externalities positif

kelestarian hiji proyék

nu externalities positif aranjeunna nujul kana rupa-rupa épék mangpaat anu henteu aya hubunganana sareng biaya produksi atanapi kagiatan konsumsi di masarakat. Kanyataanana nyaéta yén sadaya tindakan urang di masarakat dimana urang hirup, henteu paduli kumaha leutikna atanapi sederhanana dina pendapat urang, gaduh akibat pikeun anu sanésna. Dina basa sejen, jenis ieu externality lumangsung nalika lampah urang nyandak salaku parusahaan, salaku individu, atawa salaku kulawarga boga efek samping pikaresepeun tur mangpaat dina sagalana sejenna.

Dina artikel ieu kami baris difokuskeun ngécéskeun naon externalities positif diwangun, ciri na usefulness maranéhanana.

Naon

externalities positif

externalities positif mangrupa sakabéh pangaruh positif tina kagiatan anggota masarakat, teu implisit dina waragad atawa mangpaat kagiatan éta. Definisi eksternalitas positip henteu dugi ka sagala widang atanapi élmu anu khusus, éta kalebet sadayana épék positip, ageung atanapi alit, anu tiasa dipilampah ku individu atanapi perusahaan pikeun masarakat urang.

externalities positif

Urang ngobrol ngeunaan externalities positif nu teu kaasup dina biaya produksi atawa harga beuli, tapi éta bisa boga hasil nu kacida mangpaatna pikeun masarakat sakabéhna. Investasi rumah sakit sareng laboratorium pikeun milari ubar pikeun panyakit anu tangtu mangrupikeun conto ieu. Mimitina, anjeun panginten tiasa nyangka yén komitmen pikeun R&D ieu tiasa ngarugikeun pisan upami panaliti henteu tiasa mendakan ubarna gancang.

Kanyataanana nyarioskeun ka urang sabalikna, yén jinis kagiatan ieu dipikabutuh pisan pikeun karaharjaan sareng kaséhatan jalma, sabab engké atanapi engké bakal aya ubar anu ngirangan efek tina panyakit anu aya hubunganana. Ubar ieu, anu butuh sababaraha waktos kanggo kéngingkeun, digabungkeun sareng investasi kauangan anu signifikan, bakal gaduh eksternalitas anu positip pisan pikeun masarakat ku nyalametkeun rébuan nyawa, tapi ieu teu reflected dina biaya ngalaksanakeun panalungtikan panjang tur unggul.

Kitu ogé, aya seueur deui kagiatan anu tiasa ngahasilkeun eksternalitas anu positif pikeun masarakat, anu ogé penting pikeun fungsina anu leres:

  • Investasi dina pangropéa barang publik (jalan, gedong, taman, stadion, rumah sakit).
  • pendidikan (pangropéa sakola, guru mumpuni, kurikulum nyukupan).
  • Panilitian Médis (vaksin, ubar, perlakuan inovatif).

externalities négatip

Beda sareng eksternalitas anu positif, a externality négatip mangrupakeun konsekuensi tina ngalakonan sagala kagiatan anu ngabalukarkeun ngarugikeun ka masarakat, teu tersirat dina biaya na. Sanajan urang keur kaayaan konsép tina widang ékonomi, konsep ieu bisa extrapolated kana sagala widang kahirupan sapopoe.

Conto anu hadé tina eksternalitas négatip nyaéta polusi lingkungan, khususna industri, ku perusahaan ageung. Bayangkeun kasus hiji pausahaan pertambangan badag specializing dina ékstraksi jeung ngolah batubara. Nalika ngukur biaya ngalaksanakeun kagiatan, aranjeunna henteu merhatikeun tingkat polusi anu luhur anu bakal ditimbulkeun ka lingkungan. Ieu dianggap a externality négatip sarta mangrupa hasil tina prosés produksi pausahaan sarta teu reflected dina harga jualan atawa biaya produksi batubara.

Lamun urang eureun jeung mikir, ampir kabéh lampah boga externalities négatip pikeun masarakat. Contona, pamakéan bako boga efek samping ngabahayakeun pikeun kaséhatan pamaké, tapi nyiptakeun externalities négatip kayaning depreciation of infrastruktur (lamun hiji jalma ngaroko di kamar, tembok bisa discolored tur ruksak ku haseup), sarta malah bisa boga dampak negatif. kana kaséhatan batur (pasien asma anu nyeuseup haseup roko).

Kumaha ngadalikeun externalities négatip tur ningkatkeun positip?

polusi

Pamarentah boga ukuran pikeun ngadalikeun jeung ngurangan generasi externalities négatip, kayaning:

  • Pajeg dina pausahaan paling polusi ka ngamajukeun pamakéan énérgi renewable jeung prosés produksi sustainable.
  • Ngatur kagiatan nu tangtu (Contona, roko, lalulintas di kota badag).
  • Program atikan jeung kasadaran sosial.

Di sisi anu sanés, aya ogé mékanisme anu ningkatkeun sareng ningkatkeun eksternalitas positip anu dihasilkeun ku perusahaan sareng jalma:

  • Hibah ka puseur atikan (pabinihan, sakola, jsb).
  • Nyadiakeun waragad pikeun panalungtikan sarta pamekaran, utamana dina widang ilmiah jeung médis.

Eksternalitas, boh positip atanapi négatif, aranjeunna aya henteu ngan dina widang ékonomi masarakat. Kabiasaan naon waé, sapertos ngaroko atanapi miceun plastik di trotoar, tiasa gaduh pangaruh anu pondok/jangka panjang pikeun masarakat, anu tiasa négatip atanapi positip, gumantung kana paripolahna.

Éksternalitas konsumsi

externalities négatip

paripolah konsumen tangtu bisa boga pangaruh éksternal atawa épék sekundér nu teu dianggap dina harga urus. Eksternalitas konsumsi tiasa positip atanapi négatif. Biaya atanapi kauntungan produksi, pamakéan atawa daur ulang kudu dibawa kana akun nalika ngarumuskeun kawijakan ékonomi héjo.

Eksternalitas timbul nalika hak milik sareng panggunaan sumber daya alam ngan ukur masihan kauntungan pribadi tanpa merhatikeun dampak négatip atanapi positip.

Pondokna Anjeun sorangan bisa dipangaruhan pikeun hadé atawa goréng tanpa aub dina meuli atawa ngajual produk. Dina naon waé, campur tangan dina kagiatan ékonomi ieu diperyogikeun pikeun ningkatkeun karaharjaan jalma anu kapangaruhan.

Pikeun éfisién, harga pasar kedah saluyu sareng biaya atanapi kauntunganana. Lamun produk anyar boga pangsaeutikna externalities négatip jeung/atawa externalities leuwih positif ti produk tradisional, tapi leuwih mahal pikeun ngahasilkeun, eta kudu proportionally taxed. The expenses fiskal masarakat bakal katembong ku ngurangan expenses publik pikeun ngabenerkeun externalities nu teu lumangsung. Produkna bakal dibanderol sacara kompetitif tanpa kaleungitan kauntungan sareng konsumen bakal didorong mésér. Produser meunang, konsumén meunang, jeung lingkungan meunang.

Ku sabab kitu, urang kedah mertimbangkeun eksternalitas lingkungan sareng ngira-ngira dampak langsung sareng henteu langsung produksi dina lingkungan. Nilai ieu kedah dipertimbangkeun nalika ngabandingkeun produk, khususna upami ngagaleuh kanggo sektor publik. Produk anu paling murah henteu salawasna anu paling murah.

Contona, nagara anu ngaluarkeun langkung karbon dioksida kedah mayar langkung pajeg. Éta sababna pamaréntah kedah ngahukum perusahaan anu ngotoran. Sakali deui, perusahaan-perusahaan ieu bakal ngalangkungan biaya ieu kana harga jual. Hatur nuhun kana ieu, pausahaan héjo meunang daya saing. Kabijakan insentif ieu dirancang pikeun ngirangan eksternalitas négatip.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan externalities positif sarta ciri maranéhanana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.