Nyababkeun sareng akibat tina kontaminasi taneuh

Kontaminasi taneuh

La kontaminasi taneuh atanapi robahan kualitas lahan akibat panyabab anu béda-béda sareng akibat na biasana nyababkeun masalah serius anu mangaruhan flora, fauna atanapi kaséhatan manusa dina waktos anu lami.

Ngaliwatan tatanén éta mangrupikeun salah sahiji cara ékosistem henteu saimbang, ngotorkeun cai minum atanapi cai irigasi, anu hartosna yén masalah ieu henteu tiasa direngsekeun sareng kadang-kadang ngan ukur bagian karusakan anu tiasa dipulihkeun. Diprovokasi di daérah éta. Tapi,naon sababna nyumbang kana kontaminasi taneuh sareng kumaha cara ngungkulanana?

Nyababkeun kontaminasi taneuh

Taneuh sareng kontaminasi cai ku tumpahna manusa

Anu nyababkeun kontaminasi taneuh rupa-rupa, contona nyaéta zat toksik handapeun taneuh anu tungtungna ngotorkeun cai taneuh anu teras bakal dianggo ngirir, nginum atanapi tungtungna ngaracun urang ngalangkungan ranté tuangeun. Prosés anu ngatur ngahaja ngotorkeun diri urang sorangan sareng sagala rupa anu aya di sakuriling urang, sareng masalah anu paling ageung nyaéta nyandak sababaraha generasi pikeun ubar naon anu urang nyababkeun dina usaha ieu ngahasilkeun sacara masif tanpa mikir ngeunaan anu bakal datang engké. urang.

Kontak sareng daérah anu tercemar henteu langsung langsung. Éta kajadian nalika aranjeunna dikubur zat toksik jero taneuh sareng ieu tungtungna ngotorkeun cai bawah tanah anu teras dianggo ngiraman, nginum atanapi tungtungna ngaracun urang ngalangkungan ranté dahareun, ku ngadahar lauk, jangjangan atanapi sato anu kontaminasi sanésna.

cai anu tercemar tina saluran cinta

Nyimpeun sampah anu salah, pembuangan na dihaja atanapi teu dihaja (sapertos perusahaan Ercros di Flix), akumulasi sampah dina permukaan na atanapi ngubur anu sami (seueur TPA di Spanyol), ogé kabocoran dina bak atanapi setoran kumargi rusak, infrastruktur anu goréng mangrupikeun panyabab utama na.

Akibat tina kontaminasi taneuh

Sareng, kami henteu ngan ukur cicing di dieu saprak daptar digedekeun ku masalah "minor" sapertos kabocoran radioaktif, panggunaan intensif péstisida, pertambangan, industri kimia atanapi bahan konstruksi anu sami anu dianggo ayeuna tanpa sadar pangaruhna.

TPA di Spanyol

Perhatosan sakedik anu dibayar Spanyol pikeun daur ulang sareng miara lingkungan ayeuna janten sumber aib sateuacan Uni Éropa, tapi ngancam janten sumber denda jutawan dina taun payun. Brussel ngagaduhan rencana daur ulang anu ambisius pisan: dina taun 2020, sadaya nagara anggotana kedah ngadaur mulangkeun 50% limbah na, sareng Komisi badé nyatujuan ngahontal 70% dina 2030. Nanging, Spanyol boro-boro daur ulang dinten ieu 33% runtah anjeun sareng kamajuanana minimal. Malah henteu ngarepkeun anu paling optimis yén nagara urang bakal ngalaksanakeun tugasna dina tilu taun.

jutaan ton limbah plastik dihasilkeun unggal taun

Panggeroan hudang-hudang anu mimiti parantos sumping dina bentuk kaputusan dua kali ti Pengadilan Kehakiman Uni Éropa (CJEU), anu ngutuk Spanyol pikeun ayana sareng nilar mutlak 88 tempat tumpukan henteu terkendali. Anu mimiti dikaluarkeun dina bulan Pébruari 2016 sareng ngaidentifikasi 27 tempat tumpukan anu masih aktip atanapi henteu disegel saatos panutupanana. Kadua sumping ngan sababaraha dinten ka pengker sareng nempatkeun ramo na kana 61 tempat tumpukan deui, 80% di antawisna disebarkeun antara Kapuloan Kanaria sareng Castilla y León.

Runtah anu numpuk dina sababaraha rupa pantai

Numutkeun ka sababaraha ahli, TPA mangrupikeun bom tunda waktos. Sakali ditutup, aranjeunna kedah dikontrol lingkungan salami 30 taun, ngawaskeun émisi taneuh sareng atmosfir, sabab prosés dékomposisi henteu dieureunkeun ku cara nutup liang.

Seueur pager légal ditutupan ku lapisan tilu-milimeter poliétilén, sareng panghalang liat dina kasus anu pangsaéna, tapi aranjeunna sering ditusuk ku gerakan gas sareng taneuh. «Aranjeunna bahaya kaséhatan masarakat. Administrasi nyumput tina kanyataan yén seueur ngandung ukur limbah iners, tapi kedah ati-ati pisan kana pembongkaran sareng bahan konstruksi na, sapertos asbés atanapi pipa timah, anu parantos ditingalikeun ka aranjeunna karsinogenik»

Ngalungkeun kontaminasi taneuh sareng masalah anu aya

Ercros tumpah di Flix

Waduk Flix, di propinsi Catalan Tarragona, parantos nyaksian langkung ti saabad tumpahan sareng kontaminasi taneuh ku bahan kimia anu tetep, biokumulatif sareng toksik ku pabrik kimia perusahaan Ercros. Ieu nyababkeun kontaminasi walungan umum Ebro, ti saprak éta nepi ka sungut.

Polutan kalebet logam beurat sapertos raksa sareng kadmium, atanapi sanyawa organoklorin toksik sareng pengkuh sapertos hexachlorobenzene, biphenyls polimlorin (PCB) atanapi DDT sareng metabolitna.

"Ercros, dianggap fasilitas kimia paling ngotoran di walungan Ebro, parantos berjuang mangtaun-taun pikeun nyegah mayar beberesih walungan, anu dina gilirannana mangrupikeun sumber cai minum anu penting. Pabrik Ercros perenahna caket kota Flix, anu masihan namina ka waduk anu kapangaruhan ku kontaminasi Ercros SA, tilas Erkimia, dimana éta damel sareng ngajual produk dasar pikeun industri kimia sareng farmasi.

CO2

Daptar panjang

Hanjakalna, daptar na langkung lami deui, ampir teu aya watesna. Urang tiasa nyebatkeun seueur sabab anu sami pentingna, sapertos pertambangan (bahan sapertos raksa, cadmium, tambaga, arsénat, timah), industri kimia, bocor radioaktif, panggunaan péstisida beurat, polusi tina mesin pembakaran, haseup tina industri, bahan bangunan, ngaduruk bahan bakar fosil (batubara, minyak sareng gas), solokan lawas dina kaayaan goréng diantarana.

kualitas hawa di barcelona turun kusabab polusi tina kendaraan

Urang tiasa ningali yén aya seueur pisan sumber kontaminasi taneuh, anu nyababkeun sababaraha kali aranjeunna sesah milari, kumargi polutan tiasa ngahontal pepelakan atanapi sasatoan atanapi, ngotoran cai ku sababaraha cara, tapi henteu teras-terasan aranjeunna sepele.

cai anu terkontaminasi, pepelakan pangobatan ngabantosan masalah

Kanyataanna karasa nyaéta yén aya seueur sabab, anu sacara umum nyababkeun karesahan dina nyobian milari naon ari éta, kusabab éta mangrupikeun padamelan anu sesah. Siga di bumi urang aya 20 kabocoran sareng urang teu tiasa ningali dimana ayana sareng kumaha ngabasmi atanapi ngalereskeunana. Masalah anu di dieu sanés bumi urang, tapi planét urang sorangan anu dipertaruhkeun

Sejen tina masalah hébat nyaéta yén aya seueur sabab, anu sacara umum nyababkeun karesahan dina nyobian milari naon ari éta, kusabab éta mangrupikeun padamelan anu sesah. Siga di bumi urang aya 20 kabocoran sareng urang teu tiasa ningali dimana ayana sareng kumaha ngabasmi atanapi ngalereskeunana. Masalah anu di dieu sanés bumi urang, tapi planét urang sorangan anu dipertaruhkeun.

Jenis runtah

Produk bahaya: Produk beberesih, cét, pangobatan sareng aki-aki anu toksik pisan. Produk ieu peryogi kampanye pangumpulan khusus anu henteu tungtungna di tempat tumpukan bumi anu teu terkendali dimana aranjeunna tiasa nyababkeun bencana lingkungan ku ngotoran cai sareng taneuh.

Tumpukan mangrupikeun salah sahiji produk toksik paling bahaya pikeun kandungan raksa sareng kadmium na. Nalika batréna béak sareng akumulasi di tempat pembuangan sampah atanapi dibakar, raksa diidinan kabur, sareng gancang atanapi engké lebet kana cai. Raksa kaserep ku plankton sareng ganggang, tina ieu kana lauk sareng ti ieu ka manusa. Sél kancing tiasa ngotorkeun 600.000 liter. tina cai. Obat-obatan ngagaduhan komponén toksik anu ogé tiasa nyerep kana TPA sareng lebet kana cai, ngotoran na.

Runtah

  • Domiciliary: sampah ti bumi sareng / atanapi komunitas.
  • Industrial: asal na mangrupikeun produk tina prosés manufaktur atanapi transformasi bahan baku.
  • Silaturahmi: limbah anu umumna diklasifikasikeun salaku limbah bahaya sareng tiasa organik sareng henteu organik.
  • komérsial: ti pameran, kantor, toko, sareng sajabana, sareng anu komposisi organik, sapertos sésa buah, sayuran, karton, kertas, jst.
  • Runtah kota: pakait sareng populasi, sapertos limbah ti taman sareng kebon, mebel perkotaan henteu kapake, jsb.
  • Tempat sampah: satelit sareng artefak-artefak sanés anu asalna ti manusa yén, nalika di Bumi ngurilingan, parantos béak hirupna anu manpaat.
Tulisan anu aya hubunganana:
Runtah plastik di laut mangrupikeun masalah lingkungan anu serius

Akibat tina kontaminasi taneuh

La kontaminasi taneuh ngagambarkeun runtuyan konsékuansi sareng épék ngabahayakeun pikeun manusa, ogé pikeun flora sareng fauna sacara umum. Rupa-rupa pangaruh toksikologis gumantung pisan kana unggal zat tinangtu kaséhatan taneuh parantos didegradasi.

Kahiji balukarna Polusi ieu mangaruhan pepelakan, pepelakan didegradasi sareng rupa-rupa spésiés dikirangan ngirangan, anu masih bertahan bakal nampilkeun aspek lemah sareng prosés alami na bakal sesah.

Kontaminasi taneuh ngahalangan ngembangkeun kahirupan urang faunaTanpa tuangeun atanapi cai bersih, spésiés hijrah atanapi ngalaman karusakan anu teu tiasa diubaran dina ranté barokahna. Kalayan prosés ieu maka naon anu disebat "dégradasi lanskap" sahingga "leungitna nilai lahan”, Kegiatan tatanén lirén, fauna ngaleungit sareng lahanna teu aya gunana.

Kaleungitan kualitas lahan ngalibatkeun runtuyan konsékuansi négatip mimitian ti na nurunkeun peunteunna duit, sakumaha anu urang baru sahaja nyarios, bahkan teu mustahil panggunaan pikeun ngawangun, ngokolakeun atanapi, saderhana sareng saderhana, pikeun nyimpen ékosistem anu séhat.

sampah sareng akibat na

Akibatna tiasa sangsara disumputkeun, ngabalukarkeun a trickle konstan korban, boh manusa atanapi sato sareng spésiés tutuwuhan.

Conto anu jelas nyaéta pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl, atanapi anu pang anyarna kabocoran radioaktif ti pembangkit listrik Jepang de Fukushima, kumargi kontaminasi taneuh mangaruhan tatanén, ternak sareng perikanan. Malah parantos kapendak puing radioaktif di luar basisir ti Fukushima, khususna di dasar laut bumi tina tumpukan anu sami, numutkeun sababaraha panilitian ku Institut Élmu Industri Universitas Tokyo, Universitas Kanazawa sareng National Research Institute.

tumpahan sareng upaya ngadalikeun aranjeunna

Di sisi anu sanésna, dibarengan ku buruk bentangna bentang kusabab kamiskinan ekosistem, sering karugian anu teu tiasa dibalikkeun, kontaminasi taneuh nunjukkeun Jutawan éléh ku nyegah eksploitasi lingkungan alam ieu ku penduduk pribumi atanapi investor industri.

katinggali kusabab kontaminasi, kumaha chernobyl

Chernobyl 30 taun ka hareup

Dina 30 taun ti saprak kacilakaan nuklir Chernobyl, komunisme murag, Uni Soviét dibubarkeun, sareng aya ogé dua révolusi sareng perang anu masih latén sareng teu réngsé di Ukraina.

Dina hal waktos sajarah, sigana dunya parantos langkung tibatan diperyogikeun ti saprak isuk-isuk tragis éta, dimana sakumpulan téknisi nyebarkeun réaktor nomer opat pembangkit listrik Vladimir Lenin, sanaos kanyataanna aranjeunna ngalakukeun tés anu sakuduna nguatkeun kaamanan aranjeunna.

Tapi pikeun lingkungan - hawa, cai, taneuh ditambah sagala rupa anu dicicingan sareng bakal nyicingan na - saolah-olah leungeun jam parantos sacara harfiah henteu ngalih. The Kontaminasi taneuh radioaktif ngabutuhkeun rébuan taun pikeun turun. Janten tilu dasawarsa sanés nanaon nalika bencana nuklir pangageungna di dunya.

chernobyl dinten ayeuna (kota hantu)

Chernobyl masih aya dina buah leuweung sareng supa, dina susu sareng produk susu, dina daging sareng lauk, dina gandum. Sareng dina kai anu dianggo ngadamel seuneu sareng lebu anu tetep saatosna. Kalayan kecap séjén, dina kaséhatan sadaya jalma. Hal anu tanggung jawab - bahkan ayeuna - badé angkat ka pasar sareng Loket Geiger, mesin-mesin leutik éta anu ngagorowok nalika aranjeunna caket kana radioaktivitas, terang upami produk anu anjeun candak kana méja anjeun ngagaduhan tingkat kaamanan anu diperlukeun mun diseupan. 

Sasatoan caket pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl.

Solusi pikeun polusi taneuh

Pencegahan nyaéta solusi anu paling saé sadayana, pajarkeun si bungsu pikeun nyumbang. Ti saprak miceun sampah di tempat anjeun dugi ka ilubiung dina pembersihan komunitas.

daur ulang barudak, pencegahan anu pangsaéna ngalawan kontaminasi dina taneuh

Tapi leres ogé yén anjeun henteu tiasa teras (sareng henteu hoyong) nyingkahan kontaminasi taneuh. Kadang kacilakaan kajantenan, janten sesah pikeun ngendalikeun, kapan henteu mustahil.

Upami urang langsung kana akar masalah, a parobihan anu drastis dina modél produksi atanapi larangan prakték-prakték tangtu salaku kagiatan industri-industri tangtu anu ngahasilkeun limbah toksik, ékstraksi penambangan, panggunaan pupuk buatan dumasar kana minyak.

Hanjakalna, pilihan ieu henteu ngan ukur ukur impian. Kusabab kitu, dina nyanghareupan fait effi, solusi dipilari anu mimitian ti ngabersihkeun daérah dugi ka kawatesanan daérah anu rusak sareng larangan panggunaan na pikeun kagiatan tertentu. Dina kasus anu parah, sapertos Fukushima atanapi Chernobyl, daérah anu kaserang henteu cocog pikeun kahirupan manusa.

Chernobyl saatos 30 taun

Sareng, kumargi polusi parantos ningkat dina sababaraha dasawarsa terakhir salaku akibat tina industrialisasi sareng pamekaran kota, solusina justru tina kendali sumber ieu. Biasana, tindakan difokuskeun pikeun ningkatkeun tutuwuhan daur ulang pikeun ngirangan kontaminasi taneuh sareng, dina waktos anu sasarengan, tina cai, sabab éta tungtungna najis na.

Ecovidrio sareng kaunggulan daur ulang

Bioremediation taneuh mangrupikeun stratégi anu ngusahakeun mulangkeun ékosistem anu kacemar nganggo mahluk hirup, sapertos baktéri, tutuwuhan, jamur ... Gumantung kana jinis kontaminasi anu anjeun hoyong tempur, salah sahiji atanapi agén anu sanés bakal dianggo bioremediator. Larapna lega, kalayan hasil anu menarik dina taneuh anu terkontaminasi ku radioaktivitas atanapi, contona, ku kagiatan penambangan.

Salaku prakték anu saé, daur ulang sampah sareng limbah anu cukup, anu palaksanaan énergi terbarukan, pangobatan limbah industri sareng domestik atanapi promosi tatanén ékologis bakal ngabantosan taneuh tina polusi. Ngajaga jaringan limbah dina kaayaan anu saé sareng ningkatkeun pangubaran cai limbah, ogé dina perawatan pembuangan industri anu dipulangkeun ka alam.

tanaga surya sareng sadaya manpaatna

Solusi anu mungkin diperhatoskeun nyaéta:

Boga jaringan angkutan umum anu saé

Jalma-jalma nganggo mobil sanés ngan ukur pikeun merenah, tapi ogé kusabab héséna jalan-jalan ku angkutan umum di seueur kota. Upami pamaréntah nanem modal pikeun transportasi umum anu langkung épisién, masarakat bakal kirang hoream ngagunakeunana

angkutan umum di barcelona

Ngagunakeun mobil listrik

Mobil listrik parantos janten umum di kota-kota sareng, kusabab éta didukung sacara éksklusif ku listrik, éta henteu ngaleupaskeun jinis émisi kana lingkungan. Sedengkeun anu otonomi baheula janten masalahAyeuna, batré mobil listrik langkung lami, sareng dimungkinkeun pikeun mendakan stasiun muatan di sababaraha tempat di kota.

Mobil listrik sareng sadaya manpaat anu disertakeun

Cegah mobil anjeun ngajalankeun teuing nalika eureun

Ukuran anu tiasa anjeun laksanakeun ayeuna. Cegah nangtung bari mobil anjeun ngajalankeun, kumargi dina waktos éta kendaraan nganggo bahan bakar anu saé, kalayan émisi masing-masing

Jaga kendaraan anjeun dina kaayaan anu saé

Mobil anu teu condong condong ngotoran deui. Upami anjeun ngalaksanakeun pangropéa anu saluyu sareng kendaraan anjeun, anjeun pastikeun henteu ngan ukur pikeun nyingkahan masalah operasi, tapi anjeun ogé ngirangan émisi gas

mobil ngotorkeun kota

Bantosan nyegah déforestasi

Pikeun nyingkahan kontaminasi taneuh, tindakan deforestasi kedah dilaksanakeun kalayan gancang. Melak tatangkalan. Erosi taneuh disababkeun nalika teu aya tatangkalan pikeun nyegah lapisan luhur taneuh diangkut ku béda-béda agén alam, sapertos cai sareng hawa.

Pilih langkung seueur pikeun produk organik.

Teu aya patarosan yén produk organik mahal dibandingkeun sareng bahan kimia. Tapi pilihan produk organik bakal ngadorong a langkung produksi organik. Ieu bakal ngabantosan anjeun pikeun nyegah kontaminasi taneuh.

Kantong palastik

Anggo kantong lawon. Hindarkeun meakeun kantong plastik sabab butuh langkung lami pikeun bubar. Kabeneran kumargi aranjeunna kedah mayar konsumsi parantos turun drastis.

ngabalukarkeun polusi

Nyortirkeun runtah anu leres

Urang kedah ngagolongkeun sampah numutkeun komposisi na:

  • Runtah organik: sadaya limbah asal biologis, anu pernah hirup atanapi mangrupikeun bagian tina mahluk hirup, sapertos: daun, dahan, sekam sareng résidu tina pembuatan katuangan di bumi, jst.
  • Résidu anorganik: naon-naon limbah asal-usul biologis, asal industri atanapi tina prosés sanés alami sanés, sapertos: plastik, lawon sintétik, jst.
  • Résidu bahaya: limbah naon waé, naha asalna biologis atanapi henteu, éta mangrupikeun bahaya bahaya sahingga kedah diubaran ku cara anu khusus, contona: bahan médis anu tepa, limbah radioaktif, asam sareng bahan kimia korosif, jst.

 

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

15 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Dalila Rolón del Puerto cenahna

    Pikaresepeun pisan, pendidikan, sigana kuring yén karya ieu, urang kedah dikenalkeun ka pusat pendidikan, sabab éta di mana urang kedah keukeuh kana ranté panyabab sareng épék! Hatur nuhun, éta matak ngamudahkeun pikeun kuring mendakan anu ngadukung kuring
    padamelan teras-terasan pikeun ningkatkeun kasadaran.

    1.    Manuel Ramirez cenahna

      Wilujeng sumping, Dalila!

  2.   emily_pro cenahna

    kumaha gélo 🙂

  3.   Celsus cenahna

    Kami bakal ningali pangaruh pembangkit listrik tenaga nuklir Fukushima kapayunna, sareng éta bakal leres-leres serius. Sadayana pikeun henteu ngiringan saran kaamanan. Kasus penting sanésna nyaéta kontaminasi kahirupan laut ku tumpahan minyak. Tulisan anu saé, diperyogikeun pikeun ngagedékeun kasadaran masarakat.
    Wasalam

    1.    Manuel Ramirez cenahna

      Nuhun sakali deui! : =)

  4.   Langkung kon saeutik cenahna

    Penjelasan anjeun menarik pisan

    1.    Manuel Ramirez cenahna

      Hatur nuhun! Salam ageung!

  5.   Langkung kon saeutik cenahna

    Abdi masihan 1000

  6.   Miguel cenahna

    Hatur nuhun, anjeun ngabantosan kuring dina PR.

  7.   sofi cenahna

    Abdi henteu resep

  8.   luismi cenahna

    saé pisan laporan ieu teras jaga éta pikeun ningali naha urang sadayana tiasa sadar kana karusakan anu ditimbulkeun

  9.   rosysela saldaña villacorta cenahna

    anu nyababkeun laporan éta nyaéta:
    zat toksik handapeun taneuh
    ngahaja atanapi teu kahaja tumpahan
    bocor réaktif

  10.   rgqreg cenahna

    Halo. katerangan anu saé pisan ...

  11.   micha2012m cenahna

    anu nyababkeun nyababkeun batuk sato

  12.   Kabayang héjo cenahna

    Pikaresepeun pisan yén aranjeunna ngajarkeunana dina tulisan hébat ieu, daur ulang tiasa nyalametkeun gunung, kota, walungan sareng laut urang.
    Urang kedah menanamkeun di lingkungan urang nilai daur ulang.