énergi kinétik jeung poténsial

bédana énergi kinétik jeung poténsial

Énergi kinétik nyaéta énergi anu aya hubunganana sareng gerak sareng énergi poténsial nyaéta énergi anu aya hubunganana sareng posisi dina sistem. Sacara umum, énergi nyaéta kamampuan pikeun ngalakukeun pagawéan. Énergi kinétik sareng énergi poténsial ngawakilan dua jinis dasar énergi anu aya. Énergi anu sanés mangrupikeun vérsi énergi poténsial atanapi énergi kinétik atanapi kombinasi duanana. Contona, énergi mékanis mangrupakeun kombinasi antara énergi kinétik jeung poténsial.

Dina artikel ieu kami ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan énergi kinétik jeung poténsial, ciri sarta conto.

énergi kinétik jeung poténsial

énergi kinétik jeung poténsial

Énergi kinétik

Énergi kinétik nyaéta jinis énergi anu aya hubunganana sareng gerak. Sagalana nu gerak boga énergi kinétik. Dina Sistem Internasional (SI), hijian énergi kinétik nyaéta jouje (J), nyaéta unit anu sarua jeung pagawéan. Hiji joule sarua jeung 1 kg.m2/s2. Aya loba conto pamakéan énergi kinétik dina kahirupan sapopoe.

  • boling: Boling nyaéta jalma anu ngalungkeun bal 3-7kg pikeun ngetok 10 pin, anu didasarkeun kana énergi kinétik anu dibawa ku bal, anu gumantung kana massa sareng kagancangan bal.
  • Angin: Angin henteu langkung ti hawa anu gerak. Énergi kinétik gerak hawa bisa dirobah jadi listrik maké turbin angin.
  • Énergi termal: Énergi termal nyaéta énergi kinétik pakait sareng gerak mikroskopis partikel dina hiji sistem. Lamun urang panas cai atawa objék séjén, urang nambahkeun énergi kinétik ngaliwatan mindahkeun panas.

Énergi kinétik

Énergi poténsial nyaéta jinis énergi anu aya hubunganana sareng posisi rélatif dina sistem, nyaéta, posisi hiji obyék anu aya hubunganana sareng anu sanés. Dua magnét anu misah gaduh énergi poténsial relatif ka unggal anu sanés. Dina SI, unit énergi poténsial nyaéta jouje (J), sakumaha ogé énergi kinétik. Hiji joule sarua jeung 1 kg.m2/s2.

Seueur sumber anu kami anggo pikeun énergi gumantung kana énergi poténsial.

  • Énergi anu disimpen dina bendungan: Cai anu disimpen dina waduk anu luhur, sapertos bendungan, ngagaduhan énergi poténsial gravitasi. Nalika cai ragrag, éta ngarobah énérgi poténsial kana énergi kinétik anu sanggup ngalakukeun pagawéan dina turbin anu aya di handapeun bendungan. Listrik anu dihasilkeun ku turbin ieu disalurkeun ka jaringan distribusi lokal.
  • Springs: Nalika cinyusu dipanjangkeun atanapi dikomprés, éta nyimpen sajumlah énergi dina bentuk énergi poténsial elastis. Nalika cinyusu dileupaskeun, énergi poténsial anu disimpen dirobih janten énergi kinétik.
  • Ruku sareng jamparing: A busur jeung panah mangrupakeun conto kumaha énergi poténsial elastis dirobah jadi énergi kinétik. Nalika bowstring ieu stretched, karya dipigawé disimpen dina string stretched salaku énergi poténsial. Lamun anjeun loosen string, énergi poténsial string dirobah jadi énergi kinétik, nu lajeng dipindahkeun kana panah.
  • listrik: Listrik nyaéta wangun énergi poténsial anu ditangtukeun ku lokasi muatan dina hiji sistem (médan listrik).

Kumaha énergi kinétik dianggo?

énergi poténsial

Lamun hiji obyék ojah éta alatan mibanda énergi kinétik. Lamun tabrakan jeung objék séjén, bisa mindahkeun énergi ieu ka dinya, jadi objék kadua ogé gerak. Pikeun objék meunang gerak atawa énergi kinétik, gawé atawa gaya kudu dilarapkeun ka eta.

Beuki lila gaya diterapkeun, beuki gedé kagancangan nu dihontal ku obyék obah jeung énergi kinétikna. Massa ogé patali jeung énergi gerak. Beuki ageung massa awak, langkung ageung énergi kinétik. Ieu bisa gampang dirobah jadi panas atawa tipe séjén énergi.

Diantara ciri énergi kinétik urang gaduh:

  • Ieu salah sahiji manifestasi énergi.
  • Éta tiasa ditransfer tina hiji awak ka anu sanés.
  • Ieu bisa dirobah jadi tipe séjén énergi, contona, kana énergi termal.
  • Anjeun kedah nerapkeun kakuatan pikeun ngamimitian gerakan.
  • Éta gumantung kana laju sareng massa awak.

Jumlah énergi kinétik jeung poténsial ngahasilkeun énérgi mékanis (énergi anu ngahubungkeun posisi hiji obyék jeung gerakna). Sakumaha didadarkeun saméméhna, dinamika nujul kana gerakan. Poténsi ngarujuk kana jumlah énergi anu disimpen dina awak nalika istirahat.

Ku alatan éta, énergi poténsial bakal gumantung kana posisi objék atawa sistem dina hubungan jeung widang gaya nu lingku eta. Énergi kinétik gumantung kana gerak hiji obyék.

Jinis énergi poténsial

conto énergi poténsial

énergi poténsial gravitasi

Énergi poténsial gravitasi dihartikeun salaku énergi anu dipiboga ku hiji obyék masif nalika dilelepkeun dina médan gravitasi. Médan gravitasi dijieun sabudeureun objék pisan masif, kawas massa planét jeung panonpoé.

Contona, roller coaster boga énergi poténsial pangluhurna di titik pangluhurna alatan immersed na dina médan gravitasi Bumi. Sakali mobil ragrag na leungit jangkungna, énergi poténsial dirobah jadi énergi kinétik.

énergi poténsial elastis

Énergi poténsi elastis aya hubunganana sareng sipat élastis hiji zat, nyaéta, kacenderunganna balik deui ka bentuk aslina saatos ngalaman gaya deformasi anu langkung ageung tibatan résistansina. Conto écés énergi élastis nyaéta énergi anu dipiboga ku cinyusu, anu ngalegaan atanapi ngenyut kusabab kakuatan luar sareng balik deui ka posisi aslina sakali kakuatan éksternal henteu deui dilarapkeun.

Conto séjén nyaéta sistem ruku sareng panah, nalika ruku ditarik nganggo serat elastis, énergi poténsial elastis ngahontal maksimal, rada ngabengkokkeun kai, tapi lajuna tetep nol. Dina instan salajengna, énergi poténsial dirobah jadi énergi kinétik sarta panah némbak kaluar dina speed pinuh.

énergi poténsial kimiawi

Énergi poténsi kimia nyaéta énergi anu disimpen dina beungkeut kimia atom sareng molekul. Hiji conto nyaéta glukosa dina awak urang, anu nyimpen énergi poténsial kimiawi nu awak urang ngarobah (ngaliwatan prosés anu disebut métabolisme) kana énergi termal pikeun ngajaga suhu awak.

Sarua ogé pikeun bahan bakar fosil (hidrokarbon) dina tangki bensin mobil. Énergi poténsi kimia anu disimpen dina beungkeut kimia béngsin dirobih janten énergi mékanis anu ngagerakkeun kendaraan.

énergi poténsial éléktrostatik

Dina listrik, konsep énergi poténsial ogé lumaku, nu bisa dirobah jadi bentuk énergi lianna, kayaning kinétik, termal atawa lampu, dibere versatility gede pisan éléktromagnétik. Dina hal ieu, énergi asalna tina kakuatan médan listrik dijieun ku partikel boga muatan.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan énergi kinétik sareng poténsial.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.