Jenis tangkal

leuweung

Kami terang yén tangkal penting pisan pikeun kahirupan planét. Tanpa tangkal urang moal tiasa salamet sabab moal aya cukup kaanekaragaman hayati. Kusabab urang terang pentingna anu béda jinis tangkal anu aya, urang kedah tanggel waler supados lingkungan alam tiasa teras ngalaksanakeun fungsina. Jenis-jenis tangkal ieu ngabentuk leuweung ageung anu janten tempat perlindungan tina sajumlah ageung sato, ngajagi lahan tina érosi sareng oksigénna atmosfir.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon ciri anu béda tina jinis tangkal anu aya sareng naon pentingna masing-masing na.

Ciri-ciri jinis tangkal

jinis tangkal

Hayu urang tingali naon ciri utama anu kaseueuran jenis tangkal anu aya sami. Salah sahiji ciri utama anu kedah diperhatoskeun nalika ngabédakeun tangkal tina jinis pepelakan anu sanésna nyaéta batangna anu lignified atanapi Woody, langkung ipis sareng langkung lembut tibatan pepelakan héjo, langkung heuras sareng langkung kandel.

Seueur rungkun ogé ngagaduhan batang sareng ciri ieu, dina kaseueuran kasusah pikeun ngabédakeun antara rungkun ageung sareng tangkal alit. Dina kasus ieu, niténan dahan pepelakan tiasa ngabantosan pisan urang. Upami ieu leres-leres asalna tina taneuh, urang tiasa janten payuneun bushes. Di sisi anu sanésna, upami dahan mimiti némbongan dina jangkungna tertentu di luhur taneuh, éta sigana tangkal kusabab batangna kai.

Tatangkalan mangrupikeun pepelakan anu seueur ukuran, anu jangkungna tiasa tina sababaraha méter dugi ka langkung ti 100 méter raksasa sajati. Sésa ciri-ciri tangkal tiasa ditingali dina bagéan anu bénten-bénten. Éta sadayana ngabagi bagian utama tangkal, kalebet akar, makuta, kalapa, dahan, sareng daun.

Akarna tanggung jawab nyerep cai sareng nutrisi. Batang sareng dahan na jawab nyayogikeun struktur sareng bantosan kana sésa taneuh di luhur, sareng ngangkut zat ngalangkunganana, daun ngalaksanakeun fotosintésis, ngahasilkeun sahingga nutrisi tina panonpoé sareng hawa sareng unsur-unsur anu diserep ku akar. Di sisi anu sanésna, kanopi mangrupikeun bagian luhur daun sareng dahan tangkal sareng kubah vegetal na. Ngiuhan sésa tangkal sareng nyayogikeun napas anu hadé.

Bagéan tina tangkal

jinis tangkal alam

Tiasa dicarios yén akarna siga anu mirip akar tangkal. Nanging, rooting ngagaduhan fungsi langkung seueur tibatan ngalereskeun tangkal kana taneuh. Salaku conto, aranjeunna tanggel waler pikeun nyerep cai anu diperyogikeun pikeun kahirupan tatangkalan. Akarna tiasa jero sareng lébarna méter. Dina sababaraha kasus, aranjeunna tiasa nyebarkeun kaluar tina taneuh.

Tatangkalan ogé ngagaduhan seueur akar: ukuran sistem akar biasana sagedé bagéan bagéan tangkal di luhur taneuh. Ieu diperyogikeun sabab akar ngabantosan tangkalna. Salaku tambahan pikeun nyegah tangkal tina ragrag, fungsi utama akarna nyaéta pikeun ngumpulkeun cai sareng nutrisi tina taneuh sareng disimpen nalika henteu aya seueur.

Kanopi diwangun ku daun sareng dahan dina luhur tangkal. Kanopi ngiuhan akar, ngumpulkeun tanaga tina panonpoé (fotosintésis) sareng ngamungkinkeun tangkal miceun kaleuleuwihan cai pikeun tetep tiis (kesang, sami sareng kesang sato). Kanopi dina seueur bentuk sareng ukuran.

Babakan mangrupikeun struktur anu ngadukung makuta tangkal. Babakan tanggung jawab mayungan geutah anu beredar ngalangkungan éta. Ogé, ku bantosan batang, anjeun tiasa terang yuswa tangkal, anu gumantung kana jumlah cincin taunan di jero.

Kuncup asalna di tungtung kalapa, anu mana daun tangkalna. Cabang sareng daun ngawangun kanopi. Aranjeunna aya dina dahan. Cabang, kembang, buah, atanapi daun énggal tiasa tumuh tina pucukna.

Jenis tangkal numutkeun daunna

jinis tangkal

Daun murag

Tangkal daun nyaéta tangkal anu leungit daunna nalika bulan langkung tiis, biasana nalika usum gugur. Ieu mékanisme anu ngalestarikeun nutrisi ku henteu ngajaga daun anu tiasa ruksak ku tiris, sareng kusabab kirang sinar panonpoé dina usumna, kumaha ogé henteu tiasa hasil ngalaksanakeun fungsi fotosintésis na.

Éta has iklim anu tiis sareng garing dina usum salju, condong ngahontal jangkung hébat sareng ngagaduhan umur anu panjang gunana.

Evergreen

Beda sareng tangkal anu daunna, evergreens nyimpen daunna sapanjang musim sareng laun ngabaruan sareng robih sapanjang taun. Conifers mangrupikeun kelompok utama evergreens. Sanaos sanésna ngan ukur hiji, aranjeunna diaku salaku spésiés tangkal jangkung sareng umur panjang, sapertos pinus bristlecone anu tiasa hirup langkung ti 5.000 taun sareng redwoods basisir anu umurna langkung ti 100 taun. Sacara umum, aranjeunna mangrupikeun tangkal anu tahan pisan ka iklim anu tiis atanapi agrésif, sapertos tangkal alpine, dina kasus konifers, struktur pertumbuhan bentukna kerucut mangrupikeun ciri khas.

Jenis buah sareng tangkal hias

Seueur tangkal anu mekar sareng ngahasilkeun buah, tapi ngan buah anu didahar manusa salaku buah anu urang sebutkeun tangkal buah. Kusabab éta definisi anu henteu ilmiah pisan, urang tiasa mendakan bébédaan dina sababaraha aspék, contona, dina kasus tangkal anu ngahasilkeun anu disebut kacang-kacangan aranjeunna dianggap tangkal buah di dapur, sareng industri buah ngasingkeun aranjeunna ti dinya.

Tangkal hias nyaéta tangkal anu ngagaduhan ciri anu tangtu anu ngajantenkeunana éstétis atanapi pikaresepeun ku panon. Ieu mangrupikeun spésiés anu ngagaduhan nilai anu hébat anu ngahias kebon atanapi rohangan héjo, sareng karagamanana ngan ukur saé raos tina peminat kebon. Éta dipilih pikeun ukuran sareng bentukna, warna, atanapi kamampuanna pikeun tahan iklim sareng lingkungan anu béda. Jelas, naha tangkal dianggap hias atanapi upami henteu dikaluarkeun tina klasifikasi saméméhna.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan jinis tangkal sareng ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.