Naon plankton

plankton handapeun mikroskop

Mahluk hirup tuang ku nuturkeun ranté dahareun anu dumasar kana tingkatan anu béda-béda numana organisme nyaéta anu didahar sareng anu sanésna mangrupikeun anu didaharna. Dasar tina tautan dina ranté kadaharan laut nyaéta plankton. Seueur jalma henteu terang naon ari plankton atawa pentingna. Éta mangrupikeun awal tina ranté dahareun sareng diwangun ku organisme alit pisan anu tiasa fotosintésis. Fungsi utami nyaéta nyayogikeun katuangan pikeun seueur mahluk hirup laut. Maka, penting pisan pikeun pangembangan ékosistem sareng kahirupan laut.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon éta plankton, pentingna sareng ciri na.

Naon plankton

plankton mikroskopis

Plankton nyaéta sakumpulan mahluk anu ngambang dina gerakan arus laut. Kecap plankton hartosna ngumbara atanapi vagabond. Kelompok mahluk ieu seueur pisan, beragam sareng ngagaduhan habitat pikeun cai tawar sareng cai laut. Di sababaraha tempat, aranjeunna tiasa ngahontal konsentrasi dugi ka samilyar jalma sareng naékna sagara anu langkung tiis. Dina sababaraha sistem statis, sapertos situ, balong atanapi wadah anu masih cai, urang ogé tiasa mendakan plankton.

Gumantung kana diet sareng jinis bentuk anjeun, aya sababaraha jinis plankton. Urang bakal ngabagi antara aranjeunna:

  • Phytoplankton: Mangrupikeun plankton tutuwuhan anu kagiatanana mirip pisan sareng pepelakan kusabab énergi sareng bahan organik ngalangkungan fotosintésis. Éta tiasa hirup dina lapisan cai anu ngalirkeun cahaya, nyaéta, di bagéan laut atanapi cai dimana nampi sinar panonpoé langsung. Éta tiasa aya dina jero sakitar 200 méter, dimana jumlah cahaya panonpoe kirang sareng kirang. Fitoplankton ieu diwangun utamina tina cyanobacteria, diatoms, sareng dinoflagellates.
  • Zooplankton: éta mangrupikeun zooplankton anu ngonsumsi fitoplankton sareng organisme sanés tina kelompok anu sami. Éta biasana diwangun ku crustacea, ubur-ubur, larva lauk, sareng mahluk anu langkung alit. Mahluk-mahluk ieu tiasa dibédakeun numutkeun waktos hirup. Aya sababaraha organisme anu mangrupikeun bagian tina plankton sapanjang siklus hirupna sareng disebat holoplanktons. Di sisi anu sanésna, jalma-jalma anu ngan ukur bagian tina zooplankton salami hiji waktos dina kahirupan aranjeunna (biasana nalika tahap larva na) dipikaterang ku nami meroplankton.
  • Baktéri Plankton: Mangrupikeun jinis plankton anu diwangun ku komunitas baktéri. Fungsi utamina nyaéta ngarusak runtah sareng berperan penting dina siklus biogeokimia karbon, nitrogén, oksigén, fosfor sareng unsur-unsur sanés. Éta ogé dilenyepan ngalangkungan ranté dahareun.
  • Virus Planktonic: aranjeunna virus akuatik. Éta biasana diwangun ku virus bakteriofag sareng sababaraha ganggang eukariotik. Fungsi utamina nyaéta pikeun népéreralisasi nutrisi dina siklus biogeokimia sareng janten bagian tina ranté nutrisi.

Jinis plankton

Plankton

Kaseueuran organisme plankton ukuranana mikroskopis. Hal ieu ngajadikeun teu mungkin ningali ku panon taranjang. Ukuran rata-rata organisme ieu antara 60 mikron sareng milimeter. Rupa-rupa jinis plankton anu tiasa aya dina cai sapertos kieu:

  • Ultraplankton: Éta ngukur sakitar 5 mikron. Éta mangrupikeun mikroorganisme pangleutikna, kaasup baktéri sareng flagellates alit. Flagellates mangrupikeun mahluk anu ngagaduhan flagella.
  • Nanoplankton: Éta ukuran antara 5 sareng 60 méter sareng diwangun ku microalgae unisél, sapertos diatom alit sareng coccolithophores.
  • Microplankton: Éta langkung ageung, ngahontal antara 60 mikron sareng 1 mm. Di dieu urang mendakan sababaraha mikroalga unisélular, larva moluska sareng kopépoda.
  • Plankton sedeng: panon manusa tiasa ningali mahluk ukuran ieu. Ukuranna antara 1 sareng 5 mm sareng diwangun ku larva lauk.
  • Plankton ageung: antara ukuran 5 mm sareng 10 cm. Di dieu datang sargasso, uyah sareng ubur-ubur.
  • Plankton raksasa: mahluk leuwih ukuran 10 cm. Kami gaduh ubur-ubur di dieu.

Sadaya organisme anu aya di plankton ngagaduhan sababaraha jinis awak sareng ngaréspon kabutuhan lingkungan dimana aranjeunna hirup. Salah sahiji kabutuhan awak ieu nyaéta daya apungan atanapi viskositas cai. Pikeun aranjeunna, lingkungan laut kentel sareng perlu nungkulan résistansi pikeun mindahkeun dina cai.

Aya seueur strategi sareng tindakan adaptif pikeun ngamajukeun cai ngambang tiasa ningkatkeun kasempetan salamet. Ningkatkeun luas permukaan awak, nambihan titisan gajih kana sitoplasma, ngabeledug, héd sareng struktur sanés mangrupikeun stratégi sareng adaptasi anu béda pikeun tiasa hirup di lingkungan laut sareng cai tawar anu béda. Aya mahluk sanés anu gaduh kamampuan ngojay anu saé, hatur nuhun kana flagella sareng appendom lokomotip sanés, sapertos anu diantos ku copepods.

Viskositas cai robah sareng suhu. Sanaos urang henteu nunjukkeun diri ku panon taranjang, mikroba bakal merhatoskeunana. Dina cai anu langkung haneut, viskositas cai langkung handap. Ieu mangaruhan kaapungan individu. Kusabab kitu, diatom ngawangun cyclomorphosis, nyaéta kamampuan pikeun ngawangun bentuk awak anu béda dina usum panas sareng usum salju pikeun adaptasi sareng parobahan viskositas cai kalayan suhu.

Pentingna pikeun kahirupan

tutuwuhan akuarium nano

Jalma-jalma sok nyarios yén plankton mangrupikeun unsur penting dina habitat laut naon waé. Pentingna aya dina ranté dahareun. Jaba kadaharan antara produser, konsumén sareng dékomposér didirikan dina bioma. Phytoplankton tiasa ngarobih énergi surya kana énergi anu tiasa dianggo ku konsumén sareng dékomposér.

Phytoplankton dikonsumsi ku zooplankton, anu dina gilirannana dikonsumsi ku karnivora sareng omnivora. Ieu mangrupikeun predator mahluk anu sanés sareng dékomposér nyeupan bangké. Kieu carana sadayana ranté katuangan kabentuk di habitat cai.

Phytoplankton nyerep sajumlah ageung karbon dioksida ngalangkungan fotosintésis sareng nyumbang ampir 50% oksigén anu urang ngambekan kana atmosfir. Plankton anu maot ngahasilkeun lapisan sédimén, saatos dipahatkeun, ngahasilkeun minyak anu dipikahoyong.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, kadang anu paling penting ukuranana leutik pisan. Dina hal ieu, plankton mangrupikeun dasar tina pola makan habitat laut. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon éta plankton, ciri sareng pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.