat në qendrat e konsumit. Me fjalë të tjera, është rruga që kalon energjia elektrike nga prodhimi në shpërndarje.

Në këtë artikull do t'ju tregojmë se çfarë është transporti i energjisë elektrike, si kryhet dhe çfarë rëndësie ka.

Transporti i energjisë elektrike

shpërndarjen e energjisë elektrike

Energjia elektrike transmetohet përmes linjave të transmetimit të tensionit të lartë, të cilat së bashku me nënstacionet formojnë rrjetin e transmetimit. Për të transmetuar energji elektrike me sa më pak humbje energjie, është e nevojshme të rritet niveli i tensionit të tij. Linjat e transmetimit ose linjat e tensionit të lartë përbëhen nga elementë përcjellës (bakër ose alumin) dhe elementë mbështetës (kulla të tensionit të lartë). Këto, pasi ulet tensioni i tyre në rrjetin e shpërndarjes, përcjellin energjinë elektrike në distanca të gjata.

Rrjeti i transmetimit është rrjetë, që do të thotë se të gjitha pikat janë të lidhura me njëra-tjetrën dhe nëse diku ndodh një aksident, furnizimi me energji është i garantuar sepse energjia mund të vijë nga një linjë tjetër. Për më tepër, rrjeti i transmetimit kontrollohet nga distanca, d.m.th. gabimet mund të zbulohen dhe izolohen nga qendra e kontrollit.

Njësia e tensionit të lartë (AT) është përgjegjëse për transportin e energjisë elektrike nga impianti në nënstacion. Për arsye sigurie, kabllot e tensionit të lartë janë të varrosura ose të vendosura në shtyllat e energjisë në periferi të qendrave të qytetit.

Rregulloret përcaktojnë se çdo tension më i madh se 1 kV konsiderohet AT, megjithëse kompanitë e energjisë elektrike kanë vendosur dallime ose emërtime të tjera:

 • Objektet e transportit (kategoria e veçantë): instalimet me tension më të madh ose të barabartë me 220 kV dhe me tension më të ulët që janë pjesë e rrjetit të transmetimit (për shembull, në ishuj, konsideroni rrjetin 66 kV si transmetim).
 • Rrjetet e shpërndarjes së tensionit të lartë (kategoritë 1 dhe 2): më pak se 220 kV dhe më shumë se 30 kV
 • Rrjeti i shpërndarjes së tensionit të mesëm (kategoria 3): ndërmjet 30 kV dhe 1 kV.

Ku rregullohet transporti i energjisë elektrike?

transporti i energjisë elektrike

Rrjeti i transmetimit të energjisë përbëhet nga një rrjet transmetues primar dhe një rrjet transmetues dytësor. Përveç dallimit sipas tensioneve të ndryshme të çdo rrjeti, rrjeti primar i transmetimit përfshin edhe ato ndërlidhje të tjera ndërkombëtare dhe, sipas rastit, ndërlidhjet me sistemin elektrik joterritorial. Asete të tjera të rrjetit, si ndërtesa dhe elementë të tjerë ndihmës, elektrike ose jo, janë gjithashtu pjesë e rrjetit të transportit.

Transporti i energjisë elektrike rregullon kryesisht sektorin e energjisë elektrike në kreun VI të ligjit 24/2013, datë 26 dhjetor, i cili përcakton se cilat objekte do të integrohen në rrjet, kërkesat për të rregulluar planin e integrimit të rrjetit për të lejuar njohjen e shpërblimit të objekteve të reja dhe përfshin funksionet që duhet të kryejë transportuesi.

Po kështu, përsa i përket sigurisë, është e nevojshme të citojmë edhe Ligjin 21/1992, datë 16 korrik, për Industrinë, i cili përcakton se rregullat e sigurisë do të përcaktojnë kërkesat e instalimit, përgjegjësitë e pronarit dhe kompetencën teknike. Ligji përcakton edhe karakteristikat e organeve dhe subjekteve të kontrollit që duhet të kryejnë inspektimet.

Në të gjitha sa më sipër, është e nevojshme të merret parasysh Dekreti Mbretëror 223/2008, i datës 15 shkurt, nga i cili miraton rregulloren për kushtet teknike dhe Dekretin mbretëror 1955/2000, datë 1 dhjetor, krijimi i aktiviteteve të tjera ekstreme të transportit ndërmjet.

Rregullorja përcakton që kompanitë T&D do të jenë përgjegjëse për ekzekutimin, mirëmbajtjen dhe verifikimin e linjave që zotërojnë, si dhe mbikëqyrjen e linjave të tensionit të lartë që nuk janë në pronësi të kompanive T&D dhe ligji krijon instalues ​​dixhital dhe kompanitë e instalimit.

Çfarë është Red Eléctrica de España?

përvijimi i qytetit

Ligji për Sektorin e Energjisë Elektrike përcakton se Red Eléctrica de España, SA do ta kryejë këtë aktivitet si operatori i vetëm dhe aktualisht zotëron të gjitha linjat e tensionit të lartë. Megjithatë, ligji i lejon qeverisë që të bëjë disa objekte transporti dytësore, për shkak të karakteristikave dhe funksioneve të tyre, në pronësi të koncesionarëve në zona të veçanta.

Aksioneri kryesor i kompanisë është Guotong Industrial Participation Company (SEPI), e cila zotëron 20% të aksioneve. Pjesa e mbetur prej 80% tregtohet lirisht në bursë. Veçoritë e shoqërisë rregullohen kryesisht me Ligjin 54/1997, datë 27 nëntor, në veçanti nenin 23 shtesë të tij.

Shpërblimi për këtë aktivitet bazohet në parametrat e shpërblimit të miratuar nga Komisioni Kombëtar i Tregjeve dhe Konkurrencës (KKKK). Ajo gjithashtu duhet të paraqesë planet vjetore dhe shumëvjeçare të investimeve për miratim nga qeveria.

Çfarë autorizimesh kërkohen për objektet e transportit?

Fillimi, modifikimi, transmetimi dhe mbyllja përfundimtare e instalimeve elektrike i nënshtrohen pajtueshmërisë paraprake me regjimin e autorizimit të përcaktuar në ligj dhe dispozitat e tij zhvillimore.

Për autorizimin e transportit, shpërndarjes, prodhimit dhe linjave direkte të energjisë elektrike, autori i saj duhet të provojë plotësisht sa vijon (neni 53.4 i ligjit 24/2013, datë 26 dhjetor):

 1. Kushtet teknike dhe të sigurisë të instalimit dhe pajisjeve përkatëse.
 2. Në përputhje të plotë me kushtet mjedisore.
 3. Karakteristikat e vendit të instalimit.
 4. kapacitetin e tij ligjor, teknik dhe ekonomik dhe financiar për të ekzekutuar projektin.

Autorizimet jepen nga autoritetet kompetente për këtë çështje pa paragjykuar koncesionet dhe autorizimet e nevojshme në bazë të rregulloreve të tjera në fuqi, veçanërisht ato që lidhen me planifikimin e përdorimit të tokës dhe mjedisin. Mungesa e një zgjidhjeje të qartë do të ketë efekte të shkarkimit (paragrafi shtesë 3 i Ligjit për Sektorin e Energjisë Elektrike).

Në këtë kuptim, duhet theksuar se, përveç rregulloreve të tjera, dispozitat e këtij ligji janë përcaktuar në Dekretin Mbretëror 1955/2000, të datës 1 dhjetor, me të cilin rregullohen veprimtaritë e transportit, shpërndarjes, komercializimit, furnizimit dhe procedurave të instalimit të autorizuar të energjisë.

Cilat janë detyrimet e transportuesit?

Operatori është përgjegjës për zhvillimin dhe zgjerimin e rrjetit të transmetimit për të garantuar mirëmbajtjen dhe përmirësimin e rrjetit të konfiguruar sipas standardeve homogjene dhe koherente. Ndër të tjera, funksionet e tyre përfshijnë ekzekutimin e planeve të mirëmbajtjes, punën me menaxhmenti të vlerësojë dhe monitorojë planet e investimeve, të sigurojë mosdiskriminim, dhënien e licencave për kyçje ose promovimin e përdorimit të objekteve të transmetimit të energjisë.

Shpresoj që me këtë informacion të mësoni më shumë rreth transportit të energjisë elektrike.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.