Karakteristik sareng jinis ékosistem

ékosistem

Pasti anjeun kantos nguping ékosistem. Éta hurung eko atanapi ékologis / ékologis, tapi henteu. Ékosistem mangrupikeun lingkungan alam terintegrasi anu mangrupikeun bagian tina lingkungan sareng diwangun ku mahluk hirup sareng mahluk iners. Masing-masing jinis ékosistem ngagaduhan ciri anu unik sareng béda ti sésa sésa anu masihan integritas khusus. Sadaya ékosistem tetep aktip sareng "séhat" salami kasaimbangan ékologis dijaga.

Konsép ieu sigana siga Cina pikeun anjeun. Nanging, upami anjeun teras-terasan maca tulisan, kami bakal nginpokeun ka anjeun ngeunaan ieu sadayana ku cara anu gampang, saderhana sareng ngahibur. Naha anjeun hoyong diajar langkung seueur ngeunaan ékosistem sareng jinis-jinis anu aya?

Harti ékosistem

ékosistem

Sadaya komponén anu mangrupikeun bagian tina ékosistem ngagaduhan kasaimbangan anu sampurna anu ngahasilkeun harmoni. Boh mahluk hirup atanapi iners gaduh pungsionalitas sareng teu aya anu henteu "ngawula" dina lingkungan alam. Urang panginten panginten yén spésiés serangga ngaganggu tangtu "henteu kapake." Nanging, unggal spésiés anu aya resep kana vitalitas sareng fungsi lingkungan.

Salaku tambahan, henteu ngan éta, tapi éta kasaimbangan hirup sareng mahluk anu teu hirup anu ngajantenkeun planet Bumi sakumaha anu urang terang ayeuna. Élmu tanggung jawab nalungtik sagala aspek anu ngawangun ékosistem, naha alami atanapi disamankeun. Kusabab manusa parantos ngajajah kalolobaan daérah, éta mangrupikeun variabel mendasar pikeun ngenalkeun dina kajian ékosistem.

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, aya sababaraha jinis ékosistem anu bénten-bénten asal na sapertos dina jinis-jinis permukaan sareng spésiés anu aya di dinya. Masing-masing aspek anu béda ngajantenkeunana istimewa sareng unik. Urang tiasa mendakan ékosistem darat, laut, bawah tanah sareng teu aya watesna jinisna.

Dina unggal jinis ékosistem, spésiés tangtu ngadominasi anu ngagaduhan kasuksésan épolusi anu langkung ageung, ku sabab éta, langkung hadé ngendalikeun cara aranjeunna salamet sareng ngagedéan boh dina jumlahna ogé di daérahna.

Pisibilitas Ékosistem

gambar ékosistem

Sakumaha tiasa dicindekkeun tina komposisi Bumi, kaseueuran ékosistem mangrupikeun akuatik, sabab planitna diwangun ku 3/4 bagéan cai. Masih, aya seueur jinis ékosistem daratan anu ngagaduhan seueur spésiés. Seueur jinis ékosistem ieu dipikaterang ku manusa, sabab éta henteu jauh pisan ti pusat kota.

Manusa parantos nyobian ngajajah sadaya daérah anu mungkin sareng, ku alatan éta, éta parantos ngahinakeun lingkungan alam anu teu kaitung. Meureun boro-boro daérah parawan tinggaleun di planét ieu. Kami parantos nyirian.

Dina ékosistem kami mendakan dua faktor mendasar anu kedah diperhatoskeun. Anu kahiji nyaéta faktor abiotik. Sakumaha namina nunjukkeun, aranjeunna ékosistem anu teu ngagaduhan kahirupan sareng anu ngajantenkeun sadayana hubungan sampurna dina ékosistem. Salaku faktor abiotik urang tiasa mendakan géologi sareng topografi daratan, jinis taneuh, cai sareng iklim.

Di sisi anu sanés, urang mendakan faktor biotik. Ieu mangrupikeun komponén anu ngagaduhan kahirupan sapertos spésiés tutuwuhan, sato, baktéri, jamur, virus sareng protézoa. Sadaya faktor ieu aya hubunganana sareng naon anu diperyogikeun ku lingkungan sareng naon anu pangsaéna supaya hirup tiasa manjangan langkung ti jutaan taun. Ieu anu disebat kasaimbangan ékologis. Hubungan anu aya diantara masing-masing komponén, naha abiotik atanapi biotik, ékosistem saimbang sahingga sadayana sauyunan (tingali Naon ari bioma?)

Upami kasaimbangan ékologis hiji ékosistem rusak, éta bakal kaleungitan ciri-cirina sareng pasti turun. Salaku conto, ngaliwatan polusi.

Jinis ékosistem

Ayeuna urang badé ngajelaskeun sababaraha jinis ékosistem anu aya.

Ékosistem alam

ékosistem darat

Aranjeunna alam anu dikembangkeun langkung rébuan taun. Aranjeunna gaduh luas bumi sapertos ti saprak aranjeunna duanana terestrial sareng akuatik. Dina ékosistem ieu kami henteu ngémutan panangan manusa, janten kami ngantepkeun transformasi artifisialna pikeun jinis ékosistem anu sanés

Ékosistem jieunan

ékosistem jieunan

Ieu anu diciptakeun tina kagiatan manusa. Ieu mangrupikeun daérah-daérah anu henteu ngagaduhan permukaan anu diciptakeun ku alam nyalira sareng anu, dugi ka seueur, didamel pikeun ngahontal manpaat tina ranté dahareun. Aktivitas manusa ngarusak ékosistem alam sareng, ku alatan éta, usaha dilakukeun pikeun malikkeun sahingga kasaimbangan ékologis anu tiasa disimpen deui sateuacan teu tiasa dihindari.

Darat

ékosistem jieunan

Dupi anu di mana biocenosis kabentuk sareng ngan ukur dikembangkeun dina taneuh sareng jero taneuh. Sadaya ciri lingkungan ieu ngagaduhan faktor anu dominan sareng gumantung sapertos kalembaban, luhurna, suhu sareng lintang.

Kami mendakan leuweung, leuweung garing, subtropis sareng boreal. Urang ogé ngagaduhan lingkungan gurun.

Cai seger

ékosistem cai tawar

Ieu sadayana daérah dimana aya situ sareng walungan. Urang ogé tiasa tumut kana rohangan dimana urang ngagaduhan lotik sareng lentik. Anu baheula nyaéta aliran-aliran atanapi mata cai dimana tempat hirup mikro keur dibentuk berkat arus anu teu aya arah.

Di sisi séjén, anu lentik mangrupikeun daérah cai tawar anu teu aya arus. Éta ogé tiasa disebat perairan stagnant.

Kelautan

ékosistem laut

Ékosistem laut anu paling loba di Bumi. Ieu alatan sadaya kahirupan di planét ieu mimiti ngembangkeun di laut. Éta dianggap salah sahiji jinis ékosistem anu paling stabil kusabab hubungan anu hébat antara sadaya komponén anu ngabentukna. Salaku tambahan, rohangan anu diilikan na luar biasa ageung janten rusak ku panangan manusa.

Sanaos kitu, sagara sareng laut di sakumna dunya kaserang tindakan serius manusa kalayan pangaruh négatip sapertos polusi cai, pembuangan beracun, pemutihan terumbu karang, jst.

Gurun

gurun

Di gurun hujan, hujan turun pisan. Kusabab ampir teu aya cai, flora sareng fauna langka pisan. Mahluk hirup anu aya di tempat-tempat anu teu pikaresepeun ieu ngagaduhan kapasitas anu hébat pikeun adaptasi sareng salamet nyanghareupan kaayaan lingkungan anu henteu pikaresepeun. Hubungan antara spésiés sato henteu putus. Nanging, upami aya kajadian di antara salah sahiji spésiés anu ngawangun ranté tuang, urang bakal ngagaduhan masalah anu serius sapanjang kasaimbangan spésiésna.

Upami hiji spésiés ngirangan pendudukna urang bakal nyababkeun bencana di anu sanés. Gurun liar mangrupikeun ékosistem anu rentan kusabab lingkunganana garing pisan sareng béntenna ageung suhu antara siang sareng wengi.

Ti Gunung

ékosistem gunung

Dina ékosistem ieu urang mendakan relief anu langkung luhur sareng, dina seueur kasus, lungkawing. Dina jangkungna ieu, pepelakan sareng sasatoan moal tiasa berkembang kalayan saé. Biodiversitas turun nalika urang ningkat dina jangkungna. Dina suku gunung aya seueur jinis sareng aranjeunna berinteraksi sareng lingkungan sakurilingna. Nanging, nalika urang ningkat dina luhurna, spésiésna dikirangan. Kami mendakan sato sapertos srigala, chamois sareng manuk pamangsa sapertos manuk garuda sareng wulung.

Kehutanan

ékosistem leuweung

Ieu ngagaduhan kapadetan tangkal anu luhur sareng jumlah flora sareng fauna. Aya sababaraha ékosistem sapertos leuweung, leuweung sedeng, taiga sareng leuweung garing. Sacara umum, kalembaban, hujan sareng kapadetan tangkal condong nguntungkeun tumuhna fauna.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan ékosistem sareng sadaya ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.