externalities négatip

lingkungan jeung kelestarian

The externality négatip nujul kana sagala rupa épék ngabahayakeun pikeun masarakat, dihasilkeun ku produksi atawa konsumsi kagiatan, nu teu hadir dina waragad maranéhanana. Pikeun lingkungan, manusa jeung biodiversity externalities négatip Aranjeunna rada penting pikeun nganalisis.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun naon externalities négatip, ciri maranéhanana sarta konsékuansi utama pikeun lingkungan.

Naon anu externalities négatip

externalities négatip

Urang tiasa ngahartikeun eksternalitas salaku épék sekundér anu disababkeun ku kagiatan individu atanapi perusahaan anu henteu nanggung jawab kana sadaya akibat sosial atanapi lingkungan tina kagiatan éta.

Sacara umum, aya dua jinis eksternalitas, positip sareng négatif, anu bakal dilegakeun di handap. Pikeun ngartos eta hadé: Hiji conto jelas ngeunaan hiji externality positif nyaéta polusi anu ngahasilkeun industri di lingkungan nalika ngahasilkeun mobil. Pausahaan ieu tanggung jawab pikeun akuisisi bahan, konvérsi kana kendaraan sareng penjualan, tapi tinangtu eksternalitas négatip tina kagiatan ieu, éta mungkin parantos ngagunakeun mesin anu polusi pisan dina prosés produksi, sareng akibat anu serius pikeun lingkungan.

externality positif

Eksternalitas positip nyaéta sakabéh éfék positip tina kagiatan anggota masarakat, teu implisit dina waragad atawa mangpaat kagiatan éta. Definisi externality positif henteu dugi ka widang atanapi élmu anu tangtu, ngawengku sagala épék positif, badag atawa leutik, yén lampah individu atawa pausahaan bisa boga on masarakat urang.

Urang ngobrol ngeunaan konsékuansi positif nu teu kaasup dina biaya produksi atawa harga beuli, tapi nu bisa boga hasil pisan mangpaatna pikeun masarakat sakabéhna. Investasi rumah sakit sareng laboratorium pikeun milari ubar pikeun panyakit anu tangtu mangrupikeun conto ieu. Awalna, hiji bisa mikir yén komitmen ieu ka R&D tiasa ngarugikeun pisan upami peneliti henteu mendakan ubarna gancang.

Kanyataanana nyarioskeun ka urang sabalikna, yén jinis kagiatan ieu dipikabutuh pisan pikeun karaharjaan sareng kaséhatan jalma, sabab engké atanapi engké bakal mendakan ubar anu ngirangan efek tina panyakit anu aya hubunganana. Ubar ieu, nu bakal butuh waktu pikeun ménta, ditambahkeun kana investasi ékonomi badag, bakal boga externality pisan positif dina masarakat ku ngahemat rébuan nyawa, tapi ieu teu reflected dina investigations nu geus dilaksanakeun sarta Nyanghareupan pikeun jadi lila.

Kitu ogé, aya seueur deui kagiatan anu tiasa ngahasilkeun eksternalitas anu positif pikeun masarakat, anu ogé penting pikeun fungsina anu leres:

  • Investasi dina pangropéa barang publik (jalan, gedong, taman, stadion, rumah sakit).
  • pendidikan (pangropéa sakola, guru mumpuni, kurikulum nyukupan).
  • Panilitian Médis (vaksin, ubar, perlakuan inovatif).

externalities négatip

Beda sareng eksternalitas positip, eksternalitas négatip mangrupikeun konsékuansi tina ngalaksanakeun kagiatan naon waé anu nyababkeun ngarugikeun ka masarakat, henteu tersirat ku biayana. Sanajan urang keur kaayaan konsep ti widang ékonomi, konsep ieu tiasa diekstrapolasi kana sagala widang kahirupan sapopoe.

Conto anu hadé tina eksternalitas négatip nyaéta polusi lingkungan, khususna industri, ku perusahaan ageung. Bayangkeun kasus hiji pausahaan pertambangan badag specializing dina ékstraksi jeung ngolah batubara. Nalika ngukur biaya ngalaksanakeun hiji kagiatan, aranjeunna henteu merhatikeun tingkat polusi anu luhur anu bakal nyababkeun lingkungan. Ieu dianggap externality négatip na Éta hasil tina prosés produksi perusahaan. sarta teu reflected dina harga jualan atawa biaya produksi batubara.

Lamun urang eureun jeung mikir, ampir kabéh lampah boga externalities négatip pikeun masarakat. Contona, pamakéan bako boga efek samping ngabahayakeun pikeun kaséhatan pamaké, tapi nyiptakeun externalities négatip kayaning depreciation of infrastruktur (lamun jalma ngaroko di kamar, tembok bisa discolored tur ruksak ku haseup), malah bisa boga dampak negatif kana kaséhatan batur (pasien asma inhaling haseup roko).

Kumaha ngadalikeun externalities négatip tur ningkatkeun positip?

externalities lingkungan négatip

Pamarentah boga ukuran pikeun ngadalikeun jeung ngurangan generasi externalities négatip, kayaning:

  • Pajak perusahaan anu paling polusi pikeun ngamajukeun panggunaan énergi anu tiasa dianyari sareng prosés produksi anu lestari.
  • Ngatur kagiatan nu tangtu (Contona, roko, lalulintas di kota badag).
  • Program atikan jeung kasadaran sosial.

Di sisi anu sanés, aya ogé mékanisme anu ningkatkeun sareng ningkatkeun eksternalitas positip anu dihasilkeun ku perusahaan sareng jalma:

  • Hibah ka puseur atikan (pabinihan, sakola, jsb).
  • Nyadiakeun waragad pikeun panalungtikan sarta pamekaran, utamana dina widang ilmiah jeung médis.

Eksternalitas, boh positip atanapi négatif, aranjeunna aya henteu ngan dina widang ékonomi masarakat. Sagala jinis kabiasaan, sapertos ngaroko atanapi miceun plastik dina trotoar, tiasa gaduh pangaruh jangka pondok / jangka panjang pikeun masarakat, anu tiasa négatip atanapi positip, gumantung kana paripolahna.

Conto externalities négatip

externality positif

Hayu urang mikir ngeunaan eta, sagala lampah urang, sanajan teu penting pikeun urang, boga dampak dina jalma séjén anu ngawangun masarakat urang.

externalities négatip timbul nalika lampah éta urang nyandak salaku pausahaan, individu atawa rumah tangga dina hiji kagiatan boga épék sekundér ngabahayakeun pikeun pihak katilu. Épék ieu henteu kalebet dina total biaya. Balukar négatif kusabab tekenan henteu aya dina produksi atanapi dina harga jasa umum dina waktos konsumsi.

Eksternalitas négatip, sapertos eksternalitas positip, Éta konsép ékonomi. Tapi kedah diperhatoskeun yén ieu tiasa sami-sami diterapkeun di luar dunya ékonomi. Ku kituna, teu ngan kagiatan ékonomi ngahasilkeun externalities, tapi ogé kagiatan anu diidentifikasi minangka non-ékonomi.

Eksternalitas ditanggap sareng épék langsung anu henteu aya dina harga anu dibayar pikeun produksi, panggunaan atanapi konsumsi.

Conto eksternalitas négatip anu dipasihkeun di handap tiasa ngabantosan urang pikeun deepen pamahaman kami externalities misalna. Urang terang yén sumber éksternal négatip tiasa henteu terbatas. Najan kitu, salaku conto, urang tiasa nunjuk ka handap.

  • ngaroko
  • polusi lingkungan
  • nyiksa alkohol
  • runtah radioaktif jsb
  • sora mesin teuing nyaring

Bisa disimpulkeun yén eksternalitas négatip nyaéta ranté ageung tina tindakan sareng pangaruh sareng biaya.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan externalities négatip sarta ciri maranéhanana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.