Jenis polusi cai

kontaminasi kimia

Polusi cai nyaéta sagala parobahan kimiawi, fisik atawa biologis dina kualitas cai anu boga pangaruh ngarugikeun jeung ngaruksak kana organisme nu meakeun eta. Konsep cai terkontaminasi nujul kana akumulasi jeung konsentrasi hiji atawa leuwih zat lian ti cai dina sarua jeung extent anu ngabalukarkeun hiji teu saimbangna dina kahirupan biologis, konsumsi manusa, industri, tatanén, fishing jeung kagiatan rekreasi sarta isu sato. Aya loba jenis polusi cai gumantung kana asal jeung karuksakanana.

Ku alatan éta, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun naon rupa-rupa polusi cai anu aya jeung naon konsékuansi maranéhanana.

Jenis polusi cai

jenis polusi cai anu aya

Hidrokarbon

Tumpahan minyak ampir sok gaduh dampak lokal dina satwa atanapi kahirupan akuatik, Tapi potensi sumebarna ageung pisan.

Minyak nempel dina bulu manuk laut, ngawatesan kamampuhna pikeun ngojay atawa ngapung, sahingga maéhan lauk. Ngaronjat tumpahan minyak sareng tumpahan dina pengiriman barang parantos nyababkeun polusi laut. Catetan Penting: Minyak teu larut dina cai sareng bakal ngabentuk lapisan minyak kandel dina cai, nyesek lauk sareng ngahalangan cahaya tina pepelakan akuatik fotosintétik.

Cai beungeut

Cai permukaan ngawengku cai alam anu aya di permukaan bumi, saperti walungan, situ, balong, jeung sagara. Zat ieu datang kana kontak jeung cai jeung ngaleyurkeun atawa fisik campur di dinya.

Panyerep oksigén

Aya mikroorganisme dina awak cai. Ieu kalebet organisme aérobik sareng anaérobik.. Cai biasana ngandung mikroorganisme, boh aérobik atawa anaérobik, gumantung kana zat biodegradable nu ngagantung dina cai.

Mikroorganisme kaleuleuwihan meakeun sareng ngirangan oksigén, nyababkeun maotna organisme aérobik sareng ngahasilkeun racun ngabahayakeun sapertos amonia sareng walirang.

Polusi jero taneuh

Péstisida jeung bahan kimia nu patali jeung taneuh anu leached ku cai hujan jeung diserep kana taneuh, sahingga contaminating cai taneuh.

Kontaminasi mikroba

Di nagara-nagara berkembang, jalma-jalma nginum cai anu henteu diolah langsung tina walungan, walungan, atanapi sumber sanés. Kadang-kadang bakal aya kontaminasi alam anu disababkeun ku mikroorganisme sapertos virus, baktéri sareng protozoa.

Eta kamungkinan yén kontaminasi alam ieu ngabalukarkeun panyakit serius manusa sarta maotna lauk jeung spésiés séjén.

Polusi ku zat ditunda

Henteu sakabéh bahan kimia gampang leyur dina cai. Ieu disebut "particulate matter". Jenis zat ieu tiasa ngaruksak atanapi maéhan organisme akuatik.

Kontaminasi kimiawi cai

Éta kasohor ningali kumaha rupa-rupa industri ngagunakeun bahan kimia anu dibuang langsung kana sumber cai. Agrokimia anu digunakeun sacara kaleuleuwihi dina tatanén pikeun ngadalikeun hama jeung panyakit antukna bakal ngalir ka walungan, ngaracunan organisme akuatik, mareuman biodiversiti sarta ngabahayakeun kahirupan manusa.

Kontaminasi gizi

Sababaraha kali urang nyebutkeun yén cai boga gizi séhat pikeun mahluk hirup, jadi teu perlu decontaminate eta. Tapi kapanggihna konsentrasi luhur pupuk pertanian jeung industri dina cai nginum robah sakabeh kaayaan.

Loba kokotor, pupuk jeung kokotor ngandung jumlah badag gizi anu bisa merangsang tumuwuhna ganggang jeung weeds dina cai, sahingga teu tiasa diinum sareng macét saringan.

Aliran pupuk ti lahan pertanian ngotoran cai di walungan, walungan, jeung situ nepi ka sagara. Pupuk beunghar ku gizi anu béda anu dipikabutuh pikeun kahirupan pepelakan, sareng cai tawar anu dihasilkeun ngarobih kasaimbangan alami gizi penting pikeun pepelakan akuatik.

Sumber sareng jinis polusi cai

jenis polusi cai

Sumber polusi anthropic anu mangaruhan kualitas cai biasana dibagi jadi dua jenis:

  • Titik sumber polusi
  • Sumber polusi non-titik

Hayu urang tingali masing-masing:

  • Titik sumber kontaminasi: Sumber polusi titik nujul kana sumber polusi anu ngaluarkeun polutan tunggal atawa diskrit dina hiji wewengkon géografis terasing atawa diwatesan. Kumaha janten: pembuangan cai limbah domestik, pembuangan cai limbah industri, operasi runtah picilakaeun, drainase tambang, bocor, pembuangan teu kahaja, jsb.
  • Sumber polusi difus: Éta mangrupikeun sumber proliferasi, kalebet kagiatan anu nyertakeun daérah anu ageung anu tiasa nyababkeun kontaminasi di jero taneuh, sareng pastina henteu tiasa dipastikeun sacara pasti sareng akurat. Sababaraha conto dumasar-sumber: tatanén jeung peternakan, drainase kota, pamakéan lahan, landfills, déposisi atmosfir, jeung kagiatan rekreasi.
  • Sumber polusi alam: Aranjeunna nujul kana kahuruan atawa aktivitas vulkanik.
  • Sumber polusi téhnologis: Sumber polusi jenis ieu dumasar kana konsumsi industri jeung domestik, kaasup angkutan motor anu merlukeun pelumas.

Jenis polutan

résidu dina cai

Mikroorganisme patogén

Jenis polusi ieu dihasilkeun ku mikroorganisme, kayaning baktéri, virus, protozoa Bisa ngakibatkeun kasakit serius kayaning kolera, typhus, sarta hépatitis.

Runtah organik

Asal-usulna nyaéta runtah anu dihasilkeun ku kagiatan manusa, sapertos ingon-ingon. Ayana zat biodegradable atawa gampang decomposable dina cai promotes tumuwuhna baktéri aérobik nu meakeun oksigén aya. Hypoxia ngajadikeun organisme aérobik hésé pikeun salamet, sarta organisme anaérobik ngaleupaskeun zat toksik kayaning amonia atawa walirang.

Bahan kimia anorganik

Sarua ogé pikeun asam, uyah, sareng logam beracun. Dina konsentrasi anu luhur, aranjeunna tiasa nyababkeun karusakan serius pikeun organisme, panurunan dina ngahasilkeun produksi tatanén sareng korosi alat-alat gawé.

Fitonutrien anorganik

Sami lumaku pikeun nitrat jeung fosfat. Aranjeunna zat leyur diperlukeun pikeun pangwangunan tutuwuhan jeung bisa merangsang tumuwuhna ganggang jeung organisme séjén. Polusi jenis ieu bisa ngakibatkeun eutrofikasi awak cai, merlukeun pamakéan sakabéh oksigén hadir. Ieu ngahalangan kagiatan organisme séjén sarta ngurangan biodiversity dina cai.

Sanyawa organik

Sapertos minyak, béngsin, plastik, péstisida, jsb. Éta mangrupikeun zat anu tiasa disimpen dina cai kanggo waktos anu lami sareng hese pikeun mikroorganisme ngarecah.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan jinis polusi cai anu aya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)