Ékosistem

ékosistem henteu sami sareng biosfir

Dina artikel sanésna kami parantos nyarioskeun lesosfir, biosfir, hidrosfir, suasanana, jsb. sareng sadaya fitur na. Dina raraga nangtoskeun kalayan leres sadaya daérah Bumi sareng fungsi masing-masing, komunitas ilmiah netepkeun sababaraha watesan. Dina sababaraha kasempetan urang nyarioskeun ékosistem, sanaos éta henteu acan jelas sareng diwatesan dina hal naon waé anu tiasa dikurangkeunna.

Ékosfir diartikeun salaku ékosistem global planét Bumi, kabentuk ku sadaya organisme anu aya di biosfir sareng hubungan anu mantep diantara aranjeunna sareng lingkungan. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan ciri sareng pentingna ékosistem?

Definisi ékosistem Naon éta?

ékosistem ngumpulkeun sakumpulan mahluk hirup sareng interaksi na sareng lingkungan

Urang tiasa nyarios yén ékosistem éta jumlah biosfir sareng kamungkinan hubunganana sareng lingkungan. Kalayan kecap séjén, biosfir kalebet sakumna daérah Bumi anu dicicingan ku mahluk hirup, tapi éta henteu ngémutan interaksi anu aya diantara organisme ieu sareng lingkungan. Nyaéta, patukeuran genetik antara populasi sasatoan sareng pepelakan, ranté trofik ékosistem, fungsi anu masing-masing organisme dina lingkungan tempat spésiés sanésna, hubungan antara abiotik sareng bagian biotik, jst.

Konsép ékosistem ieu cukup komprehensif global Bumi, kumargi berkat éta dimungkinkeun pikeun ngartos tina pendekatan umum anu tiasa urang sebut ékosistem planét diwangun ku ngaran di luhur, geosfir, biosfir, hidrosfir sareng suasana. Dina kecap sanésna, ékosistem sapertos diajar sadaya sésa ékosistem dunya sareng planétna.

perbawa

biosfir sareng ékosistem béda

Kusabab diménsi ékosistem ageung pisan, éta tiasa dibagi kana ukuran anu langkung alit pikeun ngagampangkeun kajianana. Urang kedah jelas yén sanaos manusa ngabagi sareng ngagolongkeun ékosistem pikeun langkung paham kana fungsina, pikeun ngalestarikeunana sareng ngamangpaatkeunana, éta mangrupikeun kanyataan alam sacara gembleng sareng yén aya hubungan anu tetep antara sadaya ékosistem anu ngawangun ékosistem.

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, dina ékosistem sakabeh planét mahluk hirup berinteraksi langsung atanapi henteu langsung. Salaku conto, nalika pepelakan fotosintésis, aranjeunna nyerep CO2 sareng ngaleupaskeun oksigén anu penting pisan pikeun kahirupan mahluk hirup anu sanés. Conto anu sanésna faktor abiotik sapertos cai campur nyaéta siklus hidrologis. Dina siklus ieu, cai ngalir dina prosés anu penting pikeun kahirupan dina tingkat planet. Hatur nuhun kana gerakan cai ieu sareng kontribusi anu teras-terasan pikeun ékosistem, jutaan spésiés tiasa hirup di planét urang.

Interaksi ieu anu dipiboga ku sadaya mahluk hirup, saling sareng silih sareng faktor abiotik (sapertos cai, taneuh atanapi hawa) ngajantenkeun urang ningali yén sadaya potongan teka-teki perlu aya di Bumi. Maka, penting pisan pikeun urang nyobian ngaminimalkeun pangaruh anu dihasilkeun ku manusa di planét, sabab karusakan anu dialami ku éta bakal mangaruhan kana sésa-sésa komponén anu ngawangun ékosistem.

komponén

ékosistem ngagaduhan sababaraha komponén

Nalika urang ningali sadaya organisme hirup urang ngagaduhan rupa-rupa jinis organisme. Mimiti urang ngagaduhan organisme anu ngahasilkeun. Ieu disebut autotrof, nyaéta, aranjeunna sanggup ngahasilkeun pangan nyalira ngalangkungan cai, karbon dioksida sareng uyah mineral. Pikeun nyiptakeun tuangeun nyalira aranjeunna peryogi énergi sinar matahari. Tutuwuhan mangrupikeun organisme autotrofik.

Anu terakhir nyaéta nyéépkeun organisme, anu disebat heterotrof, anu ngonsumsi bahan organik hirup anu dihasilkeun ku mahluk hirup anu sanés. Dina héterotrof urang tiasa mendakan sababaraha jinis organisme anu ngonsumsi:

  • Konsumén primér. Éta nyaéta anu ngan ukur ngadahar jukut, katelah hérbivora.
  • Konsumén sékundér. Éta sato sato predator anu ngonsumsi daging hérbivora.
  • Konsumén tersiér. Éta tuang sato-sato éta anu tuang sato karnivora anu sanés.
  • Dékomposér. Éta tétéla mangrupikeun organisme héterotrofik anu ngonsumsi bahan organik paéh tina sésa-sésa mahluk hirup anu sanés.

Bédana biosfir sareng ékosistem

NASA ngalakukeun ékosistem dina ékspérimén

Dina hiji sisi, biosfir, dimana organisme-organisme ieu aya, dugi ti handapeun sagara dugi ka puncak gunung pangluhurna anu aya, ogé ngalangkungan bagian tina atmosfir, troposfir, hidrosfir sareng bagian permukaan geosfir. , nyaéta, biosfir, sakumaha tétéla, éta mangrupikeun daérah bumi dimana kahirupan dipendakan.

Nanging, di sisi anu sanésna, ékosistem henteu ngan ukur daérah dimana kahirupan dipendakan sareng nyebar, tapi ogé diajar sagala hubungan anu aya diantara mahluk hirup ieu. Tukeuran zat sareng énergi antara mahluk hirup sareng lingkunganana rada rumit. Pikeun aya harmoni dina ékosistem sareng sadaya spésiés tiasa hirup babarengan dina waktos anu sami, kedah aya sumber daya alam pikeun ngadukung populasi, prédator anu ngendalikeun jumlah masing-masing spésiés, organisme oportunistik, kasaimbangan antara parasit sareng host, hubungan simbiotik, jst. .

Unggal ékosistem ngagaduhan kasaimbangan ékologis gumantung kana populasi, sumber daya alam sareng kaayaan météorologi anu kajantenan. Kasaimbangan ékologis ieu sesah pisan pikeun ditalungtik sareng dipikahartos, kumargi aya seueur variabel anu tumerap dina kasaimbangan anu rapuh ieu. Kaayaan météorologi nyaéta anu nangtukeun jumlah cai anu aya dina ékosistem, jumlah cai, dina gilirannana, ngamungkinkeun tumuhna pepelakan, anu dina gilirannana, ngadukung populasi hérbivora, anu mangrupikeun anu dianggo nalika kuring tuang karnivora sareng aranjeunna nyéépkeun sésa-sésa pikeun dékomposér sareng pemulung.

Ranté dahareun ieu sadayana "kaiket" kana kaayaan anu aya di unggal tempat sareng dina unggal waktos, janten upami aya faktor anu henteu saimbang sadaya variabel, ékosistem tiasa memicu teu stabilitas. Salaku conto, faktor éta anu henteu nyaimbangkeun sésa variabel panginten tiasa dilakukeun ku manusa. Dampak kontinyu manusa ka lingkungan boh faktor abiotik sareng biotik anu ngarobih kasaimbangan ékosistem, sahingga langkung hésé pikeun seueur spésiés salamet sareng ngarah ka punah seueur anu sanés.

Sistem khusus anu didamel ku NASA kanggo ngartos ékosistem

Pikeun ngartos kasaimbangan ékologis anu aya dina ékosistem, NASA nyiptakeun percobaan. Mangrupikeun endog kaca anu disegel sacara hermétik, dimana ganggang, baktéri sareng udang hirup, dina sababaraha cara, dunya sampurna ilmiah, anu, kalayan perawatan anu saluyu, tiasa hirup antara opat sareng lima taun, sanaos aya kasus anu hirup salami 18 taun.

Sistem khusus ieu diciptakeun pikeun ngartos kasaimbangan anu ngatur sistem sareng anu ngawangun harmoni sahingga sadaya spésiés tiasa hirup di dinya sareng nyayogikeun dirina sumberdaya alam tanpa ngaleutikeunana.

Salaku tambahan pikeun pamahaman kasaimbangan ékologis ieu, sistem ieu diciptakeun pikeun milarian alternatif pikeun ngangkut ékosistem lengkep ka planét anu jauh ti Bumi di payun, siga mars.

Cai laut, cai laut, ganggang, baktéri, hurang, kerikil di lebetkeun kana endog. Kegiatan biologis lumangsung sacara terasing sabab endogna ditutup. Éta ngan ukur nampi cahaya ti luar pikeun ngajaga siklus biologis.

Kalayan proyék ieu anjeun tiasa gaduh ideu pikeun ngagaduhan fasilitas anu fungsina pikeun nyumponan kabutuhan poko pangan, cai sareng hawa sahingga astronot tiasa ngahontal planét anu sanés. Janten, dina pengertian ieu, NASA nganggap ékosistem salaku bumi planét alit sareng kalakuan udang salaku manusa.

Ngalangkungan wates ékosistem

manusa ngalangkungan kapasitas kabawa

Hatur nuhun kana ékspérimén ieu, dimungkinkeun pikeun ngartos kasaimbangan ékosistem sareng, salami watesna dihargaan, tiasa aya harmoni sareng sadaya spésiés anu didukung ku rohangan bakal tiasa hirup. Ieu kedah ngabantosan urang pikeun nyadar yén, dina planét urang, watesan ékosistem anu keur ngaleuwihan, kumargi variabel ékologis dileuwihkeun.

Pikeun ngajantenkeun watesan ieu yén ékosistem gaduh sakedik gampang, urang kedah tumut-tumut kana ékosistem anu ngagaduhan sumber daya terbatas sareng rohangan anu terbatas. Upami urang ngenalkeun seueur teuing spésiés kana rohangan éta, aranjeunna bakal bersaing pikeun sumber sareng daérah. Spésiés baranahan sareng ningkatkeun jumlah pendudukna sareng jumlah individu, janten paménta pikeun sumber daya sareng lahan bakal ningkat. Upami organisme primér sareng konsumen primér ningkat, prédator ogé bakal ningkat.

Kaayaan pertumbuhan kontinyu ieu moal tiasa teras-terasan dina waktos, kumargi sumberdaya henteu aya watesna. Nalika spésiés ngaleungitkeun kapasitas ékosistem pikeun hirup deui sareng ngalabuhan sumberdaya, spésiés mimiti ngirangan pendudukna dugi ka ngahontal kasaimbangan deui.

Ieu anu kajantenan ku manusa. Kami tumuh dina tingkat anu langkung parah sareng teu kaampeuh sareng urang ngonsumsi sumberdaya alam dina tingkat di mana planét henteu gaduh waktos kanggo hirup deui. Kasaimbangan ékologis planét parantos lami ngaleungitkeun ku manusa sareng urang ngan tiasa nyobian ngalakukeun deui sareng manajemén anu langkung saé sareng panggunaan sadaya sumber daya.

Urang kedah émut yén urang ngan ukur ngagaduhan hiji planét sareng terserah urang tetep di dinya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.