Macan berotot saber

Saber gambar huntu

Pasti anjeun parantos nguping anu kawéntar Macan berotot saber. Mangrupikeun spésiés anu punah ayeuna. Nalika urang nyarioskeun tentang waos saber anu kawéntar, éta ngingetkeun urang ngeunaan Diego, macan ti Ice Age. Sasatoan ieu aya dina waktosna sareng aranjeunna nganyahokeun Rahasia luar biasa. Kusabab kitu, urang bakal nyungkeun tulisan ieu pikeun terang kumaha kahirupan pikeun sato ieu sareng naon ciri na. Naon sabab musababna punah?

Dina tulisan ieu kami bakal ngaliput sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan macan berotot.

Macan bergerigi saber sareng ciri-cirina

Sabertooth

Anu dianggo salaku huntu saber mangrupikeun istilah anu ngarujuk kana sababaraha spésiés mamalia anu dicirikeun ku ngagaduhan huntu anjing ageung. Huntu ieu nempel dina kadua sisi sungut. Sato anu ngagaduhan ciri sapertos kieu cicing nalika Cenozoic.

Sanaos nami anu parantos dipasihkeun, aranjeunna henteu aya hubunganana sareng macan anu urang terang ayeuna. Nanging, aranjeunna dibandingkeun sareng aranjeunna kusabab ukuranana ageung. Huntu Saber kagolong kana kulawarga kulawarga Machairodontinae, sedengkeun macan anu urang terang ayeuna aya dina kulawarga Felinae. Kulawarga ieu kalebet seueur genah punah, kalebet genus Smilodon. Genus ieu mangrupikeun macan anu gaduh gigi saber anu terkenal.

Ngaranna parantos dipasihkeun ku bentuk melengkung sareng manjang tina taring tina saber anu sajati. Genus ieu kalebet sadaya sato sareng anjing anu panggedéna anu parantos dipendakan dina sadaya sajarah. Canin anu sakapeung panjangna 20-26 cm. Canines parantos kacatet dina duanana jalu sareng awéwé, janten sanés hal anu khas nalika garing spésiésna.

Fosil sareng papanggihan

Fosil

Éta berkat rékor fosil yén éta tiasa ditangtoskeun yén huntu saber ngagaduhan luas distribusi sapanjang buana Amérika. Aranjeunna diperkirakeun jangkungna antara 1 sareng 1,1 méter. Sababaraha spésimén tiasa ngahontal dugi ka 300 kg beuratna, anu ngajantenkeun aranjeunna leres-leres pikasieuneun.

Felines ngagunakeun taringna pikeun maéhan mangsa ku sesek. Aranjeunna ngegel tikoro atanapi moncong na supados hawa moal ngalir kana paru-parna. Dina sababaraha kasempetan, ngegel dipasihkeun kana sirah atanapi beuheung dina urutan pikeun megatkeun tangkorak atanapi tulang tonggong sareng maéhan aranjeunna langsung. Ieu kirang sering, kumargi huntu saber rentan peupeus upami dianggo ngegel kana jaringan tulang. Ku sabab kitu, sato ieu ngahususkeun moro mangsa ageung, dimana kirang résiko ngegel tulang. Upami aranjeunna moro spésiés leutik, kamungkinan peupeus huntu anu kuat langkung luhur.

Anéh mun dipikirkeun, sanaos nyerang mangsa anu ageung, huntu saberna kuat pisan. Sareng éta, épéktipitas taring ieu cicing dina sudut anu aranjeunna tiasa ngahontal nalika muka rahang. Sedengkeun singa anu urang terang ayeuna ngan ukur tiasa muka rahang na dina 65 derajat, macan anu nganggo gigi saber tiasa ngahontal 120 derajat.

Mode Moro Huntu Saber Huntu

Saber huntu salamet

Beda sareng naon anu kajadian sareng felines, anu macairodontins henteu hoyong maéhan mangsana ku sesekan. Mikir ngeunaan biaya énergi anu kedah néwak mangsa, tetep tetep teu bergerak sareng ngegel dugi ka sesek, mangrupikeun hal anu parah pikeun jenis sato sapertos beurat teuing. Kusabab kitu, téori anu paling nyebar yén aya ngeunaan metode moro sato ieu sateuacan dimangsa ageung nyaéta nyerang aranjeunna ti handap pikeun néwak, ngegel sareng motong tikoro. Ku cara kieu, mangsa bakal kaluar getih dina sababaraha menit tanpa sanggup ngalakukeun naon-naon pikeun kabur atanapi kabur.

Taring panjang, seukeut, melengkung Aranjeunna tanggel waler nembus korban dugi aranjeunna leres-leres nétral sareng ngalakukeun éta langkung gancang tibatan sesak napas. Sababaraha spésimén ngagaduhan sisina sisindiran sapertos ragaji. Ku cara kieu, aranjeunna tiasa nyiptakeun gigir kalayan motong anu langkung bersih sareng gancang. Janten, aranjeunna ngirangan pengeluaran énergi anu dihasilkeun ku moro mangsa sareng kamungkinan résiko anu dimangsa tiasa serangan balik (dina kasus sababaraha sato sapertos najong kuda atanapi kijang anu nganggo goring).

Anu paling nonjol pikeun sato ieu nyaéta anjing anjing. Fungsi merobih sareng ngeureunkeun mangsina ningkat nalika dicekel sareng dialihkeun dina taneuh. Di sisi sanésna, dipercaya yén, sajaba ti ngahalangan aliran pernapasan, anjing anjing ieu ogé motong saluran getih utama anu tanggung jawab ngalaksanakeun getih ka uteuk. Nalika getih henteu dugi ka uteuk, mangsana pasti éléh kasadaran sateuacan pupus. Ieu nyingkahan kaayaan naon waé anu tiasa dipertahankeun.

Dina hal anu mangsa kabur sateuacan tiasa nga-immobilize, éta bakal tungtungna ngaluarkeun getih kusabab ngegel dina tikoro. Akibatna nyaéta kamungkinan kameunangan moro macan bergerot saukuran luhur pisan. Upami ieu leres, naha éta punah? Hayu urang tingali ayeuna

Anu nyababkeun kapunahan

Sasatoan ieu punah 12.000-10.000 taun ka pengker. Penyebab utama leungitna prédator ieu nyaéta parobihan anu drastis anu lumangsung dina tingkat parobihan iklim sareng lingkungan. Parobihan ieu ngahasilkeun pangaruh anu béda dina ranté tuang huntu saber. Distribusi mangsa ageung anu biasa ditangkep janten langkung kasebar. Ieu henteu ngan ukur tugas milarian sesah pisan, tapi moro nyalira.

Parobihan iklim ogé nyababkeun mundur glasier sareng ningkatna hujan. Nalika ékosistem robih, kitu ogé cara hirupna. Parobihan suhu sareng pepelakan janten sesah nyusut mangsa. Persaingan antara karnivora janten telenges. Tukang, mungkin waé datangna hominid munggaran ngagancangkeun punahna ku moro.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan macan berotot.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.