Kontaminasi biologis

kontaminasi biologis

Kami terang yén planét urang aya seueur jinis polusi anu disababkeun ku manusa anu, ku kagiatan ékonomi na, ngarusak lingkungan. Salah sahiji jinis dégradasi ieu nyaéta kontaminasi biologis. Mangrupikeun salah sahiji anu disababkeun ku organisme hiji siklus kahirupan anu tangtu sareng anu tiasa nyicingan lingkungan anu tiasa ngarusak boh hawa, cai, taneuh sareng tuangeun.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan kontaminasi biologis, naon asal na akibat na.

Naon kontaminasi biologis

dahareun kacemar

Kontaminasi biologis disababkeun ku organisme sareng siklus kahirupan anu tangtu, dina prosés ieu, pikeun ngajalankeun siklus ieu, aranjeunna hirup dina lingkungan anu tiasa ngirangan kualitas hawa, cai, taneuh sareng kadaharan, ngagambarkeun bahaya anu parah pikeun organisme. Nyababkeun panyakit tepa atanapi parasit. Ku alatan éta, nalika jenis organisme ieu ngainféksi lingkungan di luhur, kontaminasi biologis lumangsung anu ngaruksak seueur organisme anu ngagunakeun sumber-sumber ieu pikeun siklus hirupna.

Diantara organisme anu nyababkeun kontaminasi biologis, kami nyorot:

  • Baktéri.
  • Protozoa.
  • Supa.
  • Helminths.
  • Virus.
  • Artropoda.

Jinis kontaminasi biologis

Gumantung kana tempat sareng jinis organisme anu nyababkeun kontaminasi, aya sababaraha jinis. Hayu urang tingali anu utama:

  • Kontaminasi biologis dina cai: cai tiasa ngandung seueurna bahan organik anu rusak sareng mikroorganisme patogén tina kokotor, kagiatan tatanén, atanapi pembuangan industri.
  • Polusi udara biologis: Polutan udara biologis tiasa ditingali dimana-mana, naha di jero rohangan atanapi di luar ruangan. Boh manusa boh sato ninggali virus sareng baktéri anu tiasa mangaruhan manusa sareng sato sanés. Ventilasi anu kirang atanapi kalembaban relatif mangrupikeun faktor anu nyumbang kana tumuhna kontaminasi biologis.
  • Kontaminasi biologis dina taneuh: Bakteri sareng virus ogé tiasa ngajantenkeun taneuh langkung parah, sabab éta ogé nampi sampah rumah tangga, kagiatan ingon-ingon, kokotor, jst.
  • Kontaminasi biologis dina dahareun: Dahareun tiasa kapangaruhan ku rereged biologis rereged biologis nyaéta sagala jinis organisme anu tiasa ngarobih komposisi tuangeun supados henteu cocog pikeun dikonsumsi.

Polutan biologis utami

kontaminasi biologis

Kontaminasi biologis tiasa disababkeun ku polutan biologis anu béda, anu tiasa dibagi kana:

  • Bakteri: patogén tiasa nyababkeun panyawat sapertos radang paru-paru atanapi panyakit anu aya hubunganana sareng pangan sapertos Salmonella.
  • Protozoa: Éta mangrupikeun mikroorganisme unisélular saderhana anu nyababkeun panyawat dina manusa. Seueur panyakit anu disababkeun ku protozoa nyaéta malaria, amoebiasis, sareng panyakit bobo.
  • Virus: Agén inféksi bébas sél anu tumuh sareng berkembang dina sél organisme sanés. Éta anu nyababkeun seueur panyakit pepelakan, sasatoan sareng manusa, ogé AIDS, hépatitis, cacar atanapi campak.
  • Helminths: Éta cacing hirup bébas atanapi parasit manusa anu teu tiasa baranahan dina manusa sakumaha déwasa. Ieu tiasa nyababkeun panyakit, sababaraha conto nyaéta cacing pita, cacing atanapi lintah.
  • Suung: Kusabab jamur teu tiasa nyintésis nutrisi nyalira, aranjeunna kapaksa parasit dina organisme. Kadang-kadang jamur ieu henteu ngabahayakeun sareng moal ngabalukarkeun jinis inféksi. Nanging, jamur patogén tiasa mangaruhan organ naon waé, tapi anu paling umum nyaéta inféksi deet sapertos kulit atanapi kuku.
  • Arthropods: Dina arthropoda, mites tiasa nyababkeun panyakit kulit ogé janten sumber alergen. Scabies mangrupikeun panyakit kulit anu tepa anu disababkeun ku mites budug.

Sanaos urang ogé tiasa mertimbangkeun ngabagi rereged biologis kana opat kelompok numutkeun indéks résiko inféksi:

  • Kelompok 1: Dina grup ieu aya agen biologis anu henteu dipikaresep nyababkeun panyakit manusa.
  • Kelompok 2: Nanging, ieu kalebet patogén biologis anu tiasa nyababkeun panyakit manusa, sanaos aya pangobatan anu épéktip pikeun ngubaranana sareng henteu gampang sumebar.
  • Kelompok 3: Patogén biologis dina grup ieu tiasa nyababkeun panyawat serius sareng nyebar, tapi umumna aya pangobatan anu épéktip. Baktéri anu nyababkeun tuberkulosis atanapi hépatitis atanapi HIV mangrupikeun conto.
  • Kelompok 4: grup ieu mangrupikeun patogén anu paling bahaya, gampang nyebar, sareng umumna henteu aya perlakuan anu épéktip.

Panyabab sareng akibat

Kabersihan industri

Kontaminasi biologis disababkeun ku ngaleupaskeun polutan dina kaayaan padet, cair atanapi gas. Éta biasana asalna tina prosés anu lumangsung dina prosés ieu:

  • Béda jinis industri.
  • Laboratorium Mikrobiologi.
  • Produksi tuangeun.
  • Pagawe tatanén.
  • Pagawéan kabersihan, khususna di rumah sakit.
  • Dipiceun résidu.
  • Perawatan limbah.
  • Naon waé kagiatan anu aya hubunganana sareng mahluk hirup.

Kedah diperhatoskeun yén kaayaan sapertos ayana nutrisi, kalembaban sareng suhu kedah dicandak pikeun ngagampangkeun kagiatan polutan biologis.

Pondokna, kontaminasi biologis nyababkeun sajumlah ageung panyakit dina sagala jinis organisme, sareng éta rupa-rupa pisan. Hatur nuhun kana kamajuan dina ubar, ayeuna urang tiasa ngubaran seueur panyakit anu disababkeun ku polutan biologis. Sanaos polutan énggal némbongan, henteu gampang pikeun nungkulan éta atanapi mendakan pencegahan atanapi cara ngubaran.

Topik ieu kanggo ngagambarkeun pentingna ngotoran lingkungan urang sakedik mungkin, sabab gumantung kana dimana anjeun cicing sareng kapasitas ékonomi, langkung gampang pikeun anjeun nampi pangobatan pikeun nyanghareupan panyakit.

Pencegahan kontaminasi biologis

Sanaos mikroorganisme sesah dikontrol, nyatana éta kontaminasi biologis tiasa dicegah ku cara léngkah ieu:

  • Barang beresih sareng disinféksi sering anu urang anggo sareng rohangan dimana urang cicing.
  • Nanganan sareng ngatur leres limbah anu dihasilkeun di bumi, kantor atanapi padamel urang, sareng hindarkeun kontak langsung sareng aranjeunna.
  • Miceun runtah organik dina wadah anu ditunjuk.
  • Dina dinten damel, boh di kantor boh di tempat, tindakan kabersihan anu kedah diperhatoskeun.
  • Ujian fisik périodik pikeun nyingkahan virus atanapi inféksi anu bahkan tiasa mangaruhan jalma atanapi sato di sakuriling urang.
  • Ngalatih sareng ngadorong karyawan pikeun sasuai sareng ukuran kabersihan perusahaan.
  • Didik barudak ngeunaan kabersihan sareng pencegahan panyakit.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kontaminasi biologis sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.