Kelestarian lingkungan, jinis, pangukuran sareng tujuan

kelestarian planét héjo

Nalika urang ningali kelestarian atanapi kelestarian Dina ékologi, kami ngajelaskeun kumaha sistem biologis "ngadukung" rupa-rupa, ngawula ka kami salaku sumberdaya, sareng produktif dina waktosna.

Nyaéta, urang nyarioskeun kasaimbangan spésiés kalayan sumber daya lingkungan. Numutkeun laporan 1987 Brundtland ngarujuk ka diri urang salaku hiji spésiés, kelestarian dilarapkeun eksploitasi sumberdaya a ku handapeun wates pembaharuan alami éta.

Jenis kelestarian

Kelestarian milarian idéal umum sareng éta sababna mangrupikeun prosés sosial ékonomi.

Kitu cenah, urang tiasa nyarios yén aya sababaraha jinis kelestarian.

Kelestarian politik

Bagikeun deui kakuatan politik sareng ékonomi, mastikeun yén aya aturan anu tetep di nagara éta, yén urang gaduh pamaréntahan anu aman sareng netepkeun kerangka hukum anu ngajamin ngahargaan jalma sareng lingkungan.

Éta ngabina hubungan solidaritas antara komunitas sareng daérah sahingga ningkatkeun kualitas hirup sareng ngirangan kagumantungan ka komunitas, sahingga ngahasilkeun struktur demokratis.

bunderan politik kelestarian

Kelestarian ékonomi

Nalika urang nyarioskeun ngeunaan kelestarian ieu urang ningali kana kamampuan pikeun ngahasilkeun kabeungharan dina jumlah anu sami sareng cocog pikeun lingkungan sosial anu béda, pikeun didirikeun populasi hayu aranjeunna leres-leres sanggup sareng pangleyur masalah kauangan nyalira, yén aranjeunna tiasa nyalira ningkatkeun produksi sareng nguatkeun konsumsi di séktor produksi moneter.

Kusabab kitu, upami kelestarian mangrupikeun kasaimbangan, jinis kelestarian ieu mangrupikeun kasaimbangan antara alam sareng manusa, kasaimbangan anu milari nyumponan kabutuhan ayeuna tanpa ngorbankeun generasi anu bakal datang.

Kelestarian lingkungan

Jenis kelestarian ieu anu paling penting (pikeun ditalungtik dina bidang pangajaran masing-masing) sareng objék "analisis" dina tulisan ieu.

Éta ngarujuk kana teu langkung henteu kirang ti éta kamampuan ngajaga aspék biologis dina produktivitas sareng karagamanna dumasar kana waktos. Ku cara kieu, pelestarian sumber daya alam kahontal.

Kelestarian ieu ngadorong tanggung jawab sadar lingkungan sareng éta ngajantenkeun kamekaran manusa tumuh kalayan miara sareng ngahargaan lingkungan tempat cicingna.

Pangukuran kelestarian lingkungan

Ukuran keberlanjutan nyaéta lingkungan atanapi jinis sanés, aranjeunna ukuran kuantitatif dina fase pangwangunan pikeun tiasa nyusun metode manajemén lingkungan.

3 ukuran anu pangsaéna ayeuna nyaéta Indéks Kelestarian Lingkungan, Indéks Kinerja Lingkungan sareng tilu hasil.

Indéks kelestarian

Ieu mangrupikeun indéks anu anyar sareng mangrupikeun inisiatif Pimpinan Global pikeun Isukan Tugas Lingkungan Enjing Forum Ékonomi Dunya.

Indéks Kelestarian Lingkungan atanapi Indéks Kelestarian Lingkungan, singgetna tina ESI, mangrupikeun indikator anu diindéks, terstruktur sacara hirarki, anu kalebet 67 variabel tina beurat sarua beurat dina total (dina gilirannana terstruktur dina 5 komponén, dina gilirannana diwangun ku 22 faktor).

Ku cara kieu, ESI ngagabungkeun 22 indikator lingkungan mimitian ti kualitas udara, pangirangan limbah dugi ka panangtayungan pelanggan internasional.

Kelas éta diala ku masing-masing nagara direcah jadi 67 mata pelajaran anu langkung khusus, sapertos pangukuran walirang dioksida dina hawa pakotaan sareng maotna pakait sareng kaayaan sanitasi anu goréng.

ESI ngukur lima titik pusat:

  1. Kaayaan sistem lingkungan unggal nagara.
  2. Kaberhasilan diala dina tugas ngirangan masalah utama dina sistem lingkungan.
  3. Kamajuan ngajaga wargana tina karusakan lingkungan akhirna.
  4. Kapasitas sosial sareng kelembagaan masing-masing bangsa kedah nyandak tindakan anu aya hubunganana sareng lingkungan.
  5. Tingkat administrasi anu dipimilik ku masing-masing nagara.

Ieu mangrupikeun indéks anu salaku agégregasi meganumerary, tujuanana pikeun "ditimbang" ku PDB sareng Indéks Daya Saing Internasional (ICI), dina raraga ngalengkepan inpormasi anu substantif, pikeun pituduh anu hadé dina nyandak kaputusan sareng ngararancang sareng nerapkeun kawijakan.

Kisaran variabel lingkungan kaasup lengkep pisan (konséntrasi sareng émisi polutan, kualitas sareng jumlah cai, konsumsi énergi sareng efisiensi, daérah éksklusif pikeun kendaraan, panggunaan agrokimia, pertumbuhan penduduk, anggapan korupsi, manajemén lingkungan, jst.), sanaos panulis nyalira ngaku yén aya variabel anu pikaresepeun anu teu aya inpormasi.

Inpormasi aranjeunna héd hasilna munggaran tina indéks ieu sigana saluyu sareng naon anu tiasa dititénan dina kanyataan, gaduh nilai ESI pangalusna nagara sapertos Swédia, Kanada, Dénmark sareng Selandia Anyar.

Indéks Kinerja Lingkungan

Ma'lum ku singgetan PPE Indéks Kinerja Lingkungan mangrupikeun metode pikeun ngitung sareng ngagolongkeun numerisna teh kinerja lingkungan tina hiji kawijakan nagara.

Variabel anu diperhitungkeun pikeun itungan EPI dibagi kana 2 tujuan: vitalitas ékosistem sareng kaséhatan lingkungan.

ogé, kaséhatan lingkungan dibagi kana kategori politik, khusus 3 nyaéta:

  1. Pangaruh kualitas udara kana kaséhatan.
  2. Sanitasi dasar sareng cai minum.
  3. Pangaruh lingkungan kana kaséhatan.

jeung vitalitas lingkungan dibagi kana 5 kategori politik ogé nyaéta:

  1. Sumberdaya alam produktif.
  2. Keragaman hayati sareng habitat.
  3. Sumber cai.
  4. Pangaruh tina polusi udara kana ékosistem.
  5. Parobihan iklim.

Bareng sareng sadaya kategori ieu sareng kéngingkeun hasil tina indéks, éta diperhitungkeun 25 indikator pikeun evaluasi anu aya hubunganana (disorot dina gambar di handap ieu).

Indikator lingkungan PPE

Hasil tripel

Garis handap tilu atanapi garis handap tilu teu langkung ti a istilah anu aya hubunganana sareng bisnis berkelanjutan, ngarujuk kana kinerja anu disababkeun ku perusahaan anu dikedalkeun dina tilu diménsi: sosial, ékonomi sareng lingkungan.

Bukti kinerja anu aya hubunganana sareng hasilna triple Éta diwujudkeun dina kelestarian atanapi laporan tanggung jawab sosial perusahaan.

Salaku tambahan, hiji organisasi sareng pagelaran anu saé Dina istilah akuntansi, garis handap tilu bakal aya akibatna tina maksimalkeun pungsi tina kauntungan ékonomi sareng tanggung jawab lingkunganana, ogé ngaminimalkeun atanapi ngaleungitkeun éksternal négatipna, nekenkeun tanggung jawab sosial organisasi ka pamangku kapentingan, sareng sanés ngan ukur ka pemegang saham.

Tujuan kelestarian lingkungan

Kelestarian nyanghareupan masalah ageung di dunya ayeuna sareng salah sahijina nyaéta kabutuhan pikeun tarohan pasti ku Énergi anu tiasa diperbarui sabaraha urang ngadukung dina blog ieu.

Sareng éta konsumsi énergi tradisional sigana a pakean lingkungan éta bakal énggal teu tiasa dibalikkeun.

Kusabab ieu tujuan kahiji tujuan keberlanjutan kudu kahontal (jeung maksud kuring tujuan umum, henteu ngan ukur lingkungan) ngatur pikeun nyiptakeun kasadaran global.

kelestarian kasadaran global

Urang kedah ngartos yén urang aya dina a planét sambungÉta naon anu urang lakukeun mangaruhan batur sareng kaputusan anu hadé atanapi goréng urang bakal mangaruhan putra sareng putri urang dina waktos anu payun.

Sakedik-sakedik kasadaran kana wujud sabab seueur prakarsa anu saé ditingali di sagala rupa nagara pikeun ngamajukeun kelestarian anu cekap.

Kasus anu paling caket nyaéta proyek Barcelona Smart City, anu dina kategori Barcelona + lestari, parantos nyiptakeun peta kolaborasi dimana sadayana inisiatip sustainable kota dikelompokeun. Alat anu langkung ti pikaresepeun pikeun ngalacak sadaya inisiatif anu nuju dilaksanakeun.

Kelestarian di bumi anjeun

Naha aya kelestarian di bumi anjeun?

Dinten ayeuna aya deui urang anu mikir gaduh imah sustainableÉta saé sabab diperhatoskeun faktor anu béda-béda, sapertos orientasi na, énergi anu dianggo (khususna surya), rohangan terbuka anu kalebetna sareng kumaha cara terisolasi pikeun nyingkahan kaleungitan énergi.

Sadaya paningkatan ieu ngajantenkeun éfisién tanaga sareng kirang polusi, sareng aranjeunna kelestarian jalan yén anjeun tiasa nimbangkeun ngalakukeun jangka panjang pikeun nyumbang kana kaséhatan planét.

Nyatana, anjeun tiasa didatangan 2 tulisan ngeunaan arsitéktur bioklimatik rada pikaresepeun:

  1. Tabungan énergi di bumi. Arsitéktur bioklimatik.
  2. Arsitéktur bioklimatik. Conto sareng bumi kuring.

Karakteristik kota-kota lestari

Hirup di bumi anu lengkep lestari pisan nguntungkeun, tapi upami urang mikir dina skala anu langkung ageung, naon ciri kota sustainable?

Kota anu disebat sustainable kedah ngagaduhan ciri sapertos kieu:

Pangwangunan kota sareng sistem mobilitas.

Ruang umum sareng daérah héjo dihormat; perjalanan henteu kedah lami (kamacetan lumayan), sareng kendaraan sareng jalmi hirup hirup rukun.

Angkutan umum éfisién, sareng transportasi swasta ngalambatkeun kamekaranana.

Ngatur komprehensif limbah padet, cai sareng sanitasi.

Sampah padet dikumpulkeun, dipisahkeun, disimpen leres sareng didaur ulang pikeun ngahasilkeun nilai perséntase anu penting tina éta.

Cai limbah diubaran sareng didaur deui kana sumber cai alami, anu ngirangan dégradasi lingkungan.

Sumber cai ieu (basisir, situ, walungan) dihargaan sareng gaduh tingkat sanitasi anu cukup pikeun manusa.

Walungan kota aktip diintegrasikeun kana kahirupan kota.

Pelestarian aset lingkungan.

Basisir, situ sareng gunung dijagaan sareng diintegrasikeun kana pamekaran kota di kota, janten tiasa dianggo pikeun kahirupan sipil sareng pamekaran kota.

Mékanisme efisiensi énergi.

Kota-kota ieu nerapkeun téknologi atanapi prosedur énggal pikeun ngirangan konsumsi listrik. Salaku tambahan, aranjeunna nunjuk anjeun kana panggunaan énergi terbarukan.

Rencana padumukan dina nyanghareupan pangaruh parobihan iklim.

Daérah anu rentan di mana masarakat cicing cicing dikirangan tibatan ningkat, sabab aya rencana perumahan alternatif sareng éta tiasa dilaksanakeun.

Rekening fiskal anu teratur sareng konektipitas anu cekap. 

Aya rekening anu jelas sareng transparan, penetrasi internét ningkat, kagancangan koneksi nyukupan sareng jalma-jalma hijrah nuju digitalisasi jasa publik.

Indéks positip pikeun kaamanan warga.

Penduduk ngaraos yén aranjeunna tiasa hirup babarengan sareng perdamaian kusabab kajadian kajahatan sareng kajahatan teratur turun sareng condong stabil dina tingkat anu handap.

Partisipasi warga.

Komunitas ngagunakeun sumber daya komunikasi, sapertos aplikasi mobile, pikeun ngabahas kumaha ngajawab masalah pikeun ningkatkeun kota.

Masyarakat sipil sareng sésana palaku lokal diatur supados ngagaduhan peran dina tindakan sadidinten kahirupan kota.

Kuring ngantepkeun anjeun gambar terakhir ieu dimana anjeun tiasa mariksa mana kota anu paling lestari sareng mana anu pangleutikna.

 

kota beuki kirang sustainable


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.