Parobihan iklim di Spanyol

Parobihan iklim di Spanyol

Sakumaha anjeun panginten parantos terang, kumargi bahan bakar fosil nyandak inisiatif énergi di planét urang, émisi gas rumah kaca ngan ukur naék. Salaku akibatna, timbul fenomena global anu ngancam ngancurkeun planét urang sareng parantos janten ancaman global munggaran pikeun manusa. Éta ngeunaan parobihan iklim. Parobihan ieu dina iklim global henteu mangaruhan sadaya nagara dina cara anu sami. Maka, dina tulisan ieu kami bade nekenkeun kumaha parobihan iklim mangaruhan Spanyol.

Naha anjeun hoyong terang naon épék, sabab sareng akibat tina perubahan iklim di Spanyol? Tetep maca sabab postingan ieu dieusian ku inpormasi anu menarik 🙂

Asalna perubahan iklim di Spanyol

Taneuh tercemar

Gas rumah kaca ngagaduhan kamampuan pikeun nahan panas dina lapisan tengah atmosfir. Panas ieu anu dipikagaduh sareng, ku alatan éta, henteu kaluar ka luar angkasa suhu rata-rata planét dina 0,6 derajat. Salaku konsekuensi ieu, prosés anu dipikahariwang ku masarakat ilmiah sareng ku manusa parantos dimimitian anu mangaruhan sapertos masarakat anu nyababkeun pilem anu kasohor sapertos Poé Isukan. Éta ngeunaan lebur és és kutub.

Leres pisan yén leungitna és di kutub kalér moal nyababkeun naékna permukaan laut, kusabab és ngambang dina cai sareng parantos ngeusian jilid. Kantun, volume éta bakal diganti ku cai cair. Nanging, cai anu aya dina tutup kutub Antartika sareng glasier gunung anu sumebar di sakumna dunya, dugi ka ayeuna, permukaan laut parantos naék tina 10 dugi ka 12 séntiméter.

Di Spanyol, parobihan iklim ngancam ku ningkat résiko kahuruan, kakurangan cai minum, banjir sareng usum garing, leungitna pepelakan, jst. Sadaya ieu beuki caket sareng caket penampilanna sering. Dinten ayeuna urang parantos sadar kanaékan suhu sareng usum halodo.

Hujan turun ku 15% dina taun hidrologis 2016-2017 sareng, sajaba ti éta, éta parantos kagenep taun haneut saprak suhu kacatet.

Épék ngancurkeun parobihan iklim

lebur tina tutup kutub

Kamungkinan tingkat laut ngahontal kanaékan 3 méter beuki nyata. Anjeun ngan ukur kedah mikirkeun mundur anu glacier kaserang unggal taun. Curah hujan dina bentuk salju beuki handap sareng handap sareng suhu na langkung luhur. Upami skenario naékna permukaan laut teras-terasan sapertos kieu, ku taun 2100 daérah ageung di peuntas planét tiasa leungit. Di Spanyol, bagian ageung Barcelona, ​​Santander, Malaga sareng A Coruña bakalan banjir. Taman Nasional Doñana moal aya sapertos kitu sareng délta Ebro bakal ngaleungit.

Sadaya ieu bakal ngagaduhan akibat anu serius pikeun masarakat Spanyol. Dimana cicing jalma-jalma anu cicing di daérah banjir? Kumaha upami ékonomi pantai, pantai, pariwisata, sareng sadaya bumi? Éta bakal janten musibah.

Henteu ngan ukur naékna permukaan laut mangaruhan Spanyol sareng anu éléh hariwang. Numutkeun data ti Menteri Lingkungan Hidup, di Spanyol urang mendakan 74% lahan dina prosés gurun pasir. Dipiharep ogé yén 20% lahan anu séhat ayeuna, dina bahaya gurun pasir dina 50%. Ieu mangrupikeun masalah anu serius pikeun pepelakan kumargi pengirangan daérah daérah sareng padumuk dunya anu bertumbuh.

Extremadura, Castila La Mancha, Andalusia sareng praktisna di sakumna daérah Levante ngagaduhan proporsi ageung taneuh anu rentan ka dégradasi. Sapertos anu diarepkeun, pangaruh ieu bakal ngagaduhan akibat serius pikeun kagiatan tatanén sareng sadaya ékosistem bakal kapangaruhan négatip.

Kerentanan spésiés

taneuh miskin ku perubahan iklim

Ku kaleungitan jumlah hektar kalayan lahan anu subur sabab éta lumangsung, urang mendakan prosés anu teu tiasa dibalikkeun anu ningkatkeun kerentanan spésiés. Kami pikir éta ngan ukur mangaruhan sasatoan sareng spésiés tutuwuhan, tapi ogé mangaruhan manusa. Sareng éta gurun pasir daérah henteu ngan ukur mangaruhan pangaruh négatip dina kasuburan sareng kagiatan tatanén.

Éksposasi désa ka kota-kota ageung beuki ningkat. Jutaan jalma hijrah ka kota-kota saatos ragrag tatanén tradisional dina taneuh anu miskin. Sadaya ieu nyababkeun sumber daya alam daérah sakitar kota-kota dieksploitasi ku kaleuwihan penduduk. Sumber daya ieu ogé hidratik sareng sabab panyusutan cai sareng naékna tingkat polusi.

Sadaya ieu ngandung harti yén épék parobihan iklim terus ningkat beuki loba hiji-hijina hal anu urang lakukeun nyaéta nyoco deui sareng ngajantenkeun langkung ageung sareng bahaya.

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, suhu anu luhur anu nyababkeun kaasaman sagara sareng parobahan anu dialaman ku arus laut sareng éta, nyababkeun parobihan sebaran spésiés. Ieu dipikaharti salaku prosés tropalisasi spésiés. Éta nyaéta total sayang kana 60% tina fishing Spanyol jeung akuakultur.

Parobihan iklim, sistem akuatik sareng spésiés invasif

padang pasir

Parobihan iklim ngajantenkeun ékosistem akuatik henteu permanén, tapi musiman. Keanekaragaman hayati ékosistem akuatik sapertos lahan baseuh, situ sareng aliran gunung henteu sapertos anu sateuacanna. Sacara umum, aranjeunna teras-terasan ngagaduhan kagiatan anu tetep dina sababaraha waktos sareng sadaya kaanekaragaman hayati di jerona. Nanging, aranjeunna ayeuna mimiti turun naek sakedik, gumantung kana usum taun naon aranjeunna.

Ngaronjat suhu sareng CO2 dina atmosfir aranjeunna micu sagala rupa robahan dina angin ékosistem akuatik. Kami émut yén angin ngagaduhan pangaruh anu hébat dina teuleuman lauk sareng nyababkeun naékna épaporasi cai.

Akhirna, parobihan iklim langkung milih kana ékspansi spésiés invasif anu beuki ngagentos sareng ngancurkeun spésiés pribumi.

Parobihan iklim mangrupikeun masalah serius di dunya sareng éta kedah dieureunkeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.