Pencemaran cai

cai kacemar

Cai mangrupikeun komoditi anu paling berharga di dunya. Sanaos aya mineral anu nilai ékonomina tinggi, cai diperyogikeun pikeun kahirupan sareng pamekaranana. Organisasi Kaséhatan Dunya (WHO) ngahartikeun cai anu terkontaminasi salaku anu "komposisina parantos dirobih sahingga henteu nyumponan kaayaan anu dimaksad na dina kaayaan alamna." The Pencemaran cai Mangrupikeun salah sahiji masalah hébat anu disanghareupan ku manusa.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon ari polusi cai, naon ciri na sareng kumaha urang tiasa nyingkahanana.

Naon polusi cai

polusi cai palastik

Éta ayana bahan kimia atanapi komponén sanés anu langkung ageung tibatan kaayaan alam. Nyaéta, ayana zat sapertos mikroorganisme, logam beurat atanapi sédimén. Bahan polutan ieu ngirangan kualitas cai. Pikeun mastikeun kasalametan cai sareng ngajagaan kasihatan, Organisasi Kaséhatan Dunya parantos ngajukeun saran pikeun panduan kualitas cai nginum na:

  • Kualitas mikrobiologis. Pikeun mastikeun hal ieu, analisis mikrobiologis bakal dilaksanakeun (kajian mikroorganisme anu nunjukkeun kontaminasi tinja, sapertos ayana E. coli atanapi diagnosis kapadetan patogén).
  • Kualitas kimia. Pikeun verifikasi na, analisis bakal dilaksanakeun pikeun ngawaskeun ayana aditif, anu diturunkeun utamina tina bahan-bahan sareng bahan kimia anu dianggo pikeun kéngingkeun sareng ngadistribusikeun cai.

Kegiatan manusa sacara serius mangaruhan polusi cai. Urang bade ningali di handap naon sabab utama.

Nyababkeun polusi cai

cai kotor

Ayeuna, sakitar 5 juta jalma di dunya maot tina nginum cai anu terkontaminasi, kaayaan anu serius dina kontéks pangecualian sosial, kamiskinan sareng marginalisasi. Ieu sabab utama:

  • Sampah industri: industri mangrupikeun salah sahiji faktor utama anu nyababkeun polusi cai. Hanjakalna, rébuan perusahaan tetep henteu terang yén sumber ieu kedah dianggo leres, sareng aranjeunna ngaleupaskeun sajumlah ageung produk polusi tina prosés industri na. Walungan sareng kanal anu paling kapangaruhan ku prakték goréng ieu.
  • Kanaékan suhu: Sanaos sigana henteu sapertos kitu, pemanasan global ogé mangaruhan polusi cai. Nalika suhu ékosistem langkung luhur tibatan normal, sumber cai ngirangan eusi oksigén, ngabalukarkeun parobahan dina komposisi cai.
  • Pamakéan péstisida toksik dina tatanén: seuseueurna prosés tatanén dina waktos ayeuna urang nganggo pupuk sareng bahan kimia pikeun penanaman sareng produksi pangan. Nya, produk ieu disaring ngalangkungan saluran bawah tanah sareng, dina kaseueuran kasus, saluran ieu pamustunganana bakal asup kana jaringan suplai cai urang pikeun dikonsumsi. Cai ieu ampir henteu kantos diubaran sareng dipulangkeun ka saluran anu cocog pikeun dikonsumsi.
  • Deforestasi: pembalakan kaleuleuwihi tiasa nyababkeun walungan, situ sareng sumber cai sanésna janten garing. Salajengna, déforestasi henteu dina sadaya kasus kalebet ngaleupaskeun akar tangkal tina tegal walungan, anu tiasa nyababkeun sédimén sareng baktéri nembongan handapeun taneuh sahingga ngotorkeun sumber daya anu berharga ieu.
  • Tumpahan minyakAkhirna, urang henteu kedah hilap kana prakték anu sacara tradisional nyababkeun polusi cai di sababaraha penjuru bumi: tumpahan minyak sareng turunanana. Kabocoran ieu disababkeun ku goréng transportasi minyak sareng kabocoran béngsin sareng produk sanés. Produk ieu umumna disimpen dina tanki gudang di jero taneuh; Dina kaseueuran kasus, bak cai bakal bocor sareng zat bakal bocor kana awak sakurilingna, kalebet sumber cai anu cocog pikeun dikonsumsi manusa.

Balukar kana kaséhatan sareng lingkungan

Pencemaran cai

Aya sababaraha rupa akibat négatip disababkeun ku polusi cai di sakumna dunya. Urang tiasa ngabagi alesan éta kana manusa sareng lingkungan. Hayu urang tingali naon éta:

  • Kasakit: Nginum cai kotor atanapi nganggo éta pikeun kabersihan diri sareng kabersihan lingkungan aya hubunganana sareng seueur panyakit. Organisasi Kaséhatan Dunya nyarioskeun ngeunaan diare, kolera, hépatitis A, disentri, polio, sareng muriang tipus. Pencegahan, ku ningkatkeun infrastruktur penyediaan, kabersihan sareng kabersihan diri, ngamajukeun panggunaan cai bersih pikeun tuangeun sareng kabersihan rumah tangga.
  • Kematian: hanjakalna, cai kotor ngagaduhan résiko anu langkung ageung. Numutkeun ka Organisasi Kaséhatan Dunya, panyakit diare nyababkeun 1,5 juta maot unggal taun. Diantarana, langkung ti 840.000 disababkeun ku kurangna cai bersih sareng fasilitas kabersihan sareng kabersihan diri anu teu cekap. Hal saderhana, sapopoe sapertos ngumbah leungeun anjeun ku sabun sareng cai atanapi nginum sagelas cai bersih tiasa nyegah panyebaran panyakit anu berpotensi fatal. Tanpa cai, kabersihan sareng sanitasi, kaséhatan diancokeun. 40% maotna di budak leutik disababkeun ku konsumsi cai dina kaayaan goréng atanapi kurangna kabersihan dina kaayaan darurat.
  • Kurang gizi: kurang gizi patalina sareng henteu cekap diet sareng panyakit tepa kusabab korélasi antara diet, kaséhatan sareng perawatan. Ku cara kieu, diet anu séhat nyumponan kabutuhan gizi, tapi ogé meryogikeun lingkungan anu cekap anu nyayogikeun jasa kaséhatan, fasilitas sanitasi sareng tindakan sanitasi anu nyukupan, anu penting pikeun cai minum.
  • Ékosistem: aya pangaruh serius tina cai tawar dina kaayaan anu goréng dina lingkungan, sabab éta mangaruhan kana habitat anu nyababkeun kaleungitan biodiversiti akuatik sareng mempermudah kembangan ganggang bahaya atanapi eutrofikasi.

Kumaha ngirangan polusi cai

Aya seueur kabiasaan sareng prakték anu saé pikeun ngaleungitkeun atanapi ngirangan polusi cai:

  • Awaskeun produk beberesih rumah tangga anjeun: cobian nganggo langkung seueur produk beberesih rumah tangga sareng éta moal teuing ngotorkeun.
  • Simpen unggal résidu dina tempat anu saluyu na: daur ulang mangrupikeun hal anu tiasa ngirangan polusi cai ngalangkungan limbah rumah tangga.
  • Pilih baju anjeun ogé: ngagunakeun atanapi nganggo deui anu teu ngarugikeun lingkungan.
  • Kalebet: kampanye sukarelawan lingkungan ilubiung.
  • Jelaskeun ka putra-putri anjeun naon ari polusi laut: pendidikan lingkunganana konci supaya generasi nu bakal datang tiasa ngalestarikeun lingkungan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan polusi cai sareng sagala rupa anu dibutuhkeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.