Sindrom Leuweung kosong

leuweung sareng interaksi na

"Sindrom Leuweung kosong" nyaéta anu disebut landian leuweung anu padumukanana handapna handap, teu aya tangkal ngora, teu aya spésimén tina kahirupan sato sareng pepelakan anu sanés. Ieu kajantenan sabab éta mangrupikeun jinis punah tapi langkung tiiseun.

Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis "leuweung kosong"?

Sindrom leuweung kosong

pentingna leuweung

Ngaran ieu parantos dipasihkeun ku biologis ka daérah arboreal anu ngagaduhan sababaraha tangkal ngora atanapi sababaraha populasi. Ieu nunjuk kapunahan spésiés di daérah éta. Di tempat-tempat ieu, siklus alamiah dimana spésiésna beregenerasi parantos lirén sareng runtuh kusabab teu saimbangna ékologis sareng kaleungitan interaksi anu ngamungkinkeun spésiés hirup sareng berkembang.

Interaksi antara mahluk hirup perlu di ékosistem pikeun tukeur aliran zat sareng tanaga konstan. Hatur nuhun kana interaksi ieu, ékosistem berkembang sakitar kasaimbangan anu stabil. Nalika kakuatan éksternal di luar sistem éta sorangan pangaruh, kasaimbangan anu parantos kabentuk antara interaksi spésiés anu ngawangunna rusak sareng mékanisme anu tiasa dianggo ékosistem.

Interaksi ieu sering saling nguntungkeun diantara mahluk hirup sareng ngabentuk anu disebut "jaringan mutualisme" sacara alami. Nalika jaringan ieu musnah ku henteuna atanapi turunna salah sahiji komponén jaringan, éta bakal nyababkeun maotna ékosistem katelah "sindrom leuweung kosong."

Leuweung dikutuk

mangsa predator

Leuweung ieu anu kasaimbanganana parantos rusak anu ditumpes maot, sabab aranjeunna peryogi interaksi antara mahluk hirup. Hutan anu ngagaduhan pepelakan tapi henteu aya sato anu dikutuk laun nguraikeun sareng ngaleungit dina waktos anu singget. Sato ngalaksanakeun fungsi ékologis anu peryogi ku tangkal pikeun hirup sareng baranahan.

Ieu parantos dikuatkeun berkat dokumén anu nunjukkeun yén leuweung tanpa fauna parantos kaleungitan dugi ka tilu perempat poténsi panyimpenan karbonna. Nyaéta, tangkal na masih aya, tapi aranjeunna henteu minuhan fungsi ékosistemna. Jasa ékosistem nyaéta hiji anu sipat masihan urang ku kanyataan saderhana tetep dina kasaimbangan sareng harmoni. Salaku conto, fungsi pangambilan CO2 tina tangkal mangrupikeun jasa ékosistem.

Di sakabeh planét teu aya spésiés anu tiasa hirup nyalira tanpa aya hubunganana sareng spésiés anu sanés. Sanaos spésiésna nyalira, aranjeunna peryogi spésiés sanés kanggo tuang atanapi gaduh panyumputan. Duanana dina sistem sareng predator-mangsa atanapi host parasit atanapi mutualisme, jsb. Aranjeunna peryogi hubungan antara sababaraha mahluk anu hirup.

Kieu carana ngawangun arsitektur biodiversitas. Henteu aya anu teu aya artina, sadayana ngagaduhan alesan janten. Kusabab kitu, penting pikeun nimbangkeun hubungan antara mahluk hirup nyebatkeun kapunahan ékosistem.

Aya sababaraha ékosistem anu sanggup bertahan rada hadé sanajan spésiés-spésiés tertentu leungit. Tapi leres aya spésiés anu ayana éta penting pikeun fungsi anu sami sareng éta, tanpa aranjeunna, éta rubuh lengkep.

Manuk sareng peranna

interaksi mahluk hirup

Kaseueuran manuk mangrupikeun serangga sareng gugus frugivorous anu sanésna, anu tuang kana buah anu berdaging, kembang, nektar, sari atanapi umbi, sareng anu tanggel waler pikeun nyebarkeun bibitna najis atanapi ku regurgitasi. Peta ieu ngajantenkeun aranjeunna penting pisan dina ékosistem sahingga pepelakan tiasa sumebar di daérah éta.

Tanpa manuk, ékosistem lengkep bakal runtuh, kumargi kapasitas na pikeun regenerasi alam bakal kapangaruhan sacara serius. Faktor naon waé anu campur dina kaleungitan fungsionalitas biologis nempatkeun kasaimbangan dina résiko. Salaku conto, srigala aya di Sierra Morena, tapi éta henteu ngagaduhan fungsi ékologis dina ékosistem.

Spésiés Frugivorous anu peryogi kisaran ageung bakal kapangaruhan upami leuweung janten pecahan. Upami jumlah lokal atanapi seueur manuk frugivorous turun pisan, prosés bubaran pepelakan runtuh, buah anu asak garing di dinya atanapi didahar ku rodénsia, hérbivora maéhan bibit sareng teu aya prosés dispersal siki anu épéktip.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.