Dékarbonisasi

gas rumah kaca

Parobihan iklim mangrupikeun tantangan lingkungan anu pangageungna pikeun ayeuna sareng perhatian masarakat ningkat taun ka taun. Pasatujuan Paris 2015 ditangtoskeun dina hal aksi, sabab nagara-nagara 195 sapuk pikeun ngawatesan kenaikan suhu global janten 2 ° C dina jaman pra-industri dina akhir abad ieu, sareng teras damel ngirangan janten 1,5 ° C. dekarisasi Éta prosés ngirangan émisi karbon kana atmosfir, khususna karbon dioksida (CO2). Tujuanana nyaéta pikeun ngahontal ékonomi global émisi rendah sareng ngahontal nétral iklim ngaliwatan transisi énergi.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan dekarbonisasi, ciri na sareng pentingna pikeun parobihan iklim.

Naon dékarbonisasi

perusahaan anu ngaluarkeun polusi atanapi

Ku ngaduruk bahan bakar fosil pikeun ngembangkeun ékonomi, umat manusa parantos ningkat émisi karbon dioksida. Ieu mangrupikeun salah sahiji alesan pangaruh rumah kaca sahingga salah sahiji alesan pemanasan global sareng perubahan iklim. Dékarbonisasi meryogikeun transisi énergi, nyaéta parobahan struktural anu ngaluarkeun karbon tina produksi énergi. Mangrupikeun listrik ékonomi dumasar kana énergi alternatip anu bersih anu ngan ukur ngaluarkeun énergi anu tiasa diserep ku bumi.

Transisi kana ékonomi nétral karbon ku 2050 mungkin sareng asup akal ékonomi. Decarbonizing ékonomi ogé mangrupikeun kasempetan anu hadé pikeun nyiptakeun kabeungharan, nyiptakeun padamelan, sareng ningkatkeun kualitas udara. Lingkungan pangaturan mangrupikeun konci pikeun ngembangkeun operator énergi anu langkung épisién sareng bébas émisi sareng panggunaan akhir kalayan biaya anu paling handap sareng ngamajukeun dekarbonisasi éfisién.

Dina taun-taun ayeuna, Éropa mangrupikeun promotor paling penting pikeun transisi énergi global, ngadukung réalisasi ékonomi karbon-handap liwat tujuan kabijakan sareng pangaturan. Deal Héjo Éropa diterbitkeun dina akhir taun 2019. Éta mangrupikeun strategi Komisi Éropa pikeun ngahontal nétralitas karbon sareng ningkatkeun daya saing dina 2050, sareng ngaleungitkeun pertumbuhan ékonomi tina panggunaan sumberdaya.

Dékarbonisasi épisién

dekarisasi

Dékarbonisasi épisién mangrupikeun cara nyobian ngahontal nétral karbon dina biaya anu paling murah, sahingga unggal panggunaan énergi akhir tiasa ngirangan émisi nganggo alternatip anu paling kompetitif. Éléktrik mangrupikeun operator énergi anu ngamungkinkeun integrasi énergi anu langkung terbarukan anu langkung ageung, pikeun naon pilihan anu paling épéktip pikeun ngadékarbonisasi séktor ékonomi sanés dina biaya anu paling handap. Salajengna, éta mangrupikeun hiji-hijina alternatif pikeun ningkatkeun efisiensi énergi, anu mangrupikeun prinsip dasar dékarbonisasi.

Nanging, pikeun sababaraha panggunaan tungtung énergi, éléktrifikasi mustahil atanapi kalapa. Dina kaayaan sapertos kieu, ngirangan émisi peryogi panggunaan bahan bakar dékarbonisasi, anu dina kaayaan téknologi awal sareng masih mahal.

Tangtangan anu munggaran pikeun transisi énergi anu épéktip nyaéta pikeun sacara lengkep ngékarbonisasi séktor listrik, anu langkung kondusif pikeun ngahontal tujuan ieu langsung sareng kalapa, berkat paningkatan integrasi énergi anu tiasa dibarikeun kana portopolio pembangkit listrik na. Diperkirakeun sakitar 65% generasi énergi terbarukan bakal kahontal ku 2030 sareng 85% ku 2050. Ieu peryogi tindakan anu tangtu sapertos ieu:

  • Ngamajukeun énergi anu terbarukan sareng ngamajukeun mékanisme persaingan.
  • Pangwangunan sareng digitalisasi infrastruktur jaringan ngagaduhan kerangka pangaturan anu stabil sareng bisa diprediksi.
  • Ngadegkeun mékanisme kapasitas pikeun mastikeun yén sistem ngagaduhan kakuatan sareng fleksibilitas anu diperlukeun dina cara anu sustainable.
  • Ngamajukeun panyimpenan énergi épisiénsi tinggi sareng ngamajukeun manajemén perméabilitas tinggi énergi terbarukan.

Tangtangan anu kadua nyaéta ngadékarbonisasi séktor sanés ékonomi ku cara ningkatkeun éléktrifikasi, utamina dina transportasi (ngalangkungan kendaraan listrik) sareng gedong (ngalangkungan pompa panas listrik). Pikeun ieu, perlu nempatkeun dasar pikeun nyiptakeun lingkungan saing anu saimbang antara énergi:

  • Luyu sareng prinsip "polluter mayar", netepkeun pajak lingkungan homogen (sadaya sumber énergi ngasuh biaya dekarbonisasi).
  • Ngaleungitkeun halangan pikeun listrik, ngaleungitkeun biaya listrik non-suplai, sareng ngamajukeun panggunaan listrik.

Énergi non-listrik

réduksi gas

Aplikasi konsumén tangtu, sapertos pengiriman barang, penerbangan, transportasi beurat, atanapi industri suhu luhur, aranjeunna mustahil atanapi henteu kompetitif dina éléktripikasi. Dina kaayaan sapertos kitu, diperyogikeun nganggo bahan bakar dékarbonisasi pikeun ngahontal nétral karbon, sanaos kamekaran téknologi na teu acan asak, janten biayana ayeuna pisan mahal.

Ni'mat ieu ngagambarkeun 16% tina konsumsi énérgi sareng émisi Uni Éropa, janten aranjeunna kirang mangaruhan kana itungan umum sareng tiasa didéarbonisasi engké nalika téknologi anu diperyogikeun janten langkung kompetitif.

Pikeun ningkatkeun kematangan téknologi anjeun, perlu pikeun ngamajukeun panilitian sareng pamekaran larutan beberesih ieu, sareng ngalibetkeun industri anu aya hubunganana ngaoptimalkeun dékarbonisasi prosés anjeun.

Step by step

Istilah dékarbonisasi parantos diulang kalayan ningkatna frekuensi dina pidato politik sareng alat-alat kawijakan publik di sababaraha nagara. Tujuanna pikeun ngalakukeun tindakan pikeun ngaleungitkeun konsumsi bahan bakar fosil anu ngandung karbon dina struktur molekul, anu pembakaranna ngaleupaskeun énergi, polutan sareng gas rumah kaca.

Bahan bakar fosil kalebet batubara, minyak, turunanana, sareng gas alam (metana). Éta sadayana ngagaduhan unsur kimia anu umum, karbon (C), anu sakuduna henteu bingung sareng karbon, anu ngan ukur hiji bahan bakar dina grup ieu. Bahan bakar anu sanés, sapertos kayu bakar, ogé ngandung karbon, tapi gumantung kana jinis tatangkalan, karbon biasana aya dina pepelakan mangtaun-taun, mangabad-abad, sareng rébuan taun.

Nalika bahan bakar diduruk pikeun énergi, éta ngahasilkeun rupa-rupa jumlah karbon dioksida sareng zat sanésna, anu seueur anu polutan. Émisi anu dihasilkeun dina prosés gumantung kana karakteristik masing-masing bahan bakar sareng téknologi anu dianggo pikeun ngadurukna. Langkung seueur karbon dina struktur molekul, langkung ageung jumlah unsur ieu dileupaskeun ka atmosfir. Salajengna, upami bahan bakar fosil sapertos minyak, batubara atanapi gas alam diduruk, karbon anu kedah disimpen salami rébuan taun bakal teras ngiderkeun di atmosfir.

Upami durukan sampurna, karbon sareng hidrogén dina bahan bakar bakal ngagabung sareng oksigén dina hawa sareng hiji-hijina produk nyaéta karbon dioksida sareng cai (H2O). Tapi nyatana, éta ogé ngahasilkeun émisi unsur ngabahayakeun sanés, sapertos zat partikulat, karbon monoksida, oksida nitrogén, oksida walirang, sareng sanyawa organik volatil. Sababaraha diantarana mangaruhan kana iklim daérah.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan dekarisasi sareng ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.