Réspirasi bumi ngaliwatan siklus vegetasi musiman

Napas Bumi

Pikeun nangtukeun période taun urang dumasar kana musim, dina waktos anu waktos-waktos anu urang tingal aya sababaraha kaayaan iklim anu stabil di daérah tinangtu, dina rentang anu tangtu.

Sakumaha anjeun terang, période ieu aya 4 (cinyusu, usum panas, gugur sareng usum salju) sareng aranjeunna lepas ngeunaan 3 bulan.Bisi anjeun henteu terang, usumna saleresna disababkeun ku cara ngadengdekkeun sumbu puteran Bumi anu aya kaitannana sareng pesawat orbit na tentang Sol, sahingga ngahontal yén daérah anu béda nampi jumlah sinar panonpoé anu béda-béda gumantung kana waktos taun.

Ieu tangtosna kusabab lilana beurang sareng kacenderungan Surya ngalangkungan cakrawala.

Napas Bumi

Tapi kuring moal nyarios sareng anjeun ngeunaan musim sacara umum tapi ngeunaan siklus musiman tina vegetasi.

Kalayan robahan musim di vegetasi ogé robih ku siklus na, hususna pikeun lintang langkung ti katulistiwa.

Salaku conto, nalika usum gugur sumping ka tutuwuhan dingaranan daun leungit daun maranéhanana engke cageur aranjeunna nalika cinyusu lebet.

Perkecambahan bibit, tumuhna, kaleungitan daun, karembangan, jst. éta mangrupikeun bagian tina siklus musiman vegetasi.

Kami, hartosna manusa sacara umum, parantos mimiti ngiringan pisan dina siklus musiman ieu, sanaos kitu, éta tampil sareng ngantepkeun kami gambar sapertos anu kuring bakal nunjukkeun salajengna.

Ku cara kieu urang tiasa ningali siklus musiman tina vegetasi anu teu langkung ti ningali éta Bumi sorangan "ngarenghap" sareng masihan kahirupan. Kusabab, sadaya mahluk hirup gumantung kana siklus ieu dina tumuhna pepelakan, naha pikeun tuangeun, pikeun oksigén sareng seueur deui.

NOAA BINTANG

Teu aya anu Bremer parantos nyiptakeun séri gambar anu nunjukkeun urang "réspirasi" Bumi ngaliwatan siklus vegetasi musiman ieu sapanjang taun.

Data asalna NOAA BINTANG, aplikasi satelit sareng pusat panilitian, anu nganggo sénsor VIIRS (Terlihat Infrabeureum Imager Radiometer Suite) dina satelit SNPP (Suomi National Polar-Orbiting Partnership) satelit pikeun kéngingkeun inpormasi lengkep ngeunaan vegetasi Bumi urang unggal minggu.

Siklus usum vegetasi

Siklus musiman 52 minggu

Dina peta anjeun tiasa ningali siklus musiman ngaliwatan minggu 52 lilana anu gaduh sataun, khususna gambar ieu ngagambarkeun anu 2016.

Naékna sareng turunna tatangkalan di beulahan bumi kalér aranjeunna khusus katingali.

Nanging, sakumaha bagéan bumi anu beda-beda nunjukkeun, siklus sareng musim anu sanésna ogé katingali.

Daérah Selandia Anyar, Brasil sareng Afrika kidul aranjeunna gaduh siklus tibalik ka Kalér.

Ogé dititénan kumaha di India iklim anu beuki garing mimiti monsoons.

Kabeungharan

Variabel khusus anu tiasa ditingali dina peta disebat "Greenness", atanapi dina istilah anu langkung ilmiah, nyaéta Normalisasi Bedana Indéks Vegetasi (SMN).

Héjo tiasa dianggo pikeun ngira-ngira awal sareng senénsasi pepelakan, mimiti usum ngembang, sareng fase fenologis.

Pikeun daérah anu henteu gaduh pepelakan (gurun, gunung luhur, jst.), Nilai anu dituduhkeun ngagambarkeun kaayaan permukaan.

Tangtangan anu hébat

Nyiptakeun "réspirasi" Bumi ngaliwatan siklus musiman vegetasi ngawujud cukup tantangan ti saprak animasi diwangun ku 50.000 siklus saluyu sareng 52 minggu sataun.

Sadayana dipisahkeun ku ukuran, warna sareng opacities anu béda-béda janten sina diulik 3 padika anu béda ningali anu mana anu tiasa sami sareng anu paling alami dugi ka anjeun nampi hasil anu tiasa anjeun tingali di luhur.

Sareng upami anjeun masih resep ningali bédana kalayan langkung jéntré anjeun tiasa ningali vérsi anu langkung laun di dieu, sanaos kuring ngingetkeun yén lamun leres éta langkung laun sahingga anjeun kedah sabar dina ningali 52 minggu.

Saperti anu diarepkeun sareng berkat bantosan Nadieh Bremer urang tiasa nampi padamelan ieu dimana urang jelas-jelas nitén kumaha polah vegetasi salaku paru-paru planét sareng urang kedah jaga sareng ngajagi aranjeunna sadayana.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)