Naon humus

naon hummus

Sakalieun nalika urang nyarioskeun ngeunaan kasuburan taneuh, naha éta téh leuweung atanapi kebon, urang nyarioskeun ngeunaan humus. Nanging, seueur jalma henteu terang naon hummus atawa naon pentingna pikeun taneuh sareng pepelakan. Humus henteu sanés mangrupikeun kompos organik anu bentukna alami dina sagala jinis taneuh dina kaayaan aslina. Éta aya dina jumlah anu saé pisan tapi éta pisan ngandung gisi.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon éta humus, naon ciri na sareng kumaha pentingna pikeun pepelakan sareng taneuh.

Naon humus

naon humus taneuh anu subur

Humus mangrupikeun pupuk organik anu alami sacara alami dina sagala jinis taneuh dina kaayaan alamna. Éta alit pisan dina jumlah sareng beunghar nutrisi. Salaku conto, di leuweung, eusi humus di darat nyaéta 5%, sedengkeun eusi humus di pantai ngan ukur 1%.

Béda tina kompos sareng kompos organik sabab éta dina prosés dékomposisi langkung maju dina aksi jamur sareng baktéri: éta ngagaduhan warna hideung kusabab kandungan karbonna anu luhur. Nalika humus terurai, nyayogikeun nitrogén, fosfor, kalium sareng magnésium kana taneuh sareng pepelakan. Mangrupikeun prosés dékomposisi organik anu paling bergizi di dunya.

Salah sahiji cara paling gampang pikeun nerapkeun humus kana taneuh nyaéta cacing bumi, anu tiasa anjeun kumpulkeun ti kebon anjeun nyalira. Ieu sareng kotoran baktéri ngahasilkeun prosés dékomposisi organik sareng ngagancangkeun pembentukan humus vegetal.

Mangpaat humus pikeun bumi

pupuk alami

Hayu urang tingali naon manpaat anu dipiboga ku humus nalika aya di dunya:

  • Ngabantosan ngajaga cai sareng ngalereskeunana. Éta merenah pikeun seueur taneuh tiasa nahan cai upami anjeun hoyong gaduh pepelakan dibudidayakan. Taneuh kalayan jumlah anu saéna tiasa ngabantosan nyaring cai hujan ogé supados henteu ngempel sareng akhirna puddling. Ku alatan éta, dina widang tatanén sareng ngebon pikaresepeun yén taneuhna beunghar ku humus.
  • Éta biasana masihan konsistén kana taneuh gumantung kana jinisna. Salaku conto, dina taneuh berpasir éta tiasa nyumponan taneuh. Di sisi anu sanésna, dina langkung taneuh liat éta ngagaduhan pangaruh dispersal.
  • Atuh ku ayana sanyawa ieu, seueur pepelakan tiasa mendakan langkung gampang pikeun ngasupkeun nutrisi ngalangkungan akar.
  • Éta tiasa ngatur nutrisi pepelakan sareng ngajantenkeun ladang mekar langkung gampang.
  • Éta ngajantenkeun lahan langkung subur sahingga, janten langkung seueur tutuwuhan.
  • Upami anjeun nganggo pupuk mineral boh di kebon umum sareng tatanén, ayana humus di darat ngabantosan asimilasi pupuk ieu.

Humus cacing taneuh

humus cacing bumi

Cacing bumi mangrupikeun bagian anu penting pisan tina prosés kasuburan taneuh. Sababaraha jalma anu terang manpaatna ieu kusabab henteu ngan ukur ngelek bahan organik anu dipendakan, tapi éta ogé ngagaduhan seueur fungsi sanés. Aranjeunna ngabalikeun bahan organik dina bentuk anu lengkep diuraikeun sareng ngabantosan éncér mineral anu tangtu sareng ngajantenkeun kana taneuh organik anu euyeub gizi anu tiasa diserep ku pepelakan. Naon deui, aranjeunna nyampur bahan tutuwuhan tinangtu sareng zat sanés anu aya di daérah jero taneuh, anu resep kasaimbangan antara liat sareng cai.

Hasil tina prosés ieu nyaéta taneuh kalayan struktur anu masif sareng spons, anu langkung resep kana aerasi sareng ingetan cai. Salah sahiji ciri anu paling penting tina cacing bumi sareng alesan utama ayana seueur pisan nutrisi dina humus nyaéta kotoran na, sabab berkat aranjeunna humus ngandung langkung seueur nitrogén, fosfor, kalium, magnésium sareng kalsium tibatan bumi.

Mangpaat cacing cacing

Humus cacing bumi dianggap minangka salah sahiji substrat pangsaéna anu dituduhkeun pikeun pepelakan sayuran, pepelakan aromatik sareng pepelakan buah. Hayu urang tingali naon manpaat anu tiasa didapet tina ngagunakeun corétan cacing:

  • Mempermudah pangembangan pepelakan sareng nyerep nutrisi umum sapertos kalium, magnésium, fosfor, kalsium sareng sajabana, kusabab beban mikroba na tinggi.
  • Disarankeun pisan pikeun pepelakan anu peryogi cangkok sabab nyegah panyakit sareng nyingkahan cilaka. Éta ogé ngabantosan pikeun rooting. Pikeun pepelakan anu peryogi langkung seueur cai, éta ngabantosan nyegah déhidrasi.
  • Humus méré tanaga pikeun pepelakan berkat kanyataan yén éta ngabantosan dina tumuh sareng pepelakan tiasa ngahasilkeun buah anu langkung ageung sareng langkung warni.
  • Ngajaga tina patogén
  • Éta ningkatkeun kagiatan biologis anu nguntungkeun pikeun taneuh.
  • Mangrupikeun pupuk anu cocog pikeun pertanian organik sabab dikembangkeun sacara lengkep ku komponén alami sareng henteu najiskeun taneuh. A
  • Éta tiasa dianggo duanana dina bibit bibit, dina substrat.
  • Nyumbang kana pangaturan pH taneuh.
  • Éta henteu ngahasilkeun karacunan, sabalikna.

Kumaha carana ngadamel corétan cacing buatan sendiri

Prosés ngarobah bahan organik jadi kompos alami disebut kompos cacing jeung ngahasilkeun kompos cacing, ogé katelah kompos cacing. Prosés ieu dilaksanakeun dina mesin kompos cacing bumi sareng baki anu béda-béda ditumpuk hiji di luhur anu séjén kalayan liang anu ngalangkungan cacing nalika nyerna sadaya katuangan anu urang simpen di jerona. Upami anjeun resep ngadamel kompos cacing bumi di bumi, anjeun tiasa ngadamel kompos cacing bumi nyalira iraha waé, di dieu urang ngajarkeun naon-naon ngeunaan kompos cacing bumi.

  • Ngumbah wadah sareng nyodok sababaraha liang dina tutupna supados cacingna ngagaduhan oksigén cekap.
  • Potong koran kana strip sareng tempat lapisan dina strip dina permukaan wadah.. Makalah ieu bakal ngamungkinkeun wadahna hadé dina hawa.
  • Anjeun kedah nempatkeun lapisan kandel taneuh leupas sanaos aya sésa Uap. Lapisan ieu kedah disimpen dina luhur koran anu parantos disimpen dina wadah.
  • Larapkeun sésa-sésa tina pangan organik sapertos buah potong sareng sésa sayuran.
  • Tempatkeun cacing dina wadah supados aranjeunna tiasa ngadamel humus.
  • Penting pikeun mastikeun yén wadah diangkut dina tempat anu henteu nampi ventilasi atanapi parobihan anu ageung dina suhu.
  • Penting pikeun tuang cacing langkung limbah organik unggal sering. Ngan dina 15 dinten anjeun tiasa ngagaduhan sanyawa munggaran anjeun siap disimpen di darat anjeun.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon humus sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.