Énergi pasang surut atanapi énergi pasang surut

Énergi cai laut

Énergi pasang atanapi langkung ilmiah anu katelah énergi pasang surut mangrupikeun hiji tanaga akibat tina pasang gelombang pasang, nyaéta, bédana dina rata-rata jangkungna sagara numutkeun posisi relatif Bumi sareng Bulan sareng éta hasil tina daya tarik gravitasi anu terakhir sareng Matahari dina massa cai laut.

Kalayan istilah ieu urang tiasa nyarios yén gerakan cai, dihasilkeun ku daya tarik bulan dua kali sapoé, dimungkinkeun pikeun dijantenkeun salaku sumber énergi.

Gerakan ieu diwangun ku naékna permukaan laut, anu di sababaraha daérah tiasa janten seueur.

Bulan kaleungitan énergi, lambat pisan, sareng ngahasilkeun kakuatan pasang surut, anu dina gilirannana nyababkeun éta ayana dina bédana anu langkung ageung sareng langkung ageung ti bumi.

Rata-rata dissipation énergi dina bentuk pasang surut nyaéta ngeunaan 3,1012 watt, atanapi sakitar 100.000 kali kirang ti rata-rata sinar matahari anu ditampi di bumi.

Pasukan pasang surut henteu ngan ukur mangaruhan sagara, nyiptakeun pasang surut, tapi ogé oge mangaruhan organisme hirup, ngahasilkeun fenomena biologis kompléks anu mangrupikeun bagian tina bioritme alami.

Ombak anu dihasilkeun ku Bulan di lautan jangkungna kirang tina hiji méter, tapi di tempat-tempat dimana konfigurasi rupa bumi nguatkeun pangaruh pasang pasang, parobihan tingkat anu langkung ageung tiasa kajantenan.

Ieu lumangsung dina sajumlah leutik daérah deet, tempatna di rak buana sareng daérah ieu anu tiasa dianggo ku manusa pikeun kéngingkeun énergi ngalangkungan énergi pasang surut.

Pamakéan énergi pasang surut

Sabalikna tina naon anu panginten ngeunaan énergi pasang surut, éta parantos dianggo ti saprak baheula, di Mesir kuno éta dipaké sareng di Éropa éta mimiti dianggo dina abad ka-XNUMX.

Dina 1580, 4 roda hidrolik anu dibalikkeun dipasang dina handapeun gerbang Jambatan London pikeun ngompa cai., anu teras-terasan dioperasikeun dugi ka 1824, sareng dugi ka Perang Dunya Kadua, seueur pabrik anu dioperasikeun di Éropa, anu nganggo kakuatan pasang surut.

Salah sahiji anu terakhir lirén damel di Devon, Inggris, di 1956.

Nanging, ti saprak 1945 aya sakedik minat kana kakuatan pasang surut skala leutik.

Pamakéan énergi pasang surut

Pamakéan tanaga pasang surut dina prinsipna saderhana sareng gampang pisan sami sareng kakuatan tanaga listrik.

Sanaos aya sababaraha prosedur, pangbasajanna diwangun ku bendungan, kalayan gerbang sareng turbin hidrolik, tempatna nutup muara  (sungut, di laut, walungan lega sareng jero, sareng silih tukeur sareng cai asin ieu sareng cai tawar, akibat pasang ombak. Sungut muara diwangun ku hiji panangan anu lega dina bentuk corong anu lega), dimana ombak ngagaduhan pentingna jangkungna tangtu.

Pikeun nganalisis karya sistem tiasa ditingali dina dua gambar ieu.

Skéma pasang sareng bendungan

Operasiana saderhana pisan sareng diwangun ku:

  • Nalika pasang pasang, disebatkeun yén pasang pasang (kaayaan pangluhurna atanapi jangkungna maksimum ngahontal ku pasang), dina waktos ayeuna gerbang dibuka sareng cai mimiti turbin anu ngambah muara.
  • Nalika pasang pasang pas na muatan cai anu cekap parantos diwangun, gerbangna nutup pikeun nyegah cai balik deui ka laut.
  • Tungtungna, nalika éta pasang surut (kaayaan panghandapna atanapi jangkungna minimum anu ngahontal ku pasang), caina dikaluarkeun liwat turbin.

Sakabeh prosés ngasupkeun cai kana muara ogé jalan kaluarna, turbin nyetir generator anu ngahasilkeun énergi listrik.

Turbin anu dianggo kedah tiasa dibalikkeun ambéh maranéhanana jalan leres duanana nalika cai asup ka muara atanapi inlet ogé nalika angkat.

Sebaran ombak di dunya

Sakumaha kuring parantos mairan pasang pasang dikuatkeun ku konfigurasi dasar laut di sababaraha daérah khusus, dimana dimungkinkeun pikeun nganggo ombak salaku sumber énergi, anu tungtungna anu dipikaresep ku urang.

Tempat anu paling terkenal pikeun ieu nyaéta:

  • Di Éropa, di teluk La Ranee di Perancis, di Kislaya Guba di Rusia, di muara Severn di Inggris. Sadaya situs ieu ngagaduhan pasang pasang anu luhur pisan, sareng naékna unggal dinten na ragrag 11 dugi 16 méter.
  • Upami urang angkat ka Amérika Kidul urang tingali aya pasang pasang langkung ti 4 méter sapanjang basisir Chili sareng daérah kidul Argentina. Ombak ngahontal 14 méter di Puerto Gallegos (Argentina). Aya ogé situs anu cocog caket Belern sareng Sao Luiz, Brazil.
  • Di Amérika Kalér, di Baja California, di Mexico, kalayan pasang surut dugi ka 10 méter, éta parantos disebatkeun salaku kamungkinan daérah pikeun panggunaan énergi pasang surut. Salaku tambahan, di Kanada, di Bay of Fundy, aya pasang pasang langkung ti 11 méter ogé.
  • Di Asia, pasang pasang pasang anu parantos kacatet di Laut Arab, Teluk Benggala, Laut Cina Kidul, sapanjang basisir Koréa sareng Laut Okhotsk.
  • Nanging di Rangoon, Burma, ombak na jangkungna 5,8 méter. Di Amoy (Szeming, Cina), pasang 4,72 méter. Jangkungna pasang ombak di Jinsen, Koréa, ngaleuwihan 8,77 méter sareng di Bombay, India, pasang ombak dugi ka 3,65 méter.
  • Di Australia, jajaran pasang pasang nyaéta 5,18 méter di Port Hedland sareng 5,12 méter di Port Darwin.
  • Akhirna, di Afrika teu aya lokasi anu pikaresepeun, panginten pembangkit listrik saderhana tiasa didamel di beulah kidul Dakar, di Madagaskar sareng di Kapuloan Comoro.

Sadunya, aya sakitar 100 situs anu cocog pikeun pangwangunan proyek skala ageung, sanaos seueur anu sanés dimana proyék langkung alit tiasa didamel.

Aranjeunna bahkan tiasa dianggo pikeun ngahasilkeun listrik pasang surut handapeun 3 méter, sanaos kamampuanana bakal langkung handap.

Najan kitu, pamasangan pembangkit listrik pasang surut (janten épéktip) ngan mungkin di tempat anu béntenna sahenteuna 5 méter antara pasang luhur sareng lemah.

Aya sababaraha titik di dunya dimana fenomena ieu lumangsung. Ieu anu utama:

ombak ageung

Dina total, éta tiasa dipasang pikeun produksi listrik, di situs utama dunya kira-kira 13.000 MW, inohong anu sami sareng 1% tina poténsi hidroél dunya.

Énergi pasang surut di Spanyol

Di Spanyol ulikan énergi ieu dilaksanakeun khususna ku Institute of Hydraulics Universitas Cantabria, anu ngagaduhan tanki uji anu cukup ageung pikeun panilitian sareng ékspérimén tina naon anu katelah Basisir Cantabrian sareng Basin Laut (rékayasa laut).

Tangki anu disebut tadi nyaéta sakitar 44 méter lébar sareng 30 méter panjangna, sahingga tiasa niron simulasi ombak dugi ka 20 méter sareng angin 150 km / jam.

Di sisi anu sanésna, kami henteu katinggaleun, ti saprak 2011 di tutuwuhan pasang surut anu munggaran aya di Motrico (Guipúzcoa).

Pasilitas

Unit kontrol ngagaduhan 16 turbin sanggup ngahasilkeun 600.000 kWh per taun, maksudna, naon anu dikonsumsi 600 jalma rata-rata.

Salaku tambahan, hatur nuhun ka pusat ieu ratusan ton CO2 moal lebet kana atmosfir unggal taun, diperkirakeun ngagaduhan pangaruh pemurnian anu sami anu tiasa nyababkeun a leuweung sakitar 80 hektar.

Proyék ieu ngagaduhan total investasi sakitar 6,7 juta euro, diantarana sakitar 2,3 kanggo tutuwuhan sareng sésana kanggo padamelan di darmaga.

Turbin, anu masing-masing ngahasilkeun sakitar 18,5 KWh, dibagi kana kelompok 4 sareng aya di rohangan mesin, di luhur jeti.

Salaku tambahan, daérah anu ngalindunganana ayana di salah sahiji bagéan lengkungan tengah tina tanggul kalayan jangkungna cai rata-rata 7 méter sareng panjangna 100 méter.

Kaunggulan sareng karugian énergi pasang surut

Énergi pasang surut seueur kauntungan sareng sababaraha diantarana nyaéta:

  • Mangrupikeun sumber tanaga anu teu tiasa habis sareng terbarukan.
  • ieu disebarkeun di daérah ageung pangeusina
  • Éta sampurna biasahenteu paduli waktos taun.

Nanging, jinis énergi ieu nampilkeun sababaraha drawbacks serius:

  • Anu saé ukuran sareng biaya akibat kana fasilitasna.
  • Kabutuhan pikeun situs gaduh topografi  anu ngamungkinkeun pangwangunan bendungan relatif gampang sareng murah.
  • La produksi saliwat, sanaos tiasa diprediksi, énergi.
  • Anu tiasa épék ngabahayakeun kana lingkungan sapertos pendaratan, pangirangan pantai muara, di mana seueur manuk sareng organisme laut gumantung, pangirangan daérah pembibitan pikeun spésiés laut sareng akumulasi résidu polutan di muara anu disumbangkeun ku walungan.
  • Watesan aksés kana palabuhan tempatna hulu.

Kakurangan tina jenis énergi ieu ngajantenkeun panggunaanna kontroversial pisan, janten palaksanaanna sigana henteu merenah kajabi dina kasus anu khusus, anu mendakan pangaruhna alit pisan dibandingkeun sareng manpaatna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   clemente rebich cenahna

    Mangtaun-taun ka pengker kuring tiasa ngagorowok "Eureka!" (Archimedes) nalika ku percobaan bumi kuring ngahontal mékanisme EOTRAC anu saderhana, anu ngan ukur ngamangpaatkeun kakuatan anu langkung unggul tina angin, volume anu hébat tina kakuatan anu teu aya watesna ieu, anu ngan ukur dugi ka résistansi bahan-bahanna. Teras kuring ngahontal mékanisme anu saderhana pisan tina GEM anu ngamungkinkeun ngagunakeun nyalira gaya anu teu aya watesna tina aliran anu ngoperasikeun agul luhur (agul) ratusan atanapi rébuan méter pasagi sareng fungsi anu sami nyéépkeun pasang surut, teras salajengna deui - sareng seueur deui. nyaring - kuring ngagorowok "Eureka! Eureka!" kanggo gandum keusik ieu pikeun ngahasilkeun énergi anu bersih, hanjakalna anu kuat pemanasan Global cicingeun atanapi nganggap kuring salaku "kacang". Tingali révisi-penemuan dina telepon sélulér
    Kuring pensiunan saderhana lahir di 1938, TIASA MÉRÉKEUN BOLA, kuring kedah sadayana ningali, ngartos sareng debat kumaha kakuatan alam éta sorangan tiasa ngahasilkeun énergi anu bersih pikeun ngirangan GHG sareng nyegah pemanasan global (seuneu universal) ngancurkeun langkung kamungkinan kahirupan manusa di bumi.