Rawa: ciri jeung pentingna

pentingna ékosistem alam

nu ranca aranjeunna datar, wewengkon kirang lemes tina cai ngeuyeumbeu permanén atawa samentara, deet, ditutupan ku vegetasi. Lapisan-lapisan cai kabentuk ku caah anu disababkeun ku hujan, caah alatan luapan walungan atawa situ, atawa ku aksi pasang surut. Lamun rawa cai tawar mangrupakeun wewengkon cai asin basisir, aranjeunna disebut rawa atawa muara jeung rawa. Ékosistem ieu dianggap lahan baseuh, naha éta kalebet dina protokol RAMSAR kusabab pentingna dina siklus cai.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan rawa, ciri maranéhanana jeung tipena béda anu aya.

Ciri utama

ranca

Relief jeung hidrologi

Bogs lumangsung di wewengkon low, datar, atawa depresi kalawan drainase goréng jeung dicirikeun ku ayana cai deet jeung vegetasi loba pisan. Lapisan cai ieu tiasa aya permanén atanapi kanggo waktos anu lami.

Cai asalna tina luapan (banjir) atawa hujan walungan atawa situ, digabungkeun jeung taneuh kirang drainase sarta saeutik resapan (ponding).

Cai

Kusabab jero cai rawa anu deet, rawa akuatik beunghar ku vegetasi sareng rendah oksigén larut. Sajaba ti éta, eusi luhur sanyawa organik dina gantung jeung asam organik leyur dina cai ngajadikeun pH asam.

Lantai

Salaku taneuh nu tunduk kana caah permanén atawa deukeut-permanén, aranjeunna anoxic (kakurangan oksigén murni), sahingga bursa gas hésé. Struktur taneuh ogé kapangaruhan ku dékomposisi partikel, sabab Uap ngajadikeun semén hésé.

Taneuh ieu ngalaman prosés réduksi sapertos denitrifikasi (konversi nitrat jadi nitrogén). Éta biasana taneuh beurat, nyaéta, kalayan seueur liat dina tékstur. Lapisan taneuh calcareous abu-héjo dibere, produk ayana beusi ferrous alatan prosés réduksi.

gambut

Dékomposisi parsial bahan organik lumangsung alatan kaleuwihan cai, pH asam, jeung aksi baktéri. Prosés anu ngahasilkeun leungitna hidrogén sareng, dina kaayaan ieu, kabentukna zat karbon padet anu disebut gambut.

Prosés mikroba

Kombinasi zona aérobik (kalayan oksigén bébas) sareng zona anaérobik sanés (tanpa oksigén) nimbulkeun ngembangkeun rupa-rupa prosés. Dina rawa, aktivitas dekomposer geus ngaronjat.

Di daérah ieu aya prosés pikeun ngahasilkeun sulfida ku cara réduksi sulfat dina kaayaan cahaya anu saé. Sedengkeun di wewengkon anaérobik jeung rindang, baktéri métanogénik ngahasilkeun métana (métanogenesis).

iklim

Cuaca pisan robah-robah sabab rawa kapanggih boh di wewengkon tropis jeung di wewengkon sedeng jeung tiis.

jenis rawa

ciri rawa

Rawa digolongkeun dumasar kana kritéria anu béda-béda, gumantung kana salinitas cai anu nyusunna atanapi jinis vegetasi anu nyicingan éta.

rawa cai uyah

Ieu pakait jeung nu disebut rawa, rawa basisir biasana pakait sareng muara. Rawa-rawa ieu kabentuk ku mudun walungan di déprési deukeut muara.

Kajadian dina taneuh keusik tapi kabanjiran ku cai luhur (cai taneuh disayogikeun ku walungan caket dieu). Jenis vegetasi anu muncul nyaéta padang rumput hejo, didominasi ku rushes, sedges, sarta jukut, salian ganggang jeung tutuwuhan akuatik lianna.

rawa cai tawar

Jenis rawa ieu lumangsung dina déprési daratan kusabab banjir anu disababkeun ku cai hujan atanapi limpahan cai. Taneuhna biasana liat sareng pepelakan tiasa langkung kompleks, kalayan tangkal, semak sareng bumbu.

flora

jenis rawa di dunya

Spésiés tutuwuhan anu nyicingan rawa kudu adaptasi jeung ayana terus-terusan cai. Dina kasus rawa-rawa payau, faktor pangwatesan salinitas ditambah.

Ékosistem rawa teu seragam, kalawan sababaraha lahan munculna gantian jeung wewengkon banjir badag. Ieu nangtukeun sebaran spésiés dumasar kana kamampuhna nahan hujan badag. (kaleuwihan cai).

Ku cara kieu, aranjeunna tiasa dipendakan dina spésiés akuatik submerged, rooted sareng ngambang, kitu ogé dina spésiés akuatik sanés anu henteu tahan banjir pikeun waktos anu lami.

Herbal jeung shrubs

Di antara jukut anu akar di handapeun wewengkon banjir nyaéta alang-alang (Azalea). Sareng anu ngambang nyaéta bora (Eichhornia spp.) sareng rupa-rupa lili cai. Halophytes ngadominasi di daérah rawa, nyaéta, lahan anu toléran kana salinitas. Ieu kalebet ganti baju salad (Sporobolos virginicus) sareng bit uyah (Limonium vulgare).

Halophytes séjén nyaéta Atriplex (disebut halophytes) jeung wiregrass (Spartina spp.). Sajaba ti éta, cattails jeung shrubs, kayaning ros rawa (Rosa palustris) di Amérika Kalér, kapanggih di loba wewengkon rawa di sakuliah dunya.

Tatangkalan

Zona tropis

Di leuweung leuweung, aya rupa-rupa spésiés nu bisa tahan banjir permanén. Ieu kalebet kastanye Guyana (Pachira waterica), tangkal jangkungna dugi ka 18 m anu sikina tiasa didahar.

Spésiés séjénna nyaéta tangkal korma saperti labón atawa palo cruz (Tabebuia nodosa), curupí (Sapium haematospermum) jeung pindó (Syagrus romanzoffiana).

Zona suhuna

Malah di wewengkon sedeng aya rawa conifers, rawa Cypress (Taxodium distichum), rawa has Louisiana (AS). Ogé spésiés Quercus, Amérika bog ek atawa bog ek (Quercus palustris).

Kitu ogé, tutuwuhan akuatik tupelo (Nyssa Aquatica) mangrupa angiospermae kapanggih di wewengkon rawa di tenggara Amérika Sarikat.

fauna

Zona tropis

Manuk saperti capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris), rusa rawa (Hippocamelus antisensis) jeung kuntul (Jabiru mycteria) hirup di rawa tropis. Aya ogé sababaraha buaya (Caiman crocodilus, Caiman yacare. Crocodylus moreletii) jeung python (Eunectes murinus).

Zona suhuna

di rawa subtropis atawa sedeng nyaéta réptil badag kayaning buaya Mississippiensis jeung buaya. Aya ogé mamalia sapertos otter Kanada (Lontra canadensis), sareng manuk sapertos flamingo (Phoenicopterus ruber).

Ngajaga kaséhatan sakabéh ékosistem ieu penting pisan pikeun merangan perubahan iklim, leungitna biodiversiti sarta ayana sumberdaya alam penting pikeun manusa. Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan naon rawa jeung ciri maranéhanana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.