Heterotrof: naon sipatna sareng ciri na

organisme hétérotrofik

Di alam sareng di ékosistem aya seueur jinis organisme sareng klasifikasi numutkeun jinis tuangeun. Salah sahijina nyaéta organisme héterotrof. Éta organisme anu cukup penting dina kasaimbangan ékologis sareng dina ranté dahareun. Éta mangrupikeun jalma anu henteu sanggup nyintésis kadaharan nyalira sareng kedah tuang dina organisme hirup anu sanés.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan organisme heterotrofik, ciri sareng pentingna dina ékosistem.

Organisme hétérotrofik

larva serangga

Dina bidang biologi, penting pikeun ngartos kumaha béda-béda organisme tuang nyalira. Ieu kajian ngeunaan metabolisme, naon prosés sareng réaksi anu ngahasilkeun transformasi bahan dina awak. Dina widang metabolisme, nalika urang ningali kana cara kéngingkeun nutrisi, urang tiasa ngabédakeun dua prosés utama sareng cara ngagolongkeun spésiés hirup; organisme heterotrofik sareng autotrofik. Babarengan aranjeunna mangrupikeun habitat sareng ékosistem di bumi dimana sadayana aya.

Émut yén urang nuju diajar prosés metabolik sareng fungsi gizi penting tina bentuk kahirupan. Urang tiasa mendakan bentuk kahirupan ieu dina sababaraha jinis ékosistem, anu meryogikeun énergi sareng karbon tetep pikeun nyintésis sareng ngawangun sél na. Organisme héterotrofik nyaéta organisme anu teu tiasa ngadamel pangan nyalira tina fiksasi karbon. Kukituna, diétna diturunkeun tina asupan nutrisi tina sumber karbon organik sanés sapertos zat pepelakan sareng sato.

Prosés nutrisi organisme ieu ngalangkungan sareng ngagambarkeun sadaya mahluk hirup anu ngahijikeun bahan organik anu parantos dijelaskeun ku organisme séjén. Hal ieu ngajantenkeun aranjeunna henteu tiasa ngawangun zat nyalira tina zat anorganik saderhana. Nyatana, urang tiasa ngalebetkeun ampir sadaya sato ti mamalia, lauk sareng manuk, sanaos jamur, protzoa sareng kaseueuran baktéri ogé kalebet dina kelompok ieu. Anjeun kedah analisa ranté tuangeun pikeun ningali dimana ayana.

Aranjeunna konsumén primér, sékundér sareng tersiér. Ku ngonsumsi senyawa karbon suda, organisme ieu aranjeunna sanggup ngagunakeun sadaya énergi anu dikonsumsi pikeun kamekaran sareng pamekaranana. Éta ogé nganggo éta pikeun sababaraha fungsi biologis sareng pikeun baranahan.

Klasifikasi organisme heterotrofik

jamur jeung baktéri

Hayu urang tingali naon klasifikasi organisme ieu:

  • Organisme saprobian: Éta mangrupikeun agén utama dékomposisi sareng resirkulasi sadaya bahan organik anu aya dina taneuh. Aranjeunna tanggel waler pikeun nyerep nutrisi tina organisme anu maot naha ku kotoran atanapi bagian mana waé. Kaseueuran baktéri, jamur, serangga, cacing, jsb. Aranjeunna kalebet kana kelompok ieu.
  • Organisme Detritivore: nyaéta anu nyerep nutrisi tina organisme anu maot, boh ku kotoran atanapi bagian mana waé. Bédana saprobes disababkeun ku kanyataan yén ngahijikeun nutrisi dilakukeun ku cara nguseup, aranjeunna kedah ngilu atanapi motong bahan gizi. Di dieu urang mendakan kumbang, cacing, larva ngapung, bonténg laut, jst.
  • Organisme predator: Éta mangrupikeun jalma anu tuang kana bagian-bagian organisme sadayana. Di dieu urang mendakan singa, hiu, garuda, jst. Éta tiasa dibagi kana sababaraha jinis ieu: moro: aranjeunna anu maéhan sareng néwak mangsa na. Pamulung: aranjeunna tanggel waler pikeun ngahakan mahluk hirup anu maot sacara alami atanapi parantos dicirian ku batur. Parasit: aranjeunna anu nyerep nutrisi tina host anu hirup.

Organisme héterotrofik ogé tiasa dibagi gumantung kana jinis diet anu dipiboga ku aranjeunna:

  • Omnivora: aranjeunna anu konsumén anu tuang kana bahan tutuwuhan boh sato. Omnivores tiasa tuang ampir naon waé, janten aranjeunna kirang gaduh masalah pikeun mendakan nutrisi.
  • Karnivora: aranjeunna ngan ukur tuang daging. Énergi diala ngalangkungan organisme séjén sareng nganggo lipid anu parantos disimpen dina awak anjeun.
  • Hérbivora: ngan ukur tuang sareng pepelakan. Éta anu konsumén primér dina ranté dahareun.

Ranté dahareun

heterotrof

Kami parantos nyebatkeun ranté tuang sateuacan sareng éta penting pisan nalika ngagolongkeun organisme heterotrofik. Tingkat trofik dumasar kana klasifikasi organisme dumasar kana asal usulna dimana aranjeunna tuang. Éta ogé gumantung kana habitat tempat aranjeunna cicing. Sebaran utama gumantung kana tingkat tropis sareng tumut kana konsumén. Hayu urang tingali dimana sato heterotrofik aya sareng klasifikasi na:

  • Konsumén primér: éta sato hérbivora anu ngonsumsi organisme autotrofik.
  • Konsumén sékundér: Éta mangrupikeun sato karnivora anu didahar ku konsumén primér.
  • Degraders: Éta ogé dipikaterang ku nami dékomposér sareng tanggel waler pikeun tuang bahan paéh. Éta kalebet saprofagi sareng saprofit.

Pentingna dina ékosistem

Sakumaha urang disebatkeun dina awal tulisan, organisme heterotrofik penting pisan dina ékosistem. Éta anu ngajantenkeun planet ieu seueur pisan sareng yén biodiversiti spésiés penting tiasa aya dina ékosistem anu béda sareng habitat alam. Aranjeunna bagian tina ranté dahareun sareng aranjeunna meta dina tukeur zat organik sareng énergi.

Dahar na lumangsung nalika sél ngahakan bahan organik anu parantos kabentuk. Nanging, éta ngamungkinkeun transformasi tuangeun kana bahan sélulér nyalira. Éta organisme anu kéngingkeun tuangeun tina ngahijikeun mahluk hirup anu sanés, bagian maotna atanapi kokotorna. Ieu sadayana gumantung kana klasifikasi saméméhna anu parantos urang tingali.

Ti dinya urang tiasa ngagolongkeun sababaraha jinis nutrisi:

  • Nutrisi holozoic: Mangrupikeun salah sahiji anu dipiara ku néwak manajemén langsung abdi kana bentuk kahirupan anu sanés. Salaku conto, manusa, macan, garuda, sareng singa ngagaduhan nutrisi holozoic.
  • Nutrisi saprophytic: nyaéta organisme-organisme anu tanggung jawab pikeun tuang dina nguraikeun bahan organik. Di dieu urang mendakan kelompok supa, baktéri, larva, jsb.
  • Nutrisi parasit: Éta dipikaterang ku nami parasitisme sareng aranjeunna anu kéngingkeun tuangeunana ngalangkungan mahluk hirup anu sanés.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, organisme héterotrofik ngagaduhan peran penting dina ékosistem. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan héterotrof sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.