Kumaha kukupu sapertos 200 juta taun ka pengker?

kukupu 200 taun ka pengker

Di planét anu didominasi ku dinosaurus, panas, sareng sato ageung, kukupu sareng ngengat parantos nyicingan Bumi, sanaos teu aya kembang.

Upami teu aya kembang kanggo tuang sareng nyerbu éta, kumaha kukupu dina waktos éta?

Nalungtik kukupu

kukupu

Kukupu peryogi nektar tina kembang kanggo tuang. Nalika aranjeunna ngalih tina kembang kana kembang, aranjeunna ogé nyerburkeun kembang ieu sareng nyumbang kana baranahan sareng perluasanana. Nanging, dina jaman dinosaurus (deui dina Jurasik sareng Cretaceous) Teu aya kembang, tapi aya kukupu.

Ieu mangrupikeun salah sahiji kasimpulan anu dipikagaduh ku tim paniliti anu parantos ngaanalisis salah sahiji fosil kukupu pangkolotna anu dipikaterang dugi ka ayeuna. Éta parantos diala tina batu lami di Jérman.

Kapanggihna sahenteuna tujuh spésiés dina sampel ngan sapuluh gram sédimén nunjukkeun yén Lepidopterans parantos lami aya di planét. sahenteuna 200 juta taun.

Kelompok serangga ieu mangrupikeun salah sahiji anu paling dipeunteun sareng ditaliti dipasihan ciri metamorfik anu unik, sareng asal usulna parantos dipendakan dugi ka 70 juta taun langkung ti payun panginten aya.

Hasil tina panilitian parantos diterbitkeun dina jurnal Science Advances. Panilitian ogé nyobian ngartos épolusi kukupu sareng ngengat dina raraga ngajamin konservasi na di payun. Nalika rencana konservasi dilakukeun pikeun hiji spésiés, inpormasi ngeunaan masa lalu na penting pisan pikeun pamahaman épolusi na sareng paparan variabel lingkungan anu béda anu ngatur jaman baheula. Nyaéta, dina Jurassic na Cretaceous, konsentrasi karbon dioksida dina atmosfir langkung luhur tibatan normal sareng suhu na langkung luhur. Salaku tambahan, kagiatan vulkanik jauh langkung accentuated ti ayeuna.

Batang sareng misteri na

timbangan kukupu

Élmuwan parantos nganggo jinis asam pikeun tiasa ngabubarkeun batu kuno sareng, ku cara ieu, tiasa kéngingkeun fragmen batu alit dimana timbangan serangga ieu muncul. Timbangan aya dina kaayaan konservasi anu sampurna.

"Kami mendakan sésa-sésa mikroskopis organisme ieu dina bentuk timbangan," jelas Bas van de Schootbrugge, panaliti di Universitas Utrecht di Walanda sareng ko-panulis ulikan.

Sababaraha ngengat sareng kukupu anu dipendakan kagolong kana hiji kelompok anu masih aya sareng ayeuna. Grup ieu ngagaduhan basa anu panjang dina bentuk batang anu aranjeunna anggo nguseup nectar. Nanging, dina waktos éta kembang henteu acan aya. Kumaha ieu tiasa dilakukeun? Teu masuk akal pikeun kukupu ngasilkeun tabung nguseup nektar upami teu aya kembang anu ngandung nektar sapertos kitu.

"Papanggihan urang nunjukkeun yén grup ieu (kalayan sajenis létah) anu sakuduna dituju coevolved sareng kembang saleresna langkung lami," nyatet Schootbrugge.

Ieu janten jelas nalika dipikaterang yén di Jurassic aya seueur senam anu, sanaos henteu ngahasilkeun kembang, ngahasilkeun nectar gula pikeun néwak sari tina hawa. Kusabab kitu, kukupu tuang dina nektar sababaraha senam sapertos konifér sateuacan nembongan. kembangna 130 juta taun ka pengker.

Bukti anyar ieu nunjukkeun yén corong bijil ieu sigana ngagaduhan fungsi sanés sateuacan pepelakan kembangan mekar.

Utilitas pikeun konservasi

Panilitian ieu nyayogikeun inpormasi anyar anu manpaat pikeun konservasi kukupu dina lingkungan anu langkung parah. Éta ogé nyaritakeun kumaha serangga ieu tiasa ngajajah sadaya buana kecuali Antartika.

Kedah émut yén Lepidoptera salamet tina kapunahan masal di ahir Triassic anu musnah seueur spésiés ti planét. Kusabab kitu, penting pikeun terang kumaha kukupu ngalakukeun éta salamet tina punah ieu dina nyanghareupan kumaha parobihan iklim tiasa mangaruhan aranjeunna.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.