Evolucioni i biomasës në Spanjë

Biomasa është një nga burimet e rinovueshme me të e ardhme dhe potencial më i madh në vendin tonë, sepse kemi mjete të shkëlqyera për ta gjeneruar atë: burime bujqësore, pyjore… Sidoqoftë, ne jemi akoma larg niveleve të dëshirueshme dhe nga shfrytëzimi i tij siç mundemi. Pse Ku jemi ne

Për fat të mirë, biomasa është gjithnjë e më e pranishme në zonën tonë dhe ka një të ardhme shumë premtuese. Kjo pasqyrohet në të dhënat nga Observatori i Biomasës AVEBIOM, të cilat i shpjegojmë më poshtë.

biomasa

Por para së gjithash ne do të përcaktojmë se nga çka përbëhet kjo energji e rinovueshme. Ajo që ne e quajmë biomasë është lëndë organike ose industriale që përdoret për të gjeneruar energji e rinovueshme që rrjedhin nga përdorimi i procesit të djegies së së njëjtës lëndë. Normalisht, biomasa gjenerohet me substanca nga qeniet e gjalla ose mbetjet dhe mbetjet e tyre. Mund të përbëhet nga gjethe, mbeturina druri, mbeturina, etj.

biomasa

Duke e shpjeguar atë në një mënyrë të thjeshtë, nëse për fermerin që ka hequr qafe mbetjet e të korrave ka qenë gjithmonë një problem, përdorimi i biomasës është një rrugëdalje, pasi që të gjitha këto mbeturina mund të përdoren për të prodhuar energji elektrike, në nivelin e brendshëm ose industrial. Produktet nga biomasa që përdoren për qëllime energjie quhen biokarburante, dhe ato mund të jenë të ngurta (për qëllime termike dhe elektrike) ose të lëngshme (biokarburantet). Aktualisht është e mundur të përdoret energjia nga biomasa në mënyra të ndryshme, nga termocentralet e gjenerimit të energjisë dhe nxehtësisë deri te aplikacionet e trafikut dhe transportit.

Tjetra do të shohim grafikë të ndryshëm, të cilët tregojnë evolucionin e tre nga faktorët kryesorë të sektorit të energjisë: vlera e vlerësuar e energjisë në kW, numri i instalimeve dhe energjia e gjeneruar në GWh. Burimi i të dhënave të përdorura është rrjeti i specializuar në sektor: www.observatoriobiomasa.es.

Çfarë është Observatoriobiomasa.es?

La Shoqata Spanjolle për Vlerësimin e Energjisë së Biomasës (AVEBIOM) krijoi këtë faqe në internet në vitin 2016 për të sillni të dhëna dhe vlerësime të biomasës për sa më shumë njerëz të jetë e mundur, me objektivin kryesor të mbledhjes, në të njëjtën platformë, të informacionit mbi përdorimin e biomasës termike në Spanjë.

Falë të dhënave të vetë AVEBIOM dhe atyre të siguruara nga Observatori Kombëtar i Kaldajave të Biomasës dhe Indeksi i Çmimit të Biokarburanteve, përveç bashkëpunimi i ndërmarrjeve dhe subjekteve në sektorin e biomasës, mund të gjenerojë evolucione, krahasime dhe të sigurojë të dhëna dhe vlerësime.

Grafiku 1: Evolucioni i numrit të instalimeve të biomasës në Spanjë

Një shembull i qartë i bumit të madh të kësaj teknologjie është rritja e numrit të instalimeve të këtij lloji të energjisë së rinovueshme.

Të dhënat e fundit në dispozicion tregojnë se në vitin 2015 kishte 160.036 instalime në Spanjë. Një rritje prej 25 pikë përqindje krahasuar me një vit më parë, ku shifra ishte pak më shumë se 127.000.

8 vjet më parë, nuk kishte 10.000 instalime dhe në 2015 ato tashmë i kaluan 160.000, është e qartë se evolucioni dhe rritja e biomasës në vendin tonë është një fakt i verifikueshëm dhe qartë të dukshme.

Kaldaja

kaldaja me biomasë për shtëpi

Kujtojmë që këta kaldaja përdoren si burim i energjisë së biomasës dhe për gjenerimin e nxehtësisë në shtëpi dhe ndërtesa. Ata përdorin si burim energjie karburantet natyrore siç janë peletët e drurit, gropat e ullirit, mbetjet e pyjeve, guaskat e arrave, etj. Ato përdoren gjithashtu për të ngrohur ujin në shtëpi dhe ndërtesa.

Grafiku 2: Evolucioni i vlerësuar i energjisë së biomasës në Spanjë (kW)

Një pasojë e qartë e rritjes së numrit të instalimeve është rritja e fuqisë së vlerësuar.

Fuqia totale e instaluar e vlerësuar për Spanjën ishte 7.276.992 kW në 2015. Duke e krahasuar atë me periudhën e mëparshme, fuqia totale e instaluar rritur me 21,7% krahasuar me 2014, ku vlerësimi i kW ishte pak më pak se 6 milion.

Siç mund të shihet në grafik, rritja e peshës së biomasës në këtë metrikë rritet nga një mënyrë konstante gjate viteve.

Rritja e përjetuar në terma të energjisë totale të instaluar nga 2008 deri në të dhënat e fundit të dhëna në 2015 ka qenë 381%, duke shkuar nga 1.510.022 kW në më shumë se 7.200.000.

Grafiku 3: Evolucioni i energjisë së gjeneruar në Spanjë (GWh)

  

Për të përfunduar me grafikët, ne do të analizojmë evolucionin gjatë 8 vitet e fundit të energjisë së gjeneruar nga kjo energji në Spanjë.

Ashtu si dy metrikat e mëparshme, rritja është konstante me kalimin e viteve 2015, me 12.570 GWh, viti me vëllimin më të lartë GWh. 20,24% më shumë se në vitin 2014. Rritja e energjisë së gjeneruar nga biomasa që nga viti 2008 ka qenë 318%.

Integrimi i biomasës midis burimeve kryesore të energjisë në vendin tonë vazhdon vazhdimisht kursin e saj. Për të parë qartë evolucioni i tij pozitiv thjesht shikoni të dhënat e vitit 2008.

Në atë periudhë kishte 9.556 instalime që gjeneruan një energji të vlerësuar prej 3.002,3 ​​GWh me një fuqi të vlerësuar prej 1.510.022 Kw dhe në 2015, e fundit të dhëna të disponueshme, është rritur në 12.570 GWh të energjisë së gjeneruar, 160.036 instalime dhe 7.276.992 Kw të vlerësuar të energjisë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.