Téropopastik

termosét

Kami henteu tiasa nolak yén palastik sumping pikeun ngarobih kahirupan urang. Aya seueur jinis palastik anu ngagaduhan kagunaan anu béda dina dinten ka dinten urang. Salah sahijina nyaéta térmoplastik. Mangrupikeun saperangkat zat anu parantos kabentuk ngalangkungan polimér anu ngagabung sareng gaya antar molekul anu sanggup ngawangun struktur liniér sareng cabang. Éta bahan anu cukup fleksibel sareng cacad salami éta suhu luhur.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan thermoplastics, ciri sareng kagunaanna.

Ciri utama

produk thermosetting

Mangrupikeun jinis palastik anu tiasa dibentuk sareng dirombak sababaraha kali dina suhu anu luhur. Hatur nuhun kana prosés casting, éta tiasa dianggo pisan dina hal daur ulang, sabab éta tiasa dirobih deui pikeun ngarobih aranjeunna sareng masihan kahirupan anyar. Nalika palastik lebur, bahan anu kaleungitan kualitasna tiasa dibentuk deui. Masalahna nyaéta janten kirang kirang didaur ulang sareng teu tiasa dianggo deui.

Aya sababaraha jinis thermoplastics nyaéta thermoset. Ieu ngandung harti yén aranjeunna tiasa ngawangun bentuk permanén saatos pencét dina suhu luhur sareng henteu tiasa dilebur deui sabab éta bakal kaduruk. Ku alatan éta, éta janten thermoplastic non-didaur.

Jinis utama téroplastik

produk termoplastik

Hayu urang tingali naon jinis utama thermoplastics anu tiasa dipikaterang berkat ukiran dina unggal dasar produk anu dianggo:

  • HDPE (poliétilén kapadetan tinggi) sareng LDPE (poliétilén kapadetan handap): éta mangrupikeun bahan palastik paling umum, tahan pisan, serbaguna, murah, transparan atanapi bodas, sareng ngagaduhan sipat insulasi anu hadé. HDPE tembus, kuat sareng gampang diolah, éta tiasa dianggo pikeun ngadamel botol, kaléng, bak cai sareng kontainer pengiriman. LPDE tiasa tembus atanapi transparan, sareng éta tiasa kontak sareng tuangeun, naha éta dipaké dina produk sapertos kantong, bungkus sareng cocooan.
  • PVC (Polyvinyl Chloride): Éta turunan palastik paling serbaguna sareng tiasa dihasilkeun ngalangkungan opat prosés anu béda (gantung, émulsi, blok sareng leyuran). Éta palastik serbaguna tahan ka abrasi, bahan kimia, suasana sareng seuneu. Hal ieu dianggo dina industri kertas sareng dina pembuatan bungkus kanggo tuangeun, kartu kiridit, mebel, cocooan sareng papakéan.
  • PP (polipropilén): Suhu lemesna langkung luhur tibatan poliétilén sareng langkung gampang dioksidasi. Éta transparan, ringan sareng awét, sareng tiasa dianggo pikeun palastik sareng serat. Éta henteu nyerep cai, gampang dipasang, sareng ngagaduhan résistansi anu kuat pikeun retakan setrés lingkungan. Éta dipaké pikeun ngadamel serat tékstil, gasket, bungkus, karpét, tali, bungkus sareng jati.
  • PS (polistirén) - Aya opat jinis polistirén utama. PS kaca transparan, keras sareng rapuh. Éta tiasa dilakukeun dina warna anu caang sareng opak. Sering dianggo pikeun ngagentos gelas, aluminium, sareng kai sabab langkung mirah. Polystyrene ogé dianggo dina bungkus (kalebet tuangeun), wadah, buleud, lampu, barang pamiceunan, cocooan, sareng gelas.

Téroplastik industri

térmoplastik

Térmoplastik ieu sapertos kieu:

  • PB (Polybutene) -Mainly used dina pipa sareng pemanasan industri pikeun pabrikan pipa. Éta ngagaduhan ciri anu ngamungkinkeun dianggo dina bidang pipa cai panas sareng tiis bertekanan, berkat kombinasi kalenturan sareng kakuatan tarikna dina suhu anu luhur.
  • PMMA (polymethylmethacrylate): éta mangrupikeun salah sahiji plastik rékayasa, bersaing sareng thermoplastics sanés sapertos polycarbonate atanapi polystyrene. Dipaké dina industri otomotif pikeun nyieun lampu mobil sareng bagian sanésna, ogé pikeun lampu, kosmétik, arsitéktur, élmu optik, sareng hiburan. Kusabab résistansi goresan anu kuat, penampilan anu saé, sareng warna transparan, éta dianggap gaganti anu hadé pikeun gelas.
  • pepet (poliétilén terephthalate): éta mangrupikeun termoplastik seueur dianggo dina bungkus tékstil sareng inuman. Sanaos viskositasna turun ku sajarah termal, éta tiasa didaur ulang sareng disatujuan pikeun digunakeun dina produk anu langsung kontak sareng tuangeun. Éta lampu, transparan, kristal, tahan cai, kalayan kakuatan flexural tinggi sareng nyerep Uap anu handap.
  • PTFE (Polytetrafluoroethylene): thermoplastic ieu langkung dikenal salaku Teflon. Karakteristik utamina nyaéta leres-leres gering, janten henteu bereaksi sareng bahan kimia sanés, kecuali dina kaayaan anu khusus pisan. Éta ngagaduhan impermeability anu kuat sareng ngajaga ciri-cirina dina lingkungan anu lembab.
  • Nilon: Mangrupikeun jinis serat tekstil anu élastis sareng tahan. Ngengat henteu nyerang éta sareng henteu kedah nyetrika. Ieu dianggo pikeun ngadamel kaos kaki, kaén sareng baju rajut. Upami nyetak komprési, éta ogé dianggo pikeun ngadamel gagang sikat, sisir sareng gadget sanés.

Karakteristik térmosét

Unggal palastik ngagaduhan suhu transisi, di handap ieu aranjeunna bakal janten heuras sareng rapuh, di luhurna bakal lemes sareng elastis. Karakteristik ieu ngamungkinkeun thermoplastics lemes sareng fleksibel, sapertos bahan anu nutupan kabel. Sareng pipa cai PVC tangguh sareng tangguh.

Dibandingkeun sareng thermoplastics, thermoset ieu ngagaduhan sababaraha sipat anu nguntungkeun. Salaku conto, gaduh résistansi anu langkung saé pikeun guncangan, pelarut, penetrasi gas sareng suhu anu ekstrim. Nanging, kusabab ciri-cirina, pikeun sababaraha departemén, pamrosésanana rada rumit. Bahan baku dasar pikeun palastik naon waé nyaéta minyak atah, ogé karbon, oksigén, sareng hidrogén.

Di sisi anu sanésna, thermoplastics ogé tiasa langkung atanapi kirang diwangun ku unsur kimia sanés sapertos sulfur, silikon, fosfor, nitrogén, klorin sareng fluorin. Éta sadayana gumantung kana jinis termoplastik anu dimaksud. Plastik thermosetting henteu tiasa dicumponan sareng polimér henteu leyur. Ieu kusabab ranté plastik ieu nyiptakeun jaringan tilu diménsi, janten éta dihubungkeun ku beungkeut anu sami. Kucara kieu, struktur polimérik tina ranté interlocking kabentuk, anu katingalina sareng tiasa dianggo sami sareng molekul ageung. Nalika suhuna naék, ranténa janten langkung ketat sahingga polimérna janten langkung kuat dugi ka turun tumurun.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan thermoplastics sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.