Halimun fotokimia

polusi atmosfir

Pangwangunan ékonomi sareng industri di kota ageung nyababkeun masalah polusi udara anu serius. Salah sahiji pangaruh négatip tina konsentrasi gas rumah kaca di kota nyaéta haseup fotokimia. Éta ngeunaan polusi atmosfir anu négatip mangaruhan kaséhatan urang kusabab akumulasi gas ngabahayakeun di atmosfir kota.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan haseup fotokimia, ciri-cirina, kumaha mangaruhan kaséhatan sareng kumaha ngiranganana.

Naon haseup fotokimia sareng kumaha cara ngahasilkeunana?

haseup fotokimia di kota-kota

Smog mangrupikeun akibat tina seueur polusi udara, khususna haseup tina pembakaran batubara, sanaos ogé disababkeun ku émisi gas tina industri atanapi pabrik sareng mobil. Istilah sanésna, asap mangrupakeun jenis awan anu disababkeun ku polusi lingkungan, sabab ibarat méga kotor. Kecap Inggris hoyong ngadamel lulucon pikeun masihan mist ieu landihan. Éta katelah haseup (haseup) sareng kabut (halimun).

Polutan utama anu ngahasilkeun asap nyaéta nitrogén oksida (NOx), ozon (O3), asam nitrat (HNO3), nitroacetyl peroxide (PAN), hidrogén péroxida (H2O2). Éta mangrupikeun sanyawa organik anu teroksidasi sababaraha sareng sababaraha henteu diduruk, tapi hidrokarbon ringan anu dipancarkeun ku mobil sapertos anu kuring sebatkeun tadi.

Faktor penting sanésna nyaéta sinar panonpoé, sabab ngahasilkeun radikal bébas, anu ngagagas prosés kimia anu ngawangun awan ieu. Kadang-kadang jeruk kusabab NO2, tapi normal janten kulawu. Salah sahiji conto anu paling khas nyaéta langit Cina atanapi Jepang.

Akumulasi gas anu disebut tadi mangrupikeun panyababna ngawangun "awan" sapertos haseup. Nalika dihijikeun sareng tekanan tinggi, hawa anu stagnan ngabentuk kabut tibatan titik-titik cai. Dina sababaraha kasus, toksik atmosfir. Ieu anu disebat asap fotokimia. Éta ogé tiasa janten bentuk hujan asam sareng kabut.

Pangaruh négatip dina lingkungan

haseup fotokimia

Salain tina pangaruh parah kana bentang alam, aya ogé seueur pangaruh négatip pikeun lingkungan. Salaku conto, éta ngarobih sadaya struktur panganan cuci mulut éta nyalira, sabab polutan dina hawa sacara langsung atanapi henteu langsung mangaruhan kamekaran ékosistem. Éta ogé sacara dramatis nurunkeun pisibilitas. Nalika kami di kota anu seueur asep fotokimia visi tiasa diréduksi janten ngan sababaraha puluhan méter. Ngirangan pisibilitas henteu ngan ukur ngagolér, tapi ogé nangtung, sareng langit henteu tiasa ditingali.

Nalika fenomena ieu aya kaleuleuwihan, moal aya awan atanapi langit cerah. Aya ogé henteu wengi-wengi kabenturan. Anjeun ngan ukur ningali kurudung konéng, semu kulawu aya kami. Émut yén salah sahiji pangaruh négatip pikeun lingkungan nyaéta parobihan iklim di tempat sapertos robahan dina rézim hujan sareng paningkatan panas. Kanaékan suhu ieu asalna tina rebound sinar surya tina permukaan gas teras deui ka permukaan. Éta kalakuan sapertos gas rumah kaca anu mumbul radiasi ultraviolét.

Di sisi séjén, curah hujan dirobah sabab polutan sareng partikel dina gantung karbon nyababkeun turunna tingkat hujan.

Balukar kaséhatan négatip tina asap fotokimia

kota-kota anu tercemar

Sapertos anu diarepkeun, fenomena pencemaran ieu ogé ngagaduhan akibat négatip pikeun kaséhatan masarakat. Hayu urang tingali naon akibatna ieu:

  • Jalma-jalma anu cicing di kota-kota anu tercemar sering ngalaman iritasi ku panon sareng sistem pernapasan.
  • Barudak sareng sepuh anu paling rentan salian ti sadayana jalma anu ngagaduhan masalah paru-paru.
  • Éta tiasa nyababkeun emfisema, asma atanapi bronchitis sareng sababaraha panyakit jantung.
  • Jalma anu alergi tiasa parah kusabab lingkunganna langkung seueur dimuat nalika dinten hujan pikeun nyimpen polutan.
  • Éta tiasa nyababkeun sesek napas, nyeri tikoro, batuk, sareng turunna kapasitas paru-paru.
  • Éta nyababkeun anémia kusabab konsentrasi luhur karbon monoksida anu ngahalangan pertukaran oksigén dina getih sareng paru-paru.
  • Tungtungna, éta tiasa nyababkeun pati dini.

Diantara kota-kota ageung di dunya kalayan jumlah polusi anu paling tinggi anu urang gaduh London anu sangsara pisan di tukang tina asap fotokimia. Sababaraha daérah anu ningkatkeun kualitas udara berkat sababaraha réntétan sareng zona bebas haseup parantos didamel. Atuh ieu, industri-industri tinangtu dilarang beroperasi sapertos dilarang asup ka daérah kota.

Los Angeles ogé kota gedé anu polusi serius. Janten depresi dikurilingan ku gunung langkung hésé pikeun gas-gas kabur. Ayeuna, éta tetep henteu seueur ngalakukeun nurunkeun tingkat polusi na.

Ngurangan polusi

Dina raraga ngirangan polusi, pamaréntah sareng perusahaan ageung kedah satuju. Pikeun ieu urang kedah ngadukung warga sareng sifat urang nyalira. Fénoména pencemaran ieu tiasa diperjuangkeun sacara alami sacara berkat hujan sareng angin anu ngabersihkeun kahirupan anyar sareng nyiksa sakurilingna. Anjeun ngan ukur kedah ngirangan polusi supados suasanana tiasa diberesihan. Biasana aya langkung seueur polusi di daérah anu aya angin sakedik ogé hujan alit. Sadaya ieu ditarjamahkeun kana tingkat kontaminasi tingkat tinggi.

Pamaréntah sareng perusahaan ageung tiasa nyandak kaputusan pikeun ngirangan émisi polutan sabab seuseueurna diproduksi ku pabrik sareng pabrik industri. Akhirna, warga nagara kedah ngalakukeun sakedikna ku kirang nganggo mobil, nyandak angkutan umum atanapi sapédah sareng ngirangan konsumsi listrik. Aya gerakan anu gampang dina dinten ayeuna dugi ka ayeuna nyiptakeun deui rohangan héjo, kebon nangtung, atanapi kamana waé nganggo transportasi umum anu berkelanjutan anu tiasa ngabantosan urang sacara drastis ngirangan polusi.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan asap, ciri-cirina sareng akibat pikeun lingkungan sareng kaséhatan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.