Sidik ékologis, terang pangaruh anjeun sareng kumaha ngitungna

pangaruh lingkungan warga, tapak ékologis

Parantos aya indikator kelestarian internasional sareng anjeun pasti kantos nguping. Indikator ieu nyaéta tapak ékologis.

Kalayan tantangan anyar anu timbul, urang kedah ningkatkeun sareng ngalengkepan sadaya inpormasi anu mungkin anu tiasa ditawarkeun ku PDB (Produk Doméstik Bruto), anu kuringIndikator anu dianggo di dunya dina kontéks ékonomi.Ieu diperyogikeun pikeun tiasa ngarancang kawijakan saimbang anu tiasa ngagambarkeun komitmen kana Lingkungan sareng karaharjaan sosial.

Indikator kelestarian biofisik ieu, sareng kuring ngan ukur nyarioskeun ngeunaan tapak ékologis, anu tiasa ngahijikeun susunan pangaruh anu dipiboga ku masarakat manusa kana lingkunganana. Mertimbangkeun sakumaha logis, sadaya sumber daya anu diperyogikeun ogé limbah anu dihasilkeun di komunitas éta.

Naon sidik ékologis?

Sidik ékologis sabab kitu dihartikeun salaku

total luas permukaan anu produktif sacara ékologis diperyogikeun pikeun ngahasilkeun sumber daya anu dikonsumsi ku rata-rata warga masarakat manusa anu ditangtoskeun, ogé anu diperyogikeun pikeun nyerep limbah anu dihasilkeunna, henteu paduli tempat dimana permukaan ieu

Panilitian ngeunaan tapak ékologis

Dina raraga netepkeun salaku indikator, urang mimitina kedah terang kumaha ngitung tapak éta, pikeun aspék ieu sapertos:

Aliran bahan sareng énergi teras diperyogikeun pikeun ngahasilkeun naon waé jasa atanapi jasa (henteu paduli téknologi anu dianggo). Bahan-bahan sareng énergi nyarios tina sistem ékologis atanapi tina aliran énergi langsung Surya dina manifestasi anu béda-béda.

Éta ogé diperyogikeun, sistem ékologis pikeun nyerep runtah anu dihasilkeun nalika prosés produksi sareng panggunaan produk akhir.

Permukaan tina ékosistem produktif dikirangan kumargi rohangan dijajah kalayan imah, alat, prasarana ...

Ku cara kieu urang tiasa ningali kumaha indikator ieu ngagabungkeun sababaraha dampak, sanaos anu sanésna ogé kedah diperhatoskeun, sapertos anu nganggap enteng dampak lingkungan anu asli.

susunan épék pikeun tapak ékologis

Pangaruh lingkungan nyata

Sababaraha tabrakan henteu dipertanggungjawabkeun, khususna sipat kualitatif, sapertos kontaminasi taneuh, cai, sareng suasanana (kecuali pikeun CO2), erosi, leungitna kaanekaragaman hayati atanapi dégradasi ti bentang.

Diasumsikeun yén prakték di séktor pertanian, peternakan sareng kehutanan anu berkelanjutan, nyaéta yén produktivitas taneuh henteu ngirangan kana waktos.

Pangaruh anu aya hubunganana sareng panggunaan cai henteu diperhatoskeun, kajaba penjajahan langsung lahan ku waduk sareng infrastruktur hidrolik sareng énergi anu aya hubunganana sareng manajemén siklus cai.

Salaku patokan umum, diusahakeun henteu ngitung aspek-aspek éta anu aya mamang ngeunaan kualitas itungan.

Dina hubungan ieu, aya ogé anu condong milih pilihan anu paling bijaksana nalika ngeunaan hasil.

Biocapacity

Unsur pelengkap pikeun tapak ékologis nyaéta biocapacity hiji wilayah. Éta henteu langkung ti daérah produktif biologis anu sayogi sapertos pepelakan, leuweung, susukan, laut anu produktif ...

Kuring ningali ka biocapacity salaku unsur pelengkap kusabab bédana tina indikator ieu méré urang salaku hasil tina defisit ékologis. Nyaéta, defisit ékologis sarua jeung paménta sumberdaya (tapak ékologis) kirang sumberdaya aya (biocapacity).

Tina sudut pandang global, éta diperkirakeun aya 1,8 ha biocapacity planét pikeun unggal pangeusi, atanapi naon anu sami, upami urang kedah ngadistribusikaeun bumi produktif bumi dina bagian anu sami, pikeun masing-masing langkung ti genep milyar pangeusi di planét, 1,8 hektar bakal cocog pikeun nyumponan sagala kabutuhanana salami sataun.

Ieu masihan kami ide ngeunaan konsumsi sareng pengeluaran anu hébat anu kami ngadamel, sareng éta, upami urang teraskeun sapertos kieu, Bumi moal tiasa nyayogikeun sadayana.

Salaku data panasaran pikeun mairan éta USA ngagaduhan tapak suku 9.6Ieu ngandung harti yén lamun sakabeh dunya hirup sapertos AS bakal nyandak langkung ti 9 satengah planét Bumi.

Tapak ékologis tina Spanyol nyaéta 5.4 

Ngitung tapak ékologis

Itungan indikator ieu dumasar kana estimasi daérah produktif diperyogikeun pikeun nyukupan konsumsi anu aya hubunganana sareng tuangeun, pikeun hasil leuweung, konsumsi énergi sareng pendudukan langsung.

Pikeun terang permukaan ieu, dua léngkah dilaksanakeun:

Cacah konsumsi kategori anu béda dina unit fisik

Upami teu aya data konsumsi langsung, konsumsi anu jelas pikeun tiap produk diperkirakeun ku ungkapan ieu:

Konsumsi anu jelas = Produksi - Ékspor + Impor

Transformasi konsumsi ieu kana permukaan biologis produktif anu pas ngalangkungan indéks produktivitas

Ieu sami sareng ngitung daérah anu diperyogikeun pikeun nyayogikeun rata-rata konsumsi per kapita pikeun produk anu ditangtoskeun. Nilai produktivitas dianggo.

Sidik ékologis = Konsumsi / Produktivitas

Nilai produktivitas anu bakal kami anggo tiasa disebatkeun kana skala global, atanapi éta tiasa diitung khusus pikeun daérah anu tangtu, sahingga ngémutan téknologi terapan sareng kinerja lahan.

Pikeun itungan standar, anu panggunaan faktor produktivitas global (sakumaha anu anjeun tingali di luhur) sabab mungkin ku cara ieu pikeun ngabandingkeun nilai-nilai anu dicandak tina tapak ékologis dina skala lokal sareng éta nyumbang kana total normalisasi tina indikator.

Konsumsi énergi

Pikeun kéngingkeun tapak ékologis ngeunaan konsumsi énergi, éta dilakukeun sacara béda-béda gumantung kana sumber énergi anu bakal dipertimbangkeun.

Pikeun suluh fosil. Sumber tanaga utami dikonsumsi, sanaos turun berkat énergi anu diperbarui, tapak ékologis ngukur luas nyerep CO2.

Ieu diala tina total konsumsi énergi, langsung sareng pakait sareng produksi sareng distribusi barang sareng jasa anu dikonsumsi, dibagi ku kapasitas fiksasi CO2 di daérah leuweung.

tapak manusa ngaleuwihan kapasitas Bumi

Itungan sésana

Sakali konsumsi parantos diitung sareng indéks produktivitas dilarapkeun, urang tiasa ngagaduhan daérah produktif anu béda dianggap (pepelakan, susukan, leuweung, laut atanapi permukaan buatan).

Unggal kategori ngagaduhan produktivitas biologis anu béda (contona: héktar pepelakan langkung produktif tibatan salah sahiji laut), sareng sateuacan ditambihan perlu diteruskeun naon anu diartikeun normalisasi.

Jang ngalampahkeun ieu, masing-masing permukaan éta ditimbang ku faktor-faktor kasetaraan anu nyatakeun hubungan antara produktivitas biologis unggal kategori permukaan anu aya hubunganana sareng produktivitas rata-rata permukaan planét..

Dina pengertian ieu, kanyataan yén faktor kasetaraan leuweung nyaéta 1,37 hartosna yén produktivitas hiji héktar leuweung ngagaduhan, rata-rata, 37% langkung produktipitas tibatan rata-rata produktivitas pikeun sakumna daérah. Ruang produktif global.

Sakali faktor kasetaraan parantos dilarapkeun ka unggal kategori permukaan diitung, urang ayeuna gaduh tapak ékologis anu dikedalkeun dina naon anu katelah héktar global (gha).

Sareng sadaya ieu upami urang tiasa neraskeun nambihan sadayana sahingga kéngingkeun total tapak ékologis.

Ngitung tapak ékologis anjeun nyalira

Naha anjeun kantos naros sabaraha "alam" anu diperyogikeun gaya hirup anjeun? Angket éta "tapak ékologis" ngitung jumlah lahan sareng luas laut anu diperyogikeun ngajaga pola konsumsi anjeun sareng nyerep limbah anjeun unggal taun.

Salaku pola anu biasa, alat-alat ieu biasana ngatasi hal-hal ieu:

  • énergi: Pamakéan énergi di bumi. Itungan global ku jinis énergi per taun, ogé biaya anu aya.
  • Cai: Perkiraan perséntase konsumsi rata-rata sareng akibat tina ngageneralisasi gaya anjeun pikeun nyéépkeun cai.
  • Ngangkut: Sabaraha péngkolan lengkep anjeun tiasa ngadamel planét ku nambihan sadaya kapindahan dina sataun.
  • Runtah sareng bahan: Jumlah sampah anu dihasilkeun di bumi per jalma sareng persentase bahan didaur.

Saatos ngawaler 27 patarosan saderhana Dina MyFootPrint, anjeun bakal tiasa ngabandingkeun tapak suku ékologis anjeun sareng jalma sanés sareng mendakan kumaha urang tiasa ngirangan pangaruh urang di Bumi.

Didatangan halaman tapak suku kuring sareng jawab patarosan.

hasilna tapak suku ékologis

Upami sadayana hirup sareng ngagaduhan gaya hirup anu sami urang butuhkeun 1,18 Bumi, Kuring ngaliwat sakedik pisan sanaos sababaraha taun ka pengker ieu ngirangan saprak nalika kuring mimiti diajar ngeunaan konsép tapak ékologis kuring tumaros sareng kuring émut yén kuring aya 1,40, janten kami dina jalur anu leres.

Netralisir tapak suku ékologis urang

peta data tapak ékologis

Sidik ékologis global

Para komposisi tapak ékologis di Spanyol faktor anu paling penting nyaéta tapak énergi, gaduh pangsa 68%, langkung saé 50% didirikeun sadunya.

Kusabab kitu, penting pikeun dicatet yén komponén utama tapak ieu (tapak énergi) nyaéta produksi barang konsumén kalayan 47,5%, ieu Diitung ku konsumsi énergi langsung sareng énergi anu aya dina barang impor.

Saatos di tempat kadua urang gaduh sektor transportasi sareng mobilitas kalayan 23,4% sareng di tempat katilu perumahan 11,2%.

Dumasar kana data ieu, diperkirakeun yén Spanyol ngagaduhan defisit ékologis 4 ha per jalma, nyaéta, 175 juta hektar di nasional.

Pondokna, taunan kabutuhan penduduk Spanyol langkung ti 2,5 kali daérah na pikeun tiasa ngajaga standar hirup sareng penduduk. Kusabab kitu, urang ngagaduhan defisit ékologis anu saluhureun rata-rata UÉ sareng anu nunjukkeun yén Spanyol ngagaduhan rohangan ngan ukur pikeun nyayogikeun katuangan sareng hasil leuweung pikeun penduduk ayeuna.

Tapi anu penting di dieu nyaéta éta sakali urang ngagaduhan hasil tina tapak ékologis urang kedah ngirangan.

Ngurangan tapak suku global atanapi dina tingkat pribadi henteu langkung ti ngan ukur nerapkeun kabiasaan sustainable anu hadé sapertos panggunaan cai anu rasional, panggunaan angkutan umum atanapi cara sanés anu henteu ngotorkeun, didaur ulang, panggunaan lampu lampu konsumsi rendah, isolasi tina jandéla sareng panto, panggunaan alat anu éfisién sareng anu panjang jsb.

Adat istiadat saderhana ieu (anu sakedik hargana murah tapi akhirna janten bagian tina kahirupan urang) tiasa mangaruhan kana tabungan énergi domestik sakitar 9% per somah.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)