Bahan bakar fosil

Bahan bakar fosil ngasilkeun

Bahan bakar fosil Éta mangrupikeun sumber énergi utama anu urang gaduh di panjuru dunya. Mangrupikeun saréat sésa-sésa organisme anu parantos aya di Bumi sareng, saatos ngalaman panas sareng tekanan kerak bumi salami ratusan juta taun, parantos kabentuk sareng ngandung énergi anu ageung. Formasi na kusabab prosés alami dékomposisi aérobik tina organisme anu maot sareng dikubur. Mangtaun-taun, dékomposisi ieu parantos janten hidrokarbon anu tiasa ngandung énergi.

Dina tulisan ieu urang bade difokuskeun ngajelaskeun ciri, aplikasi, asal sareng pangaruh sekundér tina bahan bakar fosil. Naha anjeun hoyong terang sadayana perkawis aranjeunna?

Bahan bakar fosil salaku sumber énergi

Bénsin salaku bahan bakar fosil

Dunya urang teras-terasan robih. Pangwangunan ékonomi anu ngaluarkeun révolusi industri ngajantenkeun masarakat urang mekar. Masyarakat anu industrialisasi sacara total dimana pangwangunan ékonomi aya hubunganana sareng sumber énergi.

Énergi anu dikonsumsi manusa unggal dintenna pikeun ngalaksanakeun sagala kagiatan diala tina sumber anu béda. Sababaraha diantarana sumber anu tiasa dirobih sareng anu sanés henteu. Kanggo ayeuna, dunya urang nuju gerak seuseueurna ku énergi anu teu tiasa dibaharuan anu ngotorkeun planét.

Énergi fosil diala ku durukan sababaraha zat anu asalna tina sésa-sésa pepelakan sareng organisme hirup sanés anu parantos nguraikeun langkung ti sababaraha taun. Jutaan taun ka pengker, sésa-sésa ieu dikubur ku pangaruh fénoména alam sareng aksi mikroorganisme. Sakali aranjeunna dikubur di kerak bumi, aranjeunna komitmen kana kaayaan tekanan sareng suhu luhur anu masihan ciri khas aranjeunna ayeuna.

Jinis suluh fosil

Simpenan suluh fosil

Ayeuna, sababaraha jinis bahan bakar fosil dianggo pikeun kéngingkeun énergi. Masing-masingna ngagaduhan ciri sareng asal anu bénten. Nanging, sadayana ngandung seueur énergi anu dianggo pikeun panggunaan anu béda-béda.

Salajengna urang bakal ngajelaskeun anu utama:

  • Karbon mineral. Éta batubara anu dianggo pikeun lokomotip. Utamana karbon aya dina endapan ageung dina taneuh. Pikeun nimba éta, tambang diwangun dimana sumberna dieksploitasi.
  • Perminyakan. Mangrupikeun campuran tina rupa-rupa hidrokarbon dina fase cair. Éta diwangun ku kokotor ageung sanésna sareng dianggo pikeun kéngingkeun sababaraha bahan bakar sareng produk sampingan.
  • Gas alam. Éta biasana diwangun ku gas metana. Gas ieu pakait sareng bagian hidrokarbon paling ringan. Maka, disebatkeun gas alam kirang ngotor sareng langkung murni. Éta diekstraksi tina kebon minyak dina bentuk bénsin.
  • Pasir tar jeung minyak minyak. Éta mangrupikeun bahan anu dibentuk ku pasir ukuran liat anu ngandung sésa-sésa leutik zat organik. Bahan organik ieu diwangun ku bahan anu diuraikeun kalayan struktur anu mirip pisan sareng minyak.

Énergi nuklir ogé dianggap jinis suluh fosil. Ieu dileupaskeun salaku hasil tina réaksi nuklir disebut Fisi nuklir. Éta mangrupikeun pembagian inti atom beurat sapertos uranium atanapi plutonium.

Pembentukan minyak

Ékstraksi minyak

Perminyakan mangrupikeun bahan bakar fosil anu asalna tina bahan-bahan puing tina organisme cai, sato sareng tutuwuhan anu hirup. Mahluk hirup ieu cicing di laut, laguna sareng sungut caket laut.

Minyak aya dina éta média asal sédimén. Ieu ngandung harti yén masalah anu parantos kabentuk mangrupikeun organik sareng disimpen disimpen ku sédimén. Langkung jero sareng jero, ku polah tekanan kerak bumi, éta dirobih janten hidrokarbon.

Prosés ieu ngabutuhkeun jutaan taun dina waktos. Kusabab kitu, sanaos minyak teras-terasan dihasilkeun, éta tetep dina tingkat dikurangan pikeun skala manusa. Salaku tambahan, tingkat konsumsi minyak sapertos kitu tanggal pikeun béakna parantos dijadwalkeun. Dina réaksi formasi minyak, baktéri aérobik meta baktéri mimitina sareng bakteri anaérobik, dina jero anu langkung ageung. Réaksi ieu ngaleupaskeun oksigén, nitrogén, sareng walirang. Katilu unsur ieu mangrupikeun bagian tina sanyawa volatil hidrokarbon.

Nalika sédimén dikepetkeun ku pangaruh tekanan, batu dasar batu kabentuk. Salajengna, kusabab épék migrasi, minyak mimiti ngabahekeun sadaya batu anu langkung poros sareng langkung permeabel. Batu ieu parantos disebat "Batu gudang." Di dinya minyak konséntrasi sareng tetep aya dina éta. Ku cara kieu, prosés ékstraksi minyak dilakukeun pikeun garapannana salaku bahan bakar.

Kaunggulan jeung kalemahan

Énergi nuklir

Bahan bakar fosil ngagaduhan sababaraha kaunggulan sareng karugian nalika ngagunakeunana salaku sumber énergi. Hayu urang analisa aranjeunna:

  • Kelimpahan dina setoran. Sanaos aya cariosan ngeunaan panipisan salajengna, cadangan bahan bakar fosil masih kedah nyayogikeun urang. Kalayan tumuhna énergi anu terbarukan, panggunaan na unggal dinten na turun.
  • Aksesibilitas pikeun cadangan henteu rumit pisan. Ieu ngandung harti yén, gampang dicandak, biaya operasi ékonomi dikirangan.
  • Nyayogikeun seueur kakuatan dina harga anu relatif murah. Kedah disebatkeun yén, sanaos aranjeunna henteu kapaké pikeun jangka panjang, éta énergi anu kuat sareng murah.
  • Angkutan sareng panyimpenan na murah sareng gampang. Beda sareng énergi anu terbarukan, angkutan sareng neundeun suluh fosil gampil. Renewables gaduh drawbacks dina sistem panyimpenan.

Karugianana langkung lega kumargi aranjeunna dibagi kana sababaraha jinis. Urang badé ngabahas aranjeunna dina sababaraha bagian.

Karugian lingkungan

Émisi gas rumah kaca

Pembakaran, ékstraksi, pamrosésan sareng angkutan suluh fosil ieu ngagaduhan akibat langsung dina pangaruh rumah kaca. Ampir 80% émisi karbon dioksida sacara global aranjeunna asalna tina panggunaan bahan bakar fosil.

Pangaruh kaséhatan

kalemahan

Populasi kapangaruhan polusi sareng kaserang pernapasan sareng panyakit kardiovaskular. Sektor anu sénsitip penduduk nyaéta awéwé hamil, manula sareng murangkalih. Barudak khususna anu paling kapangaruhan, kumargi ku ngajalankeun langkung seueur nalika anjeun maén, aranjeunna ngambekan langkung seueur hawa sareng nginum langkung seueur cai. Metabolisme anjeun henteu acan dikembangkeun cekap pikeun ngaleungitkeun zat anu ngabahayakeun.

Mudah-mudahan énergi terbarukan ngagentoskeun suluh fosil sareng ningkatkeun kualitas kahirupan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   GUADALUPE GOMEZ HERNANDEZ cenahna

    HATUR NUHUN TOPIK Anjeun dina Lingkungan éta jelas pisan