Parobihan iklim mangaruhan seléksi alam sareng evolusi mahluk hirup

parobihan iklim mangaruhan seléksi alam

Dina ékosistem urang, sadaya mahluk hirup nuturkeun prosés anu disebut seléksi alam. Proses ieu mangrupikeun anu mutuskeun gén mana anu paling nguntungkeun pikeun salamet mahluk hirup sareng nyababkeun "perbaikan" dina adaptasi.

Parobihan iklim sareng épék dahsyatna pikeun sadayana dunya, éta ogé tiasa mangaruhan prosés seléksi alam ieu, nyababkeun lintasan évolusi organisme anu béda pikeun dirobah.

Naon seléksi alam?

Pilihan alami dina kukupu

Pikeun ngartos kumaha parobihan iklim mangaruhan seléksi alam, urang kedah terang perkawis naon waé. Pilihan alam mangrupikeun prosés anu dilakukeun spésiés adaptasi sareng lingkunganana. Parobihan évolusionér dipimpin nalika individu anu ngagaduhan ciri anu tangtu ngagaduhan tingkat salamet atanapi réproduksi langkung luhur tibatan individu sanés dina populasi sareng ngalirkeun ciri genetik herawat ieu ka turunanana.

Genotip mangrupikeun kelompok organisme anu ngabagi susunan genetik khusus. Kusabab kitu, sacara saderhana, seléksi alam mangrupikeun bédana anu salamet pikeun salamet sareng baranahan antara béda-béda genotip. Ieu anu tiasa urang sebut suksés réproduktif.

Pilihan alam sareng perubahan iklim

adaptasi ngengat ka lingkunganana

Hiji studi anu diterbitkeun dina jurnal elmu pangaweruh diterbitkeun minggu kamari ngajawab yén parobahan global dina prosés seléksi alam ieu langkung dipandu ku hujan tibatan suhu. Kusabab parobihan iklim ngarobih rézim hujan di tingkat global, éta ogé tiasa mangaruhan prosés seléksi alam ieu.

Sanaos konsekuensi ékologis tina parobihan iklim langkung saé kacatet, pangaruh iklim kana prosés épolusi anu nungtun adaptasi henteu dipikaterang ", saur téks anu diterbitkeun dina Élmu.

Kusabab ieu mangrupikeun padamelan anu cukup rumit, para ilmuwan kedah angkat sareng nganggo basis data ageung anu aya di tukangeun panilitian anu dilakukeun dina sababaraha dasawarsa ka tukang. Dina database ieu aya panilitian anu dilakukeun dina béda-béda populasi sato, tutuwuhan sareng organisme séjén, ogé kamampuanna salamet sareng baranahan.

Turunna hujan sareng ningkat usum halodo

parobihan iklim di mahluk hirup

Salah sahiji variabel anu paling tiasa mangaruhan seléksi alam nyaéta rézim hujan. Upami aranjeunna turun, usum garing bakal ningkat, dina waktosna sareng dina frékuénsi. Teras, paningkatan usum halodo nyababkeun seueur daérah janten langkung garing sareng gurun bahkan. Nanging, di daérah anu sanés, hujan beuki ningkat sareng tiasa aya kasus dimana daérah janten daerah anu langkung lembab.

Naon sababna, ieu mangaruhan pola seléksi alam. Nyaéta, épolusi spésiés organisme anu béda kapangaruhan sabab henteu ngan ukur gén spésiésna robih, tapi kitu ogé agén éksternal (iklim). Variasi dina iklim, sapertos suhu anu ningkat, rezim angin, hujan, sareng sajabana. Éta mangaruhan modifikasi anu béda organisme tiasa ngalaman salaku hasil tina prosés seléksi alam.

Parobihan ékosistem

seléksi alam mangrupikeun prosés épolusi

Dina ékosistem meureun aya parobihan jangka panjang anu béda-béda spésiésna tiasa gaduh "margin" pikeun adaptasi sareng diajar salamet dina nyanghareupan skénario énggal. Salaku conto, parobahan pola hujan tiasa mangaruhan sumber katuangan tina sababaraha organisme. Nyaéta, spésiés anu gumantung kana tuangeun tinangtu, sapertos hérbivora, tiasa kapangaruhan ku pangirangan panutup tutuwuhan kusabab turunna curah hujan.

Éta sababna naha terang pangaruh parobihan iklim sareng terang hubunganana sareng prosés épolusi seléksi alam penting pisan pikeun terang parobihan ékosistem. Kusabab kanyataanna dina jangka pondok bakal ningkatna curah hujan anu ageung diperkirakeun tiasa ngakibatkeun parobihan anu cukup dina pola seléksi.

Sakumaha kuring parantos mairan sateuacanna, gumantung kana kagancangan parobahan ékosistem, spésiésna tiasa atanapi henteu adaptasi sareng kaayaan énggal. Nanging, anu henteu tiasa ditolak nyaéta parobihan iklim ngagaduhan poténsi anu cukup pikeun ngarobih adaptasi mahluk hirup di sakumna dunya.

 

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   baheula anjeun haha cenahna

    aya gazelle asup kana réktum anu sanés, tepatna dina poto munggaran

bool (leres)