Naon énergi?

naon tanaga

Énergi. Éta anu ngagerakeun dunya sareng naon anu urang nyarioskeun jutaan kali dina blog ieu. Sumber énergi anu tiasa diénggalan y Henteu tiasa dibaharuan, listrik, énergi mékanis, kinétik, jsb. Sadaya anu urang sering nyarioskeun nyaéta tanaga. Tapi, Naon énergi Urang biasana nganalisis lingkungan urang sareng ningali kumaha pepelakan tumuh, sato ngalih sareng baranahan, urang ngahasilkeun mesin sareng ngembangkeun téknologi. Sadaya ieu ngagaduhan mesin anu biasa sareng éta énergi.

Naha anjeun hoyong terang naon énergi sareng naon waé anu aya hubunganana? Terus maca pikeun terang langkung seueur.

Énergi salaku cara hirup

tinjauan énergi

Sadaya prosés anu kuring sebatkeun dina lebetna tulisan, sapertos tumuhna pepelakan, baranahan sasatoan, gerakanana, kanyataan yén urang ngambekan peryogi énergi. Énergi nyaéta sipat anu aya hubunganana sareng objék sareng zat anu manifés dirina dina transformasi anu lumangsung di alam. Kalayan kecap séjén, nyaéta kamampuan awak pikeun ngalakukeun tindakan atanapi damel sareng ngahasilkeun parobihan atanapi transformasi.

Pikeun énergi pikeun nyampak éta kedah ngalirkeun tina hiji awak kana awak anu séjén. Ku alatan éta, awak ngagaduhan tanaga berkat gerakan anu dilakukeun atanapi oposisi anu nyanghareupan sadaya kakuatan anu nimpahkeunana.

Urang tiasa niténan parobihan énergi anu béda ngalangkungan modifikasi fisik sareng parobihan kimia. Salaku conto, nalika urang nginum sagelas cai urang ngagunakeun énergi fisik. Urang tiasa ngembangkeun sareng ngagunakeun énergi pikeun ngarobih obyék atanapi ngarobih kana objék séjén. Manifestasi ieu anu dititénan nyaéta tanaga fisik. Mangrupikeun énergi anu sacara fisik tiasa ngagusur, mindahkeun, ngarobih atanapi ngawangun obyék tanpa ngarobah komposisina.

Di sisi anu sanésna, urang gaduh tanaga kimia. Urang tiasa niténan éta dina durukan kai, contona. Ieu ngahasilkeun parobahan komposisi kimia kai sareng urang tiasa sampurna ningali prosés pembakaran. Dina prosés ieu sajumlah énergi ageung dileupaskeun. Pembakaran dianggo salaku sumber tanaga utami pikeun seueur hal.

Dianggo dina awak

énergi mékanis

Nalika urang nyarios yén énergi ngagaduhan kapasitas pikeun ngalakukeun pagawéan, urang ngarujuk kana éta pagawéan salaku salah sahiji transmisi énergi. Pagawean dianggap salaku kakuatan anu dilaksanakeun dina awak sahingga gerak. Éta jelas yén, upami urang hoyong awak ngalih ti tempatna, urang kedah bertindak kalayan masihan kakuatan. Kakuatan asalna tina énergi. Salaku conto, upami kuring hoyong mindahkeun kotak, énergi internal kuring asalna tina metabolisme sareng panggunaan ATP (molekul tukeur énergi universal awak) sareng anu masihan kakuatan pikeun awak.

Dina raraga mariksa padamelan anu dilakukeun dina awak, ogé diperhatoskeun kakuatan anu ngarahkeun gerakan sareng kakuatan anu nindak kana obyék anu sami. Nyaéta, upami obyék na jangkung, urang bakal tumut kana énergi poténsial sareng nalika obyék mimiti obah, perlu disebatkeun kakuatan gesekan anu bertindak dina permukaan sareng anu janten resistansi supados henteu mindahkeun tanpa jinis usaha.

Di luar angkasa teu aya kakuatan gravitasi atanapi gesekan, janten upami urang nerapkeun énergi pikeun ngalakukeun padamelan dina awak, awak éta bakal ngalih kalayan gancang konstan dina sésana abad. Ieu kajantenan kusabab teu aya kakuatan séjén anu ngajantenkeun lirén sapertos gravitasi atanapi gesekan.

Kakuatan sareng énergi mékanis

énergi termal

Kakuatan mangrupikeun hubungan antara padamelan anu dilakukeun dina awak sareng waktos anu dikaluarkeun pikeun ngalakukeun éta. Unit na dina Sistem Internasional nyaéta watt. Salah sahiji ukuran anu paling sering dianggo dina bidang énergi listrik nyaéta kakuatan listrik. Sareng kakuatan éta anu ngukur kagancangan sareng padamelan parantos réngsé. Nyaéta, gancangna mindahkeun énergi anu lumangsung ti hiji awak kana awak anu séjén.

Di sisi anu sanésna, urang gaduh énergi mékanis. Éta dumasarkeun kana kakuatan anu mékanis, sapertos élastisitas sareng gaya gravitasi. Badan-badan ieu, ku ngalih sareng digésérkeun tina posisi kasaimbanganana, kéngingkeun énergi mékanis. Énergi mékanis tiasa aya dua jinis: boh énergi kinétik atanapi énergi poténsial.

Jinis tanaga

listrik listrik

Sakali kami parantos ngajelaskeun naon éta énergi sareng sadaya faktor anu ngahalangan dina éta, urang bakal teraskeun pikeun ngembangkeun jinis énergi anu aya. Ieu nyaéta:

  • Énergi termal. Éta ngeunaan énergi internal awak. Éta disababkeun ku gerak partikel anu ngawangun zat. Nalika awak dina suhu anu langkung handap, partikel-partikel di jero na gerak kalayan gancang. Ieu alesan cekap yén énergi termal awak anu langkung tiis langkung handap.
  • Kakuatan listrik. Jinis énergi ieu mangrupikeun énergi anu kabentuk nalika gerakan muatan listrik lumangsung dina bahan konduktif. Énergi listrik ngabentuk tilu jinis épék: bercahaya, magnét sareng termal. Conto nyaéta énergi listrik di bumi urang anu tiasa ditingali ngalangkungan lampu bohlam.
  • Énergi sumringah. Disebut ogé radiasi éléktromagnétik. Éta énergi anu dipibanda gelombang éléktromagnétik dina spéktrum. Salaku conto, urang ngagaduhan cahaya anu katingali, gelombang radio, sinar ultraviolét atanapi gelombang mikro. Karakteristik utama tanaga ieu nyaéta ngagaduhan kamampuan pikeun nyebarkeun batalna tanpa kedah aya badan anu ngadukungna.
  • Énergi kimia. Éta anu lumangsung dina réaksi kimia. Salaku conto, dina batréna aya énergi kimia sajaba ti énergi listrik.
  • Énergi nuklir. Éta énergi anu aya dina inti atom sareng anu dileupaskeun dina réaksi duanana fisi siga fusi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan énergi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.