Éutrofikasi

eutrofikasi cai mangrupikeun prosés anu alami tapi buatan manusa

Naha anjeun terang eutrofikasi cai? Aya seueur masalah lingkungan anu aya hubunganana sareng polusi cai. Kami ngahartikeun polusi cai Como kaleungitan ciri alami cai sareng komposisina kusabab agén éksternal, naha alami atanapi artifisial. Aya seueur jinis polutan anu sanggup ngarobih, ngarobih sareng ngahinakeun karakteristik intrinsik cai. Salaku hasil tina polusi cai, éta kaleungitan fungsina dina ékosistem sareng teu tiasa diinum deui pikeun manusa, sajaba janten toksik.

Diantara jinis-jinis polusi cai anu aya ayeuna urang badé didugikeun eutrofikasi. Éutrofikasi cai mangrupikeun prosés alami dina ékosistem akuatik, diwangun ku pengayaan gizi anu dihasilkeun ku teuing zat organik dileupaskeun ka walungan sareng situ ku kagiatan manusa. Masalah naon anu dilakukeun dina éutrofikasi cai pikeun manusa sareng ékosistem alam?

Harti kualitas cai

kualitas cai diadegkeun ku Water Framework Directive

Pikeun ngamimitian nyarioskeun eutrofikasi cai (sapertos anu parantos urang sebatkeun sateuacanna, éta mangrupikeun salah sahiji jinis polusi cai) anu urang kedah tangtoskeun, numutkeun panerapan ayeuna, naon ari cai dina kaayaan anu saé.

Kami ngartikeun kualitas cai salaku sét parameter fisik, kimia sareng biologis anu ditepikeun ku cai ieu sareng anu ngagaduhan anu ngamungkinkeun hirup organisme anu hirup di dinya. Pikeun ieu, éta kedah ngagaduhan sababaraha ciri:

  • Janten bébas zat sareng mikroorganisme anu bahaya pikeun konsumén.
  • Janten bébas zat anu masihan ciri anu teu pikaresepeun pikeun dikonsumsi (warna, karusuhan, bau, rasa).

Kanggo terang kaayaan dimana cai, urang kedah ngabandingkeun parameter anu diala saatos dianalisis di laboratorium sareng sababaraha standar kualitas cai. Standar ieu ditumpukeun ku Diréktif 2000/60 / EC Parlemén Éropa sareng Déwan, anu netepkeun kerangka komunitas pikeun tindakan dina kawijakan cai, langkung dikenal salaku Pitunjuk Kerangka Cai. Petunjuk ieu tujuanna pikeun ngahontal sareng ngajaga status ékologis sareng kimia kimia Alus tina cai.

Éutrofikasi cai

Danau eutrophied sareng walungan najis

Dina 200 taun ka pengker, manusa parantos ngagancangkeun prosés éutrofikasi, ngarobih kualitas cai sareng struktur komunitas biologis anu hirup di dinya.

Eutrofikasi ngahasilkeun pertumbuhan mikroalga anu gedé anu ngasongkeun cai héjo. Warna ieu nyababkeun sinar panonpoé henteu lebet kana lapisan handapeun cai, janten ganggang dina tingkat éta henteu nampi cahaya pikeun ngalaksanakeun fotosintésis, anu nyababkeun pati alga. Pupusna ganggang ngahasilkeun kontribusi tambahan tina zat organik sahingga tempatna janten buruk sareng lingkungan anu ngirangan (ieu hartosna lingkungan anu rendah oksigén).

Akibat tina eutrofikasi cai

sato jeung tutuwuhan maot dina éutrofikasi

Nalika aya eutrofikasi, cai bakal kaleungitan poténsial kagunaan dimana éta ditakdirkeun sareng ogé ngakibatkeun maotna spésiés sato, dékomposisi cai sareng tumuhna mikroorganisme (kaseueuran baktéri).

Salaku tambahan, dina sababaraha waktos, mikroorganisme janten résiko pikeun kaséhatan manusa, sapertos kasus patogén anu ditanggung ku cai.

Éutrofikasi ngarobih ciri lingkungan tina ékosistem akuatik ngarobih ranté dahareun sareng ningkatkeun éntropi (karusuhan) ékosistem. Ieu ngagaduhan konsekuensi sapertos kaleungitan kaanekaragaman hayati dina ékosistem, henteu saimbangna ékologis, sabab ku sababaraha spésiésna saling saling interaksi, kabeungharan sareng variabilitas genetikna turun.

Sakali hiji daerah kaleungitan poténsial atanapi keanekaragaman hayati asli na, spésiés anu langkung seueur sacara oportunis sumebar, nempatan tempat-tempat anu sateuacanna diwangun ku spésiés anu sanés. Akibat ékologis éutrofikasi cai dibarengan ku akibat ékonomi. Kaleungitan cai minum sareng kaayaan walungan sareng situ anu saé ngabalukarkeun karugian ékonomi.

Tahapan eutrofikasi cai

Éutrofikasi cai henteu lumangsung sacara instan, tapi ngagaduhan sababaraha tahapan sapertos anu bakal urang tingali di handap ieu:

Tahap oligotrofik

panggung kalayan nutrisi anu diperyogikeun pikeun kahirupan

Ieu biasana kaayaan ékosistem normal sareng séhat. Ékosistem walungan, salaku conto, kalayan rata-rata ayana nutrisi anu cekap pikeun ngajaga spésiés sato sareng pepelakan anu hirup di jerona sareng tingkat irisan anu cekap sahingga ganggang tiasa potosintésis di jerona.

Dina tahap oligotrofik cai ngagaduhan transparansi anu cukup sareng di jerona aya sato anu nghirupan sareng nyaring oksigén.

Suplai gizi

ngaleupaskeun anu nyababkeun suplai gizi tambahan

Pasokan gizi anu teu normal tiasa sporadis, kacilakaan atanapi janten hal anu teras-terasan dina waktosna. Upami ti waktos ka waktos aya tumpahan anu nyababkeun kaleuwihan nutrisi di walungan, ékosistem tiasa pulih. Nanging, upami suplai gizi tambahan bakal teras-terasan, Tumuh ngabeledug pepelakan sareng ganggang bakal dimimitian.

Aya ganggang unisél anu tumuh dina cai, dina zona fotona sami. Kusabab alga fotosintétik, aranjeunna masihan cai warna héjo anu ngahalangan jalanna cahaya dina jero anu saacanna ngahontal. Ieu nyiptakeun masalah pikeun pepelakan anu aya di handapeun zona fotona, kumargi, henteu cekap sinar matahari, aranjeunna moal tiasa fotosintésis sareng maot.

Salaku tambahan, kusabab kaleuwihan nutrisi, populasi pepelakan sareng ganggang ngalaman pertumbuhan anu éksponénsial sareng, sapertos dina sadaya ékosistem alam, kasaimbangan ékologis rusak. Ayeuna kaayaan na sapertos kieu: seueur nutrisi kanggo seueur penduduk. Nanging, kaayaan ieu henteu tiasa teras-terasan lami, utamina kusabab penduduk ngaleungitkeun nutrisi sareng akhirna maot sareng mulih ka handapeun walungan atanapi danau.

Tahap éutrofik

tahap dimana tumuh ganggang anu masif

Bahan organik paéh di handapeun diuraikeun ku baktéri anu nyéépkeun oksigén sareng ogé tiasa ngahasilkeun racun anu bisa nepi ka tiwas pikeun pepelakan sareng sato.

Henteuna oksigén nyababkeun moluska di handapeun maot sareng lauk sareng crustacea maot atanapi kabur ka daérah anu henteu kapangaruhan. Spésiés invasif anu dipaké pikeun kakurangan oksigén tiasa muncul (contona, tong sareng perch tiasa ngagentos salmon sareng trout).

Upami eutrofikasi diucapkeun pisan, zona bébas oksigén tiasa didamel di handapeun walungan atanapi danau dina cai na teuing padet, poék sareng tiis sareng teu ngijinkeun tumuh ganggang atanapi sato.

Nyababkeun eutrofikasi cai

Éutrofikasi cai tiasa lumangsung ku sababaraha cara, boh alam boh manusa. Ampir kabéh kasus eutrofikasi cai di sakumna dunya disababkeun ku kagiatan manusa. Ieu sabab utama:

pertanian

Pamakéan loba pupuk nitrogén

Dina tatanén aranjeunna dianggo pupuk nitrogén pikeun ngabuahan pepelakan. Pupuk ieu nyaring ngalangkungan bumi sareng ngahontal walungan sareng cai taneuh, nyababkeun suplai tambahan nutrisi kana cai sareng memicu eutrofikasi.

Jinis eutrofikasi anu dihasilkeun ku tatanén nyebar pisan, kumargi konséntrasina sumebar di seueur daérah sareng henteu sadayana henteu sami.

Ngala ingon-ingon

tai ternak tiasa nyababkeun eutrofikasi

Kotoran sato beunghar ku nutrisi, khususna nitrogén (amonia) anu dianggo pepelakan pikeun tumuh. Upami kotoran sato ternak henteu dikokolakeun kalayan saé, éta tiasa tungtungna ngotorkeun cai caketna.

Normalna pembuangan atanapi kontaminasi cai caket daérah ingon-ingon lumangsung dina waktos anu waktos sareng henteu lengkep eutrofise cai.

Runtah kota

deterjen fosfat nyayogikeun nutrisi tambahan pikeun ganggang

Runtah kota anu paling tiasa nyababkeun eutrofikasi cai nyaéta deterjen fosfat. Fosfor mangrupikeun gizi ésénsial pikeun pepelakan, janten upami urang nambihan seueur fosfor kana cai, pepelakan bakalan seueur teuing sareng nyababkeun eutrofikasi.

Aktivitas industri

industri ogé ngahasilkeun debit nitrogén

Aktivitas industri ogé tiasa janten sumber nutrisi anu tiasa ngahasilkeun sumber eutrofikasi khusus. Dina kasus industri, produk nitrogén boh fosfat tiasa dileupaskeun, diantara seueur racun anu sanés.

Sapertos éutrofikasi anu disababkeun ku limbah perkotaan, éta jelas pisan waktuna, mangaruhan daérah khusus kalayan intensitas anu hébat nalika éta kajantenan.

Pencemaran atmosfir

walungan eutrophied

Henteu sadaya émisi gas rumah kaca sanggup nyababkeun eutrofikasi dina cai. Nanging, émisi nitrogén oksida sareng walirang anu réaksi dina atmosfir sareng ngahasilkeun hujan asam.

30% nitrogén anu ngahontal ka laut ngalakukeun éta ngalangkungan rute atmosfir.

Kegiatan leuweung

manajemén leuweung anu goréng tiasa nyababkeun éutrofikasi

Upami résidu leuweung tinggaleun dina cai, nalika didegradasi aranjeunna nyumbangkeun sadayana nitrogén sareng sésana nutrisi anu dipiboga ku pepelakan. Deui éta mangrupikeun suplai tambahan nutrisi anu ngabentuk eutrofikasi.

Éutrofikasi cai mangrupikeun masalah sadunya anu mangaruhan sadaya sumber cai tawar. Éta mangrupikeun masalah anu kedah direngsekeun gancang-gancang, sabab ku usum hujan perubahan usum hujan bakal ningkat sareng urang kedah ngajaga sadaya sumber cai tawar anu aya di planét ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.