Çfarë është dhe si funksionon një termocentral gjeotermik?

termocentrali gjeotermik

Energjia gjeotermale është një lloj i energjisë së rinovueshme që është në gjendje të shfrytëzojë nxehtësinë nga nëntoka e Tokës për të ngrohur ndërtesat dhe për të marrë ujë të nxehtë në një mënyrë më ekologjike. Shtë një nga burimet më pak të njohura të ripërtëritshme, por rezultatet e tij janë shumë të jashtëzakonshme.

Kjo energji Duhet të gjenerohet në një impiant gjeotermik, por çfarë është një impiant gjeotermik dhe si funksionon?

Termocentrali gjeotermik

emisionet e gazit nga një termocentral gjeotermik

Një termocentral gjeotermik është një objekt ku nxehtësia nxirret nga Toka për të gjeneruar energji të rinovueshme. Emetimet e dioksidit të karbonit në atmosferë nga gjenerimi i kësaj lloj energjie janë rreth 45 g mesatarisht. Kjo përbën më pak se 5% të shkarkimeve që korrespondon në impiantet që djegin karburantet fosile, kështu që mund të konsiderohet energji e pastër.

Prodhuesit më të mëdhenj të energjisë gjeotermale në botë janë Shtetet e Bashkuara, Filipinet dhe Indonezia. Duhet të merret parasysh se energjia gjeotermale, megjithëse e rinovueshme, është një energji e kufizuar. Isshtë i kufizuar, jo sepse nxehtësia e Tokës do të zbrazet (larg saj), por mund të nxirret vetëm në një mënyrë të zbatueshme në disa pjesë të planetit ku aktiviteti termik tokësor është më i fuqishëm. Bëhet fjalë për ato "pika të nxehta" ku më shumë energji mund të nxirret për njësi të sipërfaqes.

Meqenëse njohuritë rreth energjisë gjeotermale nuk janë shumë të avancuara, Shoqata e Energjisë Gjeotermale vlerëson se ajo vetëm po shfrytëzohet aktualisht 6,5% të potencialit botëror të kësaj energjie.

Burimet e energjisë gjeotermale

rezervuari i energjisë gjeotermale

Meqenëse korja e tokës vepron si një shtresë izoluese, për të marrë energji gjeotermike, toka duhet të shpohet me tuba, magmë ose ujë. Kjo lejon emetimin e brendshëm dhe kapjen e saj përmes termocentraleve gjeotermale.

Prodhimi i energjisë elektrike gjeotermike kërkon temperatura të larta që mund të vijnë vetëm nga pjesët më të thella të tokës. Për të mos humbur nxehtësinë gjatë transportit në fabrikë, duhet të ndërtohen tuba magmatikë, zona të burimit të nxehtë, qarkullimi hidrotermal, puse uji ose një kombinim i të gjithë atyre.

Sasia e burimeve të disponueshme nga kjo lloj energjie rritet me thellësinë në të cilën është shpuar dhe afërsinë me skajet e pllakave. Në këto vende aktiviteti gjeotermik është më i madh, kështu që ka nxehtësi më të përdorshme.

Si funksionon një termocentral gjeotermik?

Funksionimi i një termocentrali gjeotermik bazohet në një operacion mjaft kompleks që funksionon në të një sistem fushë-bimësh. Me fjalë të tjera, energjia nxirret nga brendësia e Tokës dhe çohet në impiantin ku gjenerohet energjia elektrike.

Fusha gjeotermale

zona e rezervuarit gjeotermik

Fusha gjeotermale ku punoni korrespondon me zonën e tokës me një gradient gjeotermik më të lartë se normalja. Kjo është, një rritje më e madhe e temperaturës në thellësi. Kjo zonë me një gradient më të lartë gjeotermik normalisht është për shkak të ekzistencës së një ujëmbajtësi të kufizuar me ujë të nxehtë dhe i cili ruhet dhe kufizohet nga një shtresë e papërshkueshme që ruan të gjithë nxehtësinë dhe presionin. Ky është i njohur si një rezervuar gjeotermik dhe është prej këtu ku nxirret nxehtësia për të gjeneruar energji elektrike.

Puset gjeotermike të nxjerrjes së nxehtësisë që lidhen me termocentralin ndodhen në këto fusha gjeotermale. Avulli nxirret përmes një rrjeti tubash dhe çohet në impiantin ku energjia e nxehtësisë së avullit shndërrohet në energji mekanike dhe më pas në energji elektrike.

Procesi i gjenerimit

Procesi i gjenerimit fillon me nxjerrjen e përzierjes së avullit dhe ujit nga rezervuari gjeotermik. Pasi çohet në impiant, avulli ndahet nga uji gjeotermik duke përdorur pajisje quhet ndarës ciklonik. Kur nxirret avulli, uji kthehet në sipërfaqe përsëri në rezervuarin për t'u ngrohur (prandaj është një burim i rinovueshëm).

Avulli i nxjerrë përcillet në impiant dhe aktivizon një turbinë, rotori i së cilës rrotullohet përafërsisht 3 rrotullime në minutë, i cili nga ana e tij aktivizon gjeneratorin, ku fërkimi me fushën elektromagnetike shndërron energjinë mekanike në energji elektrike. 13800 volt dalin nga gjeneratori i cili kur transferohet në transformatorë, ato shndërrohen në 115000 volt. Kjo energji futet në linjat e larta të energjisë për t'u dërguar në nënstacione dhe prej andej në pjesën tjetër të shtëpive, fabrikave, shkollave dhe spitaleve.

Avulli gjeotermik ri-kondensohet dhe riinjektohet në nëntokë pasi të kthehet turbina. Ky proces e bën ujin të nxehet përsëri në rezervuarin gjeotermik dhe e bën atë një nxjerrje të energjisë së rinovueshme, pasi që kur të nxehet përsëri do të kthehet në avull dhe do ta kthejë përsëri turbinën. Për të gjitha këto, mund të thuhet se energjia gjeotermale është një energji e pastër, ciklike, e ripërtëritshme dhe e qëndrueshme, pasi që me ri-injeksion burimi me të cilin gjenerohet energjia rimbushet. Nëse uji i ndarë dhe avulli i kondensuar nuk do të injektoheshin përsëri në rezervuarin gjeotermik, nuk do të konsiderohej një energji e rinovueshme, pasi që, kur burimi të ishte shteruar, nuk mund të nxirrej më avull.

Llojet e termocentraleve gjeotermale

Ekzistojnë tre lloje të termocentraleve gjeotermale.

Bimë me avull të thatë

bimë gjeotermale me avull të thatë

Këto panele kanë një dizajn më të thjeshtë dhe më të vjetër. Ato janë ato që përdorin avull direkt në një temperaturë prej rreth 150 gradë ose më shumë për të nxitur turbinën dhe për të gjeneruar energji elektrike.

Bimë Flash Steam

termocentrali gjeotermik me avull

Këto impiante funksionojnë duke ngritur ujin e nxehtë në presion të lartë përmes puseve dhe duke e futur atë në rezervuarë me presion të ulët. Kur presioni ulet, një pjesë e ujit avullohet dhe ndahet nga lëngu për të nxitur turbinën. Ashtu si në rastet e tjera, uji i tepërt i lëngët dhe avulli i kondensuar kthehet në rezervuar.

Qendrat e ciklit binar

Termocentrali gjeotermik i ciklit binar

Këto janë më modernet dhe mund të veprojnë në temperatura të lëngjeve vetëm 57 gradë. Uji është vetëm mesatarisht i nxehtë dhe kalohet së bashku me një lëng tjetër që ka një pikë vlimi shumë më të ulët se uji. Në këtë mënyrë, kur bie në kontakt me ujin, madje edhe në një temperaturë prej vetëm 57 gradë, ai avullohet dhe mund të përdoret për të lëvizur turbinat.

Me këtë informacion, me siguri nuk ka dyshime për funksionimin e një termocentrali.

Si funksionon ngrohja termike? Ne ju themi:

Ngrohja gjeotermale
Artikulli i lidhur:
Ngrohja gjeotermale

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.