Chondrichthyes

Chondrichthyes

nu Chondrichthyes (Chondrichthyans), disebut oge lauk cartilaginous, mangrupakeun grup vertebrata akuatik pisan kuna. Sanajan aranjeunna henteu saloba atawa rupa-rupa sakumaha lauk bony, adaptability morfologis maranéhanana, jaringan otot ngojay, organ indrawi, sarta kabiasaan predasi kuat sarta rahang nunjukkeun yén maranéhna geus dibéré status ékologis teguh di lingkungan dimana maranéhna hirup.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan Chondrichthyes, ciri jeung biologi maranéhanana.

Ciri utama Chondrichthyes

baranahan lauk cartilaginous

Aya dua jenis lauk cartilaginous. Salajengna, urang bakal ngajelaskeun ciri utama na:

Elasmobranchs

Hiu jeung pari kagolong kana golongan sato ieu. Sababaraha di antarana mangrupakeun karnivora, maranéhna manggihan mangsa maranéhanana ngaliwatan organ olfactory maranéhanana alatan ngembangkeun visual goréng maranéhanana. Ayeuna, aya langkung ti 400 spésiés hiu dina 8 pesenan sareng sakitar 500 spésiés pari dina 4 pesenan. Sedengkeun pikeun hiu, lolobana boga ciri handap:

  • Awak: Awak anu bentukna spindle sareng raray mancung sareng beuteung di payun. Buntut awak boga buntut katutup abnormal, nyaeta, aya dua bentuk béda jeung struktur daun, salah sahijina ngandung tungtung tulang tonggong, sarta hareup boga sapasang sirip dada, sapasang sirip pelvic. , jeung dua dorsal. sirip ganjil. Dina lalaki, sirip pelvis saméméhna dirobah jadi organ séksual pikeun kawin jeung disebut glycoptera, pteropods, atawa genus.
  • Visi, kulit sareng organ reséptor: dina hubungan sungut, aranjeunna gaduh seragam, véntral jeung anterior liang irung. Panon teu boga lids, sanajan sababaraha spésiés boga mémbran nictitating, kalawan stoma tukangeun unggal kongkolak panon. Kulitna tangguh sareng dina sababaraha spésiés nyarupaan sandpaper, éta ngagaduhan sisik anu ngawangun piring, ogé disebut sisik dermal, anu disusun ku cara pikeun ngirangan karusuhan sareng nyanghareupan ka tukang. Aranjeunna gaduh neuromas sapanjang awak sareng sirahna, anu reséptor pisan sénsitip kana geter sareng arus cai. Éta ogé ngagaduhan reséptor khusus anu tiasa ngadeteksi mangsana ngaliwatan médan listrik anu dipancarkeun, nyaéta lepuh Lorenzini dina sirah.
  • Huntu: Huntu teu ngahiji jeung rahang handap, aya dua jajar, baris panungtungan ngagantikeun huntu leungit dina baris kahiji, jadi huntu anyar salawasna bisa tumuwuh. Gumantung kana spésiésna, ieu tiasa gaduh bentuk bergerigi pikeun motong tuangeun, seukeut sareng gaduh fungsi nyepeng, dina kasus spésiés belang, aranjeunna gaduh huntu datar anu tiasa digores dina permukaan.
  • Tulang jeung Ngojay: Aranjeunna mibanda mineralized tulang kartilage, teu sakumaha bony sakumaha lauk lianna. Ogé, maranéhna teu boga kandung kemih ngojay, nu ngabalukarkeun aranjeunna terus ngojay atawa cicing di handap, disebutkeun aranjeunna bakal tilelep. Di sisi anu sanésna, aranjeunna gaduh ati anu ageung, anu ngandung lipid (squalene), anu ogé nyegah ti tilelep.

Holocephalos

Dina Chondrichthyes urang manggihan grup ieu nu ngawengku chimeras. Grup leutik ieu diwangun ku kurang leuwih 47 spésiés kiwari. Sacara anatomis, éta ngagaduhan campuran karakter elasmobranch sareng lauk tulang:

  • Awak: Aranjeunna gaduh bentuk anu aneh pisan, awakna manjang sareng sirahna protruding, aranjeunna gaduh struktur klasik anu tiasa ngadukung bikang nalika kawin. Irungna siga kelenci, buntutna siga pecut.
  • Rahang jeung huntu: Aranjeunna teu boga huntu, tapi rada lega, piring datar. Rahang luhur sagemblengna ngahiji jeung tangkorak, teu kawas nu séjén, ieu tempat asalna ngaranna (holo = kabeh, kabeh jeung cephalo = sirah).
  • ukuran: Panjangna tiasa dugi ka 2 méter.
  • nahanan: Sirip dorsalna boga tulang tonggong beracun.
  • Dahareun: Diet maranéhanana dumasar kana crustacea, moluska, échinoderms, lauk leutik, jeung ganggang, nu mangrupakeun campuran kadaharan anu aranjeunna grind up salila dahar.

Ngojay tina Chondrichthyes

chondrichthyans

Elasmobranchs gaduh sisik dermal, anu ngamungkinkeun aranjeunna ngirangan karusuhan nalika ngojay. Di sisi séjén, babarengan jeung ati-euyeub lipid maranéhanana, pangabisa maranéhna pikeun ngelek hawa, sarta fins maranéhanana, aranjeunna swimmers alus teuing jeung adaptasi ieu ngidinan aranjeunna tetep dina caina. Sirip aneh bisa ngajadikeun anjeun ngayun, komo sirip bisa ngadalikeun anjeun. Di sisi anu sanés, jangjang pungkur tiasa ngontrol dorong sareng ngahasilkeun gaya gantung kusabab bentukna anu teu biasa.

Pari manta diadaptasi pikeun kahirupan di jero cai, awakna datar, kalawan sirip seragam nu widen sarta ngahiji jeung sirah, meta kawas jangjang lamun ngojay. Huntu maranéhanana datar, sanggup scraping surfaces jeung grinding dahareun, nu biasana crustacea, moluska jeung lauk leutik.

Buntutna bentukna pecut, kalayan hiji atanapi langkung duri di tungtung, anu dihubungkeun sareng kelenjar beracun spésiés anu tangtu. Éta ogé gaduh organ listrik dina dua sisi sirahna, anu tiasa ngahasilkeun guncangan listrik sareng ngaganggu mangsana atanapi prédator.

Baranahan

Évolusi Chondrichthyes

Lauk cartilaginous gaduh fértilisasi internal sareng modalitas réproduktif anu béda anu bakal urang tingali di handap ieu:

  • Ovipar: Aranjeunna neundeun endog-kaeusi konéng langsung saatos fértilisasi. Loba hiu jeung pari neundeun endog maranéhanana dina kantong keratinous. Filamén sapertos sulur ngabentuk dina tungtung kantong, anu dianggo pikeun napel kana obyék padet anu mimiti dirampa. Émbrio bisa kabentuk dina 6 bulan nepi ka 2 taun. Biasana pola ieu lumangsung dina spésiés bentik leutik, nu bisa neundeun nepi ka 100 endog.
  • Viviparous: Aranjeunna bakal ngamekarkeun plasénta nyata ti mana cikal bakal dahar. Modeu réproduksi ieu ngamajukeun kasuksésan évolusionér di grup ieu. Éta lumangsung dina ampir 60% lauk cartilaginous sareng spésiés aktif ageung.
  • Oviviparous: aranjeunna nahan embrio dina tuba fallopian salila ngembangkeun embrionik sarta nyoco kana kantong konéng nepi ka kalahiran. Sabalikna, éta nyayogikeun émbrio sareng jinis kadaharan anu béda-béda, sapertos lésitin, dimana émbrio nyéépkeun konéng endog; gizi jaringan, dimana salah sahiji atawa leuwih embrio dipupus ku cairan (nutrisi jaringan) dihasilkeun ku villi dina beungeut jero rahim. Sabalikna, aya ovules, nyaéta, émbrio anu nyéépkeun endog anu dibuahan nalika aya dina rahim. Tungtungna, aya oleander atanapi kanibalisme dina rahim.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan Chondrichthyes sarta ciri maranéhanana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)