Pentingna siklus cai pikeun planét

cai penting pisan pikeun kahirupan di planét. Siklus cai

Pasti aya waktos, sapanjang hirup anjeun, anjeun parantos dijelaskeun kumaha siklus cai. Sadaya prosés anu parantos aya dina éta hujan dina bentuk hujan, salju atanapi hujan es dugi ka ngejat deui sareng ngawangun awan. Nanging, masing-masing bagian tina prosés anu ngagaduhan siklus cai ieu ngagaduhan unsur sareng aspék anu penting pikeun kamekaran kahirupan sareng kasalametan seueur mahluk hirup sareng ékosistemna.

Naha anjeun hoyong terang undak-usuk pentingna siklus cai di planét ieu?

Naon siklus cai?

kasimpulan dina tahapan siklus cai

Di Bumi aya zat anu aya dina gerakan anu teras-terasan sareng anu tiasa dina tilu kaayaan: padet, cair sareng gas. Éta ngeunaan cai. Cai teras-terasan ngarobah kaayaan sareng kagolong kana prosés anu teras-terasan anu lumangsung salami milyaran taun di planét urang. Tanpa siklus cai, kahirupan sakumaha urang terang éta moal tiasa ngembangkeun.

Siklus cai ieu henteu dimimitian di tempat anu khusus, nyaéta, éta teu aya awal atanapi tungtung, tapi aya dina gerakan anu teras-terasan. Pikeun ngajelaskeunana sareng ngajantenkeun langkung gampil, urang bakal nyaruakeun awal sareng akhir. Siklus cai dimimitian di sagara. Di dinya, cai nguap sareng asup kana hawa, ngajantenkeun janten uap cai. Arus hawa naék kusabab variasi tekanan, suhu sareng kapadetan nyababkeun uap cai dugi ka lapisan luhur atmosfir, dimana suhu hawa anu langkung handap nyababkeun cai kentel sareng awan ngawangun. Nalika arus hawa naék sareng silih ganti, awan ngagedéan dina ukuran sareng kandelna, dugi aranjeunna murag sakumaha présipitasi. 

Presipitasi bisa lumangsung ku sababaraha cara: cai cair, salju atanapi hujan es. Bagian tina présipitasi anu ragrag dina bentuk salju akumulasi ngabentuk lambar és sareng glasier. Ieu sanggup nyimpen cai beku salami jutaan taun. Sésa cai murag jadi hujan di sagara, laut sareng permukaan darat. Kusabab pangaruh gravitasi, saatos aranjeunna ragrag dina permukaan, limpasan permukaan dihasilkeun anu nimbulkeun walungan sareng aliran. Di walungan, cai diangkut deui ka sagara. Tapi henteu sadaya cai anu murag dina permukaan bumi ngalir ka walungan, tibatan seueur cai na akumulasi. Bagéan ageung tina cai ieu nyaéta kaserep ku resapan sareng éta tetep disimpen salaku cai bawah tanah. Anu sanésna disimpen ngabentuk situ sareng sumber.

Cai anu nyusupkeun anu deet diserep ku akar pepelakan kanggo tuang sareng bagian na ngalir ngaliwatan permukaan daun, kitu deui mulih deui ka suasanana.

Tungtungna, sadaya cai balik deui ka sagara, kumargi naon anu ngejat, kamungkinan, murag deui dina bentuk présipitasi di laut sareng sagara, "nutup" siklus cai.

Tahap siklus cai

Siklus cai ngagaduhan sababaraha komponén anu silih nuturkeun sacara bertahap. The Survei Geologi AS (USGS) parantos ngaidentifikasi 15 komponén dina siklus cai:

  • Cai disimpen dina sagara
  • Nguap
  • Cai dina suasana
  • Kondensasi
  • Présipitasi
  • Cai disimpen dina és sareng salju
  • Cai ngalembereh
  • Luncuran permukaan
  • Aliran cai
  • Disimpen cai tawar
  • Nyusupkeun
  • Ngaleupaskeun cai taneuh
  • Springs
  • Perspirasi
  • Cai taneuh disimpen
  • Sebaran cai global

Cai disimpen dina sagara sareng sagara

sagara nyimpen cai paling seueur di planét ieu

Sanaos dianggap yén sagara aya dina prosés évaporasi anu teras-terasan, jumlah cai anu disimpen di sagara langkung seueur tibatan cai anu nguap. Aya sakitar 1.386.000.000 kilométer kubik cai disimpen di sagara, diantarana ngan 48.000.000 kilométer kubik aranjeunna dina gerakan kontinyu ngalangkungan siklus cai. Sagara jawab 90% tina évaporasi dunya.

Sagara dina gerakan konstan berkat dinamika atmosfir. Kusabab kitu, aya arus anu kawéntar di dunya sapertos Teluk Stream. Hatur nuhun kana arus ieu, cai tina sagara diangkut ka sadaya tempat di Bumi.

Nguap

cai ngejat sanajan henteu ngagolak

Tadi parantos disebatkeun sateuacanna yén cai dina kaayaan teras-terasan ngarobah: uap, cair sareng padet. Évaporasi nyaéta prosés anu ngarobah cai tina kaayaan cair kana gas. Hatur nuhun ka dinya, cai anu aya di walungan, situ sareng sagara ngahiji deui dina atmosfir dina bentuk uap sareng, nalika kondensasi, ngawangun awan.

Pasti anjeun geus mikir yén kunaon caina ngejat upami henteu ngagolak. Ieu kajantenan kusabab énergi di lingkungan dina bentuk panas sanggup ngarusak ikatan anu nahan molekul cai babarengan. Nalika beungkeut ieu rusak, cai bakal robih tina kaayaan cair kana gas. Kusabab kitu, nalika suhu naék kana 100 ° C, cai ngagolak sareng langkung gampang sareng gancang pikeun ngarobah tina cairan kana gas.

Dina kasaimbangan cai total, tiasa disebatkeun yén jumlah cai anu ngejat, tungtungna murag deui dina bentuk présipitasi. Ieu kumaha ogé beda-beda sacara géografis. Ngaliwatan sagara, évaporasi langkung umum tibatan presipitasi; sedengkeun di darat présipitasi ngaleuwihan penguapan. Sakitar 10% tina cai hungkul anu ngejat ti sagara ragrag di Bumi dina bentuk présipitasi.

Cai disimpen dina suasana

hawa sok ngandung uap cai

Cai tiasa disimpen dina atmosfir dina bentuk uap, beueus, sareng ngawangun awan. Henteu seueur cai anu disimpen dina atmosfir, tapi éta mangrupakeun jalur anu gancang pikeun cai pikeun diangkut sareng dipindahkeun di sakumna dunya. Sok aya cai dina atmosfir sanaos teu aya méga. Cai anu disimpen dina suasanana nyaéta anu 12.900 kilométer kubik.

Kondensasi

awan diwangun ku kondensasi uap cai

Bagian tina siklus cai ieu dimana éta ngalir tina gas kana kaayaan cair. Bagéan ieu Penting pikeun awan pikeun ngabentuk éta, engké, bakal masihan présipitasi. Kondensasi ogé tanggung jawab pikeun fénoména sapertos kabut, fogging nepi kana jandéla, jumlah kalembaban sadidinten, tetes anu ngabentuk di sakitar kaca, sareng sajabana.

Molekul cai ngagabungkeun sareng partikel leutik lebu, uyah, sareng haseup pikeun ngawangun titik-titik awan, anu tumuh sareng ngawangun awan. Nalika titik-titik awan babarengan, ukuranana bakal tumuh, ngawangun awan sareng présipitasi tiasa kajadian.

Présipitasi

présipitasi dina bentuk hujan paling ageung

Presipitasi nyaéta turunna cai, duanana dina bentuk cair sareng padet. Kaseueuran tetesan cai anu ngawangun méga entong buru-buru, kumargi aranjeunna tunduk kana kakuatan arus hawa ka luhur. Pikeun présipitasi lumangsung, tetesna kedah mimiti ngembun sareng silih tabrakan, ngawangun titik-titik cai anu langkung ageung anu langkung beuratna murag sareng ngatasi résistansi anu ditumpukeun ku hawa. Pikeun ngawangun cai hujan anjeun peryogi seueur titik-titik awan.

Cai disimpen dina és sareng glasier

glasier gaduh seueur cai panahan

Cai anu murag di daérah anu hawa sok handapeun 0 ° C, cai disimpen ngabentuk glasier, kebon es atanapi kebon salju. Volume cai ieu dina kaayaan padet disimpen salami waktos anu lami. Kaseueuran jisim és di Bumi, sakitar 90% aya di Antartikasedengkeun sésana 10% aya di Greenland.

Cai cair

Cai akibat tina lebur glasier sareng lapangan és sareng salju ngalir kana aliran cai salaku aliran cai. Di dunya, landasan anu dihasilkeun ku meltwater mangrupikeun panyumbang penting kana siklus cai.

Kaseueuran cai lééh ieu lumangsung dina spring, nalika hawa naék.

Luncuran permukaan

cai lebur sareng hujan nyiptakeun limpasan permukaan

Luncuran permukaan disababkeun ku cai hujan sareng biasana diterangkeun ka saluran cai. Kaseueuran cai di walungan asalna tina permukaan cai. Nalika hujan, bagian tina cai éta diserep ku taneuh, tapi nalika janten jenuh atanapi teu kaambeu, éta mimiti ngalir dina taneuh, nuturkeun condongna lamping.

Jumlah larian permukaan bénten-bénten patalina sareng waktos sareng géografi. Aya tempat dimana curah hujan seueur sareng sengit sareng nyababkeun aliran cai langkung kuat.

Aliran cai

cai ngalir na walungan

Cai dina gerakan anu terusan sabab tiasa di walungan. Walungan penting pikeun jalma ogé pikeun mahluk hirup anu sanés. Walungan digunakeun pikeun nyayogikeun cai minum, irigasi, ngahasilkeun listrik, ngaleungitkeun limbah, ngangkut produk, kéngingkeun tuangeun, jst. Sésa mahluk hirup aranjeunna peryogi cai walungan salaku habitat alam.

Walungan ngabantosan ngajaga akuifer pinuh ku cai, nalika aranjeunna ngaluarkeun cai ka jero éta ngaliwatan ranjangna. Sareng, sagara dijaga ku cai, sabab walungan sareng aliran cai teras ngalirkeun cai kana éta.

Panyimpenan cai tawar

cai bumi suplai kota

Cai anu aya dina permukaan bumi disimpen dina dua cara: dina permukaan salaku situ atanapi waduk atanapi di jero taneuh salaku akuifer. Bagian panyimpenan cai ieu penting pisan pikeun kahirupan di Bumi. Cai permukaan kalebet aliran, balong, situ, waduk (situ buatan manusa), sareng lahan baseuh cai tawar.

Total jumlah cai di walungan sareng danau teras-terasan robih kusabab cai na lebet sareng sistem na. Cai anu lebet ngalangkungan présipitasi, aliran cai, cai anu ngalirkeun ngaliwatan resapan, évaporasi ...

Nyusupkeun

pedaran ngeunaan prosés resapan

Infiltrasi mangrupikeun gerakan handap cai tina permukaan Bumi nuju kana taneuh atanapi batu kerang. Cai seeping ieu asalna tina présipitasi. Sababaraha cai anu nyusup tetep dina lapisan taneuh anu paling deet sareng tiasa lebet deui kana saluran cai nalika nembus kana cai. Bagian sanésna cai tiasa nyusup langkung jero, sahingga ngeusi ulang akuifer jero taneuh.

Ngaleupaskeun cai taneuh

Éta gerakan cai kaluar tina taneuh. Dina kaseueuran kasus, badan cai utama pikeun walungan asalna tina cai taneuh.

Springs

sabagian cai tina sumber

Springs mangrupikeun daérah dimana cai taneuh dibuang ka permukaan. Hasil cinyusu nalika akuifer ngeusi kana titik dimana caina ngabahekeun ka permukaan bumi. Springs ukuranna beda-beda, ti sumber cai leutik anu ngan ngalir saatos hujan ageung, dugi ka kolam renang ageung dimana aranjeunna ngalir juta liter cai unggal dinten.

Perspirasi

pepelakan kesang

Mangrupikeun prosés anu nguap cai tina pepelakan ngalangkungan permukaan daun sareng lebet ka atmosfir. Dicarios sapertos kieu, kesang mangrupikeun jumlah cai anu ngejat tina daun pepelakan. Diperkirakeun sakitar 10% asor atmosfir éta asalna tina kesang pepelakan.

Prosés ieu, nunjukkeun kumaha leutikna titik-titik cai anu ngejat, henteu katingali.

Cai taneuh disimpen

Cai ieu anu tetep aya jutaan taun sareng mangrupikeun bagian tina siklus cai. Cai dina akuifer tetep ngalir, sanaos lambat pisan. Akuifer mangrupikeun toko cai anu hébat di Bumi sareng seueur jalma di panjuru dunya gumantung kana cai taneuh.

Kalayan sadaya tahapan anu dijelaskeun, anjeun tiasa gaduh visi anu langkung lega sareng langkung rumit ngeunaan siklus cai sareng pentingna dina skala global.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Maria B. cenahna

    Abdi resep tulisan anjeun. Ilustrasi pisan.
    Sigana mah titik terakhir anu leungit: Sebaran global cai.
    Hatur nuhun pisan pikeun pencerahan kami dina topik anu pikaresepeun ieu.

    1.    Portillo Jérman cenahna

      Hatur nuhun pisan kanggo anu maca! Salam!