Batu sareng mineral

Wangun batu

Géologi mangrupikeun élmu anu fokus kana diajar komposisi kerak bumi anu urang tiasa mendakan batu sareng mineral. Aya sababaraha jinis batu di dunya numutkeun ciri, asal sareng formasina. Sarua ogé pikeun mineral. Urang tiasa nimba sumber daya alam anu berharga tina batu sareng mineral, sabab éta studina penting pisan.

Kusabab kitu, kami bakal nyungkeun tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan batu sareng mineral, naon klasifikasi utami sareng pentingna planét urang.

Batu sareng mineral

mineral

Harti mineral

Anu mimiti sadayana nyaéta terang definisi mineral sareng batu dina raraga netepkeun dasar sareng tiasa ngajelaskeun sésana. Mineral diwangun ku bahan padet, alami sareng anorganik asalna tina magma. Éta ogé tiasa dibentuk ku parobahan mineral anu sanés sareng anu kabentuk. Unggal mineral ngagaduhan struktur kimia anu jelas, anu gumantung pisan kana komposisi na. Prosés formasi na ogé ngagaduhan ciri fisik anu unik.

Mineral parantos mesen atom. Atom ieu parantos kapendak janten sél anu diulang sapanjang struktur internal. Struktur ieu ngahasilkeun bentuk géométri tinangtu anu, sanaos henteu sering katingali ku mata taranjang, ayana.

Sél unit ngawangun kristal anu gumpalan sareng ngawangun struktur kisi atanapi kisi. Kristal ieu formers mineral lambat pisan. Formasi kristal langkung laun, langkung seueur susunan sadaya partikel na, janten, prosés kristalisasi langkung saé.

Kristal anu ngabentuk atanapi tumuh gumantung kana sumbu atanapi pesawat tina simétri. Sistem kristal ngagolongkeun 32 jinis simétri anu tiasa dipiboga ku kristal. Kami gaduh sababaraha hal anu utami:

  • Biasa atanapi kubik
  • Trigonal
  • héksagonal
  • Rhombic
  • Monoklinik
  • Triclinic
  • Tetragonal

Klasifikasi mineral

Batu sareng mineral

Kristal mineral aranjeunna henteu terasing, tapi ngabentuk agrégat. Upami dua atanapi langkung kristal naék dina pesawat anu sami atanapi sumbu simétri, éta dianggap mangrupikeun struktur mineral anu disebut kembar. Conto kembar nyaéta kuarsa kristal tina batu. Upami mineral nutupan permukaan batu, éta bakal ngawangun gumpalan atanapi dendrit. Salaku conto, pyrolusite.

Sabalikna, upami mineral janten kristalis dina rongga batu, struktur anu disebut geodesic kabentuk. Geode ieu dijual di sakumna dunya pikeun kageulisan sareng hiasan aranjeunna. Conto geode tiasa olivine.

Aya standar anu béda pikeun mengklasifikasikan mineral. Numutkeun kana komposisi mineral, éta tiasa diklasifikasikeun langkung gampang. Éta kabagi kana:

  • Logam: Mineral logam dibentuk ku magma. Anu paling kawéntar nyaéta tambaga sareng pérak, limonit, magnetit, pirit, sphalerite, malachite, azurite atanapi cinnabar.
  • Henteu logam. Diantara anu sanés logam, urang ngagaduhan silikat, anu komponén utami nyaéta silikon dioksida. Éta diwangun ku magma di astenosfir. Éta mineral sapertos olivin, talc, muscovite, quartz sareng liat. Kami ogé ngagaduhan uyah mineral, anu dibentuk tina uyah anu endapan nalika cai laut nguap. Éta ogé tiasa dibentuk ku recrystallization tina mineral sanés. Éta mineral diwangun ku présipitasi. Salaku conto, urang ngagaduhan kalsit, halite, silvin, gypsum, magnesite, anhydrite, jst. Anu pamungkas, urang gaduh mineral sanés sareng komponén sanés. Ieu parantos kabentuk ngalangkungan magma atanapi recrystallization. Kami mendakan fluorit, walirang, grafit, aragonit, apatite sareng kalsit.

Karakteristik sareng jinis batu

Mineral sareng batu

Batu diwangun ku mineral atanapi agregat mineral individu. Dina jinis anu munggaran, urang ngagaduhan granit, sareng mineral, urang gaduh uyah batu salaku conto. Pembentukan batu mangrupikeun prosés anu lambat pisan sareng nuturkeun prosés anu béda.

Numutkeun kana genesis batu, éta tiasa dibagi kana tilu jinis: batu beku, batu sédimén, sareng batu metamorf. Batu ieu henteu permanén, tapi teras-terasan mekar sareng robih. Tangtosna, éta mangrupikeun parobihan anu kajantenan dina waktos géologis. Kalayan kecap séjén, dina skala manusa, urang moal ningali bentuk batu atanapi ngaruksak diri nyalira, tapi batuan ngagaduhan siklus batu anu disebut.

Batuan beku

Batuan igneus mangrupikeun batuan anu kabentuk ku hawa tiis magma di jero bumi. Éta ngagaduhan bagian cairan tina mantel anu disebut astenosfir. Magma tiasa didinginkan dina kerak bumi atanapi tiasa didinginkan ku kakuatan kerak bumi. Gumantung kana dimana magma didinginkan, kristal bakal kabentuk dina sababaraha kecepatan dina hiji cara atanapi anu sanés, ngahasilkeun sababaraha tékstur, sapertos:

  • Granulated: Nalika magma tiis lalaunan sareng mineral kristalisasi, partikel ukuranana sami-sami tiasa ditingali.
  • Porphyry: Magma dihasilkeun nalika janten tiis dina waktos anu béda. Mimiti mimiti tiis laun, tapi teras langkung gancang sareng gancang.
  • Vitreous. Disebut ogé tékstur keropos. Éta lumangsung nalika magma tiis gancang. Ku cara kieu, kristal henteu ngawangun, tapi gaduh tampilan gelas.

Batu sédimén

Éta diwangun ku bahan anu dikikis ku batu séjén. Bahan-bahan ieu diangkut sareng disimpen dina handapeun walungan atanapi sagara. Nalika aranjeunna ngumpulkeun, aranjeunna ngahasilkeun formasi. Batu anyar ieu diwangun ngaliwatan prosés sapertos petrifikasi, kompaksi, semén sareng recrystallization.

Batu metamorf

Éta batu diwangun tina batu sanés. Éta biasana diwangun tina batu sédimén anu ngalaman prosés transformasi fisik sareng kimia. Mangrupikeun faktor géologis sapertos tekanan sareng suhu anu ngarobih batu. Ku alatan éta, jenis batu gumantung kana mineral anu dikandungna sareng tingkat transformasi anu parantos dilakukeun kusabab faktor géologis.

Aya seueur prosés métamorf anu nyababkeun batu ngarobih sareng mekar. Contona, bédana dadakan dina suhu disebut thermoclastika. Mangrupikeun prosés anu bénten-bénten suhu antara siang sareng wengi, sapertos anu lumangsung di gurun, tiasa nyababkeun retakan sareng karusakan fisik batu. Hal anu sami kajadian sareng prosés erosif anu disababkeun ku angin sareng cai. Érosi angin atanapi katirisan sareng cair cai dimana retakan dina batu tungtungna tiasa janten metamorfosa.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan batu sareng mineral.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.