Nyababkeun polusi

nyababkeun polusi

Manusa anu nyababkeun parah parah di planét ku kagiatan ékonomi sareng cara hirup anu urang ayeuna. Salaku hasil tina kagiatan ieu, polusi dihasilkeun anu tungtungna ngarusak ékosistem alam sareng nyababkeun leungitna spésiés sareng habitat alam. Aya rupa-rupa nyababkeun polusi sareng seueur jinis kontaminasi gumantung kana asal sareng ciri na.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon sabab utama polusi sareng jinisna.

Jenis polusi

sabab tina polusi udara

Sateuacan teras terang naon sababna, urang kedah terang naon jinis dégradasi anu aya:

Tina cai: Mangrupikeun polusi lingkungan anu mangaruhan boh sagara sareng walungan. Éta nyerang sadaya organisme anu hirup di cai ieu sareng ékosistem sakurilingna. Polusi laut mangrupikeun hasil tina ngenalkeun faktor éksternal fisik, kimia atanapi biologis dina ékosistem ieu. Nalika urang tuang cai tina tatanén kana walungan sareng saluran cai sanésna, éta tungtungna ngalir ka laut. Cai ieu kacemar ku péstisida, pupuk, sareng hérbisida anu dianggo pikeun ngamajukeun produksi pepelakan.

Tina hawa: Éta mangrupikeun jinis polusi anu paling loba di planet ieu. Ieu kajantenan nalika kimia sareng komposisi alami tina hawa robih, mangaruhan sadaya kahirupan di bumi. Sasatoan khususna kapangaruhan.

Taneuh: Mangrupikeun salah sahiji jinis polusi lingkungan anu urang sering mendakan. Éta biasana lumangsung kusabab ngenalkeun bahan kimia anu mangaruhan kasuburan taneuh. Diantara bahan kimia ieu, urang ngagaduhan seueur péstisida, inséktisida, sareng herbisida. Anu jadi korban utama nyaéta pepelakan. Sanaon sato ogé kapangaruhan sabab tuang sato anu tuang dina taneuh anu kontaminasi ieu. Rereged ieu tiasa nembus ranté dahareun sareng ningkatkeun akibat négatip.

Kontaminasi radioaktif: Salah sahiji jinis énergi anu seueur dianggo nyaéta nuklir. Énergi ieu ngaleupaskeun zat anu ngagaduhan kamampuan ngaleupaskeun limbah radioaktif kanggo waktos anu lami. Kusabab zat radioaktif ieu sacara langsung mangaruhan DNA organisme, ngarah kana sababaraha generasi cacad sareng mutasi, sipatna rada ngabahayakeun organisme.

Akustika: Ieu mangrupikeun jenis polusi anu dihasilkeun ku kaleuleungitan sora di kota. Éta mangrupikeun kagiatan sareng kagiatan manusa anu ngahasilkeun noise sapertos kitu. Éta henteu langsung mangaruhan salamet organisme, tapi mangaruhan kana tuangeun sareng kabiasaan réproduktif, hijrah, sareng karaharjaan umum.

Nyababkeun polusi

kontaminasi cai

Sakali kami terang mana anu béda-béda jinis anu aya, urang badé nganalisis naon sababna kontaminasi ku bagian-bagian.

Nyababkeun polusi udara

Penyebab utama polusi udara aya hubunganana sareng pembakaran bahan bakar fosil (batubara, minyak sareng gas alam). Pembakaran bahan baku ieu lumangsung utamina dina prosés atanapi operasi di séktor transportasi industri sareng jalan. Dina sektor industri, perlu dibédakeun antara pabrik (contona, semén atanapi waja) sareng pembangkit listrik (éta ngahasilkeun satengah listrik anu dikonsumsi nagara urang).

Pembagian tanggung jawab polusi udara antara sektor industri sareng sektor transportasi jalan jelas-jelas henteu saimbang sareng sektor transportasi. Kira-kira 80% polusi udara di Spanyol disababkeun ku lalu lintas jalan.

Di Spanyol, angkutan nyéépkeun sakitar 40% énergi (rata-rata 30% di komunitas), upami urang ngémutan siklus produksi transportasi lengkep, angka ieu bakal ningkat janten 50%. Nalika ngémutan siklus transportasi anu lengkep, henteu kedah ngan ukur ngémutan bahan bakar anu dianggo ku kendaraan (pengeluaran énergi anu disayogikeun ku statistik resmi), tapi ogé pabrik kendaraanna, énergi anu dikonsumsi dina prosés produksi kendaraan sareng prasarana, anu lulus sirkulasi, dina pangropéa sareng akhirna dina ngangkut kendaraan.

Nyababkeun kontaminasi taneuh

Taneuh tiasa kacemar ku sabab alami atanapi manusa. Nalika fénoména tangtu nyéred sareng nyaring unsur kimia alami kana taneuh, taneuhna ogé tiasa sacara alami tercemar. Sebaran alami bahan kimia ieu kana sabab taneuh konsentrasi bahan kimia ieu luhur pisan sahingga taneuhna moal tiasa tetep subur.

Sababaraha conto polusi alam nyaéta letusan gunungapi, kahuruan, sareng hujan asam, anu ngaluarkeun konséntrasi gas-gas ngabahayakeun kana atmosfir. Nalika présipitasi lumangsung, gas-gas beracun bakal endapan ku tetesan cai sareng akhirna nyerep kana taneuh. Racun ieu tiasa nyababkeun kasuburan sareng kualitas taneuh turun.

Logis panginten yén manusa mangrupikeun panyabab utama kontaminasi taneuh. Kalayan kagiatan manusa, urang ogé ngenalkeun polutan tina sumber kimia kana alam. Salaku conto, unggal urang nganggo kendaraan, éta najiskeun suasana. Gas-gas ieu endapan babarengan sareng titik-titik cai, nyababkeun gas-gas rumah kaca, sapertos karbon dioksida, leach kana taneuh.

Sabalikna, pangwangunan tatanén ogé bakal ngaluarkeun polutan nitrogén tangtu anu dijantenkeun pupuk pikeun kamekaran pepelakan. Pupuk nitrogén ieu henteu ngan ukur mangaruhan taneuh sareng komposisina, tapi ogé permukaan najis sareng cai bawah tanah. Kami ogé kedah nambihan péstisida, hérbisida, sareng pelarut hidrokarbon anu biasa dianggo pikeun rereged ieu, anu bakal boga pangaruh négatip pikeun sakabéh lingkungan.

Nyababkeun dégradasi laut

dégradasi ékosistem akuatik

Péstisida, hérbisida sareng péstisida dianggo dina tatanén pikeun ningkatkeun panén panén. Bahan kimia ieu diangkut ka laut ku tapis sareng ku cai walungan. Salaku akibatna, aya panurunan oksigén anu leyur dina cai sareng éta tiasa akumulasi dina jaringan organisme.

Détérjen anu urang anggo tina mesin cuci ogé nyababkeun polusi laut. Nalika cai ieu dialungkeun ka lingkungan alam, kaleuwihan gizi dihasilkeun. Kaleueut nutrisi ieu katelah eutrofikasi. Éta utamina diwangun ku nitrogén sareng fosfor.

Tungtungna, urang ogé ngagaduhan tumpukan bahan bakar fosil sapertos minyak sareng buruk ékosistem alam kusabab pembuangan limbah atah.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan panyabab polusi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.