bagian sél

sakabéh bagian sél Urang terang yén sél mangrupikeun unit fungsional dasar sadaya jaringan sato sareng pepelakan. Dina hal ieu, sato dianggap organisme multisélular, jadi maranéhna mibanda leuwih ti hiji sél. Jenis sél anu biasana dipiboga nyaéta sél eukariot sareng dicirikeun ku gaduh inti leres sareng organél khusus anu béda. Sanajan kitu, aya rupa-rupa bagéan sél sarta unggal sahijina boga fungsi béda.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan bagian béda sél jeung naon beda utama antara sél sato jeung sél tutuwuhan.

bagian sél

bagian sél sato

Inti

Ieu organél husus dina ngolah jeung nanganan informasi sélular. Sél eukariot biasana boga inti tunggal, tapi aya pengecualian dimana urang bisa manggihan sababaraha inti. Bentuk organél ieu béda-béda gumantung kana sél anu aya, tapi biasana buleud. Bahan genetik disimpen di jerona dina bentuk DNA (asam deoksiribonukleat), anu tanggung jawab pikeun koordinasi kagiatan sél: tina kamekaran dugi ka réproduksi. Aya ogé struktur katempo di jero inti disebut nucleolus, nu kabentuk ku konsentrasi kromatin jeung protéin. Sél mamalia mibanda 1 nepi ka 5 nukléoli.

mémbran plasma jeung sitoplasma

sitoplasma

Mémbran plasma nyaéta struktur anu ngurilingan sél sareng aya dina sadaya sél hirup. Éta tanggung jawab pikeun nutupan eusi ieu sareng ngajagi aranjeunna tina lingkungan luar, ieu lain hartosna yén éta téh mémbran sealing sabab mibanda pori-pori jeung struktur séjén ngaliwatan nu tangtu molekul kudu ngaliwatan pikeun ngalaksanakeun prosés internal sél sato.

Sitoplasma sél sato nyaéta rohangan antara mémbran sitoplasma jeung inti, nu ngurilingan sakabéh organél. Éta diwangun ku 70% cai sareng sésana nyaéta campuran protéin, lipid, karbohidrat sareng uyah mineral. Médium ieu penting pisan pikeun ngembangkeun viability sél.

Retikulum endoplasma sareng aparat Golgi

Rétikulum éndoplasma nyaéta organél dina bentuk kantong datar sareng tubulus anu ditumpuk di luhur masing-masing, ngabagi rohangan interior anu sami. Rétikulum dikelompokeun kana sababaraha daérah: rétikulum éndoplasma kasar, kalayan mémbran datar sareng ribosom anu aya hubunganana, sareng rétikulum endoplasma lemes, penampilan anu langkung henteu teratur sareng tanpa ribosom anu aya hubunganana.

Éta sakumpulan mémbran sapertos tank anu tanggung jawab pikeun distribusi sareng pangiriman produk kimia tina sél, nyaéta, pusat sékrési sélular. Bentukna siga kompléx Golgi atawa aparat sél tutuwuhan jeung diwangun ku tilu bagian: kantong mémbran, tubulus nu ngaliwatan zat diangkut asup jeung kaluar sél, sarta tungtungna vakuola.

Centrosome, silia jeung flagella

Sentrosom mangrupikeun ciri sél sato sareng mangrupikeun struktur silinder kerung anu diwangun ku dua séntriol. disusun sajajar. Komposisi organél ieu diwangun ku tubulus protéin, anu ngagaduhan fungsi anu penting dina ngabagi sél sabab ngatur sitoskeleton sareng ngahasilkeun spindle nalika mitosis. Éta ogé tiasa ngahasilkeun silia atanapi flagella.

Silia jeung flagella sél sato mangrupa appendages dibentuk ku mikrotubulus nu masihan fluidity kana sél. Éta aya dina organisme unisélular sareng tanggung jawab pikeun gerakanna, sedengkeun dina sél sanésna dianggo pikeun ngaleungitkeun fungsi lingkungan atanapi indrawi. Sacara kuantitatif, silia leuwih loba tibatan flagella.

mitokondria jeung sitoskeleton

Mitokondria nyaéta organél dina sél sato tempat nutrisi datang sareng aranjeunna dirobah jadi énergi dina prosés nu disebut réspirasi. Éta bentukna manjang sareng gaduh dua mémbran: mémbran jero dilipat pikeun ngabentuk krista sareng mémbran luar anu mulus. Jumlah mitokondria anu aya dina unggal sél gumantung kana kagiatanana (contona, dina sél otot bakal aya sajumlah ageung mitokondria).

Pikeun ngalengkepan daptar bagian utama sél sato, urang tingal sitoskeleton. Éta diwangun ku sakumpulan filamén anu aya dina sitoplasma sareng, sajaba fungsina ngabentuk sél, éta ogé ngagaduhan fungsi pikeun ngadukung organél.

Bédana sél sato sareng tutuwuhan

Bédana sél sato sareng tutuwuhan

Aya sababaraha béda utama dina bagian sato jeung sél tutuwuhan. Hayu urang tingali naon bédana utama:

  • Sél pepelakan Mibanda témbok sél luar mémbran plasma nu sato teu boga. Saolah-olah éta palapis kadua anu nutupan éta langkung saé. Tembok ieu masihan kaku anu hébat sareng panyalindungan anu langkung ageung. Tembok ieu diwangun ku selulosa, lignin jeung komponén séjén. Sababaraha komponén témbok sél mibanda sababaraha aplikasi dina setélan komérsial sarta industri.
  • Beda sareng sél sato, sél tutuwuhan ngagaduhan kloroplas di jero. Kloroplas nyaéta anu ngagaduhan pigmén sapertos klorofil atanapi karoten anu ngamungkinkeun pepelakan fotosintésis.
  • Sél tutuwuhan sanggup ngahasilkeun kadaharan sorangan berkat sababaraha komponén anorganik. Aranjeunna ngalakukeun ieu ngalangkungan fenomena fotosintésis. Jenis nutrisi ieu disebat autotropik.
  • Sél sato, di sisi anu sanésna, henteu ngagaduhan kamampuan pikeun ngahasilkeun kadaharan nyalira tina komponén anorganik. Maka, nutrisi na nyaéta héterotrofik. Sato kedah ngalebetkeun kadaharan organik sapertos sato sanés atanapi pepelakan éta nyalira.
  • Sél tutuwuhan ngamungkinkeun pikeun transformasi énérgi kimia jadi énergi jadi tanaga surya atawa cahaya berkat prosés fotosintésis.
  • Dina sél sato, énergi disayogikeun ku mitokondria.
  • Sitoplasma sél tutuwuhan dikawasaan ku vakuola ageung dina 90% rohangan. Kadang aya ngan hiji vakuola badag. Vakuola pikeun nyimpen rupa-rupa produk anu asalna dina métabolisme. Salaku tambahan, ngaleungitkeun rupa-rupa produk runtah anu lumangsung dina réaksi métabolik anu sami. Sél sato gaduh vakuola tapi ukuranana leutik pisan sareng henteu nyandak seueur rohangan.
  • Dina sél sato urang manggihan hiji organél nu disebut centrosom. Éta anu tanggung jawab ngabagi kromosom pikeun nyiptakeun sél putri, sedengkeun dina sél tutuwuhan henteu aya organél sapertos kitu.
  • Sél tutuwuhan gaduh bentuk prismatik, sedengkeun sél sato bentén bentukna.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan bagian sél sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)