kolektor surya

kolektor surya

nu kolektor surya Kolektor termal, ogé katelah kolektor termal surya, mangrupikeun bagian integral tina pamasangan termal surya. Kolektor surya mangrupikeun jinis panel surya anu tanggung jawab nyandak radiasi surya sareng ngarobih kana énergi termal. Ku alatan éta, jenis énergi renewable ieu disebut énergi termal surya.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan kolektor surya, ciri sarta pamakéan maranéhanana.

Naon kolektor surya

kolektor surya keur naon eta

Tujuan tina tipe ieu panel surya nyaéta pikeun ngarobah énérgi: radiasi surya nu pangalaman modul surya dirobah jadi panas. Dina sababaraha jinis pamasangan termal surya, panas ieu Hal ieu dipaké pikeun ngahasilkeun uap sarta ménta listrik, tapi ieu teu fungsi collector surya. Di sisi anu sanés, panél fotovoltaik gaduh kamampuan pikeun ngahasilkeun listrik langsung dina bentuk arus langsung. Panél photovoltaic mangrupikeun unsur anu penting dina pamasangan surya fotovoltaik.

Tina sudut pandang fisik, kolektor surya ngagunakeun térmodinamik pikeun konversi énergi. Sabalikna, panél photovoltaic henteu nganggo hukum térmodinamik pikeun ngarobih tanaga surya, tapi mangrupikeun prosés listrik.

Jenis kolektor surya

tabung kosong

Aya seueur jinis kolektor surya. Kolektor surya anu dianggo bakal gumantung kana tujuanana. Contona, upami urang hoyong panas kolam renang ka suhu 25-28 darajat Celsius di cinyusu, urang peryogi collector surya basajan, sabab hawa ambient bisa kalayan gampang ngahontal urutan ieu gedena atawa malah leuwih luhur. Sabalikna, upami urang hoyong memanaskeun cairan ka suhu 200ºC, urang peryogi kolektor surya anu konsentrasi pikeun ngumpulkeun radiasi surya sareng mindahkeun kana jumlah cairan anu sakedik.

Ayeuna, di pasar surya, urang tiasa ngabédakeun jinis kolektor surya ieu:

  • Datar atanapi datar kolektor surya. Panel surya jinis ieu ngarebut radiasi surya anu ditampi permukaan pikeun memanaskeun cairan. Éfék rumah kaca sering dianggo pikeun nangkep panas.
  • kolektor surya pikeun néwak radiasi panonpoé. Jenis kolektor ieu ngarebut radiasi anu ditampi dina permukaan anu kawilang ageung sareng konsentrasina dina permukaan anu langkung alit ngalangkungan eunteung.
  • Kolektor surya kalayan tabung vakum. kolektor surya ieu diwangun ku sakumpulan tabung cylindrical, diwangun ku absorbers selektif, ayana dina korsi pemantul jeung dikurilingan ku silinder kaca transparan.

Dina aplikasi surya suhu low, utamana kolektor surya plat datar dipaké. Nalika suhu cairan kerja di handap 80ºC, éta dianggap yén aplikasi tanaga surya dilaksanakeun dina suhu anu handap, sapertos pemanasan kolam renang, produksi cai panas domestik sareng bahkan pemanasan. pelat ieu bisa dipaké tanpa atawa tanpa panutup kaca, gumantung kana aplikasi.

Komponén kolektor surya

kolektor termal

Kolektor surya standar diwangun ku unsur-unsur ieu:

  • luhur: Panutup kolektor surya transparan, tiasa atanapi henteu. Biasana dijieun tina kaca, sanajan plastik ogé dipaké sabab leuwih murah sarta gampang pikeun nanganan, tapi kudu plastik husus. Fungsina nyaéta pikeun ngaminimalkeun karugian akibat konvéksi sareng radiasi, janten kedah gaduh pancaran surya anu paling luhur. Ayana panutup ngaronjatkeun kinerja termodinamika tina panel surya.
  • Saluran hawa: Éta rohangan (kosong atanapi kosong) anu misahkeun lapisan tina papan serepan. Éta bakal dipertimbangkeun nalika ngitung ketebalanna pikeun nyaimbangkeun karugian anu disababkeun ku konveksi sareng suhu luhur anu tiasa kajantenan upami sempit teuing.
  • plat nyerep: Plat absorbent nyaéta unsur anu nyerep tanaga surya sarta ngirimkeunana ka cairan anu ngiderkeun ngaliwatan pipa. Ciri utama dewan téh nya éta kudu boga nyerep tinggi tanaga surya sarta radiasi panas low. Kusabab bahan biasa henteu nyumponan sarat ieu, bahan gabungan dianggo pikeun kéngingkeun rasio nyerep / émisi anu pangsaéna.
  • Pipa atawa pipa: Pipa aya dina kontak sareng pelat nyerep (kadangkala dilas) pikeun tukeur énergi ka maksimum. Dina kasus pipa, cairanana bakal panas sareng asup kana tank akumulasi.
  • Lapisan insulasi: Tujuan tina lapisan insulasi nyaéta pikeun nutupan sistem pikeun nyegah sareng ngirangan karugian. Kusabab insulasi anu pangalusna, bahan insulasi kudu boga konduktivitas termal low pikeun ngurangan mindahkeun termodinamika panas ka luar.
  • Akumulator: Accumulator mangrupikeun unsur pilihan, sakapeung mangrupikeun bagian integral tina panel surya, dina kasus ieu biasana ayana langsung di luhur atanapi dina widang visual langsung. Dina seueur kasus, batréna sanés bagian tina panel surya, tapi tina sistem termal.

Mangpaat

Kolektor surya biasana dianggo pikeun nyayogikeun cai panas sareng pemanasan domestik atanapi pikeun ngahasilkeun listrik.

Pikeun cai panas domestik jeung kolektor pemanasan, tank cai nyimpen cai domestik dina kontak jeung cairan ngaliwatan coil nu. Coil ngamungkinkeun cairan pikeun mindahkeun énergi termal anu disimpen kana cai tanpa ngotorkeun cai. Cai ieu tiasa dianggo salaku cai panas domestik (integrasi 80%), sareng ogé tiasa dianggo pikeun nambihan pemanasan jero ruangan (integrasi 10%). panel surya termal bisa nyadiakeun jumlah badag cai panas, Tapi alatan instability tanaga surya, aranjeunna teu bisa sagemblengna ngaganti métode pemanasan biasa.

Kolektor surya dipaké pikeun ngahasilkeun listrik kudu panas exchanger panas nepi ka kulub a. Sakali cair ngalengkepan parobahan fase termodinamika sarta asup kana fase gas, éta dikirim ka turbin thermoelectric., nu ngarobah gerak uap cai jadi listrik. Jenis sistem ieu disebut térmodinamik surya sareng peryogi seueur rohangan pikeun masang panél surya sareng panonpoé kontinyu. Conto tutuwuhan ieu geus dipasang di gurun.

Nalika netepkeun sareng masang pamasangan termal surya, éta kedah diperhatoskeun yén kolektor surya kedah disebarkeun dina kelompok. Grup ieu kolektor surya aranjeunna kedah salawasna diwangun ku unit model sarua jeung disebarkeun salaku merata jéntré. Aya dua pilihan dasar atawa tipe pikeun grup dua atawa leuwih kolektor: runtuyan atawa paralel. Sajaba ti éta, wewengkon ngumpulkeun cai bisa ngonpigurasi ku ngagabungkeun dua grup, nu urang nelepon dikelompokeun atawa sirkuit hibrid.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kolektor surya sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)