Sasatoan licik

Sasatoan licik

Panon anu saé sareng ngadéngé dimekarkeun sato licik janten jinis bajoang lincah, tapi anu paling penting, licik pisan. Ayeuna aya sakitar 40 spésiés keragaman, di antawis sato ageung sareng sato sanés anu dianggap piaraan. Panilitian parantos nunjukkeun yén éta asalna dina période Oligosen, mekar ti kulawarga mamalia mamalia dina jaman Paleosen sareng Eosen, aya kirang langkung 32 juta taun. Sasatoan ieu ngagaduhan ciri anu menarik pisan pikeun ditalungtik.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan sato licik, ciri sareng cara hirupna.

Jenis sato licik

felines gelut

Seueur spésimén licik ngalih ka Éropa sareng Asia. Dina akhir Miosin parantos aya seueur spésimén kucing, kalebet anu disebut huntu saber. Anu pangleutikna mimitina tiasa hijrah ngalangkungan Afrika sareng Amérika.

Aspék umum pikeun sadaya sato licik nyaéta naluri predatorna. Ampir teu mungkin sato licik katarik ku mangsa paéh. Aranjeunna resep ngudag tuangeunana dugi ka berhasil nyabak beuheung sareng maéhan aranjeunna kalayan presisi.

Rupa-rupa jinis sato licik bénten sareng piaraan sareng anu hirup di daérah ageung, sapertos singa sareng macan. Aranjeunna asalna tina ras anu béda sareng gaduh ciri anu khas. Hayu urang tingali naon kelompok unsur utama sato licik:

  • Felis: kalebet lynx, ucing liar, ucing piaraan, karnivora, serval sareng ucing liar sacara umum. Ukuran na tiasa bénten-bénten ti alit dugi ka sedeng.
  • Neofelis: Pamingpin anu teu dibantah tina grup ieu nyaéta panther mendung, anu aya hubunganana sareng ucing, sanaos langkung ageung.
  • Acinoyx: Sadaya spésiés cheetah dikelompokkeun dina garis ieu.
  • PhanteraJaguar, singa, macan sareng macan tutul kalebet kana katégori ieu.
  • Cougar: Ngan pumas sareng anu disebat "ucing beureum" kalebet kana katégori ieu.

Anggota genus Panthera mangrupikeun ucing pangageungna di dunya. Awakna kuat, huntu anu seukeut, sareng cakar anu kuat ngamungkinkeun aranjeunna tuang sato ageung sapertos kijang, babi hutan, bahkan buaya. Anu terakhir kasohor pisan ku gelutna sareng macan licik pangageungna di dunya. Éta mangrupikeun licik panggedéna di dunya, beuratna dugi ka 300 kg.

Ampir kabéh ucing ageung cicing di Afrika sareng Asia Kidul, aranjeunna nyicingan sabana atanapi leuweung. Hiji-hijina pengecualian nyaéta jaguar. Iwal ti macan tutul salju anu cicing di daérah pagunungan anu jauh di Asia Tengah, sadaya sato terkenal. Ieu disababkeun ku warna bodas khusus na, anu ngamungkinkeun pikeun nyamar diri dina salju.

Ciri utama

singa

Huluna sato licik buleud sareng moncong pondok na ditungtungan ku gado kuat. Réngsék sareng molar biasana leutik kusabab alesan: Tukang tong anjing kuatna peryogi rohangan sabab éta anjing anu paling sering dianggo pikeun ngarengsekeun cekelanana. Felines ngagaduhan kamampuan pikeun narik deui suku aranjeunna sakahayangna, anu nyegah aranjeunna tiwas saatos ngumbara. Nanging, henteu sadayana tiasa ngalakukeun éta. Hiji-hijina licik anu henteu ngagaduhan ciri ieu nyaéta cheetah, anu ngagunakeun suku na pikeun naék tangkal sareng istirahat.

Jinis rambut gumantung kana spésiés sareng habitatna. Ilaharna macan hirup di padang rumput hejo lega, garing, teuing, janten warna jerukna anu biasa janten gampang disumputkeun sareng teu kahaja néwak mangsa anu henteu disangka. Di sisi anu sanésna, jaguars mangrupikeun pemburu peuting anu idéal kusabab warna hideungna tiasa dijantenkeun kamuflase.

Beurat sareng ukuran felines tiasa bénten-bénten pisan. Sababaraha tiasa dugi ka tilu satengah méter panjangna atanapi beuratna dugi ka 280 kilogram. Anu pangleutikna nyaéta ucing piaraan.

Kusabab indra anu getol aranjeunna moro anu hadé. Salami mangtaun-taun, pamekaran visual sareng pendengaran aranjeunna ngamungkinkeun aranjeunna ningali mangsa anu sesah. Laju anjeun ogé penting. Hatur nuhun ka anjeunna, Éta ogé tiasa néwak katuangan gancang, sareng cakar anu seukeut sareng rahang anu kuat. Kanyataan anu anéh nyaéta ngan ukur singa bikang moro dina kelompok, sabab maka éta tiasa nyerang mangsana pikeun néwak éta.

Baranahan sareng habitat sato licik

maung

Lalaki sareng awéwé henteu cicing babarengan lami. Kawin cekap. Sapertos sato anu sanés, ucing jalu langkung ageung tibatan bikang, sareng dina dua kasus éta ngahontal kematangan seksual sakitar lima taun. Khususna, maung aktip pisan dina kahirupan séksual, janten ngajodo sareng awéwé sababaraha kali sapoé salami periode ieu.

Sasatoan ieu sumebar ka sakumna dunya, sanaos aranjeunna langkung gampang némbongan di tempat anu seueur taneman sareng gampang aksés kana tuangeun. Éta ogé tiasa hirup saé di gurun. Hiji-hijina tempat anu teu aya habitat alami pikeun felines nyaéta Madagaskar, Australia sareng Antartika.

Sasatoan ieu mangrupikeun sato has di sababaraha daérah, sedengkeun di rohangan anu sanés, éta diwanohkeun kana lingkungan anu dikontrol anu disebut daérah anu dijagaan. Panther hideung sigana cicing di daérah Amérika Tengah, sedengkeun singa hirup utamina di Afrika.

Éta sato teritorial pisan, bahkan spésimén tina spésiés anu sami. Nyatana, aranjeunna biasana henteu cicing dina populasi anu padet, kecuali singa, anu resep kana kelompok dugi ka 30 anggota.

Sato licik ieu mangrupikeun sasatoan anu paling dibunuh ku manusa dina moro. Ieu bakal nyerang manusa pikeun henteu nganggap anjeunna mangsa, tapi pikeun mindahkeun anjeunna jauh ti rohangan maranéhanana. Panther, lynxes sareng jaguar ayeuna dina bahaya punah kusabab diburu masif ku manusa.

Ucing domestik

Ngan aya hiji ucing piaraan, ucing piaraan terkenal (Felis silvestris catus), di payuneun seueur jinis ucing liar anu nyicingan sababaraha bagéan bumi. Ucing domestik mangrupikeun conto sato anu paling terkenal dijaga ku manusa salami sajarah, boh pikeun perusahaanna, atanapi pikeun sababaraha jenis bantosan sareng / atanapi kauntungan. Sedengkeun pikeun ucing piaraan, aranjeunna dianggap sato pendamping, kadang dianggap tokoh mitologis, sareng ngagaduhan rujukan penting dina budaya sapertos Asia, Mesir sareng Yunani.

Aranjeunna nuturkeun pola makan karnivora, kecuali pikeun diet omnivora anu sesekali, aranjeunna mangrupikeun pemburu sato leutik, kalayan agility anu hébat sareng kamampuan ningali dina poék.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.