Polusi udara nyababkeun 16.000 maot prématur sataun

kota-kota anu tercemar

Polusi udara mangaruhan langkung seueur jalma ayeuna sareng ieu matak pikahariwangeun, sabab éta nyababkeun sakitar 16.000 maot prématur sataun di Spanyol. Aya jalma anu "henteu ningali" polusi, tapi urang teras-terasan ngambekanana.

Di sisi séjén, aya beuki loba panilitian anu nguatkeun karusakan anu hébat anu dihasilkeun ku polusi atmosfir di ékosistem, ngirangan biodiversitas sareng ngeureunkeun kapasitas réproduktif manuk. Naon anu anjeun lakukeun ngalawan polusi?

Pencemaran atmosfir

polusi kota

sanajan tingkat polusi di Spanyol parantos turun (Kami terang ieu kusabab sateuacan aya 49 daérah anu ngaleuwihan wates pikeun partikel anu ditunda sareng ayeuna ngan ukur aya opat atanapi lima daérah), henteu cekap usaha pikeun ngirangan bahaya ieu pikeun kaséhatan manusa sareng ékosistem.

Polusi udara ngarusak kaséhatan manusa sareng lingkungan ogé sareng masalah lingkup lokal, régional sareng internasional, tapi naon asal usulna sareng komposisina.

Sumber polusi

béda dina polusi lingkungan

Aya sababaraha rupa sumber anu ngotorkeun, alami atanapi asal manusa: konsumsi bahan bakar fosil pikeun ngahasilkeun énergi atanapi transportasi; prosés industri; tani; perlakuan runtah; sareng bituna gunungapi atanapi lebu ditiup angin.

Gumantung kana asal usulna polusi, salah sahiji atanapi salah sahiji jinis polutan dihasilkeun dina atmosfir. Kota Spanyol ngagaduhan opat jinis partikel utama: partikel anu ditunda (PM10 sareng PM2.5), nitrogén oksida, ozon sareng hidrokarbon aromatik poliklikik.

Gumantung kana waktos taun dimana urang, sababaraha polutan langkung aya sareng anu sanésna langkung langka. Pikeun kéngingkeun ideu anu langkung jelas, ayeuna, dina bulan Nopémber ieu, partikel anu paling ngotorkeun sareng anu dominan nyaéta partikel dina gantung. Partikel ieu aranjeunna anu paling bahaya pikeun manusa, Kusabab aranjeunna sanggup nembus ka alveoli pulmonal kami.

Laporan pang anyarna ti Badan Lingkungan Éropah nunjukkeun kana PM2.5 jumlahna 400.000 maot prématur per taun di 28 nagara Uni Éropa; 16.000 maotna di Spanyol. 35% asal muasal partikel ieu aya dina mobil, 20% dina industri sareng 15% dina konstruksi.

Dispersi polusi

kandaraan anu ngotorkeun

Polusi ngagaduhan sumber dispersi nyalira. Nyaéta, sanajan urang ngotoran, partikelna henteu teras-terasan tetep stabil di tempat asalna, tapi langkung disebarkeun ka tempat-tempat éta. Ieu ngabantosan ngirangan jumlah partikel anu mangaruhan urang manusa.

Dispersi Éta asalna tina hujan jeung angin. Ayeuna, kurangna hujan ogé ngandung hartos yén polusi henteu gampang dibubarkeun. Salaku tambahan, aya ogé kurangna angin sareng inversi termal. Luhureun sadaya, éta kusabab inversion termal ieu yén éta henteu langkung sareng teu kirang ti daérah di troposfir dimana suhu na henteu turun kusabab jangkungna. Ieu nyababkeun colokan pikeun nyegah hawa tina naék sareng ngabersihan atmosfir caket permukaan bumi.

Polusi henteu ngan ukur gumantung kana émisi, tapi ogé kana meteorologi. Jelas, upami urang henteu ngaluarkeun gas, moal aya polusi, tapi leres yén meteorologi tanggel waler pikeun hawa, hujan, jst. Sareng éta ngabantuan ngabubarkeun polusi tina tempat-tempat dimana konsentrasi langkung luhur.

Upami épisode halodo disababkeun ku perubahan iklim atanapi gelombang panas ningkat ozon diperkirakeun ningkat. Ozon dina permukaan nyababkeun karusakan kulit sareng masalah pernapasan. Ozon ngan ukur sekutu urang nalika éta dipanggihan dina stratosfera anu disebut "lapisan ozon".

Nanging, anjeunna nyatakeun yén dina taun-taun ayeuna Spanyol parantos langkung maju dina umumna dina ngirangan polusi; kirang dina bagian nitrogén oksida dimana, sanaos tingkat parantos dikirangan 30% di Madrid atanapi Barcelona, Panerapan hukum masih henteu dituturkeun: éta henteu cukup pikeun ngirangan émisi anu dihasilkeun ku mobil, tapi anu kedah dikirangan langsung jumlahna.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, masih seueur usaha pikeun ngahontal.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.