Pepelakan hidroponik, naon ari aranjeunna sareng kumaha cara nyiptakeun di bumi

pepelakan dipelak tanpa taneuh

Pepelakan hidroponik nyaéta pepelakan anu dicirikeun ku henteuna taneuh sareng aranjeunna muncul salaku alternatif pikeun tatanén tradisional.

Tujuan utama pepelakan hidroponik nyaéta ngaleungitkeun atanapi mitigate faktor pangwatesan tumuh tutuwuhan anu aya hubunganana sareng sipat taneuh, ngagantikeunana sareng bantosan budidaya sanésna sareng ngagunakeun téknik pembuahan anu sanés.

Nami pepelakan ieu dipasihan nami hidroponik, anu mangrupikeun pangrojong inert sapertos gambut, keusik, kerikil dimana akar pepelakan ditunda dina leyuran nutrisi sorangan.

Ieu nyababkeun leyuran ngagaduhan resirkulasi konstan, nyegah prosés anaérobik anu bakal nyababkeun langsung maotna budaya.

oge pepelakan tiasa dipanggihan di jero rohangan PVC atanapi tina bahan sanés anu ngagaduhan tembok témbok (ku cara pepelakan diwanohkeun), dina hal ieu akar aya dina hawa sareng bakal tumuh dina poék sareng larutan nutrisi disebarkeun ku cara nyemprotkeun sedeng atanapi tekanan rendah.

tutuwuhan dipelak hydroponically di PVC

Hatur nuhun kana panilitian tabrakan lingkungan anu parantos dilakukeun dina sababaraha taun ka pengker dina taneuh sareng permukaan cai sareng kabur atanapi tina kagiatan tatanén nyalira dina atmosfir, urang tiasa mastikeun yén pepelakan hidroponik atanapi pepelakan tanpa taneuh ngagaduhan ciri anu bénten pisan dibandingkeun sareng pepelakan tradisional salaku:

  • Kapasitas pikeun nyayogikeun limbah sareng produk sampingan pikeun dianggo salaku substrat budidaya.
  • Kontrol anu ketat pikeun nyalira cai sareng pasokan gizi, utamina nalika damel sareng sistem anu tertutup.
  • Éta henteu meryogikeun rohangan anu ageung, naha éta nguntungkeun khusus tina sudut pandang ékonomi.
  • Éta nyayogikeun akar sareng tingkat kalembaban anu teras-terasan sepanjang waktos, henteu paduli iklim atanapi tahapan pertumbuhan pepelakan.
  • Ngurangan résiko seueur irigasi.
  • Cegah limbah cai sareng pupuk anu teu aya gunana.
  • Mastikeun irigasi sapanjang daérah akar.
  • Éta nyata ngirangan masalah panyakit anu disababkeun ku patogén taneuh.
  • Ningkatkeun ngahasilkeun sareng ningkatkeun kualitas produksi.

Nanging, pepelakan sapertos kieu ngahasilkeun séri polutan, khususna anu diinterpénsi ku industri, asalna tina:

  • Pelet gizi dina sistem kabuka.
  • Ngalungkeun bahan limbah.
  • Émisi produk fitositian sareng gas.
  • Konsumsi énergi tambahan salaku hasil tina sistem pemanasan sareng perawatan anu leres.

Jenis pepelakan hidroponik

Téhnik Film Séhat (NFT)

Mangrupikeun sistem produksi dina pepelakan anu teu aya taneuh anu leyuran gizi na aya deui.

NFT dumasar kana sirkulasi kontinyu atanapi intermittent tina lambar ipis leyuran gizi ngaliwatan akar pepelakan, tanpa ieu dicelupkeun kana substrat naon waé, ku sabab kitu aranjeunna dirojong ku saluran budidaya, di jerona jalanna ngalir ka tingkat handap gravitasi.

Skéma NFT

Sistem ngamungkinkeun tabungan cai sareng tanaga anu langkung ageung ogé kontrol anu langkung pas pikeun nutrisi pepelakan sareng ogé sanggup nga-sterilkeun taneuh sareng mastikeun keseragaman antara nutrisi pepelakan.

Nanging, ulikan ngeunaan pembubaran nutrisi kedah dilaksanakeun, ogé sésana parameter fisikokimia sapertos pH, suhu, kalembaban ...

Sistem banjir jeung solokan

Sistem ieu diwangun tina baki tempat pepelakan anu dipelak ayana dina substrat iners (mutiara, kerikil, jst.) Atanapi organik. Dulang ieu aranjeunna dibanjiran ku cai sareng leyuran gizi, anu nyerep ku substrat.

Sakali nutrisi dipikagaduh, baki dikuras sareng dibanjiran deui ku solusi anu khusus.

Sistem tetes sareng kumpulan larutan gizi

Éta sami sareng irigasi tetes tradisional tapi béntenna kaleuleuwihan dikumpulkeun sareng dipompa deui kana budaya numutkeun kabutuhan anu sami.

Kumpulan kaleuleuwihan tiasa janten berkat kanyataan yén pepelakan aya dina lamping.

DWP (Budaya Cai jero)

Ieu mangrupikeun jinis budidaya anu paling mirip sareng anu dianggo di jaman kuno.

Éta diwangun ku kolam renang anu mana pepelakan disimpen dina piring, ngantepkeun akar dina kontak sareng cai sareng leyuran anu ditambih. Kusabab cai anu stagnan, perlu dioksigénkeun deui nganggo pompa anu sami sareng anu aya dina akuarium.

Mangpaat ékologis sistem hidroponik anu tumuh

Kami parantos ningali sababaraha kaunggulan pepelakan hidroponik tapi urang ogé kedah ningali manpaat ékologis anu tiasa disayogikeun, sapertos:

  • Pembébasan ayana gulma atanapi hama dina pepelakan éta sorangan.
  • Jenis budidaya ieu gunana pisan pikeun digunakeun di daratan anu parantos lami atos atanapi langka sabab langkung milih sésana lahan.
  • Kusabab henteu gumantung kana kaayaan iklim, maka éta ngajamin rupa-rupa pepelakan salami sataun.

Klasifikasi substrat

Sakumaha anu kuring sebatkeun tadi, aya sababaraha rupa bahan pikeun ngahasilkeun pepelakan hidroponik.

Pilihan anu dilakukeun tina hiji matéri atanapi anu sanés ditangtukeun ku sababaraha faktor sapertos kasadiaan, biaya, tujuan produksi pepelakan, sipat fisik-kimia, sareng sajabana.

Substrat ieu tiasa diklasifikasikeun kana substrat organik (upami éta asalna alami, tina sintésis, produk sampingan atanapi tina limbah tatanén, industri sareng kota) sareng dina substrat anorganik atanapi mineral (asalna alami, dirobih atanapi dirawat, sareng limbah industri atanapi hasil sampingan).

Substrat organik

Diantarana urang tiasa mendakan mobs sareng babakan kai.

Mobs

Éta diwangun tina sésa-sésa lumut di antara pepelakan sanés, anu aya dina prosés karbonisasi lalaunan sahingga teu kontak sareng oksigén kusabab kaleuleuwihan cai. Hasilna, aranjeunna tiasa ngajaga struktur anatomisna pikeun waktos anu langkung lami.

Aya 2 jinis gambut, gumantung kana asal kabentukna sabab résidu pepelakan tiasa disimpen dina sagala rupa ékosistem.

Dina hiji sisi, urang ngagaduhan mobs héras atanapi eutrofik sareng di sisi anu sanésna, urang gaduh Sphagnum atanapi mob oligotrophic. Anu terakhir anu paling sering dianggo ayeuna, kusabab komponén organikna, pikeun média budaya anu tumuh dina pot. Ieu kusabab sipat fisiko-kimia anu hadé.

Nanging, sareng sanaos kanyataanna salami 30 taun mobs janten bahan anu paling sering dianggo salaku substrat, sakedik-sakedik aranjeunna diganti ku anu teu organik, anu bakal urang tingali di handap ieu.

Salaku tambahan, cadangan jinis substrat ieu kawates sareng henteu tiasa diperbaharui, janten panggunaan anu kaleuleuwihi tiasa nimbulkeun pangaruh lingkungan anu penting pisan.

Kulit kai

Sebutan ieu kaasup babakan batin boh babakan luar tatangkalan.

Anu paling sering dianggo nyaéta babakan tangkal pinus, sanaos babakan tina sagala rupa spésiés tangkal ogé tiasa dianggo.

Babakan ieu Éta tiasa dipendakan seger atanapi parantos kompos.

Anu baheula tiasa nyababkeun kakurangan nitrogén sareng ogé masalah fitotoksisitas, sedengkeun babakan kompos ngirangan masalah ieu sacara signifikan.

Sipat fisikna gumantung kana ukuran partikelna, tapi porositasna biasana ngaleuwihan 80-85%.

Substrat henteu organik

Dina jinis substrat ieu urang tiasa mendakan wol batu, busa poliuretan, pasir péritét diantarana, anu kuring henteu bakal jéntré jero, tapi bakal masihan stroke leutik supaya anjeun tiasa gaduh ide sakedik. Upami anjeun hoyong langkung seueur inpormasi, tong ragu mairan.

Buluna batu

Mangrupikeun mineral anu dirobih sacara industri. Pokokna dasarna nyaéta silikat aluminium kalayan ayana kalsium sareng magnésium, dibarengan ku ngambah beusi sareng mangan.

kaunggulan:

  • Kapasitas ingetan cai tinggi.
  • Aerasi hébat

Kalemahan:

  • Sarat tina kadali sampurna gizi hidrasi sareng mineral.
  • Ngaleungitkeun runtah.
  • Éta tiasa karsinogenik sanaos henteu dibuktikeun sacara ilmiah.

Busa poliuretan

Éta mangrupikeun bahan plastik keropos anu dibentuk ku agrégasi gelembung, ogé dipikaterang ku nami-nami basa karét busa di Spanyol.

kaunggulan:

  • Sipat hidrofobik na.
  • Harga na.

Kalemahan:

  • Pembuangan limbah, sapertos wul batu.

dulang ngembang hidroponik komérsial (atawa nyieun di imah)

Perlite

Éta mangrupikeun silikat aluminium anu asalna vulkanik.

kaunggulan:

  • Sipat fisik anu saé.
  • Mempermudah manajemén irigasi sareng ngirangan résiko sesek atanapi kakurangan cai.

Kalemahan:

  • Kamungkinan dégradasi salami siklus budidaya, kaleungitan stabilitas granulometric na, anu tiasa nguntungkeun panyiraman cai dina jero wadah.

pakalangan

Bahan anu sifatna siliceous sareng komposisi variabel, anu gumantung kana komponén batu silikat aslina.

kaunggulan:

  • Biayana murah di nagara-nagara dimana éta katelah dina kaayaanana.

Kalemahan:

  • Masalah anu diturunkeun tina panggunaan pasir kualitas rendah tangtu

Persiapan leyuran gizi

Persiapan leyuran gizi dumasarkeun kana a kasaimbangan sateuacanna antara nutrisi tina cai irigasi sareng nilai optimal pikeun pepelakan éta.

Ieu leyuran nutrisi tiasa disiapkeun tina solusi saham, kalayan konsentrasi 200 kali langkung luhur tibatan solusi akhir atanapi sakitar 1.000 kali langkung luhur dina kasus makroelemen sareng mikroél masing-masing.

Salajengna, pH larutan ieu disaluyukeun antara 5.5 sareng 6.0 ku ditambahan NaOH atanapi HCl.

Kumaha cara ngadamel sistem taneman hidroponik di bumi

Ieu di handap kumaha ngawangun sistem hidroponik anu saderhana pikeun 20 lettuces ku NFT (téhnik pilem gizi) anu parantos urang tingali sateuacanna.

Urang tiasa ningali éta ku sababaraha pakakas homemade saderhana sareng bahan umum urang tiasa ngawangun budaya hidroponik urang nyalira.

Catetan; pidéo éta henteu ngagaduhan musik naon waé ogé kuring nyarankeun sababaraha lagu latar tukang supados henteu sigana beurat ditingali.

Pidéo ieu parantos dilakukeun ku Fakultas Élmu UNAM dina Bengkel Hidroponik.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Katherine Hidalgo cenahna

    Halo, kuring parantos ningali, tapi akar apu sok janten coklat nalika 12 dinten saatos apu dipelak, naha?

  2.   Israél cenahna

    Topik ieu pikaresepeun pisan, kuring leres-leres nerapkeunana di bumi tapi kuring gaduh masalah, lettuces kuring langkung lami, abdi henteu terang kunaon. Aya anu tiasa ngabantosan abdi ??

    hatur nuhun

bool (leres)