Ndotja e zhurmës

zhurma nga bllokimet dhe trafiku

Sot dy të tretat e popullsisë së botës jetojnë në qytete të mëdha. Qytetet janë bërë në burimet e emetimeve të mëdha të zhurmës dhe ndotjes akustike. Burimi kryesor i zhurmës në qytete është trafiku rrugor. Përqendrimi i automjeteve motorike, trafiku, bllokime trafiku, brirë, etj. Ata lëshojnë zhurmë dhe mund të shkaktojnë sëmundje te njerëzit.

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) përcakton një limit ditor prej 65 decibelësh (dB) në mënyrë që të mos jetë i dëmshëm për shëndetin. Megjithatë, miliona njerëz janë të ekspozuar ndaj niveleve më të larta çdo ditë. Çfarë mund të bëhet në këtë situatë dhe cilat janë rreziqet e ekspozimit të vazhdueshëm ndaj niveleve të larta të zhurmës?

Karakteristikat e ndotjes së zhurmës

nivelet e zhurmës në qytete

Ndotja nga zhurma ka karakteristika specifike që e dallojnë atë nga ndotësit e tjerë:

 • Pollshtë ndotësi më i lirë për tu prodhuar dhe kërkon shumë pak energji për tu emetuar.
 • Complexshtë komplekse për të matur dhe përcaktuar sasinë.
 • Nuk lë mbetje, nuk ka efekt kumulativ në mjedis, por mund të ketë efekt kumulativ në efektet e tij te njeriu.
 • Ka një rreze veprimi shumë më të vogël se ndotësit e tjerë, domethënë ndodhet në hapësira shumë specifike.
 • Nuk udhëton nëpër sisteme natyrore, si ajri i ndotur i fryrë nga era, për shembull.
 • Perceptohet vetëm nga një kuptim: dëgjimi, i cili e bën efektin e tij të nënvlerësohet. Ky nuk është rasti me ujin, për shembull, ku ndotja mund të shihet nga pamja, aroma dhe shija e tij.

Zhurma në qytete

Aeroplan që fluturon mbi një qytet

Specialistët e ndotjes së zhurmës dhe zhurmës Ata janë ata që matin nivelet e zhurmës në qytete dhe prodhojnë harta të zhurmës. Ato përcaktojnë nivelet e zhurmës që gjenden në secilën zonë të qyteteve dhe nivelet e pragut si ditën ashtu edhe natën që duhet të kenë për të arritur një shëndet të mirë.

Pragjet e zhurmës janë më të larta gjatë ditës sesa natën. Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj niveleve të larta të zhurmës mund të shkaktojë sëmundje ose probleme të tilla si stresi, ankthi, shfaqja e problemeve kardiovaskulare Dhe madje edhe tek fëmijët, mund të shfaqen probleme në të cilat ata janë të dëmtuar në procesin e tyre të të mësuarit.

Ka edhe probleme të tjera që lidhen me nivelet e larta të zhurmës si:

Insomnio

Vështirësi për të fjetur

Në vende në qytete me jetë të lartë nate si bare, pub, diskoteka, turma, etj. Ata kanë më shumë të ngjarë të kenë nivele të larta të zhurmës natën vonë. Kjo shkakton vështirësi në gjumë tek njerëzit që jetojnë përreth këtyre vendeve.. Vështirësia e vazhdueshme në gjumë dhe pak orët e gjumit shkaktojnë pagjumësi. Përveç kësaj, pagjumësia rrit shfaqjen e çrregullimeve psikologjike të tilla si stresi ose ankthi; si dhe ndryshime të sistemit imunitar, harresë dhe vështirësi në të nxënë.

Ka studime që tregojnë se në zonat me nivele të larta të zhurma ka rritur pranimet në spital.

Probleme me zemrën

probleme të zemrës të shkaktuara nga zhurma

Niveli maksimal i ekspozimit ndaj zhurmës i rekomanduar nga OBSH është 65dB gjatë ditës. Ekspozime kronike ditore ndaj niveleve të zhurmës mbi 65 dB ose ekspozime akute mbi 80-85 dB mund të shkaktojë shqetësime kardiake afatgjata, edhe nëse të prekurit nuk vërejnë simptoma të sëmundjes. Të prekurit nuk e dinë pasi trupi i përgjigjet niveleve të larta të zhurmës duke aktivizuar hormonet nervore që rrisin presionin e gjakut, rrahjet e zemrës, vazokonstriksionin dhe trashin gjakun.

Padyshim, njerëzit e moshuar janë më të ndjeshëm dhe të prekshëm ndaj këtij lloji të sëmundjes për shkak të ekspozimit kronik ndaj niveleve të larta të zhurmës.

Problemet e dëgjimit

probleme me dëgjimin në të gjitha moshat

Njerëzit që frekuentojnë vendet e punës ose të kohës së lirë me nivele të larta të zhurmës janë më të prirur ndaj dëmtimeve të dëgjimit. Këto dëmtime shkatërrojnë qelizat në veshin e brendshëm dhe dëmtojnë dëgjimin.

Humbja e dëgjimit gjeneron pasoja që ndikojnë në jetën tonë të përditshme, pengon marrëdhëniet shoqërore, ul performancën akademike dhe të punës, shkakton ndjenja të izolimit, vetmisë dhe depresionit.

Për të shmangur këtë rekomandohet:

 • Shmangni vendet e zhurmshme
 • Mbroni veshët tuaj me mbrojtës të përshtatshëm
 • Televizioni dhe radioja u aktivizuan në një vëllim të moderuar
 • Kur përdorni kufje, mos e kaloni 60% të vëllimit maksimal
 • Mos e tejkaloni përdorimin e tyre për më shumë se një orë në ditë
 • Përdorni pajisje me një kufizues të vëllimit në mënyrë që të mos tejkaloni nivelet e shëndetshme
 • Kur ngasni makinën, mos e përdorni bririn pa nevojë
 • Gjatë ngjarjeve muzikore qëndroni larg folësve

Ndotja nga zhurma gjeneron më shumë njerëz të sëmurë

të sëmurë nga ndotja e zhurmës

Për të vlerësuar dhe krahasuar ashpërsinë e ndotjes nga zhurma, një studim u krye në Institutin e Shëndetit Global të Barcelonës (ISGlobal), një qendër e promovuar nga Fondacioni Bankar "la Caixa", i cili ka vlerësuar, për herë të parë, sëmundja e shkaktuar nga planifikimi urban dhe i transportit në Barcelonë.

Ndër të gjithë faktorët mjedisorë që mund të shkaktojnë sëmundje te qytetarët, është zhurma nga trafiku që shkakton më shumë sasi, madje edhe më të larta se sëmundjet që lidhen me mungesën e aktivitetit fizik dhe ndotjen e ajrit.

Ky studim gjithashtu ka arritur në përfundimin se nëse Barcelona do të kishte planifikim më të mirë të hapësirave urbane dhe transportit mund të shtyjë deri në 3.000 vdekje në vit. Për më tepër, nëse rekomandimet ndërkombëtare për zhvillimin e aktivitetit fizik do të ishin përmbushur, duke shmangur ekspozimin ndaj ndotjes së ajrit, zhurmës dhe nxehtësisë, 1.700 raste të sëmundjeve kardiovaskulare mund të shmangeshin çdo vit, më shumë se 1.300 raste të hipertensionit, afër 850 raste të goditje në tru dhe 740 raste depresioni, ndër të tjera.

zhurma shkakton sëmundje
Artikulli i lidhur:
Ndotja nga zhurma shkakton më shumë sëmundje sesa ndotja e ajrit

Zhurma dhe nivelet shëndetësore

tabela e nivelit të zhurmës

Shkalla e zhurmës e matur në decibel sipas veshit të njeriut është:

 • 0  Niveli minimal i dëgjimit
 • 10-30  Niveli i ulët i zhurmës ekuivalente me bisedën e ulët
 • 30-50  Niveli i ulët i zhurmës ekuivalente me bisedën normale
 • 55  Niveli i rehatisë akustike mesatarisht
 • 65  Niveli maksimal i lejueshëm i tolerancës akustike i vendosur nga OBSH
 • 65 75-  Zhurmë e bezdisshme ekuivalente me një rrugë me trafik, televizion të lartë ...
 • 75-100  Dëmtimi i veshit fillon, duke shkaktuar ndjesi të pakëndshme dhe nervozizëm
 • 100-120  Rreziku i shurdhimit
 • 120  Pragu i dhimbjes akustike
 • 140 Niveli maksimal që veshi i njeriut mund të përballojë

Tingull i natyrës

tingulli i natyres

Me ndotjen e zhurmës, mjediset urbane dhe nivelet e larta të zhurmës po harrojmë tingullin e natyrës. Shumë njerëz, madje edhe shëtitje, mbajnë kufje dhe dëgjojnë muzikë në vend që të shijojnë tingullin e natyrës.

Dhurata që është tingulli i një zogu ose ai i ujit që bie mbi një burim po humbet për shkak të një procesi që i ngjan një lloji shurdhërie. Qetësia e korit të botës natyrore rrezikon të zhduket dhe të humbasë rëndësinë për brezin aktual, pasi njerëzit injorojnë tingujt përreth tyre.

Nivelet e zhurmës në sfond që po rriten në disa zona kërcënojnë njerëzit të mos jenë të vetëdijshëm për tinguj të caktuar si p.sh. kënga e një kanarine, uji që bie ose shushurima e gjetheve të pemëve kur ka erë, e cila mund të dëgjohet herë pas here edhe në zonat e gjelbërta urbane.

Ende nuk dihet me siguri pse, por ka studime që konfirmojnë se dëgjimi i tingullit që prodhon natyra është e dobishme për shëndetin. Qetësoni mendjen, relaksoni muskujt, shmangni stresin etj. Kjo mund të jetë sepse qenia njerëzore në miliona vjet evolucion ka shoqëruar tingujt e qetë të natyrës me sigurinë.

Si të shmangni ndotjen e zhurmës në qytete

ekranet akustike

Meqenëse trafiku rrugor është burimi më i madh i zhurmës, ne duhet të përqendrohemi në zvogëlimin e tij. Ka infrastrukturë që është ndërtuar në autostradat që kalojnë afër shtëpive ose ato që janë urbane (ato kalojnë në mes të qytetit) për të shmangur zhurmën e tepërt.

Për shembull, ne gjejmë ekranet e zhurmës. Këto janë mure të ndërtuara në skajet e autostradave për të zvogëluar sasinë e zhurmës që kalon nëpër to. Në mjediset urbane ato mund të jenë edhe pemë dhe shkurre që, përveç zvogëlimit të zhurmës, pastrojnë ajrin e ndotur.

Ka projekte për të përfituar nga energjitë e rinovueshme dhe për të shmangur zhurmën që po zhvillohet. Bëhet fjalë për çatitë diellore në autostrada. Mbuloni rrugët, autostradat dhe hekurudhat me mbulesa diellore fotovoltaike Tashmë është një opsion me instalimin e çuditshëm në veprim, siç është rasti i një linje treni me shpejtësi të lartë në Belgjikë.

Brenga e shkaktuar nga dielli në agim dhe muzg do të shmangej kryesisht, si dhe mbinxehja e motorëve në zona me izolim të lartë siç janë shkretëtirat dhe vendet e ngrohta dhe zvogëlojnë në mënyrë drastike zhurmën e emetuar në zonat urbane. Për më tepër, ne kemi kontributin e energjisë që kjo sjell, duke ardhur nga një burim i rinovueshëm, jo ​​ndotës dhe efikas.

Siç mund ta shihni, zhurma është e padukshme për syrin e njeriut, por pasojat e saj janë mjaft serioze. Prandaj, ne duhet të bëjmë pjesën tonë për të shmangur zhurmën e tepërt dhe për të mos pasur probleme shëndetësore.


Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   kevin carruitero dijo

  Në rastin tim unë zakonisht dëgjoja muzikë me kufje për orë të tëra në një vëllim të tepërt të zhurmshëm dhe në të vërtetë kisha shumë stres dhe shumë ankth.
  Faleminderit për kontributin, përshëndetje nga Peruja!