Fungsi ngapung dina ékosistem

fungsi ngapung dina ékosistem

Pasti sababaraha atanapi sababaraha kali urang ngira yén laleur teu aya gunana kecuali ngaganggu. Sareng nalika cuaca anu saé sumping sareng panggung usum semi sareng usum panas urang ngalaman ayana serangga leutik anu ngaganggu ieu. Nanging, tong hilap ka fungsi ngapung dina ékosistem sareng pentingna pikeun seueur spésiés sanés. Éta lumrah pikeun ningali yén laleur nyobian badarat dina dahareun urang sareng gancang gerak kabur tina usaha urang pikeun maéhan aranjeunna. Sanaos urang nganggap yén éta sanés sato anu diperyogikeun, henteu disarankeun pikeun nyiksa sabab éta ngagaduhan fungsi anu penting.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon fungsi ékosistem laleur sareng pentingna aranjeunna.

Ciri utama

pentingna sareng fungsi laleur dina ékosistem

Hayu urang mimiti nyarioskeun sababaraha ciri lalat. Upami anjeun kantos tiasa ningali laleur sacara gembleng, anjeun bakal ningali yén aranjeunna gaduh panon anu diwangun ku rébuan rupa individu anu peka kana cahaya. Kukituna, ngamungkinkeun aranjeunna kabur ku ngalayang dina nyanghareupan sagala jinis bahaya. Anggota awakna diartikulasikeun 3 kali sareng éta ngamungkinkeun aranjeunna ngusap sungut sareng panon ku cara kitu janten ciri serangga ieu. Awakna dibédakeun jadi béda tagmas nyaéta sirah, dada jeung beuteung.

Éta mangrupikeun salah sahiji ti saeutik serangga anu henteu ngagaduhan antennae tapi ngagaduhan dua anu disebat jangjang. Sungutna siap nguseup, nyiwit atanapi nusuk tapi teu tiasa ngegel atanapi nyapek. Aya sababaraha spésiés lalat anu tiasa ngegel. Ngan nagara urang aya langkung ti 50.000 spésiés anu diidentifikasi anu nunjukkeun yén aya sababaraha jinis lalat di sakumna dunya. Sakumaha anjeun terang, spésiés énggal nembongan tina béda silang antara spésiés anu lumangsung dina ékosistem alam.

Lalat biasana ngagaduhan jangka hayat anu pondok tapi aktif. Antara sasih Maret sareng Agustus kami mendakan waktos dimana aranjeunna sanggup baranahan ku jutaan sareng jutaan jalma. Urang kedah terang yén salami sésana taun éta henteu ngaleungit atanapi hibernasi, tapi aranjeunna langkung-langkung ngalambatkeun siklus hirupna nalika ngantosan hawa anu luhur pikeun kaayaan hirup anu ideal pikeun baranahan kalayan gancang.

Dina kaseueuran spésiés lalat, kematangan na asalna antara 15 sareng 25 dinten. Dina kaayaan optimal, laleur tiasa hirup dugi ka 60 dinten. Salami waktos ieu aranjeunna tiasa ngapung, tuang sareng baranahan kusabab éta mangrupikeun tahap anu paling déwasa na. Sateuacan tahapan anu tiasa ngapung, éta kedah ngalangkungan tahapan anu sanés sapertos endog, larva atanapi tahapan anu sanésna gumantung kana spésiés anu urang ngubaran.

Fungsi ngapung dina ékosistem

spésiés ngapung

Urang badé nunjukkeun naon fungsi laleur dina ékosistem. Sareng éta serangga ieu ngagaduhan penting pisan saluareun anu urang percanten. Ringkesna urang tiasa nyarios yén serangga ieu Éta nyaéta penyerbuk, penguraian bahan organik, ngendalikeun hama sareng dijantenkeun katuangan pikeun sato inséktiporis anu sanés. Fungsi laleur dina ékosistem dibagi kana sagala aspek ieu.

Sanaos sigana aranjeunna henteu ngalakukeun anu langkung seueur tibatan ngapung sareng nyusup kana katuangan urang, éta nguntungkeun pikeun urang sadayana kumargi aranjeunna ngagaduhan padamelan pollinasi. Éta ogé tiasa dianggo pikeun ngendalikeun sababaraha hama, janten éta tiasa nyayogikeun manpaatna pikeun ruang alam, kebon sareng tatanén. Aspék sanés anu ngapung parantos ngabantosan manusa nyaéta dunya genetika. Hatur nuhun kana siklus kahirupan gancang tina serangga ieu, Mendel sanggup nunjukkeun téori anu parantos ngarobih dunya élmu.

Urang bakal ningali aspek penting sanés fungsi laleur dina ékosistem.

Serangga pangotor

Fungsi utama laleur sareng ékosistem nyaéta pembuahan. Sapertos serangga anu sanés sapertos dina lebah, laleur mangrupikeun alat transportasi pikeun sari sababaraha spésiés pepelakan. Serbuk sari ieu nempel kana suku sareng bagian awak anu sanésna sareng disimpen dina kembang anu sanés nalika badarat dina éta.. Perjalanan ieu antara kembang ngahasilkeun pembuahan sajumlah ageung spésiés tutuwuhan.

Éta kedah diperhatoskeun yén laleur henteu langsung tuang kana sari sapertos spésiés serangga anu sanés, janten palebah ngagaduhan bagian tina padamelan anu langkung relevan ieu.

Dékomposér bahan organik

flies

Kami terang yén wéb tuangeun cukup rumit sareng aya tingkat anu béda-béda gumantung kana fungsi unggal organisme dina ékosistem. Lalat ngagaduhan peran pikeun nguraikeun sato tina bahan organik. Ieu ngandung harti yén nalika tahap larva aranjeunna sato saprophagous. Ieu ngandung harti yén nutrisi laleur nalika aranjeunna larva utami disayogikeun ngalangkungan résidu organisme atanapi mahluk hirup anu sanés, naha éta résidu sayuran atanapi sato. Salaku conto, larva ngapung tuang kana mayit sato almarhum, sésa tai sato sanésna, sésa-sésa daun paéh, jst.

Éta ogé dijantenkeun katuangan pikeun mahluk hirup anu sanés anu diétna serangga. Hal ieu ngajantenkeun ngagaduhan fungsi penting dina kasaimbangan alam ékosistem. Éta mangrupikeun vektor mikroorganisme, janten aranjeunna tiasa nyebarkeun parasit sareng panyakit ka sato sanés. Fungsi ieu Éta tiasa ngabahayakeun pikeun manusa kumargi éta ogé tiasa nyebarkeun panyakit anjing sareng kuda, sato caket ka manusa.

Fungsi ngapung dina ékosistem: ngendalikeun hama

Fungsi anu penting pisan pikeun ngapung dina ékosistem nyaéta ngendalikeun hama. Serangga ieu tanggung jawab ngatur sababaraha populasi sato anu ngabahayakeun pepelakan sareng sato. Sababaraha sato ieu nyaéta hama, aphids, bed bug, jsb. Ogé tetep dina pikiran éta laleur tiasa janten hama dina kaayaan anu tangtu.

Serangga mangrupikeun anu ngahakan serangga. Jumlah laleur sareng serangga sanés anu kalebet kana kelompok Diptera mangrupikeun sababaraha sumber katuangan utama pikeun sato ieu.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar ngeunaan peran lalay dina ékosistem sareng pentingna aranjeunna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.