Ekuadorians nyarios Henteu pikeun ékstraksi minyak di Amazon

Propinsi Orellana

Sababaraha minggu ka pengker, Ekuadorians nyarios sareng anu dipikaresep ngirangan luas ékstraksi minyak sareng tiasa manjangan daérah anu dijagaan di Taman Nasional Yasuní, perenahna di daérah Amazon Ékuador.

Présidén Lenín Moreno nyauran konsultasi populér di mana warga masarakat ngaréspon positip pikeun patarosan 7, nyaéta; Naha anjeun satuju kanaékan zona teu berwujud sahenteuna 50.000 hektar sareng ngirangan daérah eksploitasi minyak anu diidinkeun ku Majelis Nasional di Taman Nasional Yasuní tina 1.030 hektar janten 300 héktar?

Hasil anu diala jelas pisan ku 67,3% sora anu ngajawab "Leres" sareng ngan 32,7% sora anu ngajawab "Henteu". Ngitung perséntase rékaman anu diolah tina 99,62% ku Dewan Pamilihan Nasional (CNE).

En Pastaza sareng OrellanaDi propinsi tempat ayana Yasuní, sora anu diala pikeun "Sumuhun" langkung luhur. Kahiji, 83,36% pamilih masihan negeskeun sareng anu kadua, 75,48% penduduk masihan "Sumuhun" kana patarosan.

Taman Nasional Yasuní, Biosfir Reserve

Taman Nasional Yasuní mangrupikeun salah sahiji daérah paling biodiverse di planét ieu.

Éta ngagaduhan idéntifikasi langkung ti 2.100 spésiés flora, sanaos diperkirakeun aya langkung ti 3.000. Salaku tambahan, sakitar 598 spésiés manuk, 200 mamalia, 150 amfibi sareng 121 spésiés réptil anu diidentifikasi.

Taman ieu didamel taun 1979, ngahontal nutupan legana 1.022.736 ha jeung, 10 taun engké, éta UNESCO (Organisasi Pendidikan, Ilmiah sareng Budaya PBB) nyatakeun sadaya daérah ieu salaku Biosfir Reserve.

The Yasuní, sajaba ti janten tempat seueur sajumlah spésiés, Éta mangrupikeun bumi sababaraha kelompok étnis pribumi sapertos: Waorani, Shuar, Kichwa, Tagaeri sareng Taromenane. 2 anu terakhir ogé kota-kota anu diasingkeun sacara sukarela.

Watesan wilayah

Parantos di taun 1999, Tagaeri-Taromenane Intagible Zone (ZITT) didamel ku Surat Keputusan Presiden Jamil Mahuad.

Nanging, dina taun 2005-2007, lilana mandat Alfredo Palacios, daérah ieu dibatesan, dugi ka total 758.773 ha, zona aman pikeun masarakat karuhun sareng bébas tina ékstraksi naon waé, anu kalebet perusahaan minyak.

Maka, hartos nyata sareng ruang lingkup patarosan anu dikonsultasikeun ku anu dicandak ku penduduk nyaéta dilegakeun ZITT sareng ngirangan daérah eksploitasi minyak.

Dilegakeun ZITT

Kana 758.773 ha, aranjeunna badé nambihan sahenteuna 50.000 ha.

Carlos Pérez, menteri hidrokarbon, parantos atos nyatakeun yén bakal aya 62.188 ha tambahan.

Sababaraha kelompok lingkungan, kalebet YASunidos, nyauran pikeun milih "Leres" dina konsultasi dina slogan "Henteu hiji deui ogé." Nanging, aranjeunna sadar yén aya sababaraha titik anu teu ditetepkeun pisan dina plebisite ngeunaan masalah ieu.

Pedro Bermeo, anggota YASunidos nunjukkeun yén:

"Sanaos henteu jelas, éta henteu nyebatkeun iraha atanapi kumaha, kanyataan yén Nagara ngakuan ayana Pami Terasing - atanapi jalma-jalma anu saluyu - éta positip pisan pikeun kasalametan jalma-jalma ieu, bahkan langkung-langkung pikeun mekarkeun ZITT. "

Ngurangan eksploitasi minyak di Taman

Ka bagéan kadua patarosan konsultasi dimana anjeunna nyarios "ngirangan luas eksploitasi minyak anu diidinan ku Majelis Nasional di Taman Nasional Yasuní tina 1.030 hektar janten 300 héktar", henteu ngarujuk kana anu sanés salain ti 1.030 héktar Majelis Nasional nyatujuan janten rohangan pikeun ékstraksi minyak di Yasuní, khususna dina sumbu Ishpingo, Tambococha sareng Tiputini (ITT), anu mimiti dieksploitasi dina 2016. Daérah anu ngandung 42% cadangan atah nagara.

Said persetujuan parantos dilakukeun ku paménta Présidén Rafael Correa, saatos prakarsa Yasuní ITT henteu hasil, anu milari kontribusi internasional 3.600 juta dolar, nyumbangkeun langkung ti 12 taun, di tukeran pikeun ngantunkeun minyak di daérah jero taneuh.

Bermeo, anu ngagaduhan studi téknis dumasarkeun kana laporan Petroamazonas nyalira, damel di daérah anu sami sareng nunjukkeun yén langkung ti 300 ha parantos dieksploitasi di Yasuní anu diusulkeun ku Pamaréntah, nunjukkeun yén aranjeunna bakal masihan sagala kamungkinan pikeun ngarangna. kajadian. lirén di dinya.

frasa jeung jalma

Di sisi séjén, Ramiro Avila Santamaría, pengacara, ahli ngeunaan hak asasi manusia sareng lingkungan, sareng profésor di Universidad Andina Simón Bolívar, anu nganggap yén teu aya kajelasan ku naon maksud pamaréntah dina Yasuní nunjukkeun yén:

"Henteu dipikaterang upami perluasan zona teu berwujud nyaéta ka kalér, kidul, wétan atanapi kulon sareng teu dipikaterang dimana 300 hektar na.

Samentawis éta, parantos dipikaterang yén komisi téknis anu diwangun ku kementerian Hidrokarbon, Kaadilan sareng Lingkungan bakal tanggung jawab ngaevaluasi daérah anu bakal kalebet kana ZITT ”.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.