Naon sumber énergi

Sumber énergi

Manusa peryogi Sumber énergi dina raraga nyumponan paménta sareng ngagaduhan standar hirup anu urang gaduh dinten ayeuna. Sumber tanaga anu nyayogikeun kota, industri, sareng sajabana benten. Sareng masing-masingna asalna tina lapangan anu tiasa dibaru atanapi henteu tiasa diénggalan.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun anjeun naon sumber énergi, naon rupa-rupa jinis anu aya sareng naon asalna sareng kagunaanna.

Naon sumber énergi

naon sumber énergi

Sateuacan ngajelaskeun unggal jinis anu aya, penting pikeun netelakeun naon sumber énergi. Mangrupikeun sumber anu tiasa diekstraksi énergi pikeun tujuan anu béda (utamina komérsial). Tapi sanaos kitu, ieu henteu salawasna kasus.

Baheula, manusa ngagunakeun sumber daya alam anu penting pikeun nyumponan kabutuhanana. Nalika anjeunna mendakan seuneu, hiji-hijina tujuan tina seuneu ieu nyaéta ngajaga anjeunna tina hawa tiis sareng masak kanggo anjeunna. Sanaos urang teraskeun nganggo seuneu pikeun tujuan ieu, sumberdaya sésana (alami atanapi artifisial) parantos ngahasilkeun énergi anu tiasa dianggo dina pembangkit listrik atanapi di industri.

Dina akhir abad ka-XNUMX, modél énergi anu aya mimiti ditaroskeun ku dua alesan:

  • Masalah lingkungan disababkeun ku durukan bahan bakar fosil, sapertos episode asap di kota ageung sapertos London atanapi Los Angeles, atanapi pemanasan global planét.
  • Résiko nganggo énergi nuklir, diungkabkeun dina kacilakaan sapertos Chernobyl.

Nyaho definisi énergi, urang tiasa ngamimitian diajar klasifikasi na.

carana ngumpulan

suluh fosil

Sumber énergi anu tiasa diénggalan

Ogé kawanoh salaku énergi bersih, énergi anu terbarukan anu paling penting kusabab éta berperan dina panangtayungan lingkungan sareng pamekaran téknologi. Sumber énergi ieu nganggo sumber anu teu tiasa habiskeun tina alam (sapertos sinar matahari, angin, cai, sareng sajabana) pikeun ngaluarkeun tanaga. Diantara sumber énergi anu tiasa dibéntenkeun anu aya urang gaduh ieu:

  • Tanaga surya: Sakumaha namina nunjukkeun, énergi ieu nganggo sinar panonpoé pikeun ngahasilkeun listrik. Ogé, kusabab kamajuan téknologi, tanaga surya parantos nimbulkeun panél surya sareng mobil surya anu kawéntar.
  • Kakuatan PLTA: Béda sareng jinis énergi anu sateuacana, tanaga listrik PLTA ngagunakeun cai pikeun ngahasilkeun kakuatan. Prosés ieu lumangsung di bendungan atanapi pembangkit listrik tenaga listrik.
  • Angin kakuatan: Upami urang parantos nyarioskeun perkawis sumber daya alam, parantos waktuna ngobrolkeun angin. Ieu ngagaduhan peran anu penting dina énergi angin, anu tanggel waler pikeun ngahasilkeun listrik ngalangkungan turbin angin atanapi kincir angin.
  • Biomassa: Éta ogé aya hubunganana sareng panggunaan sinar matahari pikeun ngahasilkeun énergi dina alam.
  • Énergi panas bumi: panggunaan énergi panas bumi, anu mangrupikeun salah sahiji sumber énérgi anu paling penting anu tiasa dibangkitkeun.
  • Térmodinamik: Upami urang nyarioskeun jinis énergi ieu, mindahkeun panas tetep penting dina sumber daya anu tiasa dibaharukeun.

Sumber énergi anu henteu tiasa diénggalan

Pikeun aranjeunna, énergi anu teu tiasa dibaru nganggo sumber daya alam anu tiasa diséépkeun, ieu mangrupikeun bédana utama antara énergi anu tiasa dibangkitkeun sareng anu henteu tiasa dibaharukeun. Salami panggunaan sareng ékstraksi, sumberdaya anu énergi dicandak tiasa dipareuman atanapi nyéépkeun waktos pikeun hirup deui, ngajantenkeun aranjeunna sumber énergi anu paling rentan. Dina klasifikasi na urang mendakan:

  1. Bahan bakar fosil, sapertos minyak, batubara, atanapi gas alam: Sumberdaya ieu bakal gancang béak, sareng gumantung kana daérah dunya anu urang carioskeun, éta bahkan moal aya. Upami urang nyarioskeun polusi lingkungan, panggunaan, pamekaran sareng transportasi ngahasilkeun résiko anu penting, sareng bagian tina ieu disalahkeun.
  2. Énergi nuklir: Ogé kawanoh salaku énergi atom, énergi ieu berperan penting dina fisika sareng dianggap salah sahiji sumber énergi utama di nagara kuring.

Sumber énergi di Spanyol

kakuatan angin

Upami urang ngan ukur fokus kana énergi di Spanyol, urang bakal mendakan panggunaan sumberdaya anu tiasa dibaharukeun sareng anu henteu tiasa diénggalan. Nanging, panggunaan sumber daya anu henteu tiasa dibaharukeun langkung luhur tibatan énergi anu diperbarui, anu tiasa nerjemahkeun kana résiko alam.

Sektor énergi Spanyol ngagambarkeun 2,5% produk doméstik kotor (PDB), anu ngagambarkeun pentingna dina sagala kagiatan ékonomi. Salaku tambahan, ieu mangrupikeun salah sahiji sumber anu paling diperyogikeun pikeun urang Spanyol, sareng urang tiasa nunjukkeun éta dina kagiatan sadidinten urang di bumi atanapi di luar negeri.

Numutkeun ka pengumuman Séptémber 2019 anu dikaluarkeun ku Spanyol Red Electric Company Company (REE), produksi listrik nagara asalna utamina tina sumber daya anu teu tiasa dibaharukeun. Ngahasilkeun listrik bulanan ngalangkungan énergi nuklir, siklus gabungan, koogenerasi sareng batubara.

Nganggap yén panggunaan sumber daya anu hébat tiasa pangaruh penting pikeun nagara sareng, tangtosna, di planét, éta mangrupikeun kanyataan yén perlu ngarobah kaayaan ieu. Sabalikna, idéal nyaéta ngagunakeun sumber daya alam anu teu ka habiskeun sareng ngembangkeun éta ku cara hormat ngalangkungan panggunaan sumberdaya anu tiasa dibaharukeun.

Renewable di Spanyol

Di Spanyol, cara utama pikeun ngahasilkeun listrik tina sumber anu tiasa diperbarui nyaéta énergi angin, dituturkeun ku énergi hidroelektrik, tanaga surya fotovoltaik sareng tanaga surya termal. Nanging, sakumaha anu parantos kami sebatkeun tadi, kanyataan yén panggunaan sumber daya anu henteu tiasa dibaharukeun langkung ageung tibatan panggunaan sumberdaya anu tiasa dibarukeun nyaéta perkawis sareng kedah dirobih.

Ayeuna, beuki seueur perusahaan anu bet dina ningkatkeun kaayaan ieu. Nanging, mustahil pikeun nyéépkeun sadaya tanggung jawab ka pabrik produksi; urang, ti bumi sareng kagiatan sadidinten (di padamelan atanapi di jalan), urang tiasa ngabantosan ngirangan konsumsi énergi, sahingga ngirangan paménta énergi, sabab ngirangan paménta pikeun sumber ieu mangrupikeun kanyataan anu nyusahkeun urang di panjuru dunya.

Tugas urang nyaéta diajar ngahemat tanaga sareng ngantep industri bet dina sumber daya anu tiasa dibaharukeun. Ngan ku cara ieu urang tiasa nyegah suluh bahan bakar sareng gas tina teras-terasan ngabahayakeun lingkungan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sumber énergi sareng naon anu aya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.