Karakteristikat dhe llojet e ekosistemeve

ekosistem

Me siguri keni dëgjuar ndonjëherë ekosistemet. Tingëllon eko-miqësore ose ekologji / ekologjike, por nuk është kështu. Një ekosistem është një mjedis natyror i integruar që është pjesë e mjedisit dhe i përbërë nga qenie të gjalla dhe inerte. Secili lloj i ekosistemit ka karakteristika unike dhe të ndryshme nga pjesa tjetër që i japin atij një integritet të veçantë. Të gjitha ekosistemet mbeten aktive dhe "të shëndetshme" për sa kohë që ruhet ekuilibri ekologjik.

Këto koncepte mund të tingëllojnë si kineze për ju. Sidoqoftë, nëse vazhdoni të lexoni postimin, ne do t'ju informojmë për të gjitha këto në një mënyrë të thjeshtë, të thjeshtë dhe argëtuese. Dëshironi të mësoni më shumë rreth ekosistemit dhe llojeve që ekzistojnë?

Përkufizimi i ekosistemit

ekosistemet

Të gjithë përbërësit që janë pjesë e një ekosistemi kanë një ekuilibër perfekt që rezulton në harmoni. Qeniet e gjalla dhe ato inerte kanë një funksionalitet dhe nuk ka asgjë që nuk "shërben" në një mjedis natyror. Ne mund të mendojmë se specie të caktuara të insekteve të bezdisshme janë "të padobishme". Megjithatë, secila specie ekzistuese favorizon gjallërinë dhe funksionin e mjedisit.

Përveç kësaj, jo vetëm kaq, por është ekuilibri i qenieve të gjalla dhe jo të gjalla që e bën planetin Tokë siç e njohim ne sot. Shkenca është përgjegjëse për studimin e të gjitha aspekteve që përbëjnë ekosistemet, qofshin natyrore apo të humanizuara. Meqenëse qenia njerëzore ka kolonizuar pjesën më të madhe të territorit, është një variabël themelor për tu futur në studimin e ekosistemeve.

Siç kemi përmendur më parë, ekzistojnë lloje të ndryshme të ekosistemeve që ndryshojnë në të dy origjina e tij si në llojet e sipërfaqeve dhe speciet që strehojnë në të. Çdo aspekt i ndryshëm e bën atë të veçantë dhe unik. Mund të gjejmë ekosisteme tokësore, detare, nëntokësore dhe një pafundësi varietetesh.

Në secilin lloj të ekosistemit, mbizotërojnë specie të caktuara që kanë pasur sukses më të madh evolucionar dhe që, për këtë arsye, kontrollojnë më mirë mënyrën se si ata mbijetojnë dhe zgjerohen si në numër ashtu edhe në territor.

Dukshmëria e ekosistemit

imazhi i një ekosistemi

Siç mund të nxirret nga përbërja e Tokës, shumica e ekosistemeve janë ujore, pasi planeti përbëhet nga 3/4 pjesë të ujit. Akoma, ka shumë lloje të tjera të ekosistemeve tokësore që kanë shumë specie. Shumë nga këto lloje të ekosistemeve janë të njohura për njerëzit, pasi ato nuk janë shumë larg qendrave urbane.

Qenia njerëzore është përpjekur të kolonizojë të gjitha territoret e mundshme dhe, për këtë arsye, ka degraduar mjedise të panumërta natyrore. Mund të mbetet vështirë se ndonjë territor i virgjër në të gjithë planetin. Ne kemi bërë një shenjë.

Në një ekosistem gjejmë dy faktorë themelorë që duhet të marrim parasysh. Të parat janë faktorët abiotikë. Siç sugjeron emri i tyre, ato janë ato ekosisteme që nuk kanë jetë dhe që i bëjnë të gjitha marrëdhëniet të përsosura brenda ekosistemit. Si faktorë abiotikë mund të gjejmë gjeologjinë dhe topografinë e terrenit, llojin e tokës, ujin dhe klimën.

Nga ana tjetër, ne gjejmë faktorët biotikë. Këta janë përbërësit që kanë jetë si speciet e ndryshme të bimëve, kafshëve, baktereve, kërpudhave, viruseve dhe protozoarëve. Të gjithë këta faktorë janë të ndërthurur sipas asaj që ka nevojë mjedisi dhe çfarë është më e mira në mënyrë që jeta të zgjasë në miliona vjet. Ky është ai që quhet ekuilibër ekologjik. Marrëdhënia e ndërsjellë që ekziston midis çdo komponenti, qoftë abiotik apo biotik, të ekosistemit ka një ekuilibër në mënyrë që çdo gjë të jetë në harmoni (shiko Çfarë është një biome?)

Nëse ekuilibri ekologjik i një ekosistemi prishet, ai do të humbasë karakteristikat e tij dhe do të degradohet në mënyrë të pashmangshme. Për shembull, përmes ndotjes.

Llojet e ekosistemeve

Tani do të përshkruajmë llojet e ndryshme të ekosistemeve që ekzistojnë.

Ekosistemet natyrore

ekosistemet tokësore

Ato janë ato që natyra ka zhvilluar për mijëra vjet. Që atëherë kanë një sipërfaqe të madhe toke ata janë të dy tokësorë dhe ujorë. Në këto ekosisteme ne nuk marrim parasysh dorën e njeriut, kështu që lëmë transformimet e tyre artificiale për llojet e tjera të ekosistemeve

Ekosistemet artificiale

ekosistemet artificiale

Këto janë ato që krijohen nga aktivitetet e qenies njerëzore. Këto janë ato zona që nuk kanë një sipërfaqe të krijuar nga vetë natyra dhe që, në një masë të madhe, krijohen për të arritur përfitime në zinxhirët ushqimorë. Aktiviteti njerëzor dëmton ekosistemet natyrore dhe, për këtë arsye, është bërë një përpjekje për të rivendosur në mënyrë që ekuilibri ekologjik i emëruar të mund të rikthehet para se të jetë i pashmangshëm.

Tokësore

ekosistemet artificiale

Janë ato në të cilat biocenoza formohet dhe zhvillohet vetëm në tokë dhe nëntokë. Të gjitha karakteristikat e këtyre mjediseve kanë si faktorë mbizotërues dhe të varur si lagështia, lartësia, temperatura dhe gjerësia gjeografike.

Gjetim xhungla, pyje të thatë, subtropikal dhe boreal. Ne gjithashtu kemi mjediset e shkretëtirës.

Ujë i freskët

ekosistemet e ujërave të ëmbla

Këtu janë të gjitha zonat ku ka liqene dhe lumenj. Ne gjithashtu mund të marrim parasysh hapësirat ku kemi llotari dhe lente. Të parat janë ato përrenj ose burime në të cilat po formohet një mikro habitat falë rrymës ekzistuese njëdrejtuese.

Për më tepër, ato lentike janë zona me ujë të freskët në të cilat nuk ka rryma. Ata gjithashtu mund të quhen ujëra të ndenjur.

Detare

ekosistemet detare

Ekosistemet detare janë më të bollshme në Tokë. Kjo është për shkak të e gjithë jeta në këtë planet filloi të zhvillohej në det. Konsiderohet si një nga llojet më të qëndrueshme të ekosistemeve për shkak të marrëdhënies së madhe midis të gjithë përbërësve që e përbëjnë atë. Përveç kësaj, hapësira që zë është tepër e madhe për t’u dëmtuar nga duart e njeriut.

Edhe kështu, oqeanet dhe detet në të gjithë botën po vuajnë veprimet serioze të qenies njerëzore me efekte negative si ndotja e ujit, shkarkimet toksike, zbardhja e shkëmbinjve koralorë, etj.

Shkretëtirë

shkretëtirat

Në shkretëtira, reshjet e shiut janë shumë të pakta. Meqenëse nuk ka ujë fare, flora dhe fauna janë shumë të pakta. Qeniet e gjalla që ekzistojnë në këto vende jo-mikpritëse kanë një kapacitet të madh për adaptim dhe mbijetesë përballë kushteve shumë të pafavorshme mjedisore. Marrëdhëniet midis specieve të kafshëve nuk prishen. Sidoqoftë, nëse diçka ndodh midis ndonjë prej specieve që përbëjnë zinxhirin ushqimor, ne do të kemi probleme serioze në të gjithë ekuilibrin e specieve.

Nëse një specie zvogëlon popullatat e saj, ne do të shkaktojmë katastrofa në të tjerët. Shkretëtirat janë ekosisteme shumë të prekshme për shkak të mjedisit të tyre shumë të thatë dhe ndryshimeve të tyre të mëdha në temperaturat midis ditës dhe natës.

E malit

ekosistemi malor

Në këto ekosisteme ne gjejmë një lehtësim më të lartë dhe, në shumë raste, shumë të pjerrëta. Në këto lartësi, bimët dhe kafshët nuk mund të zhvillohen mirë. Biodiversiteti ulet ndërsa rritemi në lartësi. Në rrëzë të malit ka specie të shumta dhe ato ndërveprojnë me mjedisin përreth. Sidoqoftë, ndërsa rritemi në lartësi, speciet zvogëlohen. Ne gjejmë kafshë të tilla si ujqër, dhia e egër dhe zogj grabitqarë si shqiponjat dhe shkabat.

Pylltaria

ekosistemi pyjor

Këto kanë një dendësi të lartë të pemëve dhe sasi të florës dhe faunës. Ekzistojnë disa ekosisteme si xhungla, pylli i butë, taiga dhe pylli i thatë. Në përgjithësi, lagështia, reshjet dhe dendësia e pemëve priren të favorizojnë rritjen e faunës.

Shpresoj që me këtë informacion të mësoni më shumë për ekosistemin dhe të gjitha karakteristikat e tij.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.