Si të bëni bionaftë shtëpiake

Kanaçe me karburant bio, bionaftë luledielli

Bëni bionaftën tonë me vaj të ri ose të përdorur është e mundur edhe pse ka probleme të caktuara.

Në këtë artikull unë do t'ju tregoj se si të krijoni bionaftë përveç atyre problemeve të përmendura, por para së gjithash është të dini se çfarë do të bëjmë.

Bionaftë është një Biokarburant i lëngët i marrë nga vajrat bimorë farëza e rrushit, luledielli dhe soja janë aktualisht lëndët e para më të përdorura, megjithëse po studiohet edhe marrja e tyre me kulturat algave.

Karakteristikat e bionaftës janë shumë të ngjashme me ato të naftës automobilistike për nga dendësia dhe numri i cetanit, megjithëse ka një pikë të ndezjes më të lartë se nafta, karakteristikë kjo që bën të mundur përzierjen e tij me këtë të fundit për karburant.përdorimi në motorë.

Shoqëria Amerikane për Testimin dhe Standardin e Materialit (ASTM, shoqata ndërkombëtare për standardet e cilësisë) përcakton bionaftën si:

"Esteret monoalkil të acideve yndyrore me zinxhir të gjatë që rrjedhin nga lipidet e rinovueshme si vajra bimorë ose yndyrna shtazore dhe që përdoren në motorët me ndezje me kompresim"

Megjithatë, esteret më të përdorur zakonisht janë metanoli dhe etanoli (merret nga transesterifikimi i çdo lloji të vajrave bimorë ose yndyrnave shtazore ose nga esterifikimi i acideve yndyrore) për shkak të kostos së tij të ulët dhe përparësive kimike dhe fizike.

Dallimi nga lëndët e tjera djegëse është se biokarburantet ose biokarburantet paraqesin veçantinë e përdorimit të produkteve bimore si lëndë e parë, si pasojë është e një rëndësie jetike të merren parasysh karakteristikat e tregjet bujqësore.

Dhe për këtë arsye, duhet të theksohet se zhvillimi i industrisë së biokarburanteve Kjo nuk varet kryesisht nga disponueshmëria lokale e lëndës së parë, por nga ekzistenca e një kërkese të mjaftueshme.

Duke siguruar ekzistencën e kërkesës për biokarburantet, zhvillimi i tregut tuaj mund të mësohet promovojnë politika të tjera të tilla si bujqësia, favorizimi i krijimit të vendeve të punës në sektorin primar, fiksimi i popullsisë në zonat rurale, zhvillimi industrial dhe aktivitetet bujqësore, dhe në të njëjtën kohë zvogëlimi i efekteve të shkretëtirëzimit falë mbjelljes së kulturave të energjisë.

Bionaftë nga farat e rapës

Të korrat e energjisë së rrushit

ASTM specifikon gjithashtu teste të ndryshme që duhet të kryhen në lëndët djegëse për të siguruar funksionimin e tyre të saktë sepse për përdorimin e bionaftës si lëndë djegëse automobilistike, duhet të merren parasysh karakteristikat e estereve që janë më të ngjashëm me ato të naftës. I vajit vegjetal të pa modifikuar .

Avantazhet dhe disavantazhet e bionaftës

Një nga avantazhet kryesore që mund të gjejmë nga përdorimi i kësaj biokarburantesh në vend të naftës është Ruajtja e burimeve natyrore të Tokës sepse është burim i energjisë së rinovueshme.

Një avantazh tjetër është eksporti i biokarburanteveNë rast se ato ndodhin në Spanjë, në këtë mënyrë varësia jonë energjetike nga lëndët djegëse fosile, e cila është 80%, zvogëlohet gjithashtu.

Po kështu, favorizon zhvillimin dhe fiksimin e popullatave rurale që i dedikohen prodhimit të kësaj biokarburantesh.

Nga ana tjetër, ndihmon ulje të emetimeve të CO2 në atmosferë, duke eliminuar gjithashtu problemin e shiut acid pasi ato nuk përmbajnë squfur.

Duke qenë një produkt i biodegradueshëm dhe jo-toksik, ai zvogëlon ndotjen e tokës dhe rreziqet e toksicitetit në çdo derdhje aksidentale.

Kontribuon siguri më e madhe meqenëse ka një lubrifikim të shkëlqyeshëm dhe një pikë të lartë të ndezjes.

Sa për shqetësimet, ne mund të përmendim disa të tilla si kostoja. Për momentin nuk është konkurrues me naftën konvencionale.

Lidhur me vetitë teknike, ka një vlerë kalorifike më të ulët, megjithëse nuk do të thotë humbje e energjisë ose rritje e ndjeshme e konsumit.

Nga ana tjetër, ajo ka qëndrueshmëri më e ulët e oksidimit, kjo është e rëndësishme kur bëhet fjalë për ruajtjen, dhe ka veti më të këqija të ftohtit, gjë që e bën atë të papajtueshme në temperatura shumë të ulëta. Sidoqoftë, këto dy veti të fundit mund të rregullohen duke shtuar një shtesë.

Si mund ta bëjmë bionaftën tonë

Merrni bionaftën tonë eshte shume e rrezikshme për produktet kimike që duhet të përdorim dhe për këtë arsye unë do të them vetëm hapat e mësipërm në mënyrë që të mos mendoni ta bëni atë në shtëpi nëse nuk respektoni të gjitha masat e sigurisë përveç që legalizohen në Spanjë, pasi që është e paligjshme të prodhohet kjo biokarburant.

E para nga të gjitha është të fillojmë testimin me një litër vaj të ri pasi që kjo është shumë më e lehtë sesa vaji i përdorur, megjithëse kemi ndërmend t'i japim këtij vaji të fundit një përdorim të dytë. Kur keni kontroll mbi vajin e ri mund të kaloni tek vaji i përdorur dhe ajo që do t'ju duhet për momentin është një blender, mbani në mend se nuk mund ta përdorni atë për asgjë tjetër kështu që blenderi duhet të jetë një nga të vjetrit ose një i lirë.

Procesi

Siç kemi përmendur më parë, bionaftë merret nga yndyrnat me origjinë bimore që nga pikëpamja kimike njihen si trigliceridet.

Secila prej molekulave të triglicerideve përbëhet nga 3 molekula të acideve yndyrore të lidhura me një molekulë glicerine.

Reagimi i synuar (i quajtur transesterifikimi) për formimin e biokarburanteve tona është që të ndajmë këto acide yndyrore nga glicerina duke na ndihmuar me një katalizator, mund të jetë NaOH ose KOH, dhe kështu të jetë në gjendje të bashkojë dhe bashkojë secilin prej tyre në një molekulë metanol ose etanol.

Produktet e nevojshme

Një nga produktet që do të përdorim është alkooli. Kjo mund të jetë metanol (që formon esteret metil) ose etanol (i cili formon esteret etilik).

Këtu lind problemi i parë pasi që nëse vendosni të bëni bionaftë si metanol, unë do t'ju them se nuk mund ta bëni këtë shtëpi pasi që ajo që është në dispozicion vjen nga gazi natyror.

Sidoqoftë, etanoli mund të prodhohet në shtëpi dhe ajo që është në dispozicion vjen nga bimët (pjesa tjetër nga vaji).

Kanaçe kimike

E keqja është se bërja e bionaftës me etanol është shumë më e komplikuar sesa me metanolsigurisht nuk është për fillestarët.

Edhe metanoli edhe etanoli ato janë toksike për të cilat gjithmonë duhet të keni parasysh sigurinë.

Ato janë kimikate helmuese që mund t'ju verbojnë ose vrasin, dhe ashtu si pirja e saj, është gjithashtu e dëmshme duke e thithur atë përmes lëkurës tuaj dhe duke marrë frymë në avullin e saj.

Për provat në shtëpi mund të përdorni karburant Barbecue që përmban metanol edhe pse duhet të merrni parasysh se shkalla e pastërtisë duhet të jetë së paku 99% dhe nëse përmban një substancë tjetër nuk do të bëjë asgjë si etanoli i denatyruar.

KatalizatorSiç kemi thënë, ato mund të jenë KOH ose NaOH, përkatësisht hidroksid kaliumi dhe sodë kaustike, njëra më lehtë për t’u gjetur se tjetra.

Ashtu si metanoli dhe etanoli, soda mund të blihet lehtë, por është më e vështirë për tu trajtuar sesa hidroksidi i kaliumit, i cili rekomandohet shumë për fillestarët.

Të dyja janë higroskopike, domethënë thithin lehtë lagështinë nga ajri, duke zvogëluar aftësinë e tyre për të katalizuar reagimin. Ato gjithmonë duhet të mbahen në kontejnerë të mbyllur hermetikisht.

Procesi është i njëjtë me KOH si me NaOH, por sasia duhet të jetë 1,4 herë më e lartë (1,4025).

Përzierja e metanolit me hidroksid kaliumi formon metoksid natriumi i cili është shumë korroziv dhe i nevojshëm për prodhimin e bionaftës.

Për metoksid, përdorni kontejnerë të bërë nga HDPE (polietileni me densitet të lartë), qelq, çelik inox ose të smaltuar.

Materiale dhe enë (gjithçka duhet të jetë e pastër dhe e thatë)

 • Një litër vaj vegjetal i freskët, i papjekur.
 • 200 ml metanol të pastër 99%
 • Katalizator, i cili mund të jetë hidroksid kaliumi (KOH) ose hidroksid natriumi (NaOH).
 • Mikser i vjetër.
 • Bilanci me rezolucion 0,1 gr (edhe më mirë me rezolucion 0,01 gr)
 • Gota matëse për metanol dhe vaj.
 • Enë e tejdukshme e bardhë gjysmë litër HDPE dhe kapak vidhos.
 • Dy hinka që futen në grykën e kontejnerit HDPE, një për metanolin dhe një për katalizatorin.
 • Një shishe plastike PET me dy litra (shishe uji ose sode normale) për sedimentim.
 • Dy shishe plastike PET dy litërshe për larje.
 • Termometri.

Siguria, shumë e rëndësishme

Për këtë duhet të marrim parasysh disa masa sigurie si dhe materiale mbrojtëse si:

 • Doreza rezistente ndaj produkteve që do të trajtojmë, këto duhet të jenë të gjata në mënyrë që të mbulojnë mëngët dhe kështu krahët të mbrohen plotësisht.
 • Përparëse dhe syze mbrojtëse për të mbuluar të gjithë trupin.
 • Gjithmonë keni ujë të rrjedhshëm afër kur trajtoni këto produkte.
 • Vendi i punës duhet të jetë i ajrosur shumë mirë.
 • Mos merrni frymë gazra. Për këtë ka maska ​​speciale.
 • Nuk mund të ketë njerëz jashtë procesit, fëmijë ose kafshë shtëpiake afër.

A mund të krijoni bionaftë në ndonjë shtëpi?

Duke shtuar pak shaka për kaq shumë seriozitet në serialin "La que se avecina" pikturon shumë lehtë me frazën "tundje e cila është gerund" por në të vërtetë nuk është aspak, përveç që është shumë e rrezikshme, dhe që ju keni vetëm parë themelore, materialet.

Pa dhënë shumë udhëzime më të hollësishme, unë mund t'ju siguroj se ka ende një rrugë të gjatë për të bërë bionaftë pasi para së gjithash një filtrimi i vajit të përdorur (i cili është ai që na intereson), atëherë do të duhet të formojmë metoksidin e natriumit, të kryejmë reagimin e nevojshëm, të bëjmë një transferim dhe një ndarje.

Po kështu, ne duhet të kontrollojmë cilësinë e produktit të bërë me provën e larjes dhe në fund të tharjes.

Bionaftë shtëpi në Spanjë

Përkundër avantazheve që bionaftë mund të paraqesë, në Spanja aktualisht është e paligjshme për ta bërë atë në shtëpi.

Disa vende lejojnë prodhimin e kësaj biokarburantesh dhe madje shesin një çantë prodhimi në mënyrë që kushdo që ka masat e duhura të sigurisë ta bëjë atë.

Prodhimi shtëpiak i bionaftës

Personalisht, këtu janë 2 faktorë për paligjshmërinë e bionaftës shtëpiake.

E para është që Spanja kujdeset për ne dhe ata e kanë ndaluar prodhimin e tij për shkak të rrezikshmërisë që kjo përfshin gjatë trajtimit të kimikateve të rrezikshme.

E dyta është që Spanja nuk është e interesuar në faktin se çdo qytetar mund të prodhojë biokarburante për të Interesat ekonomike.

Në çdo rast, ai padyshim përfaqëson një frenim drejt një ndryshimi të mundshëm të energjisë.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.