Ékosistem laut

Ékosistem laut

Di alam aya sababaraha jinis ékosistem numutkeun ciri-cirina sareng lingkunganana dimana ayana. Salah sahiji ékosistem nyaéta salah sahiji laut. Ékosistem laut mangrupikeun anu ngagaduhan seueur kahirupan sareng sumber kaanekaragaman hayati pepelakan, sato, mikroorganisme sareng molekul. Sanaos katingalina tina ékosistem laut Éta sigana homogen, éta mangrupikeun salah sahiji ékosistem anu paling heterogen di planét. Éta ngagaduhan ciri anu béda-béda ti kutub dugi ka tropis di panjuru dunya. Aya jutaan komunitas mahluk hirup anu nyicingan ékosistem ieu sareng mangrupikeun tempat anu pinuh ku kahirupan.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng pentingna ékosistem laut.

Naon ékosistem laut

ciri ékosistem laut

Ékosistem laut mangrupikeun jenis ékosistem akuatik, dicirikeun ku ngagaduhan cai uyah salaku komponén utamina. Ékosistem laut kalebet ékosistem anu béda, sapertos laut, sagara, rawa uyah, terumbu karang, perairan basisir deet, muara, laguna cai asin basisir, basisir taringgul, sareng daérah basisir.

Sakumaha urang tiasa bayangkeun, rupa-rupa ékosistem laut babarengan ngadukung keragaman pepelakan sareng sasatoan anu pikasieuneun. Dina bagian salajengna urang bakal ningali naon pepelakan laut sareng kelompok sato laut ngawangun biodiversiti ékosistem ieu, sareng ciri fisik sareng kimia utama anu ngahartikeunana.

Ciri utama

sagara sareng sagara

Kumpulan sadaya ékosistem laut nempatan 70% tina permukaan bumi. Ékosistem laut disebarkeun di daérah biogeografis anu béda. Éta kalebet kana kelompok ékosistem akuatik. Éta diwangun ku cai sareng uyah leyur salaku komponén utama. Kapadetan cai asin langkung luhur tibatan ékosistem akuatik cai tawar sanésna, anu ngajamin salamet tutuwuhan laut sareng sato anu adaptasi sareng kapadetan cai anu luhur ieu.

Aya dua jinis daérah, gumantung kana naha aranjeunna nampi sinar matahari, pikeun ngabédakeun antara daérah caang sareng daérah anu henteu bercahya. Fungsi ékosistem laut biasana gumantung kana arus laut, fungsi arus laut dumasar kana mobilisasi sareng ngangkut sababaraha rupa gizi, sahingga flora sareng fauna anu nyicingan ékosistem kompléks ieu tiasa ngembangkeun sareng salamet.

Ékosistem laut mangrupikeun sumber kabeungharan biologis anu gedé pisan, diwangun ku faktor biologis anu béda-béda, sapertos organisme produksi (pepelakan) sareng konsumén primér (lauk sareng moluska), konsumén sékundér (lauk karnivora alit) sareng konsumén tersiér (lauk karnivora ageung). Ukuran) sareng organisme buruk (baktéri sareng jamur). Dina gilirannana, faktor abiotik tangtu ngahartikeun ciri-ciri ékosistem alam ieu, sapertos suhu, salinitas sareng tekanan cai na, sareng jumlah sinar panonpoé anu ditampi.

Flora sareng fauna ékosistem laut

fauna laut

Tutuwuhan anu teu kaétung, kalebet spésiés tilelep sareng munculna sareng spésiés ngambang, ngawangun biodiversiti pepelakan anu beunghar tina sadaya ékosistem laut. Patalina langsung sareng ciri fisik sareng kimia jinis-jinis ékosistem laut anu nyicingan, spésiés ieu aranjeunna bakal nunjukkeun sababaraha atanapi bentuk kahirupan anu sanésna ogé bakal ngagaduhan kabutuhan anu penting.

Alga mangrupikeun flora anu hadé tina ékosistem laut. Rupa-rupa kulawarga, genera, sareng spésiés ngajantenkeun ékosistem laut sareng kahirupan sareng warna, sareng dibagi kana ganggang coklat, beureum, atanapi héjo anu biasa dikenal. Sababaraha aya mikroskopis (diatom sareng dinoflagellates), sedengkeun anu sanés dianggap makroalga, utamina ganggang stratifikasi raksasa tina genus Macrocystis. Ganggang sok adaptasi sareng suhu sareng ciri fisik sareng kimia anu sanésna dimana cai na hirup sareng hirup, sareng disebarkeun dina ékosistem laut di sadaya daérah dunya.

Salian ti rumput laut, flora ékosistem laut ogé kalebet sababaraha spésiés pepelakan, kalebet anu disebut rumput laut (kulawarga kembang berdering, Cymodoceaceae, Ruppiaceae sareng Posidoniaceae), anu mangrupikeun hiji-hijina pepelakan kembangan dina ékosistem ieu; bakau (kalebet bakau: Manglé Rhizophora sareng bakau bodas: Laguncularia racemosa sareng spésiés sanésna) sareng fitoplankton.

Sagara, basisir sareng ékosistem laut sanés mangrupikeun sababaraha tempat anu paling beragam sacara biologis di dunya, sato tina sababaraha kelompok, kulawarga sareng spésiés hirupna aya dina kasaimbangan biologis. Vertebrata sareng invertebrata ageung sareng alit, sapertos mikroorganisme, éta sacara harmonis hirup babarengan dina ékosistem laut bumi. Ieu mangrupikeun jinis utama fauna anu tiasa dipendakan:

  • Mamala Urang tiasa mendakan sagala rupa paus sapertos paus biru, paus abu, paus spérma, orcas, lumba-lumba ... sareng sajabana.
  • Réptil: Sapertos oray laut, kuya héjo, kuya hawksbill ... jsb.
  • Manuk: Dimana urang tiasa mendakan pelikan, camar, hayam laut, osprey ... jsb.
  • Lauk: Di dieu urang tiasa mendakan sagala rupa sareng klasifikasi lauk sapertos lauk beo, lauk puffer, lauk bedah, lauk kotak, lauk sersan, lauk hérang, lauk batu, lauk kodok, lauk kukupu, sol, angelfish, sinar, sardin, teri, tuna … Jsb.

Jinis ékosistem laut

  • Lemah: Éta ngarujuk kana lawang teluk atanapi walungan dimana kaasinanna langkung handap tina naon anu tiasa urang mendakan di laut anu luhur. Bisa disebut yén éta mangrupikeun zona panengah antara cai asin sareng cai tawar. Éta daérah anu subur pisan.
  • Rawa: Éta mangrupikeun daérah cai asin atanapi laguna. Lahan anu nyerep cai tina sagara sareng walungan, cai na tenang pisan sareng boro-boro aya gerakan. Salaku habitat, éta nyayogikeun seueur sumber pikeun lauk, jinis-jinis moluska, sareng serangga.
  • Muara: Éta muara walungan basisir, kalayan robih salinitas, teras-terasan nampi walungan Aguadulce. Anu jahat anu urang tiasa mendakan nyaéta yuyu, kerang, oray bahkan kuring sareng seueur jinis manuk, ogé spésiés anu sanés.
  • Mangroves: Éta leuweung anu ngembangkeun di saluran tengah antara muara sareng laut. Tutuwuhan utama nyaéta leuweung leutik anu diadaptasi kana cai payau. Di perairan bakau, kami ogé ngagaduhan seueur rupa lauk, hurang atanapi rupa-rupa réptil, anu ngagunakeun tangkal salaku panyumputan atanapi ngan saukur salaku tuangeun.
  • Padang rumput laut: Éta perairan basisir kalayan jero sakitar 25 m, ombakna henteu kuat teuing sareng walungan ampir henteu aya sedimen. Salah sahiji fungsi utama ranjang rumput laut nyaéta nyegah erosi basisir.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan ékosistem laut sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.