Ékosistem terestrial

ékosistem darat

Di planét urang aya seueur jinis ékosistem, naha lingkungan cai, darat atanapi bahkan udara. The ékosistem darat éta mangrupikeun tempat dimana faktor biotik sareng biotik saling berinteraksi. Substrat utama dimana kahirupan mekarkeun nyaéta lahan anu muncul. Ciri utama média anu kedah dikembangkeun nyaéta taneuh salaku pangrojong fisik. Ieu mangrupikeun tuangeun sareng habitat anu diperyogikeun spésiés pikeun hirup sareng nimbulkeun ranté tuangeun.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri, fungsi sareng pentingna ékosistem darat.

Karakteristik ékosistem darat

pepelakan dina sabana

Lingkungan luar angkasa maksa sababaraha ciri dina ékosistem ieu, ngahasilkeun bentuk adaptasi khusus dina organisme. Utamana kusabab lingkungan darat langsung kapangaruhan ku iklim.

Parobihan anu paling ageung disababkeun ku faktor sapertos suhu, pangaruh badai sareng kalembaban parobihan. Sadaya ieu ngajantenkeun adaptasi organisme langkung jelas dina lingkungan ieu. Mahluk hirup di ékosistem daratan mekarkeun dina medium anu diwangun ku hawa. Kapadetan handapna, rentan ka parobahan suhu sareng fenomena iklim anu kuat, sareng ngatur adaptasi organisme.

Ékosistem ieu ngembangkeun tina munculna bagian darat, anu nyiptakeun kaayaan khusus pikeun pamekaran ékosistem. Salian ti nyayogikeun dukungan matérial, taneuh ogé ngagambarkeun pasokan cai sareng nutrisi anu ngahasilkeun primér sareng ngawangun ékosistem khusus na.

Lingkungan luar angkasa dipangaruhan ku cuaca atmosfir, nyaéta, parobihan faktor sareng unsur sapertos suhu, hujan sareng angin. Iklim bénten-bénten ageung dina waktos, lintang sareng jangkungna salami sataun, hasilna béda-béda kombinasi lingkungan khusus.

Ieu ngamajukeun keragaman spésiés pikeun nyumponan kabutuhan rupa-rupa lingkungan darat anu béda. Kahirupan asalna di sagara, janten organisme kedah ngembangkeun sababaraha strategi pikeun adaptasi sareng lingkungan luar angkasa.

Ieu ngamajukeun keragaman spésiés pikeun nyumponan kabutuhan rupa-rupa lingkungan darat anu béda. Kahirupan asalna di sagara, jadi organisme kedah ngembangkeun sagala rupa stratégi pikeun adaptasi sareng lingkungan luar angkasa. Dina hal pepelakan salaku produser primér, aranjeunna ngembangkeun jaringan mékanis anu ngamungkinkeun aranjeunna nangtung nangtung.

Ieu kusabab di darat, suasanana henteu nyayogikeun dukungan anu disayogikeun ku cai pikeun tetep nangtung. Aranjeunna ogé ngembangkeun radikal bébas sareng sistem konduksi cai pikeun kéngingkeun sareng ngangkut cai sareng mineral.

Kitu ogé, aya sistem pertukaran gas ngalangkungan daun. Nalika ngeunaan sato, ngembangkeun sistem pernapasan tina sistem gerakan hawa sareng udara-taneuh.

Jinis ékosistem daratan

ékosistem daratan sareng ciri-cirina

Gumantung kana jinis iklim anu aya sareng flora sareng fauna anu berkembang, aya sababaraha jinis ékosistem darat. Hayu urang tingali anu utama:

Tundra

Bioma ieu mangrupikeun tempat ékosistem terestrial anu aya di lintang paling kalér bumi atanapi di sababaraha daérah kidul. Kaayaan iklim anu ekstrim, kalayan suhu caket atanapi handapeun 0ºC salami kaseueuran sataun, sareng aya lapisan taneuh anu beku sacara permanen.

Ieu ngawatesan kamungkinan pamekaran pepelakan, anu janten lumut, lumut sareng sababaraha spésiés anu hérbal.

taiga

Kiduleun tundra, ékosistem berkembang di leuweung konifer atanapi boreal. Ieu leuweung konifer ageung kalayan ampir henteu aya kabinasaan struktural. Fékuitas langkung bénten tibatan tundra, kalayan mamalia ageung sapertos rusa, srigala, biruang, sareng rénggol.

Leuweung anu suhud

Lintang anu jauh ti kutub mangrupikeun ékosistem leuweung anu sedeng. Ieu kalebet leuweung lega anu sedeng, leuweung konifer, leuweung campuran, sareng leuweung Tengah. Anu terakhir dipendakan dina kaayaan iklim anu khusus sareng kapangaruhan ku lautan, garing sareng panas dina usum panas sareng tiis dina usum tiis. Leuweung Méditerania ngan ukur aya di basisir Pasipik tina cekungan Mediterania, California sareng Chili.

Ogé lumangsung di Afrika Kidul sareng Australia kidul-kulon. Leuweung lega lega anu sedeng disebarkeun di daérah ageung Eurasia sareng Amérika Kalér. Spésiés tutuwuhan kalebet ek, birch, sareng beech. Konifér kaasup pinus, cedar, cemara, cemara, sareng juniper. Sanaon fauna na nyicingan seueur spésiés sanés sapertos srigala, biruang sareng kijang.

Ékosistem terestrial: stépa

terestrial fauna

Ékosistem ieu tumuh dina rupa bumi anu datar sareng iklim anu tiis sareng garing, antara leuweung konifer atanapi leuweung boreal sareng leuweung anu sedeng. Éta dicirikeun ku mangrupikeun spésiés jukut sareng rujak dominan sareng sababaraha rungkun.

Aranjeunna disebarkeun di buana Eurasia, khususna di sababaraha daérah Siberia sareng Cone Kidul Amérika Kidul. Diantara ékosistem ieu di Eurasia, aya kuda liar Mongol atanapi kuda liar Przewalski sareng antelop saiga.

Leuweung hujan

Dina kerangka bioma ieu, ékosistem ngagaduhan kaagaman anu paling ageung, kalayan leuweung tropis anu lembab sareng leuweung garing di daérah ékologisna. Leuweung anu lembab kaasup leuweung gunung anu mendung atanapi mendung sareng leuweung hujan haneut.

Ngan ku nimbangkeun leuweung hujan khusus, sapertos leuweung hujan Amazon, tiasa dibédakeun keragaman ékosistem. Ieu kalebet várzea atanapi walungan cai bodas, ékosistem leuweung beuleum, walungan cai hideung sareng igapo leuweung pasir bodas atanapi leuweung beuleum.

Moor sareng sabana

Piramos mangrupikeun ékosistem rungkun tropis alpine Amérika sareng Afrika, anu paling dikembangkeun di Andes, antara 3.800 méter dpl sareng wates salju permanén. Aranjeunna dicirikeun ku gaduh bushes lemah sareng sedeng na Aranjeunna beunghar ku spésiés sapertos pepelakan sanyawa, rhododendrons, sareng kekacang. Aya spésiés endemik tingkat tinggi di dieu, anu unik pikeun daérah ieu.

Sababaraha ékosistem disebarkeun dina sabana, sareng matrik dasarna nyaéta dataran anu katutup utamina ku jukut. Nanging, aya ékosistem sabana anu béda-béda, kalebet savanna sanés kai sareng savana leuweung. Di tukang, ékosistem ogé béda-béda dumasar kana spésiés tangkal dominan, kamungkinan tangkal korma. Mangrupikeun ékosistem karakteristik savana Afrika.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon ékosistem daratan sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.