Ecodesign

ecodesign

Dina taun anyar, kanaékan kasadaran institusional jeung sosial lingkungan geus ngarah ka mecenghulna ecodesign. Daur ulang runtah parantos nampi langkung seueur publisitas dina média, contona ku ngamajukeun jual beli bahan bekas. Nanging, ieu mangrupikeun ukuran anu deet anu ditujukeun pikeun ngirangan sumber daya anu kami konsumsi sareng runtah anu kami hasilkeun. Pikeun ieu, perlu pikeun campur dina sistem manajemen pikeun mawa ecodesign ka sakabéh lingkungan diwangun.

Ku sabab kitu, urang badé ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyarioskeun ka anjeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan ecodesign, ciri sareng pentingna.

Naon Ecodesign

ecodesign sustainable

Ecodesign mangrupikeun fase tina prosés pangembangan produk anu tujuanana pikeun ngirangan dampak lingkungan tina hiji produk. Bisa disebutkeun kitu achieving kelestarian ékonomi mangrupakeun konci pikeun sistem manajemen, sabab ku nyiptakeun sareng ngonpigurasikeun deui produk anu ngahormatan lingkungan, tiasa ngeureunkeun degradasi ékosistem, deplesi sumber daya alam sareng épék jaminan anu mangaruhan négatip ékosistem sareng kaséhatan manusa. Prinsip ecodesign nyaéta:

  • Efisiensi dina produksi produk, nyaeta, ngagunakeun jumlah pangsaeutikna bahan jeung énergi mungkin.
  • Dirancang pikeun dibongkar, ngamungkinkeun daur ulang produk anu bakal datang, unggal komponénna tiasa gampang diidentifikasi sareng dipisahkeun pikeun pembuangan anu leres dumasar kana sifat sareng komposisina.
  • Ngahasilkeun produk ngagunakeun hiji atawa leuwih bahan "bio". pikeun nyederhanakeun prosés daur ulang.
  • Paké wangun jeung bahan awét.
  • Versatility sareng kamungkinan ngagunakeun deui sareng ngadaur ulang produk.
  • Ngurangan ukuran produk pikeun ngirangan émisi gas rumah kaca (GHG) salila angkutan. Hasilna, langkung seueur produk tiasa diangkut per perjalanan, ngaoptimalkeun rohangan sareng konsumsi bahan bakar fosil.
  • Nyampurkeun produk salaku jasa jeung teu salaku objék mere, pikeun ngawatesan pamakéan maranéhna pikeun kaperluan sarta teu kahayang diilikan, ayeuna nandaan norma pasar.
  • Ngarojong téknologi anyar pikeun ningkatkeun efisiensi produk.
  • réduksi émisi.
  • Nyebarkeun sareng ngahijikeun pesen kelestarian produk dina desainna.

Karakteristik ecodesign

léngkah ecodesign

Dina kacindekan, Tujuan ecodesign nyaéta pikeun ngirangan dampak lingkungan tina produk anu urang konsumsi sapanjang umur mangpaatna sareng ngajamin karaharjaan sareng kualitas kahirupan pangguna. Sababaraha ciri utama ecodesign nyaéta:

  • Kondusif pikeun nerapkeun ékonomi sirkular.
  • Anjeun tiasa ngirangan biaya ngolah sareng ngirim produk.
  • Éta ningkatkeun prosés produksi sareng ku kituna kualitas produk diala.
  • Éta nyumbang kana karakter inovatif perusahaan.
  • Ieu proposes opat tingkat nu ngidinan akting dina perbaikan, redesign, kreasi jeung harti produk anyar jeung sistem produksi anyar.
  • Hindarkeun runtah sumber.
  • Sakali umur mangpaat tina produk geus kadaluwarsa, mertimbangkeun yén produk didaur ulang tur dipaké deui, mere nilai runtah.
  • Aya sababaraha strategi ecodesign sapertos: roda LiDS sareng strategi PILOT.

conto

desain bungkusan

Dina conto ecodesign anu dipidangkeun di handap, sababaraha mangrupikeun bagian tina kahirupan sapopoe urang, sedengkeun anu sanésna nunjukkeun kamajuan anu masih di orok:

  • Ecodesign tina kulkas, freezers sarta parabot lianna kayaning pamanas, mesin cuci jeung dishwashers, nu diatur ku Komisi Éropa (EC).
  • Desain sareng pangwangunan gedong ékologis.
  • Mesin kopi Italia sabab henteu nganggo saringan kertas.
  • Jati dijieunna tina bahan jeung segel FSC (Dewan Stewardship Leuweung) jeung bahan daur ulang.
  • Perabot dijual teu dirakit, ngirangan ukuran produk sareng ngaoptimalkeun pengiriman.
  • Perabot desain anu tiasa dicabut sapertos bangku kota.
  • Paké runtah tékstil, plastik pikeun nyieun baju.

Produksi sustainable jeung desain

Dina dunya anu nuju ka 8 milyar jalma, modél ékonomi linier kuno parantos lami sareng nyababkeun urang kana masa depan anu teu pasti. Ecodesign dilahirkeun dina kerangka ieu, produk sustainable ngalebetkeun kriteria lingkungan dina sadaya tahapan: konsepsi, ngembangkeun, angkutan jeung daur ulang.

Urang kedah ngahasilkeun anu langkung saé sareng langkung éfisién, kusabab alesan anu jelas: bahan baku sareng sumber daya alam henteu aya watesna, sareng upami henteu diurus, aranjeunna tiasa béak. Sababaraha, sapertos cai, penting pisan pikeun kahirupan, sedengkeun séktor konci ékonomi gumantung kana mineral, sapertos industri téknologi. Upami urang nambihan émisi karbon dioksida sareng konsumsi énergi di pusat produksi, planét moal mayar tagihanana.

Balukar tina konsumerisme -nurutkeun Greenpeace, urang ngagunakeun 50% leuwih sumberdaya alam kiwari ti 30 taun ka tukang - geus mingpin PBB (PBB) ngaklaim mode produksi anyar pikeun ngaoptimalkeun sumber daya sareng énergi, ngembangkeun énergi anu tiasa dianyari, ngadukung infrastruktur, ningkatkeun aksés kana jasa dasar sareng ngahasilkeun padamelan ékologis sareng kualitas.

Mangpaat lingkungan tina produksi sustainable ogé nguntungkeun industri sareng warga. PBB boga pamadegan yén sistem téh alus keur sarerea sabab ngaronjatkeun kualitas kahirupan jutaan, ngurangan kamiskinan, ngaronjatkeun daya saing jeung ngurangan biaya ékonomi, lingkungan jeung sosial.

kauntungan lingkungan

Kaunggulan ecodesign dina hal konsep produk sareng jasa loba pisan tur mantuan ngaleutikan sagala rupa aspék lingkungan produk tradisionalsaperti ngokolakeun runtah.

Hanjakalna, aya ogé sababaraha kalemahan anu nyegah pendekatan ieu diadopsi salaku standar dina generasi produk sareng jasa, sapertos sakedik pangaweruh anu konsumen gaduh ngeunaan produk ieu, biaya produk langkung luhur tibatan produk tradisional. dina sababaraha kali, milarian bahan pikeun alternatif desain sareng ngenalkeun produk ieu dina bagéan pasar anu kompetitif, sapertos perumahan plastik.

Janten, salaku kacindekan, urang tiasa ningali yén sanaos kaunggulan ecodesign anu pikaresepeun pikeun produsén sareng pikeun pamakéna, shortcomings na masih ngahambat popularitasnya di pasar kiwari jeung, ku kituna, ngahalangan pamakéan na dina nyoko kami dina kabiasaan konsumsi. Sanajan kitu, hal anu penting pikeun neraskeun ningali eta salaku alternatif penting pikeun alamat masalah lingkungan hébat nu afflict kami, digabungkeun jeung inisiatif légal, konsumsi jawab jeung nyoko kasadaran lingkungan leuwih lengkep di masarakat.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan ecodesign sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.